reklama

Rúška, nano rúška, respirátory ...

Kamila , 24. 02. 2021 - 15:29

reklama

kto sa v tom má vyznať. Takto pred rokom, teda o cca týždeň neskôr sme začali šiť prvé rúška. Vyzerá to, že už nestačia. V ČR , kde je podobne zúfalá situácia ako u nás, zavádzajú od marca povinné nosenie respirátorov alebo nanorúšok? vo všetkých obchodoch, doprave ...

 Doteraz som respirátory neriešila, aj keď voľajaké v zásobe mám. Používam rúška so striebrom, ktoré sa dajú prať.  Nie sú klasické látkové, vyzerajú skôr ako jednorázové. Vyhovujú mi, lebo sa mi v nich celkom dobre dýcha, priliehajú k nosu a občas ani nelezú do očí. Hambím sa

Respirátor som na nose ešte nemala, stále verím, že nákup dvakrát do týždňa dám aj s mojim rúškom. Len som o ňom uvažovala v súvislosti s dcérou, ak by raz šla do školy. Len vôbec neverím tomu, žeby si niečo také dala na nos, aby jej nevadilo k okuliarom. Však aj šité rúško jej sadlo na piaty pokus, teda nejaký strih ...

A to ani nehovorim o dvoj kombinacha respirátor  - rúško, dve rúška, ešte som nepochopila respirátor s ventilom ... No dobre základ aby sme o zdravý rozum neprišli. Len či nám to pomôže, keď asi základom je komunitné šírenie, v práci , v rodinách ... Aj tak mnohí behajú s rúškom pod nosom.

Dievčatá, aké sú vaše skúsenosti s respirátormi?  Sú rôzne velkosti? Všetky na nose vyzerajú dosť divne? 


reklama


reklama

dan-cula, St, 24. 02. 2021 - 18:46

Keď vidím ako to ľudia nosia mám chuť ich napomínať alebo im povedať nech to rovno zhodia z tváre-lebo načo?čestne priznávam ja nosím jednorazové, doma šité ale mám aj tie vraj zo striebrom.Lebo celý den v respirátore tak to mám do hodiny pod ním totálne mokro-ked ho mám správne nasadený..

respirátor -(to bez ventilčeku)je tiež len jednorazový .no obyčajný človek čo ho nosí napr.len do obchodu po zložení z tváre nechať aspon vyvetrať na dhšie..vraj ak si na to dáme chirurgické rúško tak rúško zahodíš a respirátoru sa predlži životnosť..

lenže aj respirátor ak má mať účinok na tvári musí prilieha-poriadneť!!gumičky  zarezané v tvári,pliešok stisnutý na nose,chlapi oholení!(možno aj ženy) -ked dychaš musi viditelne sa nafukovať a zfukovať..inak je na prd..

a ked máš respirátor s výdychovým ventilčekom tak Treba dať naň jednorazové rúško!!

aspoń nás takto školili..

 

dan-cula, St, 24. 02. 2021 - 18:49

aha a veľkosti sú rôzne-aspon naše skúsenosti sú také..mali by sme vedieť svoju veĺkosť ale netuším ako ju zmerať..a nepátrala som ani po tom.

Kamila, St, 24. 02. 2021 - 18:57

Ďakujem za skúsenosti, ozaj nie je jednoduché takto vydržať celé hodiny ..., asi s čímkoľvek. 

Kamila, Po, 01. 03. 2021 - 17:28

Takže po roku rúšok, dozrel čas na respirátory, teda podľa najnovších vyjadrení vlády, či premiéra ... Tie si už neušijeme.

Cez víkend som zisťovala čo a ako. Dokonca skor,a ko vyhlásili paniku, V prevažnej miere je to jednorázová záležitosť možno od 0,8 do 5 eur, podľa toho aké zázračné je. Už aj farebné sú... a dokonca nejaký samodezinfekčný zázrak, čo môžete týždeň nosiť a 8 eur. A niektoré majú vo velkosti M a L ..., len by som si viac objednala keby som vedela co nas caka ...

Kamila, Št, 04. 03. 2021 - 15:56

Dnes som mala teda prvú skúsenosť s respirátorom, čo som pôvodne kupovala deve, veľkosť M. Jej bolo veľké, mne trošku menšie ...,a le dalo sa Hambím sa Len ma zaskočil veľmi tuhý drôtik okolo nosa, nedal sa poriadne vytvarovať, ako som sa snažila tak som sa snažila, občas šiel vzduch do očí, ale inak ok. Dýchalo sa s ním celkom fajn a mala som čierne, ta samozrejme aj za krásnu som bola Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe Inak si neviem predstaviť ako univerzálne velkosti sedia útlym žienkam. 

Celkom ma zarážajú respirátory nasadené tak, že vôbec nie je snaha ich vytvarovať na nose, aby priliehali, vtedy sú ozaj úplne zbytočné.

Inak je toľko druhov respirátorov, aj vrámci jednej normy, že sa tuším nedá vôbec zovšeobecňovať. Niektoré sú dvojvrstvové, ďalšie päť, a ešte nano ...., a stále keď si predstavím, že ho mám použiť na jeden polhodinový nákup a potom vyhodiť?

balalajka, Pi, 05. 03. 2021 - 13:43

Áno - práve toto teraz študujem.

Ako ten zázrak vyčistiť, lebo na besnú Gretu a eko čary som ešte nezabudla.

Ožehliť to asik neožehlím.

Ale!

Doniesli sa mi čumy, že stačí vystriekať nejakým dezinfekčným sprejom a nechať vyvetrať. Neviem, aká by som bola odvážna, koľko by som nechala teda po tej dezinfekcií ten respirátor vetrať, lebo také savo sa mi nechce čuchať napr.

Teraz trochem gooooglim a našla som minuloročný článok kde odporúčajú dezinfekciu alkoholom, alebo niekoľko desiatok minút v rúre na 60-80 stupňov, alebo mikrovlnku na niekoľko (koľko?) minút. Tu bude sranda s drôtikmi evidentne - aby aj iskierky teda neboli. No a ešte nejaké lampy a špeci svetlá tam boli, ale to už mimo moje zásoby.

Ale vraj tiež to nejde dezinfikovať do nekonečna. Štandard respirátor, že cca na 8 hodín by mal byť, potom smer smetiak.

Skúšali ste niečo?

Kamila, Pi, 05. 03. 2021 - 14:24

neskusala, ale pise, ze po kazdom zlozeni z tvare vyhodit, bo 8 hodin v kuse, to sú aspon nejake zasluhy, ale pol hodina v obchode barz nie

balalajka, Pi, 05. 03. 2021 - 14:32

Presne pre to mám voči respirátorom výhrady - nebudú sa totiž nosiť, ako sa majú a tak nakoniec rúška, čo sa raz za čas oprali budú hygienickejšia voľba.

Ako koluje jeden vtip, že národ ktorý rok behá v jednom jednorazovom rúšku korone nepodľahne, tak sa to začína pretavovať do respirátorov. Ak si predstavím, že cesta do práce 1 respirátor, cesta z práce 2. respirátor * 20 pracovných dní = veľký smetiak, aspoň zo 3 zberné dvory naviac (navrch, šak to je nebezpečný odpad, nie, či biologický odpad? čo to vlastne je?) a hodne veľká položka z výplaty len preto, lebo si niekto niečo vymyslel.

A nakoniec to skončí tak, že chlapi v respirátore vystúpia z autobusu a zapália si na zástavke a mašírujú do roboty, kde majú spoločnú šatňu, sociálky a kuchynku. Takže cakum prásk - je to celeeeee naprd velebnosti.

balalajka, Pi, 05. 03. 2021 - 14:33

Aby som nediskriminovala - ženy si zapália tiež. Veľký úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama