paráda...len či by som to vydržala..ale obavy a strach dokážu veĺa aj podržať pevnú vôĺu.
K tomu hummusu-robievam si doma podla chuti..aj cícer si varím doma.Len treba potom mať výkonný mixer aby to dokázal mixnúť..tahiny pastu kúpiš v zdravej výžive a nie je to nič zložité..Mám rada ho zajedať hocijakou zeleninou alebo len tak na kusku chleba,rožka ale hoodne oliv.oleja..
Ku kupovanému som sa akosi neodhodlala..
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo zaregistrujte
Je tomu mesiac, čo som radikálne zmenila stravovanie, kvôli vysokému množstvu triglyceridov (tukov) v krvi. Zároveň som mala vyšší aj celkový cholesterol, to nebolo až tak dramatické, ale dosť vysoké hodnoty "zlého" cholesterolu. Môj jedálniček vyzerá teraz takto:
Zo svojej stravy vylúčila komplet všetko mliečne, mäsové výrobky, všetky sacharidy - teda cukor, múku, ryžu zemiaky... Ako záchranu mám bezlepkové ovsené vločky, vraj nejakým spôsobom pomáhajú znižovať cholesterol, určite by som mohla asi aj nature ryžu, pohanku ..., raz ... Ostala zelenina, strukoviny, orechy, olivový olej, občas vajíčko, morčacie mäso, losos, nejaké ovocie, ideálne drobné, čučoriedky ..., ale jem aj banán, jablko. A môžem občas horkú čokoládu. ...
Zatiaľ som sa veľmi nedostala k skúšaniu nových receptov, ešte sa nedostavila energia, takže viac menej improvizujem. Pridávam ukážky svojho jedálnička, možno trochu radikálnejšieho, ale chcem sa vyhnúť liekom, a hlavne tie hodnoty boli dosť zlé, takže aj moja hlava pochopila, že nie je o čom.
Raňajky:
nech žijú ovsené vločky, v mojom prípade bezlepkové, tie mám buď na studeno, zaliate horúcou vodou a počkám pol hodiny, kým pridám mleté mandle, trochu makového oleja, drobné ovocie a kokos, ale už som mala aj verziu s banánom a jablkami
robievam aj verziu s banánom a jablkami, k nej pasuje mak
alebo ovsená kaša, ovsené vločky s vodou uvarím na kašu a postupujem ako vyššie. Ak náhodou nemám ovocie, zväčša len čučoriedky, tak nechám roztopiť na kaši vysokopercentnú čokoládu. Ešte som nenabrala odvahu dochucovať kašu škoricou, ale s rozpučeným banánom je fajn, ta občas pridám polovicu banánu.
Obed:
Tu zatiaľ okrem pár výnimiek improvizujem, na základe dlhoročných skúsenosti s delenou stravou. Chcelo by to viac nových zeleninových a strukovinových receptov. Nemôžem syry, kvôli intolerancii na mlieko, tak ma to limituje, ale zas mliečne výrobky by sa mali redukovať pri znižovaní cholesterolu. Aspoň nemám dilemu, či môžem. Na fotkách nemám, ale často robím šalát z listových šalátov, kupujem balíčky, viac nezvládam, pridávam olivový olej, tekvicový olej, balzamikový ocot, soľ, nejaké korenie a zväčša s morčacím mäsom.
Toto som dokonca nevarila ja, máme v meste jednu "zdravú" reštiku. Grilovanie kuracie prsia a dusená zelenina
Keď mi dochádzala fantázia, vytiahla som k mäsu hrášok z mrazničky, strúhaná mrkva ako príloha to vždy istí.
Moja obľúbená kombinácia opečená cukina, baklažán a paradajky ako bielkoviny som narýchlo doplnila tofu.
Opäť rýchlovka, k nedeľnému obedu. Strúhaná cvikla, vajíčko a morčacie mäso.
tu som dokonca skúšala len zeleninu nad parou, brokolicu s mrkvou a krátko ju obalila na panvici, kde som k olivovému oleju pridala prepasírovaný cesnak, červenú papriku, čierne korenie a rascu. Celkom dobré to bolo.
Šakšuka sa stala mojim obľúbeným receptom, tu nájdete recept na Shakshuku . Cibuľa, čerená paprika, paradajky a vajíčko ...
No dobre, predsa len som nejak viac experimentovala. Vyskúšala som aj cestoviny zo šošovice so špenátom, ale veľký zázrak to nebol. Nevedela som ich uvariť do mäkka a chuťovo neboli zázrakom ani s mojim obľúbeným špenátom.
Toto bola taká rýchlovka, fazuľa z plechovky, tofu a paradajková omáčka. Už len to správvne dochutiť.
Najnovší pokus, tu nájdete aj recept Kari s karfiolom a cícerom
Večera:
Zatial mám dve verzie, ak nedojedám voľačo z obeda:
Obľúbila som si hummus s uhorkou, zatial len obchodu a len jednu značku som našla čo mi chutí.
a druhá avokádo s vajíčkom a paradajkami
Chce to viac experimentovať, a pátrať po nových receptoch. Len sa stále borím s ekzémom, tak by som mala byť opatrná s korením. Histaminová intoleranacia mi nevyšla, ale neviem, či ju nebudem musieť aspoň na chvíľu dodržiavať, len bez paradajok si to neviem veľmi predstaviť. A horká čokoláda, je moja posledná záchrana, pri mojej doterajšej závislosti na sladkom.
Neviem posúdiť, ako sa zmenil hodnoty tukov v krvi, ale za ten mesiac som dala dole 4,5 kg, lebo to vraj ide jedno s druhým. Zostáva dúfať, že áno. V každom prípade jem oveľa viac zeleniny a ovocia ako predtým a skoro žiadne sladké, až na pár kociek horkej čokolády. Hladná nezvyknem byť, ani zatiaľ nemám pocit, že pácham na sebe násilie. Zdravie je veľmi silný argument, a moje hodnoty triglyceridov v krvi, boli veľmi zlé. Ešte ma nevidel internista, bo čakám na termín, liekom na cholesterol sa chcem vyhnúť, ale hlavne sa dať dokopy.