reklama

Obyčajný uhorkový šalát

Pridal/a dasa_ dňa 21. 07. 2020 - 10:52 - Recepty dasa_
Obyčajný uhorkový šalát, Šaláty, recept, dasa_

dasa_


reklama

Asi najväčšia letná domáca klasika. Určite má každá kuchyňa svoj recept

Ingrediencie
2 kusov uhorka
1 kus cibuľa červená
1⁄4 čajová lyžička soľ
2 polievkové lyžice cukor
2 polievkové lyžice ocot
1 deciliter voda
1 štipka kôpor
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Mladé uhorky nemusíme ani lúpať, staršie olúpeme a nastrúhame na kolieska. Posypeme soľou, premiešame a necháme postáť asi 10 minút.

Cibuľu očistíme a jemne nakrájame. Posolíme.
Z uhoriek zlejeme vodu, ktorú pustili. posolenú cibuľu v ruke vyžmýkame. Spolu zmiešame. Pridáme cukor, ocot, vodu a dobre spolu premiešame.

Kto chce, môže na vrch pridať nasekané bylinky alebo poprášiť mletým čiernym korením a paprikou. 

Dôležité je dosiahnuť vyvážený pomer medzi kyslou a sladkou chuťou podporený jemným slaným nádychom. Vyskúšajte, či vám tento pomer vyhovuje. Ak nie, upravte napríklad  ubratím cukru. Vody na začiatok neprilievajte veľa.

Doplňujúce poznámky

Ak máte už staršie uhorky, šalát môžete pripraviť tak, že po očistení uhorku rozrežete na polovicu, jadra vydlabete a nastrúhate iba pevnú dužinu.

No a samozrejme, kto nemá rád cibuľu, tak ju jednoducho nepridá. Šalát bude jemnejší.

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
5 minút
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

melisa, Št, 15. 07. 2021 - 20:39

Super nápad s tými väčšími uhorkami, určite to tak budem robiť:))

balalajka, Pi, 16. 07. 2021 - 05:36

No vidíš! A ja to takto s cibuľko a kôprom nieže nerobím (manžel sa s kôprom nekamaráti) ale ani NEPOZNÁM. U nás len sladko - kyslá nálev (3PL cukru, 3 PL octu). A práveže tú pustenú šťavu z uhoriek nezlievame a nám sa to v tom náleve úúúplne kúpe.

Inak -. toto je najlepšia z najlepších letných obžieračiek - uhorkový šalát. To sa u nás urobí misisko a obed neskončí, kým neni prázdna alebo nám neni fakt že grcno Chichocem sa. Občas je s tou šalátovou misou aj presun na gauč.Veľký úsmev

Ale vyskúšam takúto klasiku - nejaký falátek grilovaného masiska k tomu a guče za ušami budú. Teším. Vďaka.

dasa_, Pi, 16. 07. 2021 - 05:39

Originál sa ani u nás tá šťava nezlievala. Ale zistila som, že takto mi to lepšie chutí. 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama