reklama

Uvarte jej kávičku

Pridal/a dasa_ dňa 21. 05. 2021 - 10:38

reklama

Jááj, nie som ja veľký záhradkár. Skôr ma bavia experimenty ako každodenná mravčia práca. Už som x krát uvažovala o záhradke, ale načo, keď v záhrade po mojich rodičoch by som mohla pestovať a pestovať. Teda, aj som pestovala. Problém bol vždy so zalievaním. Lebo keď som si započítala cenu phm, tak ten šalát s uhorkami a mrkvou  ma stál iné peniaze. Stále niečo nasadím, ale už len málo.

Popri pestovaní v záhradke skúšam balkónovky. Už som fakt pestovala všeličo. Len vždy som stroskotala na hnojení a postrekoch. Pri hnojení som prešla rôznymi štádiami. Polievala som  zákvasom zo žihľavy, z kostihoja až k čajom. Vraj ideálne na chuť rajčín. Neviem, podľa mňa chuť rajčín najviac ovplyvní správne zvolená odroda.

Včera som však v obchode dostala radu, ktorá ma naozaj šokovala. Kúpila som malé kávovníky. Mali ich aj pred rokom, vtedy som zaváhala. Teraz som ich kúpila aj s dobrou radou. Vraj: Varte im kávičku. Budú lepšie rásť ...

Zatiaľ som na kvety používala iba usadeninu z kávy. Ale prečo nie - kávovníky môžem ňou aj polievať ÚsmevÚsmev


reklama

reklama

dan-cula, Pi, 21. 05. 2021 - 12:54

Mám kávu vysoku asi 2m,úrodu zberám posledných 4-5-rokov približne no v surovom stave čo znamená "čerešne" 1.60kg po vylúpaní a upražení necelá šálka ale kávička to je už "iné kafe"..naozaj silná..a dočítala som sa,že v etiopii ju zalievajú 3x.Prvé zaliatie túžava-životabudič,druhé zaliatie-vychutnanie si pohody a to tretie zaliatie je pre deti..takže tohto roku budem takto skúšať.Už čaká na opraženie a pár ĺudí s ktorými si to vychutnám.

Polievam 1x týzdenne odstátou vodou,raz za mesiac pridám hnojivo aké mám nariedené-niekedy na zelené rastliny ,niekedy na kvety..A odkedy je vo velkom kvetináči tak každý rok prisypem na vrch novú zeminu.

toť vsjo..

a pozn.ako ich vidím na fotke tak ja by som ich vyjednotila do maličkých črepníkov po roku čo prežije do troška väčších..

dasa_, Pi, 21. 05. 2021 - 13:20

Sused letní na terase kávový stromček a presne na to som pozerala, že to treba vyjednotiť. Tak som si povedala, že chvíľu si užijeme takto v šálkach. A potom tomu dám lepšie kvetináče.

A teda, milo si ma prekvapila. Doteraz som nepočula, žeby niekto doma aj kavu z toho dopestoval. Tak fajn.

A otázka - čo s tým v zime? Kam to dávaš na zimu?

dan-cula, Pi, 21. 05. 2021 - 13:10

opravujem!!nie1,60kg ale 0,60kg no tohto roku to bolo 0,750kg...

dan-cula, So, 22. 05. 2021 - 12:05

Priznám sa,že to mám v robote a roky na jednom mieste -južná strana pri okne.a zime mu nechávam zapnuté kurenie..tak s citom!

Bývala kolegyna tá mala v robote banánovník a tiež jej rodil také pidi banány-mali plyn.kurenie tak aj cez zimu mu pekne prikurovala..

dasa_, So, 22. 05. 2021 - 16:47

No to si ma celkom potešila. Tak verím, že to aj ja zvládnem. Spomínam si, že kedysi dávno pradávno mala moja babka citronovník. Taký obrovský. Teda mne ako decku sa zdal obrovský. Ja som si kedysi tiež jeden kúpila a zo dva krát na ňom boli aj citróny, ale potom to napadli puklice. Rok som bojovala, ale premohli ma.

dan-cula, Ne, 23. 05. 2021 - 10:33

dasa_káva na pestovanie si myslím,že je aj pre začiatočníkov..hlavne pre to,že za tie roky som nikdy neriešila škodcov a postrek!podobne banánovník ale tam zas priestor..

citrusy,oleandre,mirta a u mňa aj rozmarín a jeden druh kaktusu -milujú puklice,vošky.ostali mi už len oleandre (1,5m kríky)a to preto,že prácne každu jar list po liste bavlnenou rukavicou namočenou v postreku stieram puklice.potom vystriekam hadicou a zas postrekom..

vyššie spomenuté som všetko mala takmer do metra vysoké stromčeky čo som si pestovala ale  presne pre tie puklice som to vzdala-nebavilo ma stále utierať lepkavé kvetináče a dookola postrekovať..

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama