reklama

Prokrastinácia - fenomén tejto doby?

Pridal/a annie dňa 09. 02. 2021 - 14:02

reklama

Vďaka lockdownu, ktorý mám pocit, že už trvá neskutočne dlho, som si viac začala všímať veci, ktoré som predtým viac-menej prehliadala. Alebo lepšie povedané, nechcela vidieť. Už pár mesiacov dozadu som si viac začala všímať okolo seba prokrastináciu. 

Čo to vlastne znamená "prokrastinácia"? Veľmi zostručnene je to výraz, ktorým označujeme chorobné odkladanie dôležitých úloh a robenie neužitočných a nepotrebných činností. Možno ste toto slovo počuli, možno nie, v každom prípade si myslím, že v praxi a v živote sme sa s tým asi všetci stretli.

Príklad č.1:

Príde šéf do kancelárie a povie: "Prosím Vás Janka, urobte mi tú tabuľku s priemernými hodnotami. Nesúri, máte čas."

CHYBA!

V prípade že Janka trpí prokrastináciou, tak to nebude urobené nikdy. Ak prokrastináciou netrpí, tak to do hodiny odovzdá šéfovi hotové.

Príklad č. 2:

Matka povie synovi: "Milanko, prosím ťa vynes smeti." Syn odpovie: "O chvíľočku..."

CHYBA!

Vynesie syn smeti? Pokiaľ trpí prokrastináciou, tak NIE, NEVYNESIE. Počká kým mu to mama znovu príde povedať. A znovu, a znovu.....stále dookola. Ak prokrastináciou netrpí, tak bez slova vstane a ide tie smeti vyniesť hneď.

Príkladov by som mohla uvádzať neúrekom. Ako však spoznať, že vo vašom blízkom okolí niekto trpí prokrastináciou?

Začnite si všímať nenápadné signály. Niektoré veci musíte pripomínať viackrát aby ich vaši blízki urobili. Overujete si otázkami splnené zadané úlohy a zisťujete, že nie sú splnené. Na vaše prosby, požiadavky, príkazy, rozkazy dostávate odpovede typu: "potom to urobím" ...."za minútku"......"o chvíľku pôjdem"....atď. Keď ho vzápätí vyzvete nech zopakuje vašu požiadavku, tak netuší čo ste mu zadali za úlohu... 

To všetko sú znaky prokrastinácie, ktorú v domácnosti často pripisujeme napríklad puberte, lenivosti, ľahostajnosti. Pritom lenivosť znamená, že sa mi nechce vôbec nič. Čiže ani pozerať do mobilu. Ak niekto čumí celý deň do mobilu, facebooku, televízora, to nie je lenivosť. To je len typický príznak prokrastinácie - ten človek má síce čo robiť, ale dáva prednosť absolútne neužitočnej činnosti namiesto toho, aby si splnil svoje povinnosti.

Doma to síce veľakrát až tak dramaticky neberieme, ale tieto návyky si prenášame so sebou aj do zamestnania a do bežného života.

Poznáte ľudí, ktorí vám sľúbia všetko na svete ale nič neurobia? Máte ich radi? Ja nie. 

Od malička som bola vedená, že najprv práca, potom zábava. Toho sa držím celý život. Ja netrpím prokrastináciou. Vždy si najprv rýchlo spravím všetky svoje povinnosti a potom oddychujem a riešim nepodstatné veci s čistou mysľou. Nedokážem to robiť v opačnom poradí. Veď uznajte, najprv sa budem 2 hodiny hrať na mobile, počkám kým mi začnú žaby škvŕkať v bruchu a vtedy začnem rozmýšľať čo budem variť??? NIKDY!

Napriek tomu že netrpím prokrastináciou, tak s ňou denne doma bojujem. Môj manžel aj dvaja synovia sú typickou nádhernou učebnicovou ukážkou prokrastinácie. Zasahuje to však aj mňa. Neskutočne ma to psychicky vyčerpáva, že musím neustále myslieť na úlohy, ktoré nemajú urobené. Je jedno akého sú charakteru, či už školské úlohy, pomoc v domácnosti, údržba domácnosti.... ale na všetko nepodstatné majú čas. Bojujem s tým a učím ich ako z toho kola von. Poviem vám, je to naozaj ťažké, vyčerpávajúce, únavné. Ale ja sa nevzdávam. Po mesiacoch tvrdej práce sa už sa začínajú dostavovať prvé úspechy, ale či ešte na to budem mať nervy....ťažko povedať. Keď tak nad tým uvažujem, nebyť lockdownu, tak asi ani neprídem na to, že moji najbližší trpia prokrastinácou. 

PROKRASTINÁCIA - je fenomén tejto doby a momentálne sa môže udomácniť aj u vás, preto buďte v strehu a všímajte si signály hlavne u detí. Keď si na neužitočné činnosti zvyknú, ťažko ich od toho odučíte. 

Ja som sa už do boja pustila, držte mi palce! 

 


reklama

reklama

Kamila, Ut, 09. 02. 2021 - 14:28

Držím palce v náročnej ceste.

Tuším som tvoj pravý opak, prokrastinácia je mi veľmi blízka ..., len mám v sebe dosť kontroliek, tak to nie je až tak okaté ..., Ale, napríklad naloženie umývačky je najlepšie o pol dvanástej, obed začínam variť ... neskoro ...

MM nie, ten je môj protipól a deti, ktoré ako a v čom ako ..., deva  a škola, pomoc v domácnosti ... Hambím sa

dan-cula, Ut, 09. 02. 2021 - 18:22

annie-takto v podobnom duchu aj ja..najprv práca...alebo presnosť(dochvílnosť)výsada kráľov.Nevravím,že občas nemám úlet v duchu-robota nie je zajac neutečie alebo čo možeš odlož na zajtra a máš další deň volno.Stane sa...

Len si neviem predstaviť pre mňa samu napr.slnečná nedeľa spať do 1100 obed hotový nejako o 1500 potom kým sa doobeduje je takmer1630 a čo zo zvyškom dňa..(takto nejak to mám u mojej príbuznej).no pre mna je to premárnený deň..ona síce nadáva že aj pre nich,že nestíhajú nič...ale stačí íst v sobotu včaššie spať nie do 0100 pozerať bedňu a ráno v nedeľu stať skôr...

ked teraz tak nad tým premýšlam-to boa doba pred koronou...teraz je asi času na čokolvek..

a v robote si to absolutne neviem predstaviť,že niečo odložiť na potom...jeden den by to išlo ale na druhý ma to počká a urobiť to musím a neraz potom v rámci prestávky...

 

 

 

Kamila, St, 10. 02. 2021 - 09:51

Ja som ako tvoja pribuzna Hambím sa, ale snad okolo deviatej vstanem v nedelu, aby som stihla nejake chodenie, zvysok ako pises ...Hambím sa

balalajka, St, 10. 02. 2021 - 07:01

Neni som si istá, či si napísala správne príklady. Lebo ako píše wikipedia: "Prokrastinácia (z latinského pro crastinus – na zajtrajšok) je označenie pre chorobné odkladanie dôležitých úloh na neskôr (na zajtra). Treba však podotknúť, že ide o psychickú záležitosť, na rozdiel od lenivosti, ktorá je fyzická. "

Veeeeľmi subjektívny pohľad. Veľmi.

Ja ti ale poviem, o čom to - o prioritách. Takže ak má niekto prednejšie ísť na bike miesto varenia zdĺhavého obedu, tak to neni prokrastinácia. Chichocem sa Či je?

Ale sa poriadne pováľať na gauči a oddýchnuť si pred - čo ja viem, vynesením smetí. Je či nie je to prokrastinácia? Úsmev

A môj starý tato vravel také: "šak si porob a potom nemusíš nič robiť" Mrkám.

Kamila, St, 10. 02. 2021 - 09:48

Tiež mi v tejto súvislosti napadli priority Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe

balalajka, St, 10. 02. 2021 - 09:51

Keď je cyklo sezóna a pekné počasie, tak ja neprokrastinujem - ja len indoor aktivity odkladám na "keď bude pršať". A skutočne, keď prší, tak žehlím, vypekám, vyváram, upratujem o dušu spasenú. Ale keď je pekne - nebudem veru doma sedieť. Úsmev

dasa_, St, 10. 02. 2021 - 07:17

no, občas je aj dobré niektoré problémy neriešiť okamžite. Nechať ich tzv. vyhniť. Lebo sa proste ukáže, že to je vec, ktorú riešiť netreba. Mávala som sklony všetko riešiť okamžite. Čokoľvek sa vyskytlo, hneď som vedela, ako na to. A časom sa ukázalo, že to nemusí byť vždy to najsprávnejšie. Niektoré veci sa vyriešia aj samé. Len teda, nemyslím tým vynesenie smetí. To nie je o prokrastinácii, to je o lenivosti.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama