reklama

Takže tak s nami dievčatami ...

Kamila , 22. 10. 2020 - 21:20

reklama

Snažím sa porozumieť tomu, čo nás v najbližších dňoch čaká. Úplne výnimočne som pozrela celú tlačovú besedu, ktorá zaznela po zasadaniach všetkých kompetentných a rozmýšľam či tomu dobre rozumiem. Je to celé o občianskej zodpovednosti?

Plati zákaz vychádzania, okrem cesty do práce, s deťmi čo ešte do školy chodia, k lekárovi, do najblíších potravín .... Ale nebolo nariadené, aby boli zavreté iné obchody, ako tie, do ktorých je povolené chodiť, teda okrem potravín, drogerie, obchodov pre domácich miláčikov, lekárni, benziniek a servisov a pošty ... Čo napr. také kaderníctva a všetky ostatné obchody ..., však nič sa nezatvára, ale ľudia majú do nich zakázané chodiť? Hambím saTak som zvedavá, ako sa k tomu postavia prevádzky vo veľkých obchodných centrách, veľké hobby predajne ...

Podľa možnosti máme sedieť doma, okrem výbehov do prírody vrámci okresu a vyššie spomínaného a samozrejme vychádzok s domácimi miláčikmi do 100m od domu Hambím sa?. To je celkom zrozumiteľné ...Bude to kontrolované? Či je to ozaj na našom zdravom rozume a ohľaduplnosti? Budú takéto opatrenia, týždeň, dva ...? Nikto nevie. Medzi tým sa budeme testovať...

Čo by sme teda ešte mali zajtra stihnúť? Asi ak potrebujete deťom, sebe kúpiť zimné topánky, zajtra je ten správny čas, lebo tie treba skúšať. U kaderníčky už termín asi nezoženiete, možno ešte chlapi sa stihnú ostrihať? V Čechách vraj holičstva bežali celú noc do rána, kým začal platiť zákaz výchádzania.

Ja som už na seba myslela, ostrihaná som pár týždňov, aj chlapov som nahnala, dnes som si kúpila zimné turistické topánky a v stredu puzzle. Aj vianočný baliaci papier som kúpila, Na hroboch sme boli minulý týždeň. Tak chvíľu vydržím, varenie a zásobovanie ma čaká tak ako vždy.

Ta si už len všetci držme palce, aby to všetko dobre dopadlo, naše zdravotníctvo prežilo a počty vážne chorých aj pozitívne testovaných začali čím skôr klesať.


reklama


reklama

dasa_, Št, 22. 10. 2020 - 22:30

Ja som to pochopila takto - tento týžden by sme sa nemali podla možnosti moc stretavat mimo práce a rodiny, aby sme sa čerstvo nenakazili. Aby ked sa budú o týžden robiť testy tí, čo budú nakazení, vyšli ako nakazení. Aby proste uplynula inkubačná doba. A nemali sme čerstvé prípady, ktoré budú ešte falošne negatívne.

Tí, čo budú mať negatívny test, prípadne už prekonali kovid a majú negatívny test po prvom vďaka tomu, týždni už nemusia mať tak prísnu karanténu. Kto nechce, nemusí sa testovania zúčastniť, ale ďalší týžden má obmedzený pohyb. Aby sa na dva týždne obmedzil pohyb tých, čo sú infikovaní a neroznašali to ďalej.

Kamila, Št, 22. 10. 2020 - 22:47

Tomu rozumiem, len tým otvoreným ostatným obchodom nie ...., zavrú sa samé?

dasa_, Št, 22. 10. 2020 - 22:57

Zrejme to budú riešiť individuálne. Niektoré sa zatvoriť nemôžu, lebo majú tak postavené nájomné zmluvy. Môžu žiadať kompenzáciu pre pokles tržby, neviem teraz na rýchlo, ktoré je to opatrenie.

balalajka, Pi, 23. 10. 2020 - 09:23

Neviem, či to bolo v rámci TB alebo besedy po nej povedané. Zatvorené nariadením nemáš, ale zákazníci sa k tebe nedostanú.

Akurát som sa vrátila z mestského úradu. V meste sa sedká v dekách na teraskách, pije kávička, dôchodcovia a mamky s kočiarmi, sem tam nejaký študent - vysokoškolák fotí kapučko na instáč alebo kam. Obchody už niektoré otvorené - čo som bola v bio obchode, tí majú vraj otvorené (sú braní ako potraviny že predávajú).

Celé zvláštne.

Som zvedavá, ako budem riešiť nejakú poruchu v robote alebo proste niečo do obchodu budem potrebovať kúpiť.  Veľký úsmev

Inak - neni to tak zlé. Kvasnice ešte majú. Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

dasa_, Pi, 23. 10. 2020 - 09:32

servisy sú otvorene, internetový predaj funguje.

Dokonca podla mna sa niektore firmy zariadia ako výdajne, teda objednáš a prídeš vyzdvihnúť to, čo ti nachystajú.

 

A hlavne, problémy rieš, až keď nastanú ÚsmevÚsmev

dasa_, Pi, 23. 10. 2020 - 09:41

A teda, pridám to celé, teda toto sú výnimky:

do 1. novembra 2020 v čase od 05.00 hod. do 01.00 hod. nasledujúceho dňa, toto obmedzenie sa nevzťahuje na:1. cestu do a zo zamestnania a cestu na výkon podnikateľskej činnosti alebo inej obdobnej činnosti,2. cestu v nevyhnutnom rozsahu za účelom obstarania nevyhnutných základných životných potrieb (nákup potravín, liekov a zdravotníckych prostriedkov, hygienického tovaru, kozmetiky a iného drogériového tovaru, krmív a ďalších potrieb pre zvieratá, zabezpečenie starostlivosti o deti, zabezpečenie starostlivosti o domáce zvieratá, doplnenie pohonných hmôt) do najbližšej maloobchodnej predajne od miesta bydliska a cestu späť,3. cestu v nevyhnutnom rozsahu za účelom kúpy novín alebo tlačovín, servisu telekomunikačných zariadení, cesty na poštu, do prevádzok poštových, bankových, poisťovacích služieb, čistiarne a práčovne, autoservisu, stanice technickej kontroly, kľúčovej služby a očnej optiky,4. cestu za účelom obstarania nevyhnutných základných životných potrieb podľa bodu 2. pre inú osobu (susedská výpomoc) a cestu späť,5. cestu do zdravotníckeho zariadenia za účelom neodkladného lekárskeho vyšetrenia vrátane sprevádzania blízkou osobou alebo príbuzným a cestu späť,6. cestu na vykonanie RT-PCR testu alebo antigénového testu certifikovanému na území Európskej únie na ochorenie COVID-19 a cestu späť,7. cestu na pohreb blízkej osoby, uzavretie manželstva, krst a cestu späť,8. cestu za účelom starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný a cestu späť,9. cestu osoby so psom alebo mačkou do 100 metrov od miesta pobytu a cestu za účelom starostlivosti o hospodárske zvieratá a cestu späť,10. pobyt v prírode v extraviláne obce v rámci okresu, v prípade hlavného mesta Slovenskej republiky Bratislavy a Košíc v extraviláne v rámci územia mesta,11. cestu maloletého dieťaťa do a zo zariadenia starostlivosti o deti do troch rokov veku, materskej školy a základnej školy pre žiakov prvého až štvrtého ročníka za účelom plnenia povinnej školskej dochádzky a cestu späť,12. doprevádzanie maloletého dieťaťa do a zo zariadenia starostlivosti o deti do troch rokov veku, materskej školy a základnej školy pre žiakov prvého až štvrtého ročníka za účelom plnenia povinnej školskej dochádzky a cestu späť,13. dojazd do bydliska do 25. októbra 2020;
Kamila, Pi, 23. 10. 2020 - 12:58

Dnes je akosi všade rušnejšie, pred potravinami ráno vraj rady stáli, ta asi ľudia robia väčšie zásoby ....

dasa_, Pi, 23. 10. 2020 - 16:12

Jasne, sú obavy, čo bude. Na druhej strane, potraviny nezavreli ani na jar. Akurát keby celá rodina musela ísť do karantény, tak treba byť pripravený.

balalajka, Pi, 23. 10. 2020 - 09:25

Som sa nad tým zamýšľala. Ja sa nehnevám. Dokonca tomu lockdownu aj chápem. Len je to také .... obmedzujúce (však asik o tom aj obmedzenia majú byť). Napr. potrebujeme viesť tovar budúci týždeň do druhého okresu. A teraz čo? Môžeme? Nemôžeme? Tak však papiere budeme mať, auto nákladné naložené. Nemal by byť problém. Ale súčasne treba ísť pre iný materiál naším autom (v mojich nákladoch ma to víde na 20€, prepravca si pýta 50€). A teraz čo? Druhý okres. Môžem / nemôžem?

Kamila, Pi, 23. 10. 2020 - 16:53

Dnes som bola dvakrát v meste, raz som viezla starsiu devu od lekara, poobede mladsiu domov, tak som aj volajake zasoby doplnila, nech buduci tyzden mininalizujem nakupy. Inak ja so svojou bezlepkovou a dcerinou histaminovo intoleranciou nemam sancu nakupit v potravinach u nas na dedine. Takze do potravin budem chodit do mesta, aj ked podla moznosti to budem minimalizovat.

Ale o inom som chcela, dnes bol ozaj divny den, na cestach vsade tolko aut, tolko ludi .... Rozumiem, ze vsetci chcu vybavit, kupit co este treba, len som uz potom utekala kade lahsie domov ..., aj okolo cintorínov dnes bolo rusno ...

No bude ako nebolo, este nejak uzavriet zahradu a naordinovat si v tom vsetky kus pokoja potrebujem. Uz som velmi dlho nic necitala, ani sal som ziaden neplietla ..., raz ...

dasa_, Pi, 23. 10. 2020 - 18:07

tak, tak, hodiť sa do kľudu nám treba

dan-cula, Pi, 23. 10. 2020 - 19:49

ja dnes tak normálne..po príchode z roboty som išla rovno sadiť ten cesnak..slnečno,pavučiny lietali hádam aj dvojmetrové a to u nás bola hmla mozno do 1130.

cestou som sa stavila v obchode len tak normálne.a droždie už nemali-ryža strukoviny že možno vydržia kým im príde tovar v pondelok(pár rožkov a syr).snažím sa namyslieť na zlé- lebo tá sviňa je už aj u nás.vedome som išla robiť von kým svietilo slnko a dnu robota počká a dá sa urobiť aj pri svetle.

 

 

Kamila, Pi, 23. 10. 2020 - 20:04

Bože, zase droždie vykupujú, joj, však by ho bolo dosť, keby ľudia brali len toľko čo potrebujú 

U nás toho slnka veľa nebolo, ale tiež sme na chvíľu na prechádzku vybehli, zajtra voľajaký dážď hlásia, nemuselo by, záhrada ešte čaká ...

lastovička, St, 11. 11. 2020 - 14:08

ja už toto neriešim, lebo by mi ruplo v bedni. Stále niečo. Žijem už normálne. Jediné, čo mi chýba je to cestovanie. To je teraz pasé. Ale chodím do práce, z práce, do obchodu, aj u kaderníčky som bola. Normálne funguje. Aj topánky som si kúpila, lebo staré sa rozhodli že už doslúžia. Aj trišká v malom stánku. U nás všetko normálne funguje. Len ľudí je pomenej. Ja som aj pred tým chodievala do obchodov len keď som niečo súrne potrebovala, nie len tak sa prechádzať a čas zabíjať. Takže žijem vlastne po starom. Jeidne, čo mi ešte vadí, neviem či sa dá cestovať z okresu do okresu. rodinu by som išla navštíviť.

A kvasnice som aj ja zohnala, lebo som po čase piekla. Inak ich doma nedržím. Chichocem sa

Kamila, St, 11. 11. 2020 - 14:11

Dá sa cestovat z okresu do okresu, ak mas potvrdenie o teste, ak si v cervenom okrese a mas to potvrdenie z tohto vikendu, ta mozes ist vsade, ak si zo zeleneho a mas potvrdenie z pred dvoch tyzdnov, ta len do dalsieho zeleneho, tak zeby si nemala prechadzat cervenym? ÚsmevChichocem saPrekvapenieCelkom zabavisko.

dasa_, St, 11. 11. 2020 - 18:23

Priznám sa, nepoznám nikoho, kto musel certifikát ukazovať. Dokonca aj u manžela v práci im stačilo, keď povedal, že ho má

Kamila, St, 11. 11. 2020 - 19:59

Odo mna pytali certifikat na policii ked som vybavovala doklady, vcera v hobby obchodnem centre, dnes vo velkom obchodom centre. A dcéra ma budúci týždeň kontrolu strojčeka, obe máme mať certifikát. Ono predpokladám, že keď pôjde k niekmu na súkromnú návštevu len domov a cestou, ak pojdu autom, ich nezastavi policia, tak asi to nik riesit nebude? Netusim.

dasa_, Št, 12. 11. 2020 - 09:12

obe máte mať 3 týždne starý certifikát alebo obe máte mať aktuálny test? Lebo to je rozdiel.

práve som stihla poštu. Pár metrov pred vchodom som si uvedomila, že certifikát je doma. Ale nikoho to nezaujímalo.

 

Kamila, Št, 12. 11. 2020 - 09:22

Máme mať certifikát o odbere ... takže im stačí ten 3 týždne starý ....Hambím sa, medzi tým sa môže toľko udiať Úsmev

Kamila, Št, 12. 11. 2020 - 11:35

Inak dnes som sa docitala take: 

Povinnosť preukázať sa certifikátom s negatívnym výsledkom testu alebo potvrdením o výnimke platí do nedele (15. 11.) do 1.00 h.

To znamena, ze buduci tyzden by uz od nas nemal nik ziadat vysledokk testu?

 

dasa_, Št, 12. 11. 2020 - 11:39

no ja si to tak vysvetlujem, preto som sa pýtala, čo vlastne zubárka žiada. Inak, už by mali byť zriadené v okresoch odberové miesta aj na antigen. takže by som chápala, keby chcela toto. Na druhu stranu, test máš, tak čo už.

Kamila, Št, 12. 11. 2020 - 12:05

Su, ale nejake nekonecne rady, apson u nás v ke, ze cakas niekolko hodin a nedockas sa, ma pribudnut este ine meisto, neviem kedy.

Ako rozumies vete: "Prosim zoberte si so sebou certifikat o odbere?" to neznie, ze mam nahnat nejaky cerstvejsi? 

dasa_, Št, 12. 11. 2020 - 12:47

rozumiem tomu tak, že zavolaj sestričke, čo vlastne chcu

Kamila, St, 11. 11. 2020 - 21:41

Už si pripadám ako za minulej vlády, keď sa riešili Dankove návrhy, podľa toho čo sa mu prisnilo... Momentálne mám pocit, že je to z toho isté súdka. Žiaci sa by podla najnovsieho Matovicovho návrhu budu moct vratit do skoly, ked skola zabezpeci pretestovanie vsetkych zamesttnancov, ziakov a ich rodicov, kazde tri tyzdne. Uzasne ..., skoly ozaj nemaju nic lepsie na robote ... A este ked si predstavim u na na WS, kde je vela rodicov, a keby len ich zasadne proti testovaniu, uz len ruska boli problem ...Zatial je to v stadiu rokovania, som zvedava ako to nakoniec dopadne.

balalajka, Št, 12. 11. 2020 - 08:06

Šak nech pretestovávajú. Ale nie paličkami do nosa. Teoreticky ak je decko negatívne je vysoká pravdepodobnosť, že aj rodičia sú OK. Teoreticky samozrejme.

Keď si vezmem, že jedna škola má čo 600 detí, je taký problém zisťovať z kvapky krvi protilátky?

Vieš, rodičia čo nesúhlasia s pretestovaním dieťaťa by mali teda to mať presne rovnako ako v práci - karanténa. Takže nevidím žiaden problém. Dieťa je doma 10 dní, bez možnosti vychádzať a doháňa si učivo vo vlastnej réžií v spolupráci so školou.

 

Kamila, Št, 12. 11. 2020 - 08:46

Problem vidim v samotnej realizacii testovania na kazdej skole, potrebuju na to zdravotnikov, a keby len deti ale riesit k tomu aj rodicov napriklad stredoskolakov mi pride divne

balalajka, Št, 12. 11. 2020 - 11:42

Prečo riešiť rodičov? Nechápem ťa.

Podľa mňa stačí tých 10 dní - vieš že som ten papier s informáciami na druhej strane nečítala? Veľký úsmev

Inak - dovolala som s Nemeckom Chichocem sa ... sa ma pýtali, že čo to tu za novoty robíme, že kedy sa zas budeme testovať, či to každý týždeň alebo ako. Mrkám Takže len taký názor ojedinelý ako nás berú vo svete. Hej, ako raritu. Veľký úsmev

Kamila, Št, 12. 11. 2020 - 12:07

Ja neriešim rodičov, ale Matovič Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe

Ano už budú o nás vedieť, v dobrom sme Slovensko, v zlom Slovinsko ? ÚsmevChichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe

balalajka, Št, 12. 11. 2020 - 12:47

Pohoda

Ja som Slovenka jak repa - to len vládni činitelia neznám, čo tam točia za vtipy. Jako bolo napísané. Všade vo svete sú debili, len u nás majú centrálu. Úsmev

Kamila, Št, 12. 11. 2020 - 09:24

Inak k tej druhej časti, ozaj stačí byť 10 dní doma v karanténe a potom, môžeš ísť, kde chceš? Lebo mám pocit, že zas budú od teba chcieť certifikát, pretestovanie Hambím sa

zuzka189, Št, 12. 11. 2020 - 11:32

My sme sa doma boli všetci testovať, a aj keď ja s malým sme neboli pozitívny, karanténa nás neminula, kedže manžel bol úpzitívny. Na nervy, jedno dieťa 3 roky druhé rok a nemohli sme nikam chodiť, len byť doma. Ocitli ste sa niekto v karanténe , Ako ste sa bavili a trávili čas. My bývame v byte čiže to bolo dosť ťažké

Kamila, Št, 12. 11. 2020 - 11:37

Tak verím, že to bolo či ešte je nepríjemné s tak malými deťmi, nemôcť ísť vonku. Je aspoň manžel bez príznakov? Mal vám, kto pomôcť so zásobovaním?

dasa_, Št, 12. 11. 2020 - 11:42

My sme priamo neboli v karanténe, ale v rodine boli. Aj po 10 dnoch vyšli na pcr testoch pozitívne. Ale po pravde, to sa aj čakalo, lebo príznaky neprešli. Teda, študentovi prešli, ten dostal potvrdenie, že už nie je pozitívny, a mama ostava doma ďalších 10 dní.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama