reklama

Good job, alebo ako správne chváliť?

Kamila , 04. 03. 2021 - 18:57

reklama

Keď sa rozprávam so svojou staršou dcérou, nie raz používa anglické výrazy. Komunikuje tak celé dni v práci, občas smelo pokračuje ďalej. Jednou z jej často používaných fráz, ktoré mi utkveli v pamäti je  "Good job".  Toľko ešte po anglicky viem, aby som pochopila, že to znamená "Dobrá práca" Hambím saMladšia deva sa len uchechtávala, že jej sestra takto komunikuje aj so svojimi mačkami. Úsmev

Nie môj príspevok nebude o angličtine, akoby to na prvý pohľad mohlo vyzerať, ale o pochvalách a chválení. Mohla by som tomu hodiť dva uhly pohľadu. Jeden osobný. Moja babka o dedkovi zvykla hovoriť "Keď už nemal, čo dohnať (skritizovať) na jedle, ta povedal, že je horúce" Hambím saNejak takto podobne to mám doma. Ale, dozrel čas naučiť sa pochváliť samú seba sa a aj deti som v tejto oblasti "vycvičila" Hambím sa, nemôžem napísať vychovala, lebo všetko je u mňa o systému hurá, teda aj výchova.

Keď som raz pri jednej príležitosti ocitla pri téme, že potrebujem pochvalu, dostala som otázku, či viem chváliť ja. Moja prvá reakcia bola, že áno. Však chválim, deti, drahého, kolegyne asi menej ako by som mala ..., ale snažím sa? Pri hlbšom skúmaní som zistila, že síce aj pochválim, ale je to také povrchné? Úprimné asi áno, ale forma nemusí splniť svoj účel. Môj repertoár pochvál, je veľmi skromný, "Ty si aký šikovný, aká šikovná ..."

Nedávno som čítala rozhovor s Dánskou psychologičkou na tému, prečo sú Dáni šťastný národ ... Vraj začínajú už u detí, však zo šťastného dieťaťa vyrastie šťastný dospelý, ktorý bude mať šťastné deti .... Jedným z aspektov ich výchovy je aj vzdelávanie v oblasti empatie, vzťahov už v materskej škole ..., ale dôležitú úlohu vraj zohráva aj  správna pochvala. Práve tu som si spomenula na dcérine "Good job" Lebo, hlavne práca a snaha by mali byť vyzdvihované, nielen konečný výsledok, ktorý nemusí byť vždy stopercentný.

Neplatí to len pre Dánsko, aj u nás sa rieši pochvala. Taká tá správna, nie bezdôvodná, smerujúca k výchove poloboha. Vraj pochvala by mala byť čo najkonkretnejšia. Vždy sa dá nájsť nejaká časť celku, ktorá sa vydarila. Ak pochválime nejaký konkrétny detail, alebo konkrétnejšie celok, svedčí to o hĺbke nášho záujmu, ktorý je pre dieťa oveľa dôležitejší ako povrchná pochvala. Inak som sa dozvedela, že pre plaché deti, s nižším sebavedomím, môže byť viac pochvaly na škodu. Budú mať pocit, že ich to zaväzuje k ďalším dokonalým výsledkom. Ak sa tak nestane, nastávajú problémy. Jedno také "dieťa" mám doma. Tie pochvaly nemyslím, že boli prehnané z moje strany, z MM určite nie, ale v škole sa pridali .... Mladý muž sa teraz ťažko vyrovnáva  s vysokými nárokmi, ktoré má voči sebe.

A aby som nezabudla, je veľmi dôležité chváliť naše drahé polovičky. Som sa dočítala, že ich cieľom, je spraviť nás šťastné Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe, ale keď nemajú pocit, že sa im to darí, tak sú frustrovaní a vykašlú sa na to. Hambím saOk, to bol len pokus o trochu nadhľadu, ale vraj niečo na tom bude. Takže áno, treba chlapov chváliť,  často a veľa, ale samozrejme, čo najúprimejšie.  ÚsmevTu môžete smelo zovšeobecňovať. Pohoda

No dobre už končím, ale ešte predsa ... Hlavne by sme sa mali naučiť pochváliť samé seba. Aký obed, koláčik sa nám podaril, aké sme dnes krásne ... , tu tiež môžeme ozaj preháňať. Úsmev

Dievčatá, ako sa vám darí rozdávať, prijímať pochvaly? Vo vzťahu s partnerom, kolegami, voči deťom? Máte bohatší slovník pochvál ako ja? Prijímanie pochvál by bolo asi na ďalší článok.

Prajem vám pekný víkend. Slnko


reklama


reklama

balalajka, Pi, 05. 03. 2021 - 14:24

Ježiš - šak ja neviem odkiaľ začať.

Najprv začnem s čím absolútne nesúhlasím: " A aby som nezabudla, je veľmi dôležité chváliť naše drahé polovičky. Som sa dočítala, že ich cieľom, je spraviť nás šťastné Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe, ale keď nemajú pocit, že sa im to darí, tak sú frustrovaní a vykašlú sa na to.  " ... nechcela by som chlapa, ktorého cieľom by bolo, aby ma robil šťastnou. Môžem sa odvolať len na Davida Deidu a jeho knihy a ešte možno niečo o red pills a bleu pills Chichocem sa. S tým som stotožnená. Ako protiargument dám to večné - žene neulahodíš, lebo žena nevie, čo chce - vie len čo nechce. A ja nechcem, aby životným cieľom chlapa bolo moje šťastie. Úsmev To je na inú debatu.

Pome sa nevadiť Veľký úsmev.

Good job počujem vo videách o zvieratkách furtom furt - gud džooooob - maznavo pretiahnuté. Ne, to nepoužívam. Na Zet používam "šiKOVná" (veľké písmenká sú prízvuk). Všimla som si, že to používam tiež vplyvom IG videjok a storiek, že som sa to naučila od nich aj s východniarskym prízvukom Váľam sa od smiechu po podlahe. Docela kvalitne to používam. Často.

Decká sa učím chváliť. Stále sa to učím.

Hlavne mi bliká kontrolka - si spokojná? Povedz to.

Andrej, ty si povysával naozaj! (decko štartuje, lebo nepočul cez sluchátka zvolanie, ale otázku a už obrana) Aj pavučinu si povysával v rohoch pod plafónom. No odpadnem. Super si to spravil. (a tu mladý muž s počechraným egom ma začne vláčiť a ukazovať, čo všetko spravil a ja fakt chvýlim - však to nebýva zas často, tak nech si to užije).

Inak chválim tak skromno slovami ako "super", "som rada", "perfektné" a aj "som na teba pyšná" už padlo. Úsmev

Ale na rovinu - netreba to preháňať, čo ak mám doma jedinca, ktorému to uškodí? Veľký úsmev

PS - ešte sa učím pochváliť také - pekne voniaš/-te (to sa mi aj kolegynia sem tam podarí), pristane ti to.

Jaj a jednu pochvalu milujem od obchodných parnerov - "Jste nejlepší!" Veľký úsmev

Kamila, Pi, 05. 03. 2021 - 14:35

Ono pri tých chlapoch je to fakt na dlhú debatu, bolo to pritiahnuté kus za vlasy, čo mi utkvelo z článku jedného psychologa. Doslovne som pozerala to ozaj chlap písal? Asi to bolo myslene, viac expresivne, ze ozaj by nam chceli ulahodit aspon v niecom, alebo spravit radost. Ale ked sa im namiesto toho ujde napriklad kritika, tak ich to prestane bavit? Ale ak je zaco pochváliť, ja chlopa chválim, veľmi si vážim, že okrem iného funguje, tam kde mne už neostáva energia ...

dasa_, So, 06. 03. 2021 - 11:30

Ja sa vrátim k mojej obľúbenej knihe Päť jazykov lásky (Mmch, je zaradená do tohoročnej Knižnej martinusáckej detektívky, čo ma mimoriadne potešilo)

Podľa tejto knihy má každý človek inú formu, ktorou potrebuje dokazovať lásku. Nie každému je chvála príjemná, respektíve ju potrebuje k životu. Každý z nás je iný. A je super, keď vieme, komu čo a kedy

eva m, St, 10. 03. 2021 - 10:44

zo štúdií na vysokej škole (špeciálna pedagogika) spred 25 rokov si všeličo pamätám (aj nepamätám, však je to dávno). A veľa ma naučila reálna práca s deťmi. Jedna z vecí, ktorá mi však utkvela je, že pochvala a kritika má byť v pomere 2:1. Čiže dvakrát pochváliť a raz skritizovať. Podľa mojich - a nielen pracovných skúseností, je to však častokrát úplne inak. Ľudia kritizujú veľa a chvália len minimálne. Rodičia, učitelia, priatelia, kolegovia...

Zo skúseností s deťmi v práci vidím, že aj ony sú už tak nastavené. Kritizujú, ale nepochvália. V ich životoch sa s pochvalou stretávajú málokedy, kritiku poznajú dôverne. Isteže, sú to deti s poruchami správania, tzv. problematické. Čiže "je na nich čo kritizovať". Ale je na nich aj čo pochváliť! Na každom človeku je čo pochváliť, možno aj zdanlivá blbosť, samozrejmosť.

Viete, ako tie naše deti reagujú? Ony často tej pochvale neveria! Nevedia, ako na ňu reagovať, hanbia sa, je to pre ne niečo nezvyčajné...

Keď ma bude sústavne niekto kritizovať, karhať, presviedčať ma, aká som nemožná, neschopná, ako to či ono robím zle, postupne tomu uverím. A budem sa ako neschopná vnímať...

Moji rodičia pochvalu používali. Voči nám, aj navzájom voči sebe.

Ja som moje deti naučila, že po jedle sa majú poďakovať a pochváliť. Používajú tradičnú formulku: Ďakujem za obed, bolo to výborné. Zdanlivo fráza, ale mňa, ktorá pri tých hrncoch nejaký ten čas strávim, to poteší. A deti sa učia oceniť námahu. Aj ja ich chválim. Niekedy aj za "blbosti".

A od muža si pochvalu vypýtam. On to tak nevie povedať - nebol naučený... A ja ho chválim. Tiež za maličkosti. Viem, že mu to dobre padne.

Krásna téma, mám ju rada Úsmev

 

 

Kamila, St, 10. 03. 2021 - 11:51

Ďakujem, že si sa podelila. Ten pomer 2:1 je fajn, ako píšeš horšie s praxou. Úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama