reklama

Ako zabrániť prehrievaniu bytu, domu, ako ho schladiť?

Kamila , 18. 07. 2021 - 00:33

reklama

Toto leto začalo akosi priskoro a s veľkými horúčavami. S vysokými teplotami pokračuje, aj naďalej, aj keď hic občas schladia búrky. Tie nie sú vždy výhrou. Akosi sa počasie zbláznilo v celom svete. dlho spomínané klimatické zmeny sa už zrejme výrazne podpisujú na nepríjemných prekvapeniach spojených s počasím. Extrémne teploty v Kanade, ale aj na severe Európy, tornádo na Morave, záplavy v Nemecku ..., vysoké teploty aj u nás. Zatiaľ neviem,  čo môžem spraviť, pre to aby sa spomalili, zastavili klimatické zmeny. Teda niečo vieme, šetriť elektrinou, plynom, separovať odpad, efektívnejšie, ekologickejšie cestovať, menej nakupovať ...

To, čo riešim momentálne, s tým aj trochu súvisí. Pre mňa je jednou z aktuálnych tém, ako zabrániť prehrievaniu domu, ako ho schladiť .... Uvedomujem si vzhľadom na vrcholiacu sezónu, že už toto leto veľa nestihnem vyriešiť ... Tak snáď naplánovať, nejaké kroky na jar. Situácia s letnými teplotami už lepšia nebude. Keď sme pred 16 timi rokmi stavali dom, celkom intenzívne sme ho zatepľovali. Však aby sme pri vykurovaní šetrili. Teraz sa ukazuje, že zatepľovanie má svoje opodstatnenie aj ako ochrana pred teplom. Ale zistila som, že prehriate okná fungujú v lete ako radiátory. A ak sú veľké, tak celkom výkonné radiátory a v podkroví ešte viac. Vnútorné tienenie tomu veľmi nepomôže. Klimatizácia, ak raz bude, už len rieši dôsledok. Tak som začala zisťovať aké sú možnosti vonkajšieho tienenia okien.

Mohli by sme sa inšpirovať južnými krajinami, kde na malých oknách nesmú chýbať okenice. V našich končinách nemajú okenice veľkú tradíciu a pri veľkých oknách by to bol drahý špás. Na v bytovkách si to ani neviem veľmi predstaviť. Zistila som, že na vonkajšie tienenie okien sú momentálne v ponuke vonkajšie žalúzie,  hliníkové rolety, na podobnom princípe ako staršie plastové vonkajšie rolety a potom sú to screenové (polopriehľadné látkové) rolety . Všetky z nich majú svoje plusy a mínusy, rôzne možnosti pohonu ..., nie sú lacné. Neviem si predstaviť, ako sa dá niečo také montovať v bytovke na 12. poschodí, či je to vôbec možné. Napríklad či pri zateplených bytovkách, nie sú nejaké predpisy ..., čo sa môže čo nie. Som sa stretla s tým, že klimatizáciu nie je možné montovať do bytov v zateplených bytovkách,  len na čierno ak má niekto balkón? To je fakt dosť obmedzujúce. Neviem, či sú podobné limity na vonkajšie tienenie, ale fakt si neviem, ani nechcem veľmi predstaviť montáž vonkajšieho tienenia v takých výškach. Stretli ste sa s tým? Čo som momentálne zisťovala, tak dodacie lehoty na výrobu a montáž vonkajšieho tienenia na okná sú 3 mesiace, takže to bude aktuálne o rok.

Ďalšie vec, čo riešim, je vonkajšie tienenie strešných okien. Tam by to malo byť pri štandardných výrobcoch - rozmeroch, jednoduchšie. Stačí kúpiť podľa typu a vekosti okna, ak je niekto zručnejší zamontovať, vraj dodajú do 4 dní. Tiež je viacero verzii od sieťky, tá veľmi nefunguje, cez látkové rolety s PVC povlakom, až po hliníkové rolety, podobné tým na klasické okná, ako boli voľakedy plastové. Rovnako pohony sú elektrické, motor na solárny pohon, až po mechanické. Vraj by mohli výrazne pomôcť voči prehrievaniu podkrovných izieb. Tu asi niečo vyskúšame.

Ohľadne klimatizácie, znova aktuálne, až pre budúce leto. To som ešte nezisťovala. Akurát viem o skúsenosti s nejakých chladiacim zariadením z Kauflandu, že veľmi nefunguje. MM pozeral po prenosnej klimatizačnej jednotke, ktorá by mala mať vyvedenú hadicu o priemere cca 10 cm, do pootvoreného okna. To si neviem, veľmi predstaviť. Neviem, možno robím zbytočnú paniku, ale keď čítam o ľuďoch v Kanade, ako sa sťahujú do klimatizovaných hotelov ..., alebo nám stačí naša skúsenosť z kúpeľov na severe Slovenska, teplo, teplo ...

Vetranie a bežné tienenie už mám zvládnuté, len v najväčších horúčavách nestačí. Dievčatá, riešite podobné témy, alebo máte  s niečim z vymenovaného konkrétnu skúsenosť?


reklama


reklama

dasa_, Ne, 18. 07. 2021 - 07:29

Alebo zasaďte ako tienenie stromy. Kedysi bol skoro v každom dvore veľký orech, sem tam lipa alebo aspoň košatá jabloň. S lavičkou pod konármi. Len to teda nebolo bezúržbové, ako sú tuje. Treba sa postarať minimálne o lístie.

Kamila, Ne, 18. 07. 2021 - 11:02

Súhlasím stromy sú dôležité, máme nejaké staršie čo sme zdedili, len už sú krehkejšie aj nejaké vysadili, len nie všade sa to dá úplne vyladiť so svetovými stranami, polohou slnka v lete a  tienením. Na strešmé okna to nestačí. Už som pochopila aj úlohu "gánkov" či ako s atomu hovorí, také väčšie prístrešky pozdlž starýh domov. Máme zmenšenú verziu a z južnej strany na prízemí to celkom pomáha. Teda ešte pergoly by mohli s niečím pomôcť. Úsmev

dasa_, Ne, 18. 07. 2021 - 11:13

Veľmi veľa prvkov starej architektúry sa zahodilo bez bližšieho zaoberania sa tým, prečo to tak bolo a na čo to slúžilo. Prebrali sa prvky neurčené pre nás. Kedysi sa robili veci, ktoré boli nutné. Paráda bola až na ďalšom mieste

Kamila, Po, 19. 07. 2021 - 11:06

Sledujem relácie o bývaní, prestavbách domov ... , Anglicko, Irsko ... A ten trend bol obrovské okná od podlahy po plafón, po celej šírke steny, strešné okná na plochých strechách. Všetko kvôli svetlu. Svetlo je ozaj dôležité, bez debaty, len tienenie nik nerieši, neriešil ..., rozumiem Anglicko, Irsko, krajiny asi kde viac prší ... Ťažko sa hľadajú kompromisy medzi dostatkom denného svetla a prehrievaním, úbytkom tepla? 

dasa_, Po, 19. 07. 2021 - 14:02

Včera mi naša návšteva pripomenula, že ešte sa na okná z vnútra dávajú fólie, ktoré odrážajú teplo smerom von. Na druhej strane, v prechodnej dobe to teplo je naopak veľmi vítané

Kamila, Po, 19. 07. 2021 - 14:15

ale zrejme z vonkajšej strany okien? Len to je take definitívne, nevieš ako pri vonkajšej rolete, žalúzii stiahnuu, vytiahnut ..., ale zas ani takú učinnosť to asi mať nebude, ale trochu by mohlo pomôcť.

balalajka, Ut, 20. 07. 2021 - 08:24

Vieš, keď rolety čo sú zvyčajne na trhu sú zatemňovacie alebo tieniace. Neriešia ochladzovanie miestnosti. Už viac sú závesy, ktoré prekryjú aj stenu a v podstate tvoria vnútornú bariéru teplote - teda podľa mňa. Nás na látky inak zvŕtajú - čo bežne pozriem na rolety, tam žiadne údaje nie sú o látke - verím, že spĺňajú horľavostné atesty pre domácnosti, ale tie látky neriešia teplo. Ak by si použila blackout či dokonca blockout látku, tak tá roleta rádovo na malé okno začína cenovo od 100€ podľa mňa.

Hotely (nielen dovolenkovo destinačné) riešia zvuk, teplo a svetlo zväčša závesmi.

Kamila, Ut, 20. 07. 2021 - 09:20

Vnútorné rolety, závesy, zastavia slnečné svetlo na prahu okna, ale keď sa ich dotkneš, sú horúce, fungujú ako radiátor, na celkom slušnej ploche. V hoteloch v južných krajinách, je klima aspoň v tých lepších samozrejmosť, u nás nie, lebo, takéto horúčavy u nás nebývali ..

balalajka, Ut, 20. 07. 2021 - 09:45

Koľko stupňov chceš vlastne dosiahnuť? Úsmev

Máme klímu, ale pustili ju asi 2x decká. Paradoxne dolu máme teplejšie ako na poschodí. Úsmev

Kamila, Ut, 20. 07. 2021 - 10:13

Na poschodi deti meraju, mavaju bezne pod 30°C, to už je ozaj veľa. Na prízemí sa to prehrieva hlavne v poobednajších hodinách, teda v mojej lokalite, západná strana, to fakt stačí stiahnúť roletu na dvoch obrovských oknách, ktoré fungujú ako radiátor. 26 °C by bohate stačilo. MM ma pracovňu na východ - sauna, tam ma klimu, ale nešťastne riešenú len pre jednu miestnosť ..., lebo to šlo do nákladov ...

balalajka, Ut, 20. 07. 2021 - 10:18

To máte skutočne saunu.

U nás bežne tých 26 stupňov bez chladenia. To keď majú decká zapaté PC neriešim.

Kamila, Ut, 20. 07. 2021 - 10:21

to robi podkrovie, darmo máme izoláciu 24 cm nobasil, nestačí, strešné okná majú sieťku proti slnku z vonku, zvnutra roletu, tak či tak, to je tiež radiátor ..., treba sa s tým vyhrať.

dan-cula, Ne, 18. 07. 2021 - 09:02

čo najviac zelene..ale nie anglické trávniky a tuje!sú to doslova vysávače vody!už roky existujú náhrady(niečo za niečo..)..a tie betonové plochy,ploty a pod.to by malo byť zakázané-akumulače tepla!

na okná nič lepšie ako vonkajšie okenice prípadne žalúzie neexistuje..vnútorné tienenie sú zbytočne vyhodené peniaze..

moja osobná skúsenosť:dom nemáme zateplený,vonkajšie plastové žalúzie máme asi 25rokov(su už hnusné!!hned by som ich vymenila!!)ale v letných horučavách(ale bývajú stiahnuté aj vo vysokých mrazoch) si ich neviem vynachváliť..večer a skoro ráno urobíme cez celý dom prievan potom stiahnem žalúzie nacelkom a zavriem okná.viac ako 25°Csme ešte nemali.nakolko sú žaluzie tmavé cez den si v kuchyni svietim.Kupelna a WCko je na severnej strane a tieto dve miestnosti kvoli svetlu takmer nezatvárame.bohužial ked sme si žalúzie dávali robiť vôbec nás nenapadlo dať ich aspon biele..čo už-ale ten pocit chládku ked prídem domov je viac ako príjemný..

toto čo teraz žijeme je bohužial dôsledok ľudskej nenažranosti,nadradenosti.lebo nič horšie pre prírodu ako človek neexistuje..a je len na človeku či dokáže ešte niečo zvrátiť.

 

dasa_, Ne, 18. 07. 2021 - 10:05

bude ešte chvíľu trvať, kým sa tie dvory zase trochu zmenia. Ale verím, že to dôjde čo najviac ľuďom. Treba aj parkovať, ale s rozumom.

balalajka, Ut, 20. 07. 2021 - 08:26

Osobne by som šla do okeníc alebo vonkajších roliet, ktoré spomína Dan-cula. Len tam treba montážnu kazetu dávať pod fasádu tuším.

Kamila, Ut, 20. 07. 2021 - 09:25

Okenice, môžu byť problémom, pri veľkých oknách drahý špás a pri našom vetre, ich ukotvenie v otvorenej verzii si neviem predstaviť. Vonkajšie rolety dnes už hliníkové môžu byť fajn, splnia účel aj v zime. Ešte uvažujem na screenovými vonkajšímu roletami, sú látkové, ktoré by mali teplo odrážať a časť svetla prepustiť, čo som čítala skúsenosť vraj fungujú, nemusia byť podomietkové. Ale všetko sú drahé špásy, lebo pri väčších oknách vraj nie sú vhodné mechanické pohony a všetky elektrické už slušne navyšujú cenu.

balalajka, Ut, 20. 07. 2021 - 09:51

O akých cenách za okno cca hovoríš pri tých screenových?

Kamila, Ut, 20. 07. 2021 - 10:16

Najlacnejšia ponuka na okno 150x240 orientačne 700? Tých ponúk bolo viac aj na žaluzie, aj na rolety hlinikové, tam by to šlo asi nižžšie. Len mi to vonkajšie tienenie, príde z dlhodobého hľadiska ekologickejšie ako klimatizácia, lebo riešim príčinu, nie dôsledok a nemíňam energiu. ešte neviem, počkáme asi do jari.

balalajka, Ut, 20. 07. 2021 - 10:21

Pozerám jednu firmu čo vyrába látky. Zaujímavú ponuku majú - niektoré sa dajú použiť aj dnu tie látky aj von. Termo sa sústredím a teda ponuka široká Áno. Odbúranie teplôt spomínajú až 98%. Takže existovať to existuje. Už len kto to vyrobí.

Celkovo okná a veci s tým súvisiace máš na mieru, takže to vidím aj ja tak od 500€ nahor minimálne na okno.

Prízemie by som riešila - možno aj časom budem riešiť u nás doma - markízami.

dasa_, Ut, 20. 07. 2021 - 11:05

Áno, ešte sú aj markízy a rôzne pergoly pristavené k domu. V podstate akokeby tie staré gánky...

Kamila, Ut, 20. 07. 2021 - 10:23

Inak som sa včera dozvedela, osobnú skúsenosť, že vraj tie prenosné klimatizačné jednotky, z vyvedenou hadicou do pootvoreného okna, uzavretého naokolo zipsom vraj celkom fungujú.

dasa_, Ut, 20. 07. 2021 - 11:04

boli sme teraz na predĺženom výkende a práve tam bola prenosná klimatizácia vyvedená do okna. Keď si spomeniem, ako fungovala klimatizácia, keď sme chodili na dovolenku, tak za mňa táto nefungovala. Respektíve fungovala na úrovni ventilátora.

Kamila, Ut, 20. 07. 2021 - 11:08

Tak to som zas počula opak, ta žeby to záviselo už od konkretnej prenosnej klimy?

dasa_, Ut, 20. 07. 2021 - 11:31

ešte mi dosť vadila veľká hlučnosť. Neporovnateľne väčšia pri prenosnej

Kamila, Ut, 20. 07. 2021 - 11:42

ano hlucne to vraj je dost

svetluska13, Pi, 23. 07. 2021 - 10:25

My sme klimatizáciu odmietli - muž je astmatik, a my dve s dcérkou sme alergičky. pred 2 týždňami nám na západné miestnosti namontovali vonkajšie žalúzie-rolety, ktoré bránia ohrievaniu skiel. Teplota nám poklesla v tých dvoch miestnostiach o 2-3 stupne - keď máme zatiahnuté tie rolety. Vtedy je síce "tma" ale za to ochladenie to stojí :) 

Kamila, Pi, 23. 07. 2021 - 10:28

Ďakujem za skúsenosť, takže žalúzie tie sklápacie, podobné ako poznáme vo vnútri len robustnejšie, alebo rolety hliníkové, podobné tým starým plastovým či čo konkrétne? Úsmev

svetluska13, Pi, 23. 07. 2021 - 10:36

sú to hliníkové žalúzie, na motorový pohon, ovládajú sa diaľkovo. Sú namontované zvonka okna, vyťahujú sa úplne hore - čiže asi 20 cm zhora okna.

dasa_, Pi, 23. 07. 2021 - 10:45

Jaaj, teraz ma taká nejaká clivota prepadla - také okenice, ako sú v Mama Mia, ak si pamätáš. Také modré drevené dodatočné okná zvonka, čo sa do ulice otvárajú- Alebo aj tmavozelené.

No, použiteľné je to len na málo domov. Ale asi na tom juhu vedia, prečo to mali na domoch

Kamila, Pi, 23. 07. 2021 - 11:06

Ano, tie mám v živej pamäti. Dnes ich už majú aj v plastovej verzii, sa mi zdá, že v Chorvátsku sme také zažili. Drevo má svoje čaro, ale ta údržba, som si na seba doma ušila búdu, pri iných veciach. Hambím saNeviems i predstaviť brúsenie okeníc, s polohovateľnými lamelamy ..., bo nie také vychytávky sú, možno boli aj predtým.

dan-cula, Pi, 23. 07. 2021 - 12:24

také drevené okenice len krásne zelené majú aj naši v Bavorsku ale tam majú väčšie využitie v zime.oni chytajú len východné slnko.lamely nie sú polohovatelné ale tá okenica sa nemusí celkom zavrieť-prepnutý háčik to drží zavreté ale do takej "striešky" čiže akože zavreté ale hlavné vetranie je tým otvorom hore a dolu a stredom kde nie celkom priliehajú k sebe..

ale dnes som videla v meste na jednom byte mali na oknách z juhu pripevnené z vonkajšej strany také tie strieborné clony do auta..každý si pomáha ako vie!

Kamila, Pi, 23. 07. 2021 - 12:34

Jaj, tak tie clony do auta by mi nenapadlo použiť na odná v byte Pohoda, ale prečo nie, asi nie len zúfalé ženy robia zúfalé činy. Hambím sa

Kamila, So, 24. 07. 2021 - 16:51

Začali sme teda prvým krokom, vonkajšou roletou na jedno strešné okno, so solárnym pohonom. Je to tradičná značka objednávané podľa kodu na okne, dodávka rýchla a MM zvládol montáž za cca 1 hodinu, ale pozrel pretým zopár video návodov na nete. Zatial je u nás príjemných 26°C, ale to tienenie sa tvári byť šikovné. Okno je studené, už by nemalo fungovať ako radiátor.

Kamila, So, 14. 08. 2021 - 17:24

Hlásim, že vonkajšie prekrytie strešného okna výrazne pomohlo. Predtým mala deva v izbe cez 29 °C teraz okolo 26 °C a to ešte neriešila druhú okno na balkón orientované na západ, takže by teplota mohla byť ešte trochu nižšia. Vonku je voľačo cez 30°C . Určite začnem budúcu jar riešiť vonkajšie tienenie na veľkých oknách v obývačke, možno tu polopriehľadnú roletu a zaobídeme sa bez klímy dúfam.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama