reklama

A bude tu porádek!

Pridal/a balalajka dňa 07. 07. 2021 - 10:17

reklama

Priznám sa, že mi také buchnutie do stola na politickej scéne chýba.

A chýba mi aj nejaká kázeň medzi ľuďmi.

Však sme si zvolili tých, čo tam sú. Na jednej strane sa blahorečí, že terajšia vláda zatočila s korupciou, na druhej strane strašná kritika ohľadom momentálnych nepopulárnych opatrení.

Zavreté hranice "nie veľmi využívaných " priechodov.

No daj sa mi svete. Aj horšie bolo.

Skôr ma udivuje to, čo sa dialo v Hornom Srní. Prečo nadávajú polícií? Je to ich práca? Ako ich majú chrániť a pomáhať? Však plnia príkazy, ktoré prijala vláda zvolená väčšinou v parlamentých voľbách.

Ako sa môžem dožadovať benefitov, keď nie som ochotná stráviť moju povinnosť?

Čože sa tí ľudia nevezmú a nejdú búchať na dvere papalášom?

Kritika, že maskovaní. No nechcela by som byť policajt a v 30tke sa potiť za maskou v mundúre. A stáť tam, či sa mi to páči a či nie. A že decko napadli zaznelo z davu. Čo tam decko čo malo čo robiť? Očakávali tí ľudia, že rozvášnený dav si pokričí, ponadáva a policajti prehodnotia svoju prítomnosť a odídu?

Ľudia nebláznite. Dajte si niečo na hlavu a dodržujte pitný režim.

Život neni len o výhodách. Je aj o nepopulárnych situáciách.

Bez tŕnia ani ruža nekvitne.

Keď sa rozbehnú čísla pozitívnych koncom leta nahor, to zas bude kriku, že nikto nič neurobil, málo urobil a podobne. Akoby sme si nepamätali situáciu z minuloročnej jesene.

A bude tu porádek! Jooooj - jako mne to tresnutie o stôl od nejakého poriadneho chlapa v tej politike chýba.

Majte krásne leto - užívajte. No veď choďte, cestujte. Držte opatrenia, máte možnosť - chráňte sa - očkovaním, respirátormi, ako uznáte. Ale nemrnčite ako malé rozmaznané decká, že nie je všetko podľa vašich predstáv.

 


reklama

reklama

Kamila, St, 07. 07. 2021 - 11:40

Tiež nad tým všetkým rozmýšľam, aj čo sledujem zopár pendlerov známych, žiadna snaha riešiť očkovania a čo som počúvala v rodine rôzne názory, ťažko preťažko ... Presne toto nespravai opatrenia nemdobre, nepripravili s ana druhu vlnu ... spravia opatrenia, zas nemdobre. Ale zas to, ze nakoneic boli ustupky a PCR testy preplati stát, pri návrate z karantény, je asi lepšie, je to veľká položka, napríklad pre štvor - člennú rodinu. Hlavne keď tie opatrenia ohľadne dovoleniek prišli na poslednú chvíľu, zas aj situácia sa mení rýchlo, také s anedá plánovať.

Inak máme inistra zdravotníctva vojaka a vyzerá to aspoň na to, že relatívne po tom stole ja buchne, aspoň viac ako predchodca.

balalajka, St, 07. 07. 2021 - 12:00

A krajiny kam nezaočkovaní dovolenkári idú testy nepožadujú? Prekvapenie Čo som dočítala, tak Chorvátsko, Taliansko a aj Čechy požadujú PCR alebo atg testy. Tam to 4 člennú rodinu tiež niečo stojí. Či to sa akože neráta? Úsmev

Cestovanie nikdy nebola lacná záležitosť.

Predpokladám, že tá stovka naviac vo výdajoch na rodinnú dovolenku sa nájde. Ak nie, tak asik bola zle zhodnotená situácia.

Kamila, St, 07. 07. 2021 - 12:13

Jaj toto neviem, brala som to, ze bezplatné testy budú po návrate  z dovolenky. Neviem ake sú teraz ceny testov, ak by bola moznost kloktacich za 20 eur to sa da, tie vytery z nosa za 50 -70 eur, je už iná pálka, to sme už pri sume 200- 280, aak by to malo byť dvakrát.  To ani tak, ani tak. Niečo sa rieši v štýle, že 2PCR a 4 antigény štát zaplatí? neviem, čo je na tom pravdy.

balalajka, St, 07. 07. 2021 - 12:18

Osobne nevidím dôvod preplácať dovolenkárovi náklady na jeho oddych zo štátnych peňazí. Antigénový test stojí pre samoplatcov 23€. Zdá sa mi to absolútne fér si to zaplatiť. Ak sa totiž na jeseň budeme musieť pre šialene rastúce čísla znovu vrátiť k nejakým obdobám lockdownov či celoplošného testovania, bude nás to všetkých stáť nehorázne peniaze. Lenže, kým to nejde priamo z mojej peňaženky, tak to akoby som neplatila - hej, aj ja sa na to tak pozerám. Osobne by som bola za testovanie aj zaočkovaných. A to sa chystám cestovať rozhodne tento rok, takže to nebrojím proti dovolenkárom  Úsmev.

Kamila, St, 07. 07. 2021 - 12:21

Len antigeny vraj nestačia, treba PCR a tie sú ozaj drahé, ak sa nič nezmenilo. Len možno to preplácanie trochu pomôže tomu aby sa neobchádzal systém? Neviem, lebo ako skontroluješ niekomu, či dododržal karanténu? Budú to sledovať zamestnávatelia, po nástupe do práce? Neviem, ozaj nie jednoduchá situácia pre všetkých zainteresovaných.

Vraj sa podmienky preplácania budú ešte schvaľovať na vláde, budú známe od 12.7? 

balalajka, St, 07. 07. 2021 - 12:31

https://www.mzv.sk/cestovanie/covid19/karantena-podmienky-navratu-do-sr

"Pre osoby, ktoré nespadajú do výnimiek (sú vymenované nižšie), sa nariaďuje povinná karanténa, ktorá sa skončí:

  • bez vykonania testu a pri bezpríznakovom priebehu dovŕšením jej 14. dňa
  • alebo obdržaním negatívneho výsledku RT-PCR testu alebo negatívneho výsledku antigénového testu, pričom laboratórnu diagnostiku na ochorenie COVID-19 je možné vykonať už v prvý deň izolácie.

Karanténa sa týka aj všetkých osôb v spoločnej domácnosti, končí sa súčasne s izoláciou osoby, ktorá prišla zo zahraničia."

 

Kopírovala som zo zelených krajín. Holt, kto ide do Turecka či Tunisu musí na PCR test, to máš recht.

Kamila, St, 07. 07. 2021 - 12:49

Takže stačí aj antigenový test? Pokial sa nevracias z čiernej krajiny? To je potom ešte unosna cena ...

balalajka, St, 07. 07. 2021 - 12:53

Zelené krajíny - PCR či ATG

Andorra, Austrália, Belgicko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Cyprus, Česká republika, Čínska ľudová republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Grónsko, Holandsko, Hong Kong, Chorvátsko, Írsko, Island, Izrael, Japonsko, Južná Kórea, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Macao, Maďarsko, Malta, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, San Maríno, Severné Macedónsko, Singapur, Slovinsko, Španielsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taliansko, Taiwan, Vatikán.

Červené krajiny - teba PCR

Albánsko, Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Čierna Hora, Gruzínsko, Jordánsko, Kanada, Kuba, Libanon, Moldavsko, Portoriko, Srbsko, Spojené štáty americké, Tunisko, Turecko, Ukrajina.

Kto má na USA letenky má hádam aj na PCR testy. A však stále je tu možnosť 14 dňovej karantény.

balalajka, St, 07. 07. 2021 - 12:40

Inak - to kontrolovanie zamestnávateľom je choré podľa mňa. Ja sa ako zamestnávateľ nemám čo pýtať na zdravotný stav, v podstate sa nemám ani pýtať, či má deti či nie. Takže ako môžem požadovať od neho negatívny test? Prekvapenie

Kamila, St, 07. 07. 2021 - 12:45

Ja netuším, ako je to so zamestnavateľmi, len mi napadla otázka, že ak sa človek vykašle na karanténu, testy, či to má, kto ako overiť, skontrolovať?

balalajka, St, 07. 07. 2021 - 12:55

To je tá demokracia o ktorej píše dan-cul a tá zodpovednosť voči spoločnosti a moja povinnosť nejaká. Úsmev

Tak registruješ sa, že si došla zo zahraničia pokaždé. Teda by si sa mala Váľam sa od smiechu po podlahe.

Kamila, St, 07. 07. 2021 - 13:14

Ja sa budem určite, ostatní asi tiež, ked sa to na hraniciach, letiskach kontrolovať, to či ostaneš 14 dni doma, je len a len na zodpovednosti ľudí,. Výsledok testu asi vedia priradit k osobe?  To len, čo som zachytila naokolo, obchadza sa čo sa dá ...

balalajka, St, 07. 07. 2021 - 13:34

Veľký úsmev Ty si veľa atg testov nemala, čo? Váľam sa od smiechu po podlahe

Je to na rodné číslo. Od žiadosti testovania po výsledok. A k rodnému číslu stále to isté číslo Covid - 19 - Passu. Ak sa zaregistruješ pri prechode hraníc, tak sa to s tým by malo podľa mňa spárovať. Predpokladám, že aj ten systém s vakcínami k tomu prilátali.

Kamila, St, 07. 07. 2021 - 13:59

Ano to viem, že očkovanie, antigen a PCR je prepojene, neviem ako e-hranica, ak (ne)ostanes 14 dni doma, nema sa co sparovat? Nic take neplanujem, len za vikend som celkom dost ludi stretla a nenachadzam obcas slov. 

M.á.r.i.a, St, 07. 07. 2021 - 13:55

Ak ste očkovaní netreba pri návrate domov ísť do karantény ani netreba mať žiadny test keď sa vraciaš zo zelenej krajiny. Stačí vám covid pas teda QR kód...všetko sa dá stiahnuť do telefónu. Ak máte aplikáciu zdravotnej poiťovne tak tam všetko najdeš - covid pas, záznami o testoch PCR a prekonanie covidu. Antg testy nie sú nikde zaznamenané.

Apropó minister zdravotníctva vojak ....ten nezvykne búchať po stole, on rieši hlavou a odbornými znalosťami len niekto ho má asi preto veľmi v zuboch.

Kamila, St, 07. 07. 2021 - 14:00

To je mi jasne, že s očkovaním, nič z toho neriešim.  A súhlasím, asi v tejto situácii je to najlepšie čo môžeme mať na ministerstve zdravotníctva.

kp, St, 07. 07. 2021 - 18:30

predpokladam, ze toto pravidlo uz nebude prilis dlho platit... ukazuje sa, ze Biontech uz nestaci na deltu... dnes bola kamoska u doktorky a vraj sa jej posledne dni hromadia pripady pacientov cerstvo zaockovanych druhou davkou vakciny, ktorych delta zdrvila ... takze si myslim, ze sa aj zaockovani uz coskoro budu musiet zmierit s karantenou ... ani aktualne poznatky z Izraelu nevyzeraju priaznivo

balalajka, St, 07. 07. 2021 - 19:32

Cerstvo zaockovani? U nas je 2-3 tyzdne od ockovania doba na vytvorenie protilatok. Dovtedy si povazovana za "nechranenu"

 A este .... Vsade hovoria, ze vakcinacia 100% ochranu neposkytuje. 

 

kp, Št, 08. 07. 2021 - 10:11

mozno som to nenapisala presne ... to, co pises, je vsetko spravne - ale slova lekarky boli: nie ze sa nakazili (to je mozne), ale ze to s nimi riadne zamavalo, cize reagovali horsie, nez sa ocakavalo... a ak by sme mali byt uplne presni, aj ludia dvakrat zaockovani na covid umieraju, sice menej, ale su i take pripady

balalajka, Št, 08. 07. 2021 - 10:15

Úsmev ... nechápem. Chápem, že čerstvo zaočkovaní mali ťažký priebeh. Čerstvo zaočkovaní = bez imunity pre mňa. Resp, ak ešte nemáš poriadne rozvinutú imunitu z očkovania a pridá sa ti delty k tomu, tak máš v podtate 2 "druhy" kovidu v sebe.

Presne tak to býva pri očkovaní chrípky, keď sa pridruží iný "variant" a očkovanie ešte úplne nevytvorilo protilátky.

dan-cula, St, 07. 07. 2021 - 12:42

balalajka zobrala si  mi to "z huby"..nemala som nejako odvahu načať túto tému..

žijeme dobu kde každý všetko chce hneď,už aj a zadarmo,bez svojho pričinenie a rovno do huby..

prečo preplácať dovolenkárom..?!môžu zostať doma!!!

kto má z vlády najvyššiu dôveryhodnosť,naposledy to bol Lengvarský-vojak!(momentálne netuším kto vedie..)

darmo -demokracia nie je samozrejmosť,je pre vyspelý mozog,ĺudia si ju musia zaslúžiť,nie zneužívať a tvrdím že 60%populácie jednoducho potrebuje mať vodcu ktorý sa vyjadruje jasne,stručne,zrozumitelne ale ktorý tých pod sebou vie patrične usmerniť..

 

balalajka, St, 07. 07. 2021 - 12:48

Nuž - ľudia veľmi radi hádžu vinu na niekoho či niečo iné. Im demokracia vlastne ani nevyhovuje. Pletú si ju totiž s anarchiou.

 

dasa_, St, 07. 07. 2021 - 13:22

všetci chceme mať svoje práva. Ale nikto nechce mať povinnosti

balalajka, St, 07. 07. 2021 - 13:29

ÁnoÁnoÁno

že ja sa tu rozpisujem .. Váľam sa od smiechu po podlahe jasne a stručne Áno

Kamila, Ne, 11. 07. 2021 - 08:17

Stretla som sa s tym, ze testovanie vyžadujú u zubara aj u ockovanych, alebo lekar na bezne vysetrenie, u neockovanych, takze platby za testy su aktualne nielen pre dovolenkarov. Vraj zajtra sa to ma na vlade uzavriet, za co a kolko sa bude platit. Ta som zvedava, to ani tak, ani tak. Predtym bolo vela odberovych miest zadarmo, a zivali prazdnitov, teraz presnt opak. z extremu do extremu.

balalajka, Ne, 11. 07. 2021 - 09:03

Cesta do CR s pouzitim verejnych dopravnych prostriedkov taktiez atg alebo pcr pre obcanov mimo CR. Bez ohladu na ockovanie.

U nas cakanie max 5min, cena 15€/osobu. Vyter z nosu, nie az z mozgu Váľam sa od smiechu po podlahe, automaticky vypisovali certifikat, sms neprisla ( nesli cez pc ako do konca juna). Zatial nikto nepotreboval.

Hranice bez kontroly. 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama