reklama

Za očkovanie Sputnikom preberá zodpovednosť lekár

Kamila , 02. 03. 2021 - 11:26

reklama

Už rok tu máme novú vládu. Je to obdobie veľkého chaosu, ktorému velí  človek,  ktorý nemá nič spoločné so zodpovedným štátikom. Dobu má  táto vláda ozaj veľmi zložitú, ale takú majú momentálne všade vo svete. Dokonca  ani Česi, s rovnako zlou situáciou a vôbec nie šťastným vedením krajiny, nemájú taký cirkus, ako my.

Skončilo nám testovacie šialenstvo, ktoré neprinieslo žiaden úspech, len ešte viac rozhýbalo unavený, frustrovaný  a aj z veľkej časti nezodpovedný národ. Teraz sa premiér upol na neregistrovanú ruskú vakcínu Sputnik. Už ju tu máme na tajnáša privezenú. Schválil ju minister zdravotníctva, bez registrácie v EU, bez schválenia slovenskou liekovou či akou komorou, bez odobrenia celej vlády a ani netušíme, či z vlastného presvedčenia.

Najlepšie na tom, je že zodpovednosť na svoje plecia nevezme ani premier, ktorý to celé spískal, ani minister zdravotníctva, ktorý ju schválil, ale ošetrujúci lekári? Samozrejme pacient  musí podpísať papier, že si je vedomý rizika očkovania vakcínou bez schválenia ... Však nebudú sa lekári súdiť ...

Hurá, došiel superman, s ďalším skvelým nápadom, ako zachrániť národ, či vlastnú reputáciu, na úkor reputácie Slovenska v Europskej únii. Lebo jedna vec je zdravotné hľadisko, druhé geopolitické. Nepriamo tak podporuje krajinu, kde sa potláčajú práva, kde človeka s iným názorom otrávia. A keď sa to nepodarí, dajú do vezenia  a aj mnohých, čo s tým nesúhlasia.

Aby som bola korektná, nemyslím si, že Rusi majú zlých vedcov, ale celý ten proces nákupu vakcín Sputnik, je za mňa jedna veľká pohroma a veľmi vratká záchrana. Budeme veľkou pokusnou vzorkou ...? Aká bude ochota ľudí, dať sa zaočkovať touto vakcínou? Viem, že je tu ešte staršia generácia s veľkým spomienkovým optimizmom. Osobne mám rada ruskú hudbu a mnohé, čo s Ruskom súvisí, ale nie súčasnú politickú garnitúru ...

Dievčatá, ako to celé vidíte vy? Dali by ste sa, dáte sa zaočkovať Sputnikom?


reklama


reklama

M.á.r.i.a, Ut, 02. 03. 2021 - 12:10

Veď oni za všetko hádžu zodpovednosť na druhých...všetci za všetko môžu a oni "svätá" dvojica sú hrdinovia. O tom sa nedá už ani hovorť SmútokPlačem

Kamila, Ut, 02. 03. 2021 - 14:25

Však toto, celé zle. Jasné, že ľudia nedodržiavajúci opatrenia, karanténu, nijak  nie sú bez viny, ale to čo nacvičuje premiér je nereálne. Lebo to spravil za chrbtom celej vlády. A toto je veľmi výrazný tretí aspekt, toho čo tu máme, priemier úplne ignoruje názor svojich koaličných partnerov a nemá ani toľko slušnosti, aby im to oznámil, normálnou cestou.  Robí presne také voloviny, ako ich robil v opozícii, len teraz majú oveľa ďalekosiahlejšie následky.

dan-cula, Ut, 02. 03. 2021 - 16:18

pojdem od konca..áno dala by som sa zaočkovať hoci aj Sputnikom.Ak to má pomôcť je mi jedno či to budú rusi,číňanci,američania alebo marťania..som zapísaná na očkovanie netuším kedy nás budú volať..keby im išlo o pomoc ľudom neriešili by od koho to je-za všetkým je politika a všetko iné len nie ľudia.

príklad-očkovanie učitelov..u nás vládol mezi nimi názor že prečo Astrou..chceli sputnik no ten nebol..tak si vyber!

dnes som počula lekára ktorý sa vyjadril,že ak má očkovanie pomôcť nerieši výrobcu-on je na to aby pomáhal..

druhá vec je ako nákup vakcín prezentujú..ako sa pchajú jedni zadku jedným a druhý tým druhým..

a že to hodili na plecia lekárom?no matelkovia vo vláde!.môj názor je taký,že pacient vyber si a lekár na základe poznatkov to schváli alebo odporučí inú..

včera nám zomreli v jednom dome naraz dvaja,tretieho odviezla sanitka nie v dobrom stave...myslíte,že rodina rieši či rusi či američania?

 

M.á.r.i.a, Ut, 02. 03. 2021 - 16:58
Neriešim od koho je vakcína ale spôsob ako je prezentovaná, ako bola sem dovezená, na kohu sú hodené ak budú následky po očkovaní...mne záleží aby som vedela, že vakcína je oficiálne schválená relevantným ústavom - komisiou na základe odborných štúdií. Nie aby ju svojvoľne schváli ten, čo tu nezvláda riadiť zdravotníctvo...budem zlá, on sa vyspovedá a svedomie bude mať čisté.
Kamila, St, 03. 03. 2021 - 09:59

Ono fakt nejde o to odkial, ale že bez registracie, EU ani u nás ..., poza chrbat koaličným partnerom.... Minister zdravotníctva má v kompetencii, schváliť vakcínu, nezávisle od všetkých, ale partnerom to bolo treba povedať narovinu, nie až z médii, že lietadlo je nad Bieloruskom. Prečo Matovič takto slávnostne nevítal všetky vakcíny?  Neriešila by som Rusko, keby seriozne pristupilo k predaju svojej vakciny s dodanim podkladov na schvalenie minimálne našej liekovej komore. Vakcínu si zaregistrovali už v auguste, hlavne,a by boli ako prví, prečo mali problém za ten čas posúvať  potrebné doklady. Verím, že schvaľovanie vakcíny je veľmi zložitý proces, vraj potrebuju cez 1000 strán dokladov, ťakže áno, nie je to jednoduchá cesta ..., ale sa o ňu ani nepokúsili a času mali habadej.  A už vôbec neviem, či to nie je nakoniec jedna z nadrahších vakcín, to si musím ešte overiť.

annie, Ut, 02. 03. 2021 - 18:00
Môj názor je taký, že rusi by podľa mňa nikdy neohrozili svoj národ vakcínou, ktorá by im mohla uškodiť. Je to veľmi silná a ľudnatá krajina s dôležitým politickým postavením vo svete. Ja osobne viac verím sputniku ako vakcíne z Číny...
Kamila, Ut, 02. 03. 2021 - 18:17
Len keby Rusi ockovali svoj narod, maju minimalne preockovanie a otazne je, ci sputniku vobec veria domaci. tak ci tak je to cele spravene uplne nekorektne, voci ludom, bez overenia, voci koalicnym partnerom, ktori sa o tom dozvedeli z medii ... A ked uz sa o tom bavieme, Putin sa stale nedal zaockovat. Vakcina v konecnom dosledku nemusi byt zla, ale cely ten pistup je zly.
annie, Ut, 02. 03. 2021 - 19:26
Otázka znie: "Čo bude ďalej ak padne vláda? Kto povedie krajinu?" Znovu prídu noví ľudia, znovu budú na nás skúšať svoje teórie...? Zafunguje? Nezafunguje? Čo urobili pre ľudí, ktorých to postihlo najviac? Nič. Ak pomohli, teraz pýtajú peniaze späť. Mne prehodnocovali invalidný dôchodok pred 10 mesiacmi a uznali mi rovnaký postih. Pred pár dňami mi prišiel list v ktorom sa mi vyhrážajú že mi vezmú dôchodok, lebo sa môj zdravotný stav zlepšil natoľko že môžem ísť do práce. Môžem ísť... ale do akej? Vzali mi prácu, manželovi vzali prácu, skončila mi podpora, na dobrovoľnícku prácu mi zakázali chodiť a peniaze mi vzali. Teraz mi chcú vziať dôchodok, lebo však ako mi povedal posudkový lekár do očí že rakovina nie je taká vážna choroba. Takže toto je nová taktika??? Chorým vziať peniaze a dávať na vyrovnávanie dlhov? Alebo už nie je z čoho platiť to slávne testovanie? Som znechutená tak, že to nedokážem ani opísať...
Alena7, Ut, 02. 03. 2021 - 20:16

To ma podrž, že rakovina nie je vážna choroba Prekvapenie V predkoronovej dobe som si myslela, že jedna z najvážnejších, ak nie úplna "jednotka" Smútok... ale časy sa asi menia.

Kamila, Ut, 02. 03. 2021 - 20:36

Je mi to ľúto. Verím, že ti je veľmi ťažko, že ste v zložitej situácii, ty zvlášť a k tomu takéto rozhodnutie. A súhlasím, ani prišiť ani zaplatať, ani s touto vládou, ani predchádzajúcou a netuším čo to bude do budúcna.

balalajka, St, 03. 03. 2021 - 11:18

Vygumujem politický ruch a vatu. Vygumujem toho, kto to vyrobil, lebo však sa šušká, že ukradnutý recpet zo západu (ozaj, nemôže to aj naopak byť?). Vygumujem nálepky na fľaštičkách.

Mám tam len nápis, že je to očkovacia látka.

Je mi jedno kto je za tým. Áno. Lebo chcem byť zaočkovaná.

Add šírenie - keď skrz jednu pozitívnu sa vo firme dopracuješ k 30% potvrdených kolegov, ďakuješ Bohu, že to udýchavajú a nikto nie je v stave volať sanitku a dá sa s nimi 15 minút každý deň baviť o tom, ako im je, aké majú obavy, čo ich hnevá, keď po 4 dňoch stále jeden z našej rodiny nemá výsledky PCR testu (všetci ostatní sme mali do 12 hodín) ... nemusím pozerať žiadne videá. Stačí mi to čo je, čo to robí so zdravým ľudí, čo s chodom firmy ( z niečoho žiť sa musí), stačí mi sledovať tie zúfalé decká, čo konečne chcú ísť aj s tým psom na prechádzku, čo sme ich museli do toho úkolovať.

Jaj a koho zodpovednosť, nezodpovednosť. Koľkí fajčia, vedia čo to spôsobuje, pijú, berú drogy, kŕmia sa tabletkami pri najmenšom probléme. A koľkí sa snažia žiť skutočne zdravo - riešia jedlo, pohyb, váhu, chodia na preventívky všetkého druhu.

Každému neulahodíš. Je správne, aby sa rozhodol sám, či chce a či nie.

 

Kamila, St, 03. 03. 2021 - 12:21

V tomto súhlasím, ale takým spôsobom sa to nerobí. Nákup poza chrbát všetkým svedčí o premierovej maximálnej nezrelosti, lebo ozaj sa dalo narovinu povedať, minister zdravotníctva má pravo schváliť, nakúpiť vakcinu aj ju kúpi a takto to dať na vedomie koaličným partnerom. Ale nie toto, čo spravil on.  Týždeň sa tvári ako politik, čo si vstúpi do svedomia a rieši pandemickú krízu s odborníkmi, aby poza chrbát úplne všetkým s veľkou slávou privítal Sputnik na letisku v KE. A podobným spôsobom bolo robené aj celoplošné testovanie v novembri.

A druhá otázka, prečo Rusi neočkujú svojich? Ja som práveže z tých, čo voči Rusku majú veľa spomienkového optimizmu, teraz som v aute počúvala  ruskú hudbu. Verím, vo veľkú ruskú dušu  a verím, že majú dobrých vedcov, len z toho politického zákulisia v Rusku aj u nás je mi zle.

Zároveň si uvedomujem veľmi zúfalú situáciu na Slovensku, koľko ľudí zomiera, koľko chorých ľudí trpí s vážnym priebehom a koľkí budú mať celoživotné následky. Ponechaní sami na seba ako Slovensko, bez zastrešenia balíkom vakcín z EU, by sme mali pramálu šancu, stihnúť očkovanie, také aké máme doteraz. Za také ceny a v takom rozsahu. Ani Rusi by nás nezachránili, nakoľko zatial nemajú dostatok vakcín, aby zabezpečili už dohodnuté objednávky všade vo svete, nieto aby očkovali vlastných. Z krájín EU bola ochota zapožičať nám vakcíny. V poriadku sme samostatná krajina, máme právo sa rozhodnúť aj pre iné vakcíny, ale ich nákup sa dá spraviť serioznym spôsobom.

dasa_, St, 03. 03. 2021 - 12:58

Odkiaľ máš informáciu, že Rusi svojich neočkujú?

 

Mmch, keby krajiny robili tak, že najskôr zaočkujú iba svojich, až potom dajú vakcínu  aj ostatným krajinám, tak sme v peknej šlamastike.

 

Kamila, St, 03. 03. 2021 - 13:16

Je netvrdím, že neočkujú vôbec, ale očkujú málo. Asi som to zle napísala. Jasné je to veľká krajina, takže majú čo robiť ...

dasa_, St, 03. 03. 2021 - 14:00

A jak tak pozerám, nie sme jediná európska krajina, aj také San Marino sa obrátilo na východ. No jasne, nie je v EU.

Kamila, St, 03. 03. 2021 - 14:12

však aj v Maďarsku, len tam je to celé o inom som si myslela ...

dasa_, St, 03. 03. 2021 - 14:29

Takže kľud. EU v tomto smere zaspala - je tu málo vakcín, to je bez debaty. Prečo sa to stalo, to nevieme. Ale je zjavné, že pre niektoré štáty vakcína je, pre iné nie je. Prečo rusi neprihlásili svoju vakcínu o tom môžeme len špekulovať. Ale aj tie ostatné vakcíny nemajú úplné schválenie. Bolo príliš málo času a tak sa vlastne vaic menej všetci zaočkovaní stávajú aj účastníkmi poslednej fázy skúmania.

Chvíľu som sa venovala hľadaniu a podobné fotky, ako boli u nás na letisku nájdeš aj z iných krajín. Zrejme súčasť marketingu.

Otvorene, o bezpečnosť by som sa nebála. Určite by si rusi nedovolili dodať zlú vakcínu vo veľkom. Ani len ten plyn a ropu nám nedodávajú zlú. Marketing je marketing. Teda peniaze sú peniaze. O tie ide až v prvom rade.

Kamila, St, 03. 03. 2021 - 14:36

Pre mňa nie je dôvod na paniku samotná vakcína, ale náš pán premier a jeho maniere... A hlavne dúfam, že to bude mať politické dôsledky. Čítala som ako sa to celé snažia zachrániť naši diplomati, takže niečo v štýle, že sme v zúfalej situácii ...., ta sa robia zúfalé kroky. Hambím sa

dasa_, St, 03. 03. 2021 - 14:43

no ale veď to je pravda, že sme v zúfalej situácii. Skúšala som zohnať miesto na očkovanie (2. dávku) a nie je. lebo nie je vakcína. Proste uršula zlyhala, nepostaral sa o nás.

Kamila, St, 03. 03. 2021 - 14:54

Zúfalí sme už, dlho, tento týždeň majú nabiehať očkovacie látky, bola snaha o ich požičanie ..., ale hlavne takto sa to nerobí. 

Kamila, Št, 04. 03. 2021 - 12:22

Aj dobrá správa, na začiatok požiadal výrobca vakcíny Sputnik V  Európsku liekovú agentúru o spustenie procesu priebežného hodnotenia. Nie je to ešte registrácia, ale ako prvý krok, ktorý k tomu smeruje, je to dobrá cesta.

 

dasa_, Št, 04. 03. 2021 - 13:04

" Ruská firma Gamaleya, ktorá vakcínu vyrába, ide systémom, ktorý EMA odporúča. Na stránke EMA nájdete z 10. februára správu, že sa medzi firmou, ktorá ho vyrába, a EMA uskutočnilo rokovanie o forme takzvaného scientific advice (vedecké poradenstvo). Samozrejme, je to neverejný proces, čiže nevieme, čo sa tam deje. "

"

Aj ostatné vakcíny išli cez proces scientific advice. Ten trvá v priemere 40 až 70 dní, pri urgentných liekoch na covid-19 sa môže skrátiť. To znamená, že ako keby „pilovali“ dokumentáciu, pretože žiadna firma nechce podať žiadosť o registráciu akéhokoľvek lieku, ktorý by mal neskôr registráciu zamietnutú.

Pri zrýchlenej registrácii potom dochádza k takzvanému rolling review. EMA má zoznam liekov a firiem, ktorým poskytla scientific advice. V podstate to poskytla každej vakcíne, ktorá je teraz na trhu. "

Citácie sú z článku https://dennikn.sk/2295673/infektolog-jarcuska-za-neziaduce-ucinky-sputniku-nebudu-lekari-trestne-stihani/?ref=tit

A z druhého článku dnešný stav:

Európska lieková agentúra (EMA) zverejnila informáciu, že začali proces priebežného hodnotenia (rolling review) u vakcíny  Sputnik V.  To umožňuje hodnotenie údajov od výrobcu. Keď má žiadateľ k dispozícii kompletné údaje, môže požiadať o registráciu. Žiadateľom v EÚ je R-Pharm Germany GmbH.

„Začatie priebežného hodnotenia (rolling review) je založené na výsledkoch z laboratórnych (predklinických) štúdií a klinických skúšaní. Tieto výsledky naznačujú, že vakcína Sputnik V spúšťa v organizme produkciu protilátok a buniek imunity, ktoré cielia na koronavírus SARS-CoV-2, a môže tak chrániť pred ochorením covid-19. Údaje o výrobe a farmaceutickej kvalite, ktoré v súvislosti s dovozom neregistrovanej vakcíny žiada od výrobcu aj ŠÚKL, budú predložené neskôr,“ napísal v tlačovej správe Štátny ústav pre kontrolu liečiv."

Kamila, Št, 04. 03. 2021 - 14:46

Len keď vezmeš, že je to prvá registrovaná vakcína na svete, však treba vyhrať preteky už od augusta, tak je to dosť neskorý čas.

dasa_, Št, 04. 03. 2021 - 15:34

možno len nebolo dosť odberateľov, neoplatilo sa registrovať v európe. Teraz sa začali zobúdzať, keď tí, čo sľúbili, nestíhajú. Inak úplne jasne, v prvom rade ide o peniaze... Teda marketing

Kamila, Št, 04. 03. 2021 - 15:47

Nie politika, lebo na prvom mieste bola súťaž, aby boli prvý na svete v registrácii, až tak sa začalo riešiť dostatočné testovanie. Aj predaj po svete sa rieši viac ako propaganda. Jasne je to aj o peniazoch, druhá ropa, ale záchrana minimálne vlastného obyvateľstva nie je základnou prioritou. V Rusku nebola propagovaná vedcami, lekármi, ale politikmi ..., no dobre ani na našu politiku nemôžme byť nijak hrdý. Hambím sa

dasa_, Št, 04. 03. 2021 - 15:56

no ja som presvedčená, že aj za politikou sú na prvom mieste peniaze. Len sa to skrýva do iných fráz.

Kamila, Št, 04. 03. 2021 - 16:04

jasne, to len Rusko je tak či tak samostatná kapitola ..., no dobre však aj američania sa trepali na Mesiac, len kvôli tomu aby boli prví....

Kamila, Pi, 09. 04. 2021 - 20:07

Zábava zase raz graduje a už si novinári mysleli, že nuda bude. Hambím sa Nehrozí. Matovič zas nemá páru pod slnkom. Dnes za idiotov vyhlásil pracovníkov Štátneho ústavu kontroly liečiv, našim veľkým vzorom je Orbán a priateľ Rusko? Ako rozumiem snahe neprísť o Sputnik, keď ho tu už máme, ale spôsobom slona v porceláne z pozície ministra financii ...?

annie, So, 10. 04. 2021 - 10:00

Kamilka, jeho sa nedá pochopiť. Veľký úsmev

dasa_, So, 10. 04. 2021 - 10:35

len tak na okraj, včera som pozerala lieky, ktoré užíva svokor. Išla som ich hľadať na net a zrazu vidím " Liek nie je v Európskej únii registrovaný, v SR je liečba týmto liekom možná na základe osobitného povolenia vydaného Ministerstvom zdravotníctva. " Liek mu predpisuje hematológ a nie je jediný, kto ho na Slovensku užíva. Takže lieky neschválené v EU sa u nás bežne na liečbu používajú. Ak si dobre pamätám, tak Aj Zolgensma na svalovú atrofiu, za ktorú sme mnohí volali je na tom podobne. Pri prvom podaní vtedy tiež zasiahlo Maďarsko.

Mám taký pocit, že v konečnom dôsledku všetky vakcíny majú iba podmienečné schválenie.

Netreba zabúdať, že je tu dosť veľká časť populácie, ktorá pripúšťa iba ruskú vakcínu....

A mohli by sme pokračovať - koľko trvalo EMA, kým pripustila, že tie zrazeniny asi súvisia?

Po pravde, začínam mať pocit, že by sa nám ľahšie žilo, keby sme noviny, internete ... nečítali.

 

Len doplním, aby sa nezdalo, že som proti očkovaniu - dnes idem na prvú dávku, zajtra manžel

M.á.r.i.a, So, 10. 04. 2021 - 12:04

To sa predsa nedá porovnávať liek a vakcínou ...ten liek posudzuje lekár individuálne pre toho ktorého človeka a diagnózu ale vakcína je pre miliony ľudí , teda na Slovensku pre státisíce a asi sa nedá celkom presne posudzovať indvidulne. Aj sa objednávajú len pre toho, kto ich používa, tie len tak nenajdeš v lekárňach. No a ten liek pre detičky to je už úplne iná kapitola, tam išlo aj o sumu a už sa podáva aj u nás a je hradený z poistenia. Nie každý liek sa napr. u nás používa čo sa používa napr. len toť za hranicami Rakúska alebo Česka.

Kamila, So, 10. 04. 2021 - 14:52

Tu ide o celý princíp, prečo majú Rusi problém dodať 80 percent potrebných dokumentov? Rozumiem, ak by chýbalo 30, to by sa dalo uhrať, že naši vedci majú vysoké nároky, chcú veľa ...., Mne z toho vyplýva, že chýba základ. Prečo máme inú vakcínu, ako tú , ku ktorej sa vyjadrovali odborníci v renomovanom časopise? To hlásia aj v Brazílii. Je otázne, kde vyrábajú, ktorý Sputnik. Prečo Maďarskí vedci odmietli pomoc s testovaním vakcíny Sputnik, ak ich o to požiadali naši vedci, 3 krát,Prečo to už nie je problém, ak tam nabehne Matovič? Čo na oplátku bude chcieť Orbán. Prečo Matovič nešiel na "návštevu" Budapešti so slovenským veľvyslancom v Maďarsku? Nemám nič proti ruskej vakcíne, ale nerozumiem postoju Rusov a Matovičovi už ani toľko.

Kamila, Pi, 16. 04. 2021 - 13:08

Nie je normálne, čo stále nacvičuje momentálne minister financii. Nie je to nikyo, kto by ho zastavil? Jeho štvavá kampaň proti šéfke ŠUKL Zuzane Baťovej už presahuje všetky hranice. Musí mať Matovič stále nejakého verejného nepriateľa, na ktorého bude zhadzovať vinu za všetko? Najprv prezidetka, vrámci toho Sulík, potom všetci vedci, teraz úplne konkrétne Zuzana Baťová? Len on je jediný svätý. Jemu vôbec nedochádza, čo pácha? Koľko nenávisti fanušikov Sputnika presmeroval na jednu ženu a ďalších vedcoc, ktorý si len robia svoju prácu? Vôbec, ale vôbec sa nečudujem,a ko sa nám tu menia "volebné" preferencie a už sa ani nebudem čudovať, ak prejdu v referende, ktoré raz určite bude, predčasné voľby. Neriešim teraz samotnú vakcínu, ale jedného ....

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama