reklama

Projekt Adoptuj si starkého

Sina_R , 06. 04. 2021 - 11:48

reklama

AKTUALIZÁCIA:

Ahojte. Odmalička nám chýbali starí rodičia, zažili sme ich len chvíľu. Preto vieme, aké to vie byť užasné, keď ich dieťa má. Ako rodinná firma rozbiehame projekt "Babka a Dedko", ktorý spočíva v tom, že mladí ľudia/rodiny si môžu nájsť "adoptívnych" starých rodičov a naopak, seniori bez vnúčat si takto nájdu mladú rodinu a nový zmysel života.

Robíme to pre ľudí, preto je dôležité, aby si ľudia ako vy povedali, čo tam ešte chcú mať, aby do toho išli. Ak máte akékoľvek postrehy, nápady alebo sa chcete podeliť so svojimi skúsenosťami s/bez starých rodičov, napíšte nám.

Projekt úspešne postupuje fázou prieskumu. Veľmi sa z toho tešíme. Nájdite si aj vy 2 minútky času pre dobrú vec a vyplňte prosím krátky dotazník pre mladé rodiny.

Ak poznáte niekoho, kto by mohol mať záujem nájsť si starých rodičov, prosím, prezdieľajte odkaz alebo nám dajte o nich vedieť.

Ďakujeme za všetkých, ktorí sa v budúcnosti budú tešiť z úplnej rodiny, aj vďaka vám.


reklama


reklama

dan-cula, Ut, 06. 04. 2021 - 12:35

veˇmi vám držím palce...mi máme svojich +sme v kontakte tu niektorými nakolko žijeme na dedine a podla mojho názoru tie vzťahy sú tu pomerne dobré..

Sina_R, Ut, 06. 04. 2021 - 16:07

Ďakujeme veľmi pekne. Všetko dobré! 

 

Amalka, Ut, 06. 04. 2021 - 16:45

geniálne TlieskamTlieskamTlieskamÁnoÁnoÁno tiež som nad týmto často rozhutovala, aké by to bolo skvelé, keby osamelí neboli osamelí, stačí sa len správne prepojiť a byť si oporou SrdceSrdceSrdce aj ja držím palce veľmi preveľmi!!!

aramana, St, 07. 04. 2021 - 08:54

To slovo adoptovať mi príde moc zavazujuce a to môže mnohých ľudí odradiť.

Všetci, ktorí sa chcú zapojiť budú lustrovani? Kto zaručí že mladá rodinka babku nevykradne?

Keď dedko zavolá políciu že mu zmizli peniaze a určite ich ukradli adoptovane vnúčatá (i keď to pravda nebude) kto bude stáť za tými jednotlivými jedincami?

Nápad je to úžasný! Len je naivne si myslieť že sa budú chcieť zapojiť len ľudia, ktorí túžia po láske...

Taktiež viem, že starí ľudia vnímajú slová inak, ako mladší... A potom z nepochopenia vzniká mnoho nedorozumení...

Tiež by ma zaujímalo či tých dedkov a babky budete hľadať na sociálnych sieťach...nevravim, že ich niektorí nevyužívajú ale pravdupovediac, asi je to malinke percento...

No ale ešte raz - nápad skvelý! Len aby to celé zacvaklo tak, ako má Srdce

Sina_R, St, 07. 04. 2021 - 10:15

Super, ďakujeme za skvelé postrehy.

Adoptuj si starkého je len pracovný názov. Používame ho zatiaľ len preto, lebo rýchlo "vysvetlí" o čo ide :)

Čo sa týka bezpečnosti, projekt bude spustený lokálne a vždy budú pridávané ďalšie a ďalšie mestá či okresy. Vždy však bude fungovať lokálne. Pri takom počte sa budeme snažiť ľudí určitým spôsobom overovať. Ale ani pri klasických zoznamkách sa nedá zabrániť tomu, že niekto nemá čestné úmysly.

V našich pravidlách budú podmienky stretávania sa, ktoré sa budú snažiť zabrániť tomu, aby došlo k príliš veľkému zblíženiu bez dodstatočnej dôvery. Zvyšok je už potom na nich.

Seniorov budeme oslovovať rôznymi spôsobmi, aby sa mohli zapojiť aj takí, ktorí nie sú úplne zdatní s počítačom a potrebujú našu pomoc (aj telefonicky alebo osobne).

Ešte raz dakujeme za super nápady a aj podporu! ObjímamÚsmev

 

kp, St, 07. 04. 2021 - 15:22

muzova teta robila nieco podobne, ale opacnym smerom - bola kedysi ucitelkou telocviku, deti byvali daleko a po odchode do penzie jej chybal pohyb/action, a tak si cez organizaciu nasla mladu rodinku s tromi malymi detmi, ktora potrebovalaUzhanala pomoc - im chybala "babicka" .... a kolegyna zasa pred rokmi potrebovala pomoc ku svojim dvom dceram (pribuzni tiez na stovky kilometrov prec) a dodnes maju svoju "babku dobrovolnicku" na kazdej svojej rodinnej akcii

Sina_R, St, 07. 04. 2021 - 15:32

Vaša skúsenosť potvrdzuje, že naša služba môže byť žiadaná aj medzi ľuďmi, ktorí síce majú svoje rodiny, ale z akéhokoľvek dôvodu sa nestretávajú, sú ďaleko, a pod. Teším sa z toho, že to u vašich známych tak dobre dopadlo Úsmev 

kp, St, 07. 04. 2021 - 16:06

tak najskor bude potrebne na Sk vybudovat doveru v podobne sluzby... a v sucasnosti je i realizacia projektu o dost stazena podmienkami, ake ne-/existuju...

Amalka, Ut, 13. 04. 2021 - 09:44

Nášho suseda včera našli mŕtveho. Býval sám v garzónke na prízemí bytovky, v ktorej žijeme. Jeho dvere sú hneď vedľa vchodu, takže všetci susedia sme okolo nich denne prechádzali. Tri dni sa nikomu neozýval, zrejme príbuzní zalarmovali záchranné zložky, hasiči vyborili dvere a našli ho umretého.

Táto smutná správa na mňa dopadla ako facka. Tri dni sa nikto z nás oňho neobzrel? Vedeli sme, že žije sám a očividne nikto z nás susedov s ním nenadviazal intenzívnejší kontakt postačujúci na to, aby sa predišlo takejto situácii. Viem... Nie je to prvý ani posledný takýto prípad. Stáva sa to. Stáva sa to, čo by sa nemalo. Možno je to kolektívna vina, ale HANBÍM SA sama za seba.

Janka býva necelé dva roky v meste. V paneláku. V byte pod nimi žije stará pani. Sama. Keď som s Jankou nedávno komunikovala, spomenula mi, že sa chystá k susede na návštevu. Mala narodeniny, nechala jej upiecť tortu. Boli jej zagratulovať a spravili starej pani ohromnú radosť! Z cudzej osamelej starej osoby si Janka spravila priateľku. Vnímala jej samotu, podnikla jednoduché ľudské kroky potrebné k spriateleniu.

Ja som nespravila nič. Nikdy som susedovi nezaniesla koláč, nepozvala ho na kávu, neponúkla prípadnú pomoc ani som sa príliš nezapodievala rozhovorom pri náhodnom stretnutí, hoci ma k tomu môj vnútorný hlas často nabádal. Vždy som ho umlčala ponáhľajúc sa splniť niektorú z mnohých vlastných povinností alebo je vlastne úplne jedno aký biedny dôvod si človek dokáže nájsť pre ospravedlnenie svojej neústretovosti. Úsmev a pár zdvorilých fráz boli pofidérnou záplatou pre moje svedomie.

Prečo píšem tento príspevok? Pre výstrahu a ako výzvu. Susedove dvere mi budú dávať facku deň čo deň. Neprestane ma mrzieť, že som sa naňho vykašľala. Možno sa tejto smutnej situácii mohlo predísť.

Ak máte vo svojej blízkosti človeka, ktorý býva sám, skúste zintenzívniť váš kontakt aspoň natoľko, aby ste si vedeli overiť, že je v poriadku. Skúste to. Možno je čudák alebo nevrlec alebo kadečo iné, ale vari náš vlastný charakter závisí na správaní ľudí okolo nás?

Ešte jednu facku mi táto situácia vylepila. Aj moja mama býva sama v inej dedine. Áno, žije vedľa nej moja sestra s rodinkou a viem, že k nej chodia denne. Ale ako často sa mi stane, že v dynamike prácou naplnených dní sa jej neozvem niekedy aj dlhšie ako 3 dni? Asi častejšie ako by som chcela. Aj toto je vec, ktorú vo mne včerajšok zmenil.

Nespoliehajme sa, že to za nás spraví niekto iný. Nenechajte umrieť človeka nepovšimnutého tak, ako som to urobila ja. Ďakujem.

(vždy je tu riziko zneužitia a podvodov, ale vari je vyššie ako naše povolanie k ľudskosti? Choďte do toho projektu a zbierajte príbehy ako je tento môj... Aj tie radostné, stojí to za to!) 

Kamila, Ut, 13. 04. 2021 - 09:59

ObjímamObjímamObjímamVerím, že také s človekom zamáva, pocit viny už teraz nikomu nepomôže, ale skúsenosť určite poučí. Drž sa. Srdce

Sina_R, Ut, 13. 04. 2021 - 11:39

Viem, že to stojí za to, v tom máte úplnú pravdu. Niekedy mám pocit, že každým dňom, kedy projekt nie je spustený, niekto o niečo prichádza. Zatiaľ žiaľ nemáme od ľudí taký ohlas, aký by sme potrebovali. Ľudia sa dnes starajú len sami o seba a aj keď to väčšine príde ako pekná myšlienka, nemajú záujem sa zapojiť. Projektu sa nevzdávame, ale bude ešte chvíľu trvať, kým dokážeme ľudí presvedčiť, že je to potrebné a môže to doslova zachraňovať životy. A dávať im nový zmysel.

Ďakujeme za zdieľanie vášho príbehu. Verím, že bude veľkou inšpiráciou aj pre ostatných, ako začať vnímať ľudí okolo seba viac.

dan-cula, St, 14. 04. 2021 - 12:05

smutné a pravdivé ..ľudia sú k sebe ľahostajný..jediné plus že aspon niekoho to možno nakopne obzrieť sa okolo seba a vidieť aj iných nielen svoje ego.

my sme tu mali "pohon"pred vianocami pre jednu paniu ktorá je akoby trošku čudná a divila som sa kolký sa o ňu zaujímali,že neoodmetené,večer nesvieti apod.naštastie dobre to dopadlo a potom ked jej povedali na ob.úrade že kolko ľudí bolo nahlásiť "bez pohybu v jej dome" plakala,že netušila že kolko ludí zaujíma jej existencia..

ale táto nevšímavosť je tu už roky...ľudia sa prestávajú zdraviť,prípadne neodpovedajú na pozdrav,osamelý a starý sú okoliu akoby naobtiaž a to nevravím o tzv."sockách"..a stačilo by len trocha empatie každemu jednému z nás...

napriek tejto dobe kto chce ten si spôsob nájde...aby sme pri tých dverách necítili hanbu.

 

marcela551, St, 21. 04. 2021 - 11:17

Dobrý deň,my by sme mali zaujem získať k detom a k sebe starkych,ktori nemaju moznost kontaktu s rodinou,alebo ju nemaju.Sme z okolia Topoľčian.Ak by sa dalo s nami spojit tu je tel.c. 0903 623 448.Ďakujem a všetko dobré praajem.

Sina_R, St, 21. 04. 2021 - 12:53

Pekný deň pani Marcelka, ďakujeme krásne za Vašu správu Úsmev Ozývajú sa nám už ľudia z celého Slovenska, čo nás ľudsky mimoriadne teší. Telefonicky sa s Vami spojí riaditeľka nášho projektu. Vysvetlí Vám kedy bude projekt spustený, ako bude fungovať a zodpovie všetky Vaše otázky Úsmev Krásny deň prajeme! 

 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama