reklama

Kto alebo čo je na vine a čo s tým?

Kamila , 16. 02. 2021 - 13:13

reklama

Asi všetky sledujete, aj keď len z diaľky momentálnu situáciu spojenú s pandémiou. Aj keď sa s covidom trápia všade naokolo, pre nás je najdôležitejšie dianie na Slovensku, lebo sa nás to všetko úzko dotýka.

Vrámci lockdownu sme  doma, alebo by sme mali byť doma, už skoro dva mesiace a situácia sa nijak nezlepšuje. Všetky čísla zamrzli na relatívne vysokej hodnote, aj pribúdajúce počty nakazených, aj vysoké denné prírastky úmrtí a počty hospitalizovaných s ťažkým priebehom covidu dokonca narastajú. Vraj sme dnes dosiahli veľmi smutné prvenstvo v počte úmrtí na milión obyvateľov, neviem či za uplynulý týždeň? To je ozaj bieda.

Čo sledujem dianie v okolitých krajinách, situácia sa väčšinou zlepšuje, snáď okrem našich západných susedov. Dokonca aj Írsko a Portugalsko, ktoré podcenili Vianoce ešte viac ako u nás, sú po tvrdom lockdowne na tom lepšie ako my.

Kde sa stala, deje chyba? Na začiatku chýbali tvrdé opatrenia počas Vianoc, ale to už bolo dosť dávno. Máme tu už od vtedy britskú mutáciu v tak vysokej miere, že bežné opatrenia nezaberajú? Aj doterajší lockdown má stále dosť výnimiek a málo kontroly na to aby bol dostatočne účinný? Ľudia sú z toho všetkého unavení a hlavne znechutení z toho ako naša vláda (ne) riadi boj s pandémiou, pán premiér vytáča všetkých naokolo, svojim vyplakávaním, ako mu všetci ubližujú? To pločné testovanie nám evidentne nijak nepomohlo, skôr sa ľudia viac rozcestovali. Hranice sa idú zatvárať až od zajtra.  A trasovanie hygienikmi vôbec ešte nejaké funguje?

Problémom bude všetko dokopy? Aj britská mutácia aj frustrovaní a často nezodpovední ľudia nedodržiavajúci karantému, zákazy vychádzania ... A samozrejme aj naš aúžasná rozvadená vláda, keď minister zdravotníctva namiesto pandémie, teraz rieši interupcie. Škoda reči. Vraj po 40 - ke je úplne v pohode rodiť. Teoreticky aj áno, ale zvyšujúca pravdepodobnosť dedičných ochorení, vláde nič neušetrí ... To by bolo na ďalšiu diskusiu.

Tak radi by sme videli svetlo na konci tunela. Poslali deti do školy, vrátili sa aspoň k niečomu z predchádzajpceho života, ktorý už nikdy nebude ako predtým. Namiesto toho sa dozvedáme o nových mutáciach ... Neostáva nám nič iné len sa obrniť trpezlivosťou, nájsť si čo najviac radosti vrámci toho, čo nám je umožnené a hlavne byť zodpovední.

Dievčatá, ako momentálnu situáciu vnímate vy? Darí sa vám udržiavať len miernu paniku a vrámci možnosti byť v pohode?

Prajem vám všetkým hlavne veľa zdravia  a pokoja v duši. Objímam


reklama


reklama

balalajka, Ut, 16. 02. 2021 - 13:39

Podľa mňa to nie je len o vláde - aj keď si o tej momentálnej myslím svoje. Keď pred Vianocami urobili lockdown a zavelili vianočné rodinné bubliny, my sme sa podľa toho správali. Podľa seba.  A pre seba. Nechodili sme kade tade po návštevách. V práci sme neboli. Takže povedzme si úprimne, zakazovať niečo ako malému decku asi nemá zmysel, keď to decko robí natruc. Aj teraz som vypočula kolegyňu ako bola cez víkend na oslave. Čo ti k tomu mám dodať? To chodiť každého jedného kontrolovať, či robí to čo má?

Áno - kovid udiera - ale ako vidím zasahuje celý organizmus. Hlavne nervový systém sa mi zdá. Vytáča ma nezodpovednosť ľudí, ako stále špekulujú, že však ktohovie, či sú infekční, keď im nič nie je a tak sa testujú ešte zo 2x inde.

Lenže ako chceme docieliť koniec tých lockdownov, ak sa neriadime zodpovedne ani na 99% tým jediných? Môžeme si dávať respirátory, aj sa testovať obdeň. Kým ľudia sa nebudú chovať k svojmu zdraviu zodpovedne, neprestanú riskovať životy svojich blízkych, tak to bude ako je.

No a čo sa roboty týka - už nám skončil jeden nemecký dodávateľ. Len tak. Zo dňa na deň, že "končíme". Keď túto situáciu neustojí ekonomicky silné Nemecko, nevidím to ružovo. A ceny rastú. Možno nie potravín, ale nám sa výrobné komodity zdvíhajú. Takže čakajme rožky za 10 centov ešte kým nedozrejú jablká.

Kamila, Ut, 16. 02. 2021 - 14:03

Súhlasím, gro je o ľuďoch a ich nezodpovednom správaní. Bolo by to trochu lepšie, ak by bola dôvera k vláde, ktorá by sa viac riadila, názormi odborníkov ako náladam, premiera, podľa toho ako sa vyspí? Lebo občas sa aj ťažko čudovať ľudom, keď sa za opatrenia nemôžu postaviť odborníci, nevie postaviť celá vláda? Ďalšia otázka, nemáme už vôbec žiadne trasovanie, dohľadávanie kontaktov? To je už len na zodpovednosti nezodpovedného národa? Ak by sme boli dostatočne rozumní, a brali ohľad na seba, svojich, blízkych nepotrebujeme kontrolu. Ale čo čítam, tak voľakde to ide bez kontroly,a le to je desiatkami rokov budovaná vzájomná dôvera, možno na severe Európy. Také Portugalsko a Irsko, mali prísnejšie opatrenia a asi aj ich kontrolu? Ale stále je to o nás o ľuďoch a ozaj neviem, kedy tým ľuďom dôjde, že je to ozaj veľmi vážne.

balalajka, Ut, 16. 02. 2021 - 14:45

Pozri. Ja ti to poviem takto.

Mne netreba hovoriť, aby som nestrkala ruku do vriacej vody.

A niekomu neporadíš - just má vlastný rozum.

Media robia okolo taký krik, akoby na mňa čakala korona kedy vystrčím nos z domu a skočí mi okolo krku. Aj odborníci sa rôznia v názoroch. Takže skutočne neviem - mne z toho vychádza, že choroba je veľmi nebezpečná (média) a nikto nevie poriadne určiť smer (2 tábory odborníkov). Takže s ohľadom na môj pud sebazáchovy sa chovám. Aj keď sa mi to občas vôbec nepáči.

 

Jordan Peterson má také dobré pravidlo - " Treat Yourself Like Someone You Are Responsible For Helping".

Kamila, Ut, 16. 02. 2021 - 17:06

Viem ty si zodpovedna, ja som zodpovedna, nezavisle od tých tam hore, lebo používame voľajaký sedliacky rozum a snažíme sa brať ohľad na široké okolie. Potom sú tu takí ľudia, čo si budú vždy robiť čo chcú, čo je pre nich dobré, alebo čo rozprávajú ich obľúbení politici, širia hoaxy ....

A určite je tu medzitým aj skupina ľudí, ktorá keby mala rozumné a zdôvodnené inštrukcie odkomunikované prehľadne a triezvo, tak sa možno bude správať inak. Nový Zéland je veľkým príkladom, jasné je to iné, je to ostrovný štát, môžu sa izolovať, momentálne tam majú leto, ale majú rozumnú premiérku, ktorá to celé úplne inak komunikuje. 

dasa_, Ut, 16. 02. 2021 - 14:55

k tomu trasovaniu - so sledovaním mobilov sa nesúhlasilo.

Tak skúsme to trasovanie počítať - povedzme nech je 2000 tisíc pozitívnych, každý nahlási v priemere 10 kontaktov. to je 20 tisíc telefonátov. Na jeden telefonát 5 minút, skôr 10. Lebo na prvý krát nezdvihne, potom sa čuduje, potom neverí, potom chce všeličo vedieť. Alebo vynadá. To za jeden deň Mali by íšť na test. Na test idú aj tí, čo to potrebujú. Čo sa cítia zle. To už ani nechcem počítať. Ale teda toto je len hrubý odhad.

V čom je bordel, to sú dáta. Lebo včak povedzme si otvorene, čo je štatistika. Presný súčet nepresných čísel. A teraz to platí na 100%. Lebo sa do počtu pacientov s covidom v nemocniciach započítajú aj pacienti uzavretej psychiatrickej nemocnice. A je otázka, či aj títo majú byť započítaní? A či sp všade na svete započítaní.

Krásne sa to ukazuje na britskom variante. Máme veľké premorenie. Verím tomu. Ale spýtajme sa, či aj iné krajiny testujú vo veľkom túto variantu. Alebo ju testujeme iba my, lebo máme po ruke výrobcu testov, čo to dokážu odhaliť.

No a započítavaním AG testov do výsledkov, keď zvyšok sveta počíta iba PCR je tiež zmätok. Jasne, odhalia chorých. Ale asi by fakt bolo dobre ich potom pretestovať pcr a tak dať do štatistík. No a chuťovka, keď matematici počítajú vyliečených tak, že sa pomaly dostaneme do záporných čísel. To je tá štatistika. Oni to spočítali správne.

Áno, je veľký problém. Fakt zomiera veľmi veľa ľudí, nemocnice - teda isté oddelenia - sú preplnené. Krematória nestíhajú.

A furt ľudia chodia po návštevách, sú hrdinovia, oni sa predsa nenechajú obmedzovať.

Kamila, Ut, 16. 02. 2021 - 17:01

Uvedomujem si, ze trasovanie je velmi narocna cinnost bez debaty, cas nervy, peniaze, ludi .... Ale mozno bolo na to treba vyclenit viac penazi, viac ludi ako na testovanie. Pomohlo nam niekolko nasobne antigenove testovanie? Neviem, minimalne , ked si vezmem Marianu, priznaky mala od prveho dna, ako aj jej syn, pozitivny text mala na treti pokus. Ked takto chodia ludia do prace, siri sa to jedna radost. Vraj podla hygienikov je je najvacsi prenos momentalne v praci a potom jasne pokracuje v rodinach.

Aj ked nebudeme riesit testoavnie, take i onake a pocet pozitivnych a ake mutacie ..., cisla o pocte mrtvych a preplnenost nemocnic v prepocte na pocet obyvatelov, je dost porovnatelny udaj.

Súhlasím, ľudia by mali sedieť doma na zadku a nebehať po návštevách a kade tade. Je to vrcholne nezodpovedne a riskantne pre všetkých.

dasa_, Ut, 16. 02. 2021 - 17:43

Nuž, čokoľvek sa urobí, všetko sa nám zdá, že je proti naším osobným slobodám.

Ako to bolo s karanténou na jar? Koľko kriku?

Kanada:

Od 7. ledna 2021 musí všichni cestující v letecké dopravě s destinací v Kanadě před vstupem do letadla doložit negativní test na covid-19.

Od 3. února pak musí všichni cestující přeshraniční letecké dopravy podstoupit další test po příjezdu do Kanady a na vlastní náklady se ubytovat ve vládních karanténních zařízení po dobu minimálně třech nocí v případě negativního výsledku testu, či na celé dva týdny v případě testu pozitivního. Lidé, kteří i podruhé obdrží negativní výsledek mohou dokončit čtrnáctidenní karanténu doma.

Náklady na tři noci v takovémto zařízení vláda odhaduje na minimálně 2000 CAD na osobu. Tato nová opatření jsou zatím nejpřísnějším omezením přeshraničního pohybu do Kanady od počátku pandemie v březnu 2020."  - na vlastné náklady

Karanténa cez mobil? Je fakt jedno, že nechávame stopy na internete dobrovolne každý deň. Presne trasy, kde sme sa pohybovali, fotky. Karty. Ale karanténa cez mobil by bola prísne obmedzenie slobody.

Kamila, Ut, 16. 02. 2021 - 18:16

To nejde len o samotne opatrenia, lebo su všade okolo nás sú ešte aj viac prísne. Česi majú napríklad obchody zavreté od 22.10 u nás od 19.12? ale prvý stupeň snáď okrem dvoch týždňov chodil do školy stále, sestra referuje. Len ide o to, ako je to celé odkomunikované. Keď Matovič zahlási pred celým národom, že za smrť 4000  ľudí môže jeden človek, prečo by si ostatní mali vstupovať do svedomia, keď vinníka máme.

Ja by som úplne súhlasila s karanténou cez mobil. 

dan-cula, Ut, 16. 02. 2021 - 17:46

ked nezačne každý od seba-tak sa bude nadávať na všetko a všetkých..však som to tu písala ako zmrdi čo boli v karanténe a aj pozitívny si chodili ako keby nič.Moja osobná skúsenosť!vraj volaj na nich policajtov ked som to vedela z počutia a potom ked sa mi priznali po týždni že oni sú už po...

.čo z toho že ja,ty,ona dodržiava v rámci zdravého rozumu to čo považujeme da nutné a dobré ked tí z tej našej matelkovej vlády dávajú signály ako chodiť do Dubaja,na svadby ako za rodinou do Británie apod.a výnimiek na tri prdele..že my sa tu bublinujeme ich neserie..

prečo dávno pradávno neexistujú kontroly na hraniciach?ideš do česka ani pes po tebe neštekne..

a čo sa týka trasovania nazávidím tým čo to robia- ja osobne som za sledovania cez mobil -ved je taká doba že ak si ťa budú velmi chcieť nájdu si ťa..kde všade dávame (jú)údaje,fotky!!a to ich neserie?

kovid už predsa s nami zostane prejdeme si tým všetci len bohužial nevieme či budem tí šťastlivejší čo to ani nezbadáme alebo nás to uloží na pĺúcne prípadne do zeme...

dasa_, Ut, 16. 02. 2021 - 17:56

prečo aj pani prezidentka, ktorej verí tak veľa ľudí otvorene nepovie - ľudia, veď dodržiavajte aspoň tú karanténu a rúška? Prečo sa furt odvoláva len na nejakú politickú zodpovednosť? Ona ju nemá? Veď je dôveryhodná, počúvali by ju. Zato povie, že by sa malo pokračovať v masívnom očkovaní. Však to všetci vieme. Ale odkiaľ zobrať vakcíny, to už nepovedala. Len slová, slová, slová.

dasa_, Ut, 16. 02. 2021 - 18:58

všetci chcú byť iba pekní, oni nie sp tí, čo niečo zakazujú. žiadne sledovanie mobilov, aj svadby môžu byť veľké, aj hranice mame v podstate otvorené, lebo kvoli biznisu potrebujeme výnimky, aj do zahraničia lietame na dovolenky, lebo si zaslúžime. A keď aj niekto povie dosť, tak hneď je dosť tých, čo to spochybňujú, povedia, že s tým nesúhlasia. A jediné riešenie je otvoriť všetko a tváriť sa, že sa nič nedeje. To neuspelo nikde na svete. Naopak, tam, kde uspeli, tak mali tvrdé opatrenia.

annie, St, 17. 02. 2021 - 10:37

Ja hodnotím riadenie pandemickej situácie na Slovensku ako absolútne nezvládnuté. Začnem tým, že mi najviac chýba nejaká normálna forma komunikácie s národom. Nie je potrebné nás denno-denne kŕmiť niekoľko hodín rôznymi faktami. Stačí stručne, jasne a výstižne oznámiť národu čo ich čaká v najbližšie dni. Nie je potrebné nás ako laikov zahlcovať odbornými informáciami, ktorým tak či tak nerozumieme, nakoľko väčšina z nás nemá žiadne medicínske vzdelanie. Komunikácia zo strany premiéra mi pripadá ako keď sa deti hrajú na piesočku a niekto niekomu ukradne formičku bez pýtania. V tejto pandemickej situácii mi chýba napríklad tretí sektor. Kde sú tí ľudia? Chýba mi osveta zo strany obyčajných ľudí, ktorí sa pohybujú v našej blízkosti a ktorým dôverujeme, väčšia komunikácia aj zo strany samospráv. Vidím to aj u nás. Kým sme na jar mali jedného nakazeného v okrese, primátor okolo toho natáčal siahodlhé videá a vysvetľoval ľuďom že sa nemusia báť, že človek je v izolácii atď. Teraz keď denne v našom maličkom okrese pribúda 50 ľudí tak samospráva stiahla chvosty a žiadna informácie sa verejnosti neposkytujú. Množia sa ľudia, ktorí šíria dezinformácie - je to len chrípôčka, alebo nič mi nebolo, je to výmysel atď. Skutočne???? Poďte to vysvetliť mojej 11 ročnej susedke že jej ocko sa už nikdy nevráti preto, lebo covid vlastne neexistuje. Zdravý chlap dostal covid a na tretí deň zomrel. Doteraz sme všetci v šoku. Viete, kým sa to týka "len" starých ľudí tak to berieme štýlom: "veď na niečo umrieť musí" ale keď vo vašom okolí umierajú mladí ľudia, ktorí majú maloleté deti a boli zdraví, tak je to už skutočne na zváženie, či to je chrípôčka. Ďalšiu chybu vidím v tom, že sociálne siete povoľujú šírenie rôznych výmyslov, hoaxov, dezinformácií, alebo informácií ktoré sú len vytrhnuté z kontextu a tým sa mení výpovedná hodnota článku. Stačí že jeden človek uverí somarine, zdieľa medzi svojich 100 priateľov, z tých stačí že len 10 tomu uverí a zdieľa ďalej atď....a za 2 dni si to prečítajú státisíce ľudí. Vezmime si úroveň IQ niektorých ľudí, ktorí ledva dosiahli základné vzdelanie....oni nedokážu ani pri najlepšej vôli selektovať, či je článok pravdivý alebo nie. Ďalšiu chybu vidím v tom, že napríklad jednotlivé televízie vo svojich reportážach dávajú ľudí, ktorí nenosia správne rúško, resp. ho nemajú vôbec. To ako keby národu ukazovali, ako sa správne nosí rúško. Poviem pravdu, že kým som nezazrela v TV chlapa čo mal rúško pod nosom tak som ani netušila, že takto sa dá rúško nosiť. Je to proti mojej logike.... No a ďalšiu chybu vidím v tom nezmyselnom testovaní. Chodím sa testovať, aj keď nemusím. Dodržiavam všetky opatrenia. Ale kamoška s ťažkým priebehom covidu sa dala v priebehu 2 týždňov 3x testovať antigénovými testami a vyšli negatívne jej aj jej manželovi. Objednala sa ako samoplatca na PCR test a test bol pozitívny. Takže ako máme dôverovať testom, ktoré nezachytia za 2 týždne 3x pozitívnych ľudí???? Nedostatkov je veľa. Ja ako matematička sledujem hlavne čísla. Zverejňujú čísla, ktoré nedávajú zmysel. Nie sú vyselektovaní ľudia, ktorí sú aj 3x zaradení medzi pozitívnych len preto, že sa ešte nevyliečili. Nesedia tie čísla a grafy absolútne. Keď sa im niečo nezdá, tak zmenia premennú aby čísla vyzerali lepšie....napr. z kĺzavého mediánu sa zrazu stane incidencia a podobne. Okrem toho nikto pozitívnych ľudí nekontroluje, nikto netrasuje, za naše mesto môžem s kľudným svedomím povedať, že si robia ľudia čo chcú. Policajtov som nevidela už celé mesiace, pozitívni si behajú po obchodoch, dôchodcovia sa stretávajú v lese alebo na chatách, robia sa oslavy, konajú návštevy......a ja ako krava vyčkávam kedy to celé skončí. Skončí to???? 

Kamila, St, 17. 02. 2021 - 10:48

Je to celé desivé, veľmi smutné a bohužial na Slovensku je to tak. Váš okres momentálne patrí k najzasiahnutejším. Testuje sa vo veľkom antigenom. Na jednej strane je to dobre, že majú ľudia možnosť sa otestovať, zadarmo, keď to považujú za potrebné, ale keď je efektivita zachytenia pozitívných tak malá je to dvojsečná zbraň, lebo nepodchytení pozitívny v naivnej viere, že sú zdraví šíria vírus ďalej. Čo sledujem tak na pracoviskách je to problém. A celoplošné testovanie navýšilo mobilitu obyvateľstva. 

Včera zasadala pandemická komisia a výsledok, jediné čo vieme v danej situácii spraviť je začať očkovať Sputnikom, dokonca aj vo fáze, keď nebude schválený EU. Netvrdím, že očkovanie je zlá cesta, ani to, že Rusi nemajú dobrých vedcov, aj keď to statné ..., ale kým sa zaočkuje gro národa, umrie ešte veľa ľudí, aj mladých, ak sa nezmení, to čo sa tu deje doteraz ...

annie, St, 17. 02. 2021 - 12:13

Kamilka máš pravdu vo všetkom čo si napísala. Najdesivejšie na tom všetkom je to, že stačilo by aby cca na 1 mesiac boli všetci ľudia na 100% zodpovední, bez podvádzania, bez opovrhovania nad opatreniami atď. Lenže bohužiaľ, toto je utópia. Vláda už prešvihla obdobie, kedy mala dôveru národa. Teraz keď urobia alebo povedia čokoľvek, veľká časť národa sa stavia a bude stavať odmietavo. Prečo? Pretože 13.3. 2020 bol posledný deň, kedy som mohla byť v práci. Odvtedy sedím doma a všetko dodržujem. A veľa iných ďalších ľudí. Lenže nie je žiadne svetlo na konci tunela.....

Nie som zástanca ani odporca očkovania. Viac som naklonená možnosti očkovania ako neočkovania, ale na druhej strane, viete prečo nie som 100% rozhodnutá? Pretože ak sa v mojom živote nemá nič zmeniť - čiže stále dezinfekcia, rúška, obmedzovanie, tak potom aký efekt má to očkovanie? Vkladala som do neho veľké nádeje a vidím ľudí, ktorí sú už 2x zaočkovaní a každý týždeň chodia na testy, lebo sa neskutočne boja že ten covid dostanú. Ak budeme očkovanie naťahovať trištvrte roka tak to neprinesie želaný efekt. Potrebné by bolo masívne očkovanie v krátkej dobe. Ale to je len môj názor....

annie, St, 17. 02. 2021 - 10:41

....ešte doplním chybu vo forme motivácie.....tu funguje komunikácia štýlom - neurobíš toto, bude trest. To je ukážkový príklad vonkajšej negatívnej motivácie. Pretože niekto iný chce aby sme niečo urobili - to je vonkajšia motivácia a forma trestania - napríklad testovanie, zákaz chodiť bez testu do práce a podobne. To je absolútne nezvládnuté. Na trest reagujeme odporom, čo je úplne prirodzené. Mali by sa snažiť vybudovať v ľuďoch vnútornú motiváciu - čiže aby človek sám cítil potrebu niečo urobiť preto, aby sme sa tej pliagy zbavili. Rovnako zmeniť negatívnu motiváciu za pozitívnu. Uvediem príklad:

Negatívna motivácia: "Nebudeš mať test, nemôžeš ísť do práce."

Pozitívna motivácia: "Budeš mať test, môžeš ísť do práce." 

Je to vlastne to isté, len inak povedané. Odmenu vnímame však úplne inak ako trest, preto treba vážiť slová a hlavne v tejto dobe. Lebo aj dobre myslená myšlienka môže mať úplne opačný dopad.....

Kamila, St, 17. 02. 2021 - 10:53

Aj, to je spôsob, ale ešte viac galiby narobí citové vydieranie, zdúvanie sa, oni sa za svoje rozhodnutia nevedia postaviť, a vôbec si k nim poriadne sadnúť a dohodnúť sa, a hlavne najprv prebrať s odborníkmi ... 

annie, St, 17. 02. 2021 - 12:16

Ja to volám ješitnosť Mrkám 

....ale občas sa po jeho vystúpeniach sama seba pýtam, či náš aktuálny premiér čisto náhodou netrpí syndrómom Boha...

Kamila, Št, 18. 02. 2021 - 12:26

Dnes som si prečítala zaujímavý článok Majú rovnosť v spoločnosti, ženu na čele a zvládajú pandémiu. Skúsim krátko zhrnúť. Vedci, či sociologovia, zisťovali, či ženy na vedúcich a výkonnych funkciach v spoločnosti, pozitívne ovplyvňujú boj z pandémiou. Na prvý pohľad to tak vyzerá, Nemecko, Fínsko, Nórsko, Nový Zéland ... patria ku krajinám, ktoré situáciu s covidom zvládajú lepšie. Jedným z dôvodov sa môže zdať, väčšia rozhodnosť političiek,  na čele týchto štátov, pri presadzovaní prísnych opatrení.  Vraj to môže byť aj ich spôsobom komunikacie opatrení, krízy, berúc ohľad aj na psychologické aspekty jej dopadov ... Muži skôr reagujú z pozície, vyvolania strachu ...?

Ale vraj dôvodom pre lepšie zvládanie pandemickej krízy, nie je len to, že ju menežujú ženy. To, že si ľudia zvolili do vedúcich a hlavne výkonnych funkcii ženy, svedčí o tom, že v tejto krajine funguje väčšia rovnoprávnosť.  Ľudia sú viac uvedomelí a myslia kolektívne ... , aj kvôli tomu sa správajú zodpovednejšie.

Takže ako tu vyššie písala balalajka, ozaj sú na vine ľudia, nielen vlastnou nezodpovednosťou, ale aj tým, že si zvolili to čudo, čo tu vo vláde máme. Hambím sa Smiech cez slzy. 

Ešte jeden dôležitý moment ma v tomto článku zaujal. Ženy na vysokých pozíciach to majú ozaj ťažké. Lebo keď sú "silné, rozhodné" prisudzuje sa im mužské správanie, naopak, keď sú "ženské," so všetkým, čo s tým súvisí , tak je to zase nemdobre.

balalajka, Pi, 19. 02. 2021 - 07:52

Článok zamknutý - tak len z toho, čo píšeš a čo som prečítala.

Nášmu premiérovi vytýkajú (okrem milióna iných neduhov a chýb) - že mení názor podľa toho ako sa vyspí, že je strašne náladový, že si nestojí za slovom, že reaguje emocionálne, uráža sa. Proste, keď sa na to pozrieš takto - veď on sa správa ako žena, takže by sme mali na tom byť rovnako dobre ako štáty, ktoré vedú ženy ... keby ... keby Angela Merekelová, Jacinda Ardern,Sanny Marin sa chovali ako typické ženy. Takže záverom - ženy sa začali chovať ako muži a muži sa chovajú ako ženy. Ak žena prevezme mužské chovanie a vedie štát ... OK. Pre štát dobre - ako sa s tým vysporiada ona, je jej starosť. Nemyslím si totiž ako žena, že akékoľvek rozhodovanie je ľahké.

Žena sa riadi podľa emócií. Emócie sú nestále. Niečo čo sa neustále mení, nie je dobrý základ pri krízovom stave. Reagovať na meniacu sa situáciu je jedno, ale chaoticky sa zmietať v rozhodnutiach na základe citov či sympatií, je vec druhá.

Pozri - my máme na čele prezidentku. Je to vedúca funkcia? Má aj nejakú výkonnú či tých 13tis berie len tak? Takže kde je chyba? Je to o ľuďoch. Áno - keďže nemáme monarchiu, aj ľudia si zvolili to, čo tam sedí.

Kamila, Pi, 19. 02. 2021 - 09:12

Nie bohužiaľ, naša prezidentka nemá výkonnú funkciu, má len veľmi málo právomoci.

Ozaj nemôžme hádzať všetky ženy do jedného vreca a už vôbec nie s Matovičom. Jeho spravanie nie je v poriadku, ani podľa psychológov ... , nielen podľa nespokojného ľudu.Úsmev No hold stačilo mu, že ho zvolilo možno 15 percent z úplne všetkých voličov. Zvyšok má smolu, teda ostatní zvolili zvyšnú časť koalícii, ktorá mu to všetko dovolí? Je to zložité. 

Čo sa týka žien, už si len vezmi aké sme mi dve neskutočne rozdielne. Hambím sa Kým sa ja vytrepem z postele, ty už 4 hodiny kmitáš. A to by som pokračovala dlho ... Hambím sa Ak ženy vo výkonných funkciach spoja, obe svoje stránky aj mužskú a j ženskú, lebo tie máme všetci do jedného relatívne "zdravého" celku, je to celé o inom.

balalajka, Pi, 19. 02. 2021 - 09:44

No ono pri riadení a rozhodovaní prevyšuje mužská stránka. Aj tá disciplína potom v dodržiavaní nariadení, to racionálno. Empatia viac vlastná potom ženám vo vyjadrovaní možno viac vie prehovoriť do duše ľudí.

Ale o inom ti napíšem. Ja mám taký dojem, že nás tu média klamú. A vytvárajú najhoršie zlo v tejto zložitej situácií a prihrievajú polievočku politikom, ktorí zistili, že najlepšie sa manipuluje s ľuďmi, ktorí sa boja.

S rôznych zdrojov totiž počúvam, ako je to vo svete. Nie to, čo ukážu v TV po cenzúre. Teraz som sa rozprávala so šoférom, ktorý včera nakladal v Švajčiarsku - tam sa po uliciach chodí bez rúšok, detto vo firmách. Že ho vysmiali, keď sa ospravedlňoval, že nemá respirátor a ukazoval im test. Cez Čechy keď šiel, že na pumpách masky áno, ale bežne po ulici nikto nič.

Takže toľko. Našimi opatreniami si tu tuším tú koronu "pestujeme".

Tak ale konečne sa hlási ku slovu slniečko, hádam aj ten vitamín D urobí svoje. So zdravím aj dušami.

O duševnom zdraví súčasného premiéra pochybujem hodne dlho.

Kamila, St, 24. 02. 2021 - 10:10

Inak jeden, z opomenutých faktorov, prečo je možno taká zlá situácia u nás, v ČR a  dokonca aj vo východnom Nemecku, je to že sme na jar pred rokom neboli ani trochu premorení ..., doháňame teraz ostatné krajiny ... ?

balalajka, Pi, 26. 02. 2021 - 07:05
Od soboty poobedia som v povinnej karantene. Jedna z kolegyn pozitivna. Obvolali sme sa cela fiema. S nevolou sme doma. 3 kolegyne boli na atg testoch este v sobotu rano. Vsetky negativne. V utorok uz 2 z nich s migrenou v horuckach. A ze v pondelok ich pobolievala hlava. Jasne. Sledovali sa. Vedeli, ze akykolvek diskomfort je viac menej prejavom virusu. Nespekulovali, ci je to alergia, malo cukru v ten den, alebo zle sa vyspali. Kolki pobehuju tak po svete a siria virus predtym, nez ich zrazi do postele? Kto za to moze? Ano. My. Kazdy jeden, ktory to podcenuje.
Kamila, Pi, 26. 02. 2021 - 11:38

Držím palce, nech ste zdraví . Súhlasím nezodpovednosť ľudí je desivá. Prekvapenie

Alena7, Pi, 26. 02. 2021 - 14:00

Nájdenie vinníka nám, žiaľ , s riešením situácie moc nepomôže. Možno treba okrem nariadení-opatrení-obmedzení-a_neviem_ešte_akých_všetkých_ení použiť zdravý sedliacky rozum a hlavne, každý začať sám od seba.

Všetkým pozitívnym aj  karanténnym prajem zdravie a veľa síl. SlnkoSlnko 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama