reklama

Všetci sme účastníci cestnej premávky..

Pridal/a dan-cula dňa 04. 06. 2021 - 19:10

reklama

Kto sa na ceste nevie správať ako chodec,nevie to ani ako cyklista a dupĺom to nevie ako vodič!!

včera a dnes počasie na parádu a umerne tomu viac pohybu všetkého druhu na cestách zvlášt ked už je aj piatok.

dnešný postreh -beží petícia(Nicholsonová ju otvorila)-ja som ju podporila.Ale dnes robím v záhradke počujem hlasnú vravu,zdvihnem hlavu dvaja páni na parádnych bikoch dres bora-bora a VEDĹA SEBA!!za nimi 2autá naproti 2autá ani ich netrklo dať sa za seba..potom so susedom sme to rozoberali,že momentálne je to tak,že kto je na ceste Cíti sa ako pán-žiadne "o cestu sa podelíme"..Potom mi hovorí,že oni už cez víken nechodia do dolin  ani na prechádzku,ani na bikoch -lebo ide ženská s kočíkom +ďalšie dieťa -celá cesta je jej..treba cinkať,kričať neraz zisť z bajku aby umravnila potomka ale aj seba,alebo vikendový(už boli aj 4ja) cyklisti debata samozrejme vedľa seba-ked im za riťou zakričí aby uhli tak je vraj drzí alebo kde sa tak ponáhľa!

takže na bajk chodí skoro ráno a viac cez týždeň ako cez víkend..vraj načo petícia.

A pred včerom išiel z roboty autom cez susednu dedinu ktorá je celá v kopci tiež 3ja sa šinuli vedľa seba celu cestu-potom prišiel celkom za nich a zatrúbil a oni ukázali "fakeráka"..vraj nech ho nekrotí manželka  po jednej by im vlepil.

Pred 50rokmi sme mali v škole dopravnú vychovu aj so šlapacími autíčkami..pre boha ten základ pozriem vľavo vpravo,chodci vlavo,cyklisti vpravo,nechodíme ako sliepky ale ako husy za sebou,ideme  s károu tak už nie sme chodci..a berieme ohĺad na druhých na ceste..to sme mali ako otčenáš.A to bývalo na ceste zopár áut a drilovali nas to..


reklama

reklama

dasa_, Pi, 04. 06. 2021 - 19:39

Jaaj, zrovna včera mi písala sestra - mladý pár na prechádzke. Zrazila ich elektrická kolobežka. Aj s následkami

dasa_, So, 05. 06. 2021 - 22:55

Ešte mi k tejto téme napadlo. všetci sa len dožadujeme svojich práv. Aj šoféri, aj chodci, aj bicyklisti, aj kolobežkári, korčuliari...... A len veľmi neradi hovoríme aj o svojich povinnostiach. A hlavne o ohľaduplnosti k iným.

balalajka, Ne, 06. 06. 2021 - 06:09

Hlasi sa cyklista a vodic. Tak som to sledovala aj odtial aj odtial. Aj zo sedla, aj spoza volantu. Aj vela citala a pocuvala nazory okolia.

Zaverom velmi strucne:

1. V meste s 1.5m odstupom auto cyklistu neobehne na frekventovanej ceste

2. Ani cyklista by (napr. na semaforoch) nemal obiehat auto ( podotykam, ze vyhlaska dovoluje obiehat taketo auta cyklistovi z prava)

3. Kto chodi ako ignorant, bude tak chodit nadalej - ci na biku, ci autom

4. Cyklisti maju svoje povinnosti, ku ktorych vyucbe by sa fakt na zakladke mohlo vratit. Asi slapacie auta su uz minulostou, no tak nech behaju na kolobezkach a bicykloch po ihrisku. Ale deti by mali zaklad dostat

5. Cyklotrasy ako povinna alternativa triedam 1. A 2. Triedy Veľký úsmev ... u nas v okoli Trencina take nemame. Mame cyklotrasu - vraj do Piestan. Vcera som ju sla. 2 auta rano do 8.20 som na nej stretla, 4 bezcov, 1 korculiara. Cyklistov jak safranu, sak ok, o 7mej z domu som sla, zacasu. Usek Horna Streda - Piestany cyklotrasa NIE JE. Kedze viem, ze je tam povrch plny podrastenych korenov, radsej som to jednou nohou miestami odrazala a tak sa viezla. 

Zaver?

Vratme do skol dopravnu vychovu. A investujme radsej do kvality ciest, ktore mame. Potom sa nebude nikto bat jazdit po kraji, lebo teraz su tam same jamy a strk.

Debilov nepreonacis. Ani ignorantov. Tomu zial ziadna zmena vyhlasky nepomoze.

balalajka, Ne, 06. 06. 2021 - 06:14

Joj a naucme ako mamy, rodicia deti od malilinka, kde je pravo a lavo. Moja rocna suka to davala. Snad decko na biku, co ide pred rodicmi cca 3 a viac rocne to zvladne tiez. Lebo na tej cyklotrase potom, ked obiehas taku rodinu, to nemusi vyzerat vvstyle mater ziape na decko : "na kraaaj", decko pritom na kraji relativne aj je, lenze vyhodnoti to, ze na nespravnom kraji a davaaaaj na druhy kraj, teda krizom obiehajucemu do trasy. Plieskala by som. Tu mater samozrejme. Niekedy fakt radsej nech su ticho.

dasa_, Ne, 06. 06. 2021 - 09:30

no len prvou a základnou podmienkou je, aby tá mater vedela, kedy vpravo a kedy vľavo....

balalajka, Po, 07. 06. 2021 - 05:46

Absolútne súhlasím. Našťastie pre pohyb na bicykli stačí základné pravidlo, že sa jazdí vpravo. Takže stačí úplne, ak bude na to dieťa kričať, že tam má ísť.

Alena7, Ut, 08. 06. 2021 - 09:19

Veru, dopravná výchova na ZŠ mala svoje opodstatnenie. Mohla by sa vrátiť...veď čo sa za mladi naučíš...Mrkám

K navrhovaným novinkám v premávke: kedysi pred pár rokmi som v nejakej diskusii (asi v Pozor, zákruta!) na tému cyklisti-vodiči počula názor: cyklistu by malo auto obiehať na vzdialenosť rovnajúcu sa jeho výške na bicykli. Zdôvodnili to tak, že ak ten bicykel neočakávane zastane a cyklista sa nestihne postaviť na nohy, tak jednoducho capne na zem celý , aký je dlhý/vysoký. Má to kus logiky. A ten navrhovaný 1,5 metra tomu približne zodpovedá. Odvtedy sa to snažím ako vodič dodržať... aj keď v praxi to niekedy vyzerá, akoby som obchádzala kamión Chichocem sa Radšej zastanem za bikom, kým sa nedá poriadne obísť, len tie autá za mnou to niekedy nevedia pochopiť.

A ešte jedna vec: keď bicyklista ako účastník cestnej premávky nerešpektuje dopravné značenie (napr. STOP-ku na križovatke) - čo s ním? Nie raz sa mi stalo, že do križovatky bez obzretia vošiel cyklista, ktorý mal dať všetkým prednosť a všetci ostatní museli jednoducho zastať-ak ho nechceli prevalcovať. Možno by stáli za úvahu nejaké "vodičáky" pre cyklistov, nech ovládajú aspoň základné pravidlá, ktoré sa ich týkajú.

 

 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama