reklama

Už plánujete?

dasa_ , 07. 01. 2021 - 09:25

reklama

Neviem ako vy, ale ja napriek aktuálnej situácii mám pocit, že vidím svetlo na konci tunela. A tak ma už zase začalo baviť plánovanie. Čohokoľvek.

Verím, že sa to pomaly obracia. Samozrejme, keby bol pred 11 mesiacmi niekto povedal, že to toľko potrvá, neverila by som. Keď tu na začiatku kp písala o dlhom lockdowne, myslela som, že je príliš pesimistická, že preháňa. Ukázalo sa, že len bola správne informovaná ÚsmevÚsmev

Po akejkoľvek noci však príde svetlo a tak verím, že už bude lepšie. Áno, kritický mesiac. Treba prežiť. No verím tomu natoľko, že som na koniec apríla objednala pre mamu pobyt v kúpeľoch s tv lux.

A teraz plánujem niečo pre nás. Pozeráme veľa dokumentov a tak podľa toho, čo sme zrovna videli mením svoje ciele. Mám to rozdelene na domáce, Česko a ostatné zahraničie.

Z domácich sú pre mňa dve hlavné trasy - jednu by som nazvala po stopách Štefana Lotrinského, manžela Márie Terézie. To je hlavne Holíč, Šaštín, možno Bratislava. Druhá trasa je  Orava, Turiec, okoli Martina, možno až niekam po Liptovský Ján. Neviem to zhrnúť pod jedno pomenovanie.

V Čechách je pre mňa cieľom Praha a vďaka synovi aj Brno. Uvidíme, koľko sa podarí.

A teraz tie zahraničné ciele. Najdostupnejšia je asi Viedeň. To by možno na jeseň aj išlo. Začala som pozerať aj nejaké dostupné ubytovanie, tak uvidíme.

Cieľ, ktorý môžem kedykoľvek je Rím. Bola som viackrát, ale rada si kedykoľvek zopakujem. V Taliansku by som mala ešte veľa cieľov, ale však mám čas.

No a potom ostatné zahraničie. Kedysi som myslela, že Čína, potom Amerika. To ma vekom nejak prešlo. Super exotické destinácie ma nelákajú. Hlavne dlhá cesta. Intenzívne uvažujem nad Barcelonou. Len si stále hovorím, že by bolo fajn trocha jazyka vedieť. A stále som nepokročila....

Je tu niekto, kto už tiež začal pomaly plánovať? Alebo je to zatiaľ stále hlavne o prežití tejto zimy?


reklama


reklama

Kamila, Št, 07. 01. 2021 - 11:03

Jáj cestovanie. To čo mi najviac chýba, niežeby sme cestovali tak často, ale je to moje naj, môj veľký preveľký  sen ...  A to sme stihli teste pred uzáverom Maltu, môj naj darček na 50-ku  a v lete sme boli zašitý na konci sveta v Chorvátsku.

Kvôli cestovaniu som ochotná sa dať zaočkovať. Najmladšia deva sa už pýta, kedy konečne pôjdeme do Nórska. Je to moja naj cieľová destinácia, ale neviem či sa tento rok podarí. Zatiaľ, čo som počula  sú letenky veľmi drahé a neviem, či sa to zmení do leta. Vraj lietadla lietaju polo prázdne a náklady treba pokryť.

Uvidíme, podľa situácie, aj Poľské pobrežie by so rada vidieť. Slovinsko bolo ozaj krásne to sme si užili, Taliansko by som si radšej videla raz na jar, keď nie je horúco, počká ešte, som trpezlivá. Poteší aj Chorvátsko. Na staré kolená som zistila, že pri mori zvládnem aj horúčavy, aj seba v plavkách. Dlho som sa tomu bránila.

Zatiaľ mi to vychádza na to Poľsko a more, ak situácia dovolí. Zas budem frajerka, že im rozumiem. Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe Naše decká dávajú angličtinu už ľavou zadnou, ja absolútne,  ale nerozumejú Chorvátom ... Hambím sa Včera som Tinke rozprávala, poďme k moru. Hneď bola za, kdekoľvek a kedykoľvek, more ani teplo nemusí byť.

Verím, že aj Slovensko pozrieme, aspoň na víkend, ja sa viem tešiť z veľa vecí, aj z upršaného víkendu na Štrbskom plese. A viem ja či už n ajar bude reálne spraviť stretnutie naničmám, artmám a cukrárok dúfam, že áno, ale riešiť budem až keď to bude reálne. 

Skvelá téma cestovanie Úsmev

dasa_, Št, 07. 01. 2021 - 11:09

Vždy som bola presvečená, že si s poliakmi rozumieme. Nie na 100%, ale dohodneme sa.

Až som raz bola na severe Polska, pri hraniciach s Nemeckom. A zrazu som bola v šoku, že ani stánkari, čo predávali zapekačky mi nerozumeli. Sa ma dokonca pýtali, odkiaľ som. Fakt boli mimo. A tak mi došlo, že mi sa bavíme najviac s tymi, čo sú nám susedmi. A títo mali za susedov nemcov, tak rozumeli viac tým.

Inak zaujímavé ciele. Na to Nórsko som zvedavá, ak ho dáte, čo to bude.

Inak, náš najväčší cieľ je znova Izrael. Mali sme to šťastie koncom roka 2019, ale hneď by som išla znova. Kludne aj na mesiac. Tak to asi musíme do dôchodku počkať.

Kamila, Št, 07. 01. 2021 - 11:33

Cieľov mám veľa,  raz Škótsko, Island a Švajčiarske Alpy ... na jar Španielsko, Portugalsko ..., len deva chodí do školy.... asi tiež budem čakať na dôchodok . Základ sú kopce a voda, ale užila som si aj Dánsko, Holandsko a Štokholm, Londýn,  kde kopce neboli ..., som strašná, cestovanie je fakt moja veľká vášeň a to sme začali cestovať možno 7 rokov dozadu. Mladá generácia to má dnes iné ... Len asi už ceny letieniek, nebudú také lacné ako boli doteraz.

balalajka, Št, 07. 01. 2021 - 12:21

Takto - ja keď plánujem, tak "malú" Moravu. Bicyklom. Úsmev

V rámci našej bubliny sme si pozerali fotky medzi sviatkami, že aké sme si poposielali ... hmmm, možno došiel čas aj foto albumy porobiť, bo kapacita uložených foto z MSG je obmedzená. No a na jednej som mame poslala môj rozobratý bicykel na cyklotrase. Reku nech si tú fotečku považujú. To je pamätná. To bolo niekedy v lete, keď sa dalo do Čiech dostať. Tak som sa rozbehla a hneď "po defekt" Veľký úsmev. Mama vtedy skolabovala, bo keď vidíš koleso zvlášť od zvyšku bicykla, ona ma hneď vidí niekde dolu kopcom zramovanú. Váľam sa od smiechu po podlahe

No - chystať sa nechystám. Ale stále mi platí pozvanie do Belgicka od spolužiačky zo ZŠky. Takže tam by som sa šla určite pozrieť. No a do Ríma ... to radšej ani nepremýšľam. Ja hneď pištím, že to nejde a prečo to nejde Plačem. Ten by som si ihneď zopakovala.

No a Praha je klasika.

Vlastne - ono to vyzerá ako moje cestovateľské leto 2019. Veľký úsmev

Takže rada zopakujem.

ASAP Mrkám

PS - pracovné cesty mi chýbajú. Hlavne káva a čaj, čo tam kupovávam a mám načatú poslednú čokoládu z Nemecka. Tak snáď na jar ... Pohoda

PS 2 - očkovať sa dám

dasa_, Št, 07. 01. 2021 - 12:28

už len kvôli cestovaniu sa tiež dávame komplet očkovať. Hneď, ako to bude možné

dan-cula, Št, 07. 01. 2021 - 14:54

Čo sa týka očkovania už som sa u zamestnávatela zapísala..že chcem.Nepremýšlam-som z generácie čo sme očkovanie brali ako samozrejmosť-pre seba, pre deti.

Plánovanie-pravidelne posledné roky Bavorsko,Kodaň,Niečo zas v Norsku..a Praha.Ale najviac Slovensko.tak aby sa dala nejaká túra urobiť alebo bikom.

Norsko momentálne:odchádzaš s PCR testom,do 24hod. v norsku další PCR test +povinná karanténa v hoteli na vlastné náklady až potom ideš k rodine apod.všetko si platíš sama...

Veríme,že do jesene to poľaví..lebo to už plánujeme aj rodinné stretko.

dasa_, Št, 07. 01. 2021 - 21:34

Jaaj, som sa teraz pobavila. Pozerala som nejaký príspevky a ktosi odpovedal, že má čas. Lebo čaká na kamošov, majp dnes akciu, že pijú fernet cez internet Veľký úsmevVeľký úsmev

Mohli by sme si aj my dať nejakú takú večernú akciu. Alebo aspon rannú kávičku spolu ÚsmevÚsmev)

Kamila, Št, 07. 01. 2021 - 21:48
Synovia, sa v čase korony socializuju viac ako inokedy, bežne hrajú online spoločenské hry cez net, Jeden chalan je v Kanade, druhy v Dansku a nasi doma tu i tam, plus dalsi byvali spoluziaci starsieho ...
margesimpson, Št, 07. 01. 2021 - 23:31
Ja len ze v Barcelone si davaj pozor na zlodejov. To je ich mesto. Ked sme tam vystupili v centre,hovorila som manzelovi, bacha na veci,tu su krali vreckarov. Len som dovravela a uz nemal penazenku. Nevymyslis..... Nastastie ju odhodili za roh ako nepoužiteľnu,nakolko v nej nebola hotovost,iba karty. Tak sme mali obrovske stastie v nestasti.
dasa_, Pi, 08. 01. 2021 - 07:48

No presne toto som hovorila aj ja. Bol dokument v telke o Sagrade. Hovorím - ja som tam bola. Asi pred 30 rokmi. A jediné, čo si pamätám, že nás upozornili - dajte pozor na ženy, čo vám budú chcieť dať kvietok. Presne z toho dôvodu, ako hovoríš.

kp, Pi, 08. 01. 2021 - 11:53

svetlo na konci tunela? rok 2024? cez pismenka clovek iba tazko zisti, ci je niekto pesimista alebo ci si iba realne uklada puzzle poznatky vedcov, ktore zachytil z roznych oficialne dostupnych a doveryhodnych zdrojov Úsmev... a aj ked tie informacie mas, este vzdy je tu virus, ktory sa bude riadit iba sam podla seba a v prihodnej chvili (pre neho) nas prekvapi nejakou zmenou (typu britska alebo horsia juhoafricka)... vraj na nas idu velmi tazke mesiace (a to "vraj" nie je z JPP-agentury), ich graficke znazornenie je, bohuzial, viac nez alarmujuce a velke planovanie dovoleniek na leto a smer zahranicie sa zatial neodporuca... takze ak planovat, tak osobne pre mna nieco realnejsie nez cestovanie, aby som nebola - ak prezijem a teda prezijem i bez dlhodobych/trvalych nasledkov - az natolko sklamana, a preto vzhladom na svoje buduce plany zvazujem okrem stavania domceka aj stolarsky a zmrzlinarsky kurz... na februar mam nahlaseny kurz zahradkarcenia, kurz ako zabranit sireniu plesni v budovach a kurz Alexandrovej techniky a cez Netflix - ked uz si teda netrenujem anglictinu na cestach USA/Kanady - sa snazim bystrit sluch na anglictinu v priestoroch obyvacky - esteze tam ponukaju i tie titulky Chichocem sa

Kamila, Pi, 08. 01. 2021 - 11:35

Blahoželám ku kurzom ÁnoOhľadne cestovania si ilúzie nerobím, prispôsobím sa situácii ..., ale chýba mi. Katka, ako to teraz vyzerá momentálne u vás?

kp, Pi, 08. 01. 2021 - 12:25

poviem ti tak, ked sme zrusili Ameriku, bola som rada, vramci "anglictiny" teraz pozeram Virgin River a zacina mi byt i luto ... a chyba mi Taliansko alebo Chorvatsko, ale co uz narobime ... tak sa teraz tesim aspon na svoj domcurik a pocit slobody tam ... snad cesta tym smerom v auguste bude mozna ... momentalne je u nas obdobie "kratkeho" vyckavania, ako sa Vianoce/Silvester prejavia na cislach... ich vplyv by malo byt vidno na nasledujuci tyzden, hoci uz teraz su vysoke a pocet mrtvych stupa... zo slov odbornikov citim strach z anglickej verzie, ktora je uz i tu... , ako som pisala uz vyssie, iste grafiky ku nej su hrozive... i ked su to iba matematicke modely, z doterajsich skusenosti boli matematicke modely vzdy o cosi privetivejsie nez nakoniec ukazala skutocnost... je mi luto vsetkych zamestnancov nemocnic a klinik, tam uz to musi vyzerat hrozne... zatial mame do konca januara lockdown celoplosne, ale zasa su mozne vynimky Mlčím... tym, ze pracujem v skolstve, neplati pre mna uplne ... snad sa nim nieco dosiahne, uvahy predlzit ho koluju nadalej... ci nieco prinesie ockovanie, ukaze buducnost... vzhladom na pocet obyvatelov Europy, pozadovanej minimalne potrebnej kolektivnej imunity a rychlosti produkcie si mozes priblizne vyratat, ze je to beh na dlhe trate... a momentalne je cela organizacia okolo toho jeden neskutocne velky chaos

dasa_, Pi, 08. 01. 2021 - 12:21

A ako sa rozbieha očkovanie u vás? U nás zatiaľ iba zdravotníci, relatívne nie veľa vakcín, tak to ide jak v lete na saniach

kp, Pi, 08. 01. 2021 - 12:58

netusila som, ze nieco dopises a medzitym som uz pisala i ja... je viacero dovodov, preco to vyzera, ako to vyzera ... Unia sa dohodla, ze bude objednavat spolocne, aby sa uslo vsetkym, nielen bohatym krajinam ... v Nemecku vidim problem v tom, ze je tu federalny system... spolok mal zabezpecit ockovaciu latku, republiky sa zasa postarat o vybudovanie ockovacich centier ... spravil sa i plan, kto ma kedy pravo na ockovanie, pricom sa zacina skupinou nad 80 rokov, lekarmi, atd... lenze ked sa objednavalo, nik nevedel, ktora firma bude ako prva uspesna... tu, na ktoru stavili Nemci, mala nakoniec problemy, cize sa teraz nadava na ministra, ze nespravne rozhodil objednavky... druha vec je, ze vakcina, ktoru pouzivaju, je na 5 davok, ale ku tym davkam musis mat aj nahlasenych ludi, pretoze je problem s jej uskladnenim (potrebnych -70/80°), chyba i skoleny personal a online nahlasovanie 80-rocnych je skor na vysmech, vacsina z nich nema moznosti... prave predvcerom som pocuvala zazitky dvoch lekarok, ako sa skusali nahlasit na ockovanie... ako Kocurkovo je suviks oproti tomu Prekvapenie... a vakcin je zatial i tu malo

dasa_, Pi, 08. 01. 2021 - 13:22

no, svojim spôsobom ma tvoje slova ukludnujú, všade je to plus mínus rovnaké ÚsmevÚsmev

kp, Pi, 08. 01. 2021 - 16:53

nuz ako sa to vezme... konecne som prave docitala jeden clanok, ktory som si dnes naklikla a po jeho docitani moje predosle slova naberaju uplne iny smer ... a od ruzovej to ma daleko... clanok ma nazov Zaciatok novej pandemie ... alebo ako uz teraz prehravame boj s casom ... lebo sme naivni, nedisciplinovani, pomali... inak zatial sa za priklad ukazkoveho ockovania dava Izrael, idu razantnym tempom

dasa_, Pi, 08. 01. 2021 - 18:03

Jasní, totoje prelomová situácia, už nikdy nebude nič tak, ako bolo. Tak ako po 11. septembri. Len je fakt, že to ľuďom nedochádza.

Bola som na nákup. Pred obchodom je niečo ako zmrzlinový stánok. Celý vysvietený, rozložené stolíky, hlasná hudba a kôpka ľudí, čo niečo popíjali. Netuším čo, viem však, že mestská polícia má odtial sídlo cca 200 metrov plus je celý priestor pod kamerami. A nič. Zábava bola rozbehnutá. O pár metrov hlúčik ľudí na terase pri krčme. Tá síce zatvorená, ale ľudia mali vlastné.

balalajka, Po, 11. 01. 2021 - 05:58

Sa vakcínujú po svojom. Úsmev

kp, Ut, 12. 01. 2021 - 11:23

prave som v spravach precitala, ze vlada predpoklada dalsich 8-10 tyzdnov tvrdeho lockdownu kvoli britskej mutacii (ak nechceme mat na Velku Noc 10-nasobnu incidenciu)

Kamila, Ut, 12. 01. 2021 - 12:04

Ach jaj, co u vas znamena tvrdý locdown? Čo všetko je zavreté?

kp, Ut, 12. 01. 2021 - 17:30

pravdupovediac, uz sa v tych vsetkych informaciach zacinam stracat... momentalne sa caka na koniec tyzdna, ako sa cisla ustalia po sviatkoch, ale aj s nekompletnymi hlaseniami kvoli nim su vraj az moc vysoke ... otvorene mame iba potraviny, lekarne, drogeriu, posty (snad som vymenovala vsetko) - pri incidencii 200 novoinfikovanych/100 tisic obyvatelov za tyzden sa mozes pohybovat iba do 15 km od bydliska - rodina ako jednotka sa smie stretnut iba s jednou cudzou osobou - zakaz vychadzania po istej hodine maju okresy/mesta podla poctu infikovanych a vlastneho zvazenia - zvazuje sa zaviest povinnost ockovania pre pracovnikov seniorskych zariadeni - v Bavorsku sa od pondelka ma zaviest povinnost nosenia FFp2 masiek pre vsetkych a vsade (na Malorke som citala, ze je zakaz rozpravania v mestekej hromadnej?)... a idem citat dalej, co som este prehliadla...

napr. sa zvazovalo pokutovat firmy, ktore mozu dat zamestnancom home office a napriek tomu nedaju

navyse - ale to nie je ziadne nove zistenie - WHO nerata s dosiahnutim potrebnej skupinovej imunity do konca roku (odhliadnuc od mutacii - britskej, juhoafrickej a najnovsej brazilskej - a toho, ako zamiesaju karty oni) vzhladom na pocet celosvetovej populacie a mnozstva pristupnych vakcin, takze treba ratat s tym, ze sa este velmi dlho budeme s pandemiou pasovat

Kamila, Ut, 12. 01. 2021 - 17:28

Dakujem za sumar, Ludia chodia do prace ak je to nevyhnutne? a  co skoly teraz po sviatkoch?

kp, Ut, 12. 01. 2021 - 18:10

skoly a skolky su zavrete, od pondelka ale funguje nudzova opatera pre deti, ktorych rodicia sa rataju ako system-relevantni alebo su samozivitelia - z nasich asi 100-110 deti je momentalne nahlasenych 8 - ja som mala sluzbu dnes a som neskutocne vdacna za "zmenu tapiet"

tam, kde je to nevyhnutne, chodia ludia do prace - o pokutovani som dopisala vyssie

inak je v povedomi ludi na Sk nieco zname i o dlhodobych nasledkoch?

Kamila, Ut, 12. 01. 2021 - 20:24

Dakujem, ta asi podobne ako u nas, ale neviem ci skolky nahodou neotvorili a ci od buduceho tyzdna prvy stupen, alebo aspon prve dva rocniky.

Myslim, ze clankov o dlhodobych nasledkoch mame aj u nas dost. Co citam, tak aj dva mesiace sa ludia zbieraju, na zaciatok , to ostatne vyplave na povrch neskor ....

kp, St, 13. 01. 2021 - 11:52

najnovsia informacia: Taliansko planuje nudzovy stav do konca aprila... zatial sa zda, ze tym smerom to pojde aj u nas ... navyse sa stale viac objavuju clanky, ze novu mutaciu (explozivne) prenasaju prave deti, takze tym, ze su teraz skoly zavrete, chybaju presnejsie data, ale asi sa s ich otvaranim nebudu prilis ponahlat ... na Malorke uz oficialne zakazali rozpravat v mestskej/medzimestskej doprave (kvoli sireniu aerosolov) a zo vcerajsej diskusie v TV dve pritomne lekarky odporucali nosit masky pre istotu uplne vsade (vzhladom na cisla, ktore maju z podkladov o sireni sa novej mutacie), dokonca i doma, ak by prisiel niekto na navstevu

co sa dlhodobych nasledkov tyka, dva mesiace sú pre mnohych, ktorych sa tykaju, iba prianim - v skutocnosti ovela dlhsie a su neskutocne rozmanite - strata pamati, reci, sluchu, neschopnost vyjadrovania sa je iba zlomkom z celej plejady priznakov - a je jedno, ci mal chory mierny alebo tazky priebeh ochorenia - takze to, co som kedysi pisala prajme si lahky priebeh, ked nas to chyti - uz davno neplati - a mnohi asi ani netusia, ze problemy, co maju, mozu mat suvislost s infekciou - takze dodrziavanie istych pravidiel by malo byt cielom kazdeho, kto by sa rad vratil do normalu ... hoci je mozne, ze odteraz bude toto nas normal

dasa_, St, 13. 01. 2021 - 11:44

k tým dlhodobým prejavom pridám aj psychické problemy.

Inak, ja som bola za posledný mesiac v dvoch domacnostiach (okrem našej) a v oboch som bola celý čas v rúšku. U mamy boli v rúšku aj domáci. V druhom prípade iba ja, zvyšok bol po prekonaní covidu negatívny. Ale stále si nemyslím, že to znamená, že nešíria infekciu.

kp, St, 13. 01. 2021 - 13:04

zatial je malo poznatkov na to, ake mnozstvo ludi, co prekonali infekciu, neskor znovu ochorie a infikuje nanovo - ale uz take pripady vo svete su - v Nemecku je jeden znamy huslista profesional - Markus Wallrafen, ktory ochorel v auguste (infikoval sa na dovolenke na konci jula, nemal ziadne symptomy, ale na plane nejaku operaciu, kvoli ktorej sa musel nechat testovat, preto infekcia vysla najavo, nakoniec i ochorel, ale po 12 dnoch sa z toho dostal) - v oktobri bol potom na navsteve u bratranca a vramci nej bratranca telefonicky informovali, ze jeho sef je pozitivny, bratranec nasledne tiez - nuz tak sa Markus nahlasil na Gesundheitsamte (zabudla som, co ekvivalentne mate na sk) - o par hodin nato mu volali, ze to je v pohode, ze on uz predsa infekciu mal, a tak moze bez problemov medzi ludi - aj isiel a s kolegami sli niekam autom a vsetkych troch pritomnych nakazil - spatne dokazali, ze ano, naozaj je druhy krat nakazeny, ale to uz mal aj symptomy

dasa_, St, 13. 01. 2021 - 12:38

áno, obozretnosť bude naša nová norma

Kamila, St, 13. 01. 2021 - 11:47

Tak to vyzerá ozaj na dlho, s tými školami to bude ťažké ..., moja má už teraz hlavu v smútku ...

Rúška sú u nás samozrejmosťou od marca, skoro všade v interieroch aj celé leto, teda verejných - doprava, obchody, úrady ... vonku okrem prírody asi od novembra ... Doma asi len ak je jeden z členov pozitívny ..., len ťažko na všetkých pracoviskách, tam s ato asi teraz najviac širi a potom v rodinách.

K tým dlhodobým následkom, trochu na odľahčenie Matovič bol pozitívny, takže ma poľahčujúce okolnosti, k svojmu správaniu. Hambím saNo dobre dosť bolo odľahčenia, tak to ozaj vyzerá dosť zle s tým následkami. Prekvapenie Takže už len očkovať a očkovať ...

kp, St, 13. 01. 2021 - 12:07

ja mozem prerozpravat iba skusenost svojich znamych/rodiny zo Slovenska, co mi oni sami opisali - vraj v robote idu v kancli masky u mnohych automaticky dolu, lebo vsak "co tu budeme saskovat s maskami, ved sme iba medzi svojimi"... u bracha takto nejaky sef rozniesol infekciu na oddeleni so slovami ved nejdem dovnutra, stojim iba na prahu dveri...

Kamila, St, 13. 01. 2021 - 12:09

ano toto je ten problem, v praci nie su v ruskach a nasledne v rodinach sa to siri ...

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama