reklama

Ako sa za rok zmenil náš slovník

Pridal/a Kamila dňa 10. 03. 2021 - 11:09

reklama

ohňostroj Takto pred rokom sme  začali šiť prvé rúška, naháňať droždie ....  Po panike s voľajakým vírusom v Číne, Taliansku, Rakúsku ... došlo aj na nás. A to sme ešte vôbec netušili, že to bude také dlhé a náročné ...

Zomlelo sa toho teda za uplynulý rok neúrekom. Ťažký bol, a ešte stále nevidíme svetlo na konci tunela. Ale ok, malé predsa len v diaľke slabo bliká, vďaka očkovaniu.

Keď som si spätne zrekapitulovala toto obdobie, zistila som, že sa nám za ten čas výrazne zmenil rozšíril slovník, aj o pojmy, o ktorých sme vôbec netušili.

Začalo to koronavírusom, ktorému dali neskôr meno Covid - 19. Pokračovalo pandémiou. U nás sa to dlho a veľa točilo okolo  dezinfekcie a rúšok. Toto neboli pre nás nové, len nie veľmi často skloňované výrazy.  Pribudli rozostupy, heslá "Som doma" , "Buďte doma". Počas Veľkej noci sme sa dokonca dozvedeli, kde sú hranice našich okresovHambím sa Zrazu sme zistili, že máme aj nejakých infektológov, časom  pandemicku komisiu aj dokonca šikovných vedcov.

A taká karanténa, bola znova objavená. Štátna karanténa, repatriácia či repatriáti ..., o takých pojmoch som dovtedy nepočula. Kým sme dostali syna domov zo školy z Holandska, už som vedela. Mali sme aj biedne pokusy o e-karanténu. PCR testy boli vysoko aktuálnou témou a s nimi aj testovacie miesta. Pozitivita už  nebola žiadaná. Hambím saAle sme znovuobjavili prírodu, bicykle, Slovensko ...

Pribudol lockdown, tvrdý lockdowm. Home office sa u nás rýchlo udomácnil, tak ako aj práca z domu. K tomu pribudlo domáce vzdelávaniedištančné alebo online. Neskôr márne pokusy o prezenčné učenie. A skoro som zabudla na pendlerov.

A samozrejme sa to u nás vlnilo. Prvá vlna, druhá tretia ... Smutne sa u nás začala spomínať ventilácia ... A červené nemocnice, reprofilizácia lôžok, preťažení zdravotníci ..., covidové oddelenia, trasovanie

Pribudli antigénove testy, celoplošné testovanie ... Stále viac a viac sa sa spomínali vakcíny aj hoaxy nielen voči nim. Na slovo chripôčka, sme mnohí alergickí. K rúškam pribúdali respirátory, cez Vianoce bubliny,  a britská mutácia, africká ... Semafór, nie ten na križovatke, o ten tu bolo zopár pokusov, aby sme skončili čierny. Čierne okresy a premorenie ...., dátoví analytici, viac sa spomináli protilátky, Vitamín D ....

Momentálne nám tu rezonujú Astra Zeneca, Sputnik V a Ivermektín ... , oxymeter ...A samozrejme kritické infraštruktúry, už len čo tajné si poď nimi predstaviť. 

A nešťastné slovo premiér, by sme v danej situácii radšej nepoznali. Posledný týždeň sa s nádejou skloňujú slová ako koaličná kríza, rekonštrukcia vlády, menšinová vláda aj predčasné voľby. Obávam sa celkom dosť, že pozitívnych správ sa veľmi nedočkáme.

Ta tak s nami dievčatami, takto sme si rozširovali naše obzory počas koronakrízy. Načo som ešte zabudla?


reklama

reklama

eva m, St, 10. 03. 2021 - 11:40

včera ma pobavil výraz prvoočkovanci Veľký úsmev

Kamila, St, 10. 03. 2021 - 14:23

Na tie momky som si ešte nezvykla, ako veľmi sú mobilné? Úsmev

annie, St, 10. 03. 2021 - 15:46
Doplním výrazy: doklad o bezinfekčnosti, karanténne opatrenia, covid automat, certifikát potvrdzujúci negativitu, ivermektín, výdychový ventil.... táto doba je proste samý skvost :-)
balalajka, Št, 11. 03. 2021 - 08:51

Veľký úsmev mňa napadla iná vec pri pohľade na nadpis. Áno - obohatila sa mi o všetky tie výrazym určite. Ale ešte viac sa mi nakumulovali sprosté slovíčka. Studnica ich vzniku je prehlboká, použitie univerzálne, pocit dostavujúci sa po ich použití uľavujúci a reakcia okolia už nie tak šokujúca.

Veľký úsmev

A nepostrehla som oxymeter. Úsmev

Kamila, Št, 11. 03. 2021 - 09:42

Vidíš, keby som svoj slovník obohatila o výrazy, ktoré spomínaš, možno by mi bolo lepšie, zatial som skončila pri veľkej frustrácii, občas je lepšie nadávať. Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe

Oxymeter tam bol, vďaka Marianne a jej covidu, som bola v obraze ..., že to ľahko zohnať na domáce použitie, aj keď prvýkrát som ho zachytila pred Vianocami v súvislosti s Adelou.

balalajka, Št, 11. 03. 2021 - 10:02

Jasné, že človek je menej frustrovaný. Treba smelo zahrešiť! Úsmev

Oxymeter som teda našla - nečítala som poriadne prvýkrát .

A ešte ma napadlo, aj keď to vďaka môjmu cyklopriateľovi na diaľku cez IG a Stravu, ktorý je z ďalekého Rumunska - backout. To som zas prehliadla? Lebo my sme tu stále v podstate mali len lockdowny - všelijaké prísne a prísnejšie (so 60timi výnimkami Váľam sa od smiechu po podlahe). Ale Rumuni mali minulý rok na jar blackout - kamoš jazdil natajňáša na biku. Načítavalo mu to metre, ale mapu neudával - som ho spovedala, jako to tam čaruje s tými metrami - tak mi písal, že jazdí po zotmení a hory má za chalupou, tak v podstate nikto o tom nevie. Inak, tiež adrenalín. Lebo oni mali zakázaný šport, aby nezaťažovali nemocnice v prípade úrazov. Tak on - blááázon - jazdil ešte aj potme. On by v podstate nemocnicu asi ani nezaťažil, rovno tak asik cintorín max. Mali tam v okolí 3 zobudených medveďov, ktorých pravidelne stretal. No čistý blázon. Musím mu napísať, že čo robia macovia - posielaval mi chutné fotky zo stretnutí Veľký úsmev ... ja som odpadávala len som na to kukla. Rozhodne by som si macov nefotila.

Toľko športová vložka od témy Chichocem sa

Kamila, Št, 11. 03. 2021 - 10:26

Backout tam nemám, to si len spomínam, že Matovič z tohto výrazu spravil blackout. ÚsmevBicyklovanie za tmy a s medveďmi muselo byť ozaj adrenalínové.

balalajka, Št, 11. 03. 2021 - 10:37

Ježiš, šak to aj mal byť BLACKOUT. Veľký úsmev

Nepozorná som.

Blackout (ale aj blockout) je bežné označenie látok, ktoré neprepúšťajú slnečné svetlo (zas profesionálna deformácia). Hambím sa Má svoje stupne v percentách. Dokonca ešte aj odhlučnenie pri tom blackoute je v niektorých prípadoch.

Kamila, Št, 11. 03. 2021 - 10:39

Veľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlaheChichocem sa Mne už švitorí z tých anglických výrazov. Dáme debatu online s veľkými deťmi, každé tretie slovo anglické. Dcéra už len otrávene skonštatuje, však som ti to vysveľovala minule. Prekvapenie

Kamila, Št, 11. 03. 2021 - 11:16

Prelož, Hambím sa

S deťmi doma, ešte lepšia debata cez messenger, milujem odpovede mhm, hm, nj Prekvapenie

balalajka, Št, 11. 03. 2021 - 11:55

GG - good game (irónia)

GG WP - good game, well played (irónia)

GL - good luck

G8 - "grejt" great - super

NJ - ja používam často JJ a PLS ( to píšem aj mojej mame už) a mamina JJ píše tiež Veľký úsmev

a často používam EE Váľam sa od smiechu po podlahe

Alena7, Št, 11. 03. 2021 - 13:52

Váľam sa od smiechu po podlahetaké bicyklovanie je už skôr vysoko-adrenalínový šport... My nanajvýš venčíme potme psa. On vidí a my capneme čelovku. Len keď potom stretneme obdobne vybaveného suseda, tak sa pri rozprávaní nemôžeme pozerať priamo na seba, lebo potom vidím len veľké svetlo a nič viac. Chichocem sa

balalajka, Št, 11. 03. 2021 - 13:56

No on ten môj cyklokamarát je aj totálne dobrý. Mala by som pogoogliť jaká celebrita to vlastne so mnou píše, lebo keď nacape na IG fotky zo závodov, tak sú absolútne profesionálne a on tam je na stupni víťazov prvý. Tak ten adrenalín k tomu veru nejak patrí Veľký úsmev.

Alena7, Št, 11. 03. 2021 - 13:48

Na tému nových slovných spojení sme práve včera s kolegom riešili dilemu: vakcinácia alebo očkovanie? Mne sa zdá prirodzenejšie aj ľúbozvučnejšie  "očkovanie" Hambím sa - keď už nič iné, aspoň to krajšie znie. Veď očkovaní sme my sami boli už ako deti, aj naše deti.... tak prečo zrazu vakcinácia?  A čo bude druhá séria- prevakcinovanie ? Mlčím

BTW....si teraz predstavujem, ako idem k obvoďáčke, že potrebujem prevakcinovať proti tetanu Veľký úsmevVeľký úsmev asi by jej chvíľu trvalo premyslieť, čo od nej vlastne chcem.

Lea, Št, 11. 03. 2021 - 13:56

V našom dialekte sa očkovaniu hovorí - štepenie, možno aj jabĺčka začneme rodiť Veľký úsmev

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama