reklama

Bezlepková, lowcarb kaša

Pridal/a balalajka dňa 19. 04. 2021 - 07:10 - Recepty balalajka
Bezlepková, lowcarb kaša, Zdravé recepty, recept, balalajka

balalajka


reklama

Žiadny lepok, žiadna mliečna bielkovina, dokonca lowcarb. Urobená expresne rýchlo. V čom je tajomstvo? V orechoch.

Ingrediencie
7 gramov kokosová múka
14 gramov mleté mandle
10 gramov ľanové semienka
100 millilitrov kokosové mlieko
  ovocie
  čokoláda
  škorica
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Navážime kokosovú múku, mandle a jemne mleté ľanové semienko do misky.

Kokosové mlieko privedieme do varu a vsypeme naraz všetky ingrediencie. Rýchlo miešame a povaríme toľko, čo sa všetko spojí v hladkú kašu.

Množstvá sú v takom pomere, že dostanete hustú konzistenciu, kto má rád redšie, pridá možno 30ml mlieka.

Kaša je sýta - neporovnateľne oproti krupičnej verzií. Vďaka kokosovému mlieku aj prirodzene sladká.

Ako základ v chladnom období ju milujem len tak so škoricou.

Ako dezert super ozdobiť ešte ovocím, plátkami kokosu, čokoládou - fantázie sa medzi nekladú.

Doplňujúce poznámky

Ešte ohľadom nutričných hodnôť:

bielkoviny - 6gr

sacharidy - 7gr

tuky - 14gr

vláknina - 8gr

Ak sa vám porcia zdá malá, kľudne ju znásobte. Dosť tam vybiehajú potom tuky, ale v tomto podaní sú to veľmi zdravé tuky a tých sa netreba veru vôbec báť. Vďaka nízkym sacharidom a trochu proteínov docela slušne zasýti na celé doobedie.

Je už len na Vás, čo si dáte na kašu - či to vyženiete  ešte ovocím do chutnej ale sacharidove vyššej verzie, alebo len koreninami rozvoniate.

Výnos
1 Porcie
Celkový čas
10 minút
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
5 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

dasa_, Po, 19. 04. 2021 - 07:30

Asi to treba vyskúšať, lebo na prvý pohľad je to veľmi malé množstvo. Aj keď teda pomletie môže objem zväčšiť. Zato chuť a vôňa je isto úžasná.

balalajka, Po, 19. 04. 2021 - 07:35

Áno - cca 130gr nie je veľa. Možno si niekto dá aj 2 násobnú dávku. Neviem. Mne s cca 3dcl čaju toto vystačí na 6 hodín v pohode. Ale každý sme iný, na iné zvyknutý. Ja ráno nejem veľa. Na druhú stranu poobede, keď si tam dám ešte ovocie, tak ti tá váha letí hore ako blesk - pol banánu, za hrsť čučoriedok, plátky kokosu, čosi čokolády a hneď sme na 250-300gr.Chichocem sa

dasa_, Po, 19. 04. 2021 - 07:38

No a tu sme pri jadre problému ÚsmevÚsmev Ovocie sa neráta, lebo sú to zdravé vitamíny PohodaPohoda

balalajka, Po, 19. 04. 2021 - 07:43

Hehehe - však píšem v recepte, že z lowcarb kaše dozdobením rýchlo sa dá vykúzliť sacharidová bomba.

Inak - ak by som šla v línií lowcarb, tak radšej ísť do vysokopercentnej čokolády a prepusteného masla a škorice, muškátového orechu alebo orechovej zmesy na dozdobenie. Tu fakt radšej vytiahnuť škoricový cukor a posypať trochou ako veľa ovocím doháňať sladkosť. Ale tak - ono to má zas benefity, len s tým skrytým cukrom treba v ovocí rátať. Úsmev

 

Mám dilemu ešte jednu misku raňajkovú mám nachystanú. Len problém je v tom, že ja som si do toho dala proteínový prášok, aby som po 2 hodinách neupratovala všetky skrinky, či v robote nemám niečo na zahnatie vlčieho hladu. Chichocem sa Pouvažujem, čo s tým.

dasa_, Po, 19. 04. 2021 - 08:29

no nič, pridaj. Však ten prášok nie je nič neobyčajné

Kamila, Po, 19. 04. 2021 - 09:31

Všeobecne na tému ovocie. Pohoda

Len ovocie hlavne bobuľové tých sacharidov obsahuje kus menej a hlavne obsahuje dosť vlákniny, takže sa to v konečnom dôsledku správa pri trávení inak, ako obyčajný cukor, múka. Samozrejme, ak ni eje alergia na fruktozu. Len ho treba jesť samostatne, ešte tak s vločkami, lebo to potom kysne ... A hlavne fakt obsahuje nielen vitaminy. ... Je mi jasné, že banán je už o niečom inom, ale stále je to lepšie ako keks. Jasne, ak je to lowcarb ta ešte tak čučorieky a maliny, abo vôbec.

dasa_, Po, 19. 04. 2021 - 10:04

ja nechcem povedať, že sa nemá ovocie jesť. Sama ho jem. Ide mi len o to, že veľa ľudí povie, že nejedia veľa. A pritom ovocie nepočítajú za jedlo. To je problém

balalajka, Po, 19. 04. 2021 - 10:14

Si mi pripomenula jednu vec.

Keď sme začínali cvičiť s kamoškou, stravu sme si mali písať, aby sme si uvedomili ako jeme. Ja som nabehla hneď na systém delenia sacharidy, proteiny, tuky - každé malo strop a tam som sa mala a chcela zmestiť. Kamoška si prvé dni len písala, čo pojedla.

A krásne bolo - 100% pomarančový džúsik s dužinou - také to fresh corner, čo ti pred očami odšťavia Úsmev. Jasné, že to brala ako "snack" alebo vlastne nápoj. Len kaloricky a nutrične to boli v podstate 4 pomaranče či koľko.

Áno - ovocie má svoje miesto v našom jedálničku. Je skvelá zásoba sacharidov, vlákniny a vitamínov. Len také ako robili naše babičky - "daj si jabĺčko je zdravé" a potom 3 chleby za tým, lebo šak od obeda nič nejedla, tak také už som ja odstránila z môjho jedálnička.

Kamila, Po, 19. 04. 2021 - 10:24

Jasné, keď jablčko tak len jablčko, alebo si budem robiť namiesto koláčov ovsené vločky s jablkom a orechmi. Ide akurát o to, že ovocie ak odmyslíme chemické postreky, je jedno z mála vecí, ktoré neprechádza priemyselným spracovaním, okrem zeleniny ...  a tých prospešných látok v ňom, je viac ako len vitamíny. Hlavne naše domáce sezónne ..., no dobre tiež nie jednoduché. Neriešim teraz chudnutie, riešim zdravé stravovanie.

Kamila, Po, 19. 04. 2021 - 13:23

Inak ovocia som doteraz jedla velmi málo, akurát sem tam banán. Hambím sa

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama