reklama

Pôst

Pridal/a dasa_ dňa 17. 02. 2021 - 11:19

reklama

Tak nám začína pôst. Od dnes až do Veľkej noci. S výnimkou nedelí.

Ja viem, je to cirkevná zvyklosť. Podľa mňa však so základom v živote. Kedysi som toto obdobie nemala rada. Dnes ho naopak očakávam, teším sa. A dopredu premýšľam, ako naložím s týmto časom.

Ideálny priestor na zmenu. Kedysi to celé vlastne vychádzalo aj z toho, že koncom zimy sa tenčili potravinové zásoby. Bolo treba vydržať.

Dnes už veľmi zásoby neriešime. Obchody sú po ruky, fungujú dovážky. Skôr máme problémy s prebytkom. A tak veľká výzva pre mňa je čokoláda a všetky sladkosti. Jak sa vysporiadať s týmto. Pokúšam sa o to opakovane. Niektorý rok vydržím, iný je to horšie. Obdivujem všetkých s pevnou vôľou.

Druhá vec čo skúšam, je obmedzenie informácii. Noviny, časopisy. Hlavne tie internetové. Hlavne v dnešnej dobe je na to ideálny čas.

Lenže nielen o odriekaní by mal byť pôst. Možno ešte dôležitejšie je niečo pridať. Možno pravidelný čas na telefonát priateľke, babke, tete, strýkovi. Možno by sa niekto potešil aj písanému listu. S návštevami je to zatiaľ ťažšie.

Alebo dar. Aj niekomu cudziemu, čo potrebuje pomoc. Bez kalkulu, že sa ten dar vráti.

Ako sa hovorí v mojej obľúbenej básničke: "Slovom, možností by bolo nemálo. Prekrásne by všetko klapalo. Keby, keby mala rozum stonožka...."

Pridáte najbližšie dni niečo do svojho života? Alebo naopak, uberiete z niečoho?

Napadne mi veľa vecí, len teda viem, že stačí aj jedna. Lebo keď človek veľa chce, zvyčajne to skončí po prvom týždni.

Pekné je napríklad pridať čítanie. Alebo cvičenie. Ani neviem, či môžem povedať prechádzky. Alebo jedno strukovinové/zeleninové jedlo týždenne. Alebo vydržať aspoň tých 40 dní s pravidelnejšou starostlivosťou o tvár. Alebo bez nakupovania nového oblečenia.

A čo sa týka uberania, tak veru tiež je veľa nápadov, od sledovania internetu, videí, cez prejedanie, sledovanie bulváru, nezmyselných diskusii až po ohováranie susedy.....


reklama

reklama

Kamila, St, 17. 02. 2021 - 12:13

Tolik možnosti jak si hrát ... Hambím sa, horšie že skutek utek .. A tak si radšej nedávam žiadne výzvy, a to by som si ich vedela predstaviť ozaj nepreberné množstvo. Pri mojej závislosti na sladkom, presvedčení, že strava bez mäsa je zdravšia, akútnej potrebe cvičiť každý deň cviky na svoj boľavý chrbát .... PohodaTak radšej fungujem každý deň najlepšie ako viem, často ba skoro vždy systémom hurá. Hambím sa 

dasa_, St, 17. 02. 2021 - 12:52

No keď človek vie o svojich nedostatkoch, tak to láka začať zrazu všetko. I tam treba pomôcť, aj tamto zlepšiť. A potom to skončí. Veľmi rýchlo.

Preto stačí aj jedna vec.

Alebo aj to, že prežiješ ten deň najlepšie, ako vieš. A budeš s tým spokojná

balalajka, St, 17. 02. 2021 - 13:11

Dobre. Idem do toho. Nebudem brať telefóny počas cvičenia. Keď som chodila do fitka, tak telefón zostal v skrinke. Teraz je po ruke. Robím si videa, aby som sa mohla skontrolovať, lebo necvičím pred zrkadlom  a aj keby, nie vždy je otáčanie hlavy na seba pri cviku žiaduce. A ešte mi z neho hučí hudba. A potom jeden telefonát a záznam mojej srdečnej činnosti vyzerá vysoké tepy - nízke tepy - nebotyčné tepy - nízke tepy - tu má moje srdce štikútku pravdepodobne ( telefonát) - vysoké tepy - nízke tepy - štikútka 2x ... koniec záznamu činnosti Veľký úsmev.

Hej, sladké som obmedzila - lebo taká rozpapkaná som bola. A ešte jednu vec obmedzím  - arašidy. Poslednú dobu na ne ulietam aj so Zet. Si tak sadkáme a papkáme a zrazu balíčok prázdny. Hambím sa

Toľko od nás dievčat. Veľký úsmev

Inak - postrehla som jeden závažný fakt, keď už sa o pôste bavíme. Koľkokrát denne jete? Ja som začala vypúšťať raňajky. Obed klasika a potom už len jedno jedlo - niečo ako skorá večera alebo väčší olovrant mi vychádza. Ak k tomu zavalím ešte jogurt a banán večer, nebodaj niečo viac kalorické - šak ja ženy priberám Prekvapenie. Už nech môžem vysadnúť na bicykel.Hambím sa

dasa_, St, 17. 02. 2021 - 13:51

je jedno, kolko zjem na obed, vždy som hladná v období medzi pol štvrtou a piatou poobede. Jablko alebo pomaranč či banán na ten hlad nefunguje. Na večeru mi to príde skoro, hlavne, keď chodím okolo pol noci spať. Aj také som vyskúšala, že nechám polku obeda na tanieri a dojem v tomto čase. Ale stále sa v tom celom potácam.

balalajka, St, 17. 02. 2021 - 13:58

Áno - presne to je tá hodina. Niekde medzi 15,15 a 17,00.

A presne tento čas viem najlepšie "zabiť". Dojdem z roboty a len sa tak potácam a nič produktívne a zrazu je tma a ....

Musím s tým zabojovať. Teraz je presne ten správny čas. Aj svetlo sa predlžuje, tak len niečo s tým vymyslieť.

Kamila, St, 17. 02. 2021 - 14:37

Je jedno aký čas momentálne, je na sladké mam chuť vždy, no dobre hlava chce ..., neviem, ci v niektorom case viac. Keby som si ja pisala denník čo jem, teda nie až tak veľa, ako často a somariny Hambím sa 

balalajka, Pi, 19. 02. 2021 - 08:02

No však - ja som vždy zhrozená, koľko som požrala takým úchytkom, keď si to vezmem. A furt to pýta viac. Najlepšie ani nezačať, alebo si to naložiť na tanier, keď je na také chuť.

Napr v stredu mi tu voňali šišky. A čo myslíš, ako to dopadlo. Zožrala som 2 naraz. Ale predtým som okolo nich 6 hodín tancovala a vravela si nie nie.

Treba jesť ako kráľovná. Užiť si to a venovať tomu plnú pozornosť.

Kamila, Pi, 19. 02. 2021 - 09:28

Však toto, vedieť si to aj vychutnať, nielen úchytkom zjesť. Hambím sa

Kamila, Pi, 19. 02. 2021 - 09:30

Súhlasím s tým časom, odsledovala som si to, predtým som mala riadny útlm, teraz neskutočnú chuť na sladké Hambím sa

lienka, Št, 18. 02. 2021 - 08:40

Daši, ďakujem za tento článoček....aj ja to takto mám, čím som staršia(zrelšia?? :-) obdobie pôstu viac prežívam, teraz je to iné ako v roky predtým...

dám si pôstne predsavzatie, niečo pridám, niečo odoberiem

...a budem si vizualizovať svetielko na konci tunela...

držte sa dievčatá

dasa_, Št, 18. 02. 2021 - 08:48

Aj ja ti ďakujem Úsmev

Vo všeobecnosti to uberanie je jednoduchšie ako to pridávanie.

A keby som išla až do detailov, tak je napísané "Milosrdenstvo chcem, nie obetu ...."

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama