reklama

Ako s BRO?

dasa_ , 21. 07. 2021 - 13:31

reklama

Myslím že dnes sa už BRO "triedi" vo všetkých domácnostiach. Teda v mestách sú nádoby na separovaný zber, v domácnostiach košíky. Pri rodinných domoch kompostéry.

Bývam v byte a tak samozrejme riešime zbernú nádobu. Vlastne my sme ju mali pri kontajneroch už dávno. Ovšem to, čo v nej bolo si absolútne neviem v komposte predstaviť.

Dnes už sú hnedé nádoby po celom meste. Teraz v lete dosť zapáchajú, všeličo z nich vyteká. Jasne, biologický odpad pracuje. Tajne dúfam, že toto nie je priam supermarket pre rôzne živočíchy

No nad iným premýšľam. Zrovna včera som sledovala vyprázdňovanie nádob. Jedno auto nádoby vyprázdnilo. Prišlo druhé auto s vodou. Nádobu premiestnili na trávnik. Vystriekali vodou. Vyčistili. Na tom trávniku. A potom ešte vystriekali dezinfekčnou látkou. Vôňu sava poznám doďaleka ÚsmevÚsmev

Nie všetky nádoby sú na mieste, kde je tráva. Ako to čistia tam, netuším. Vraj to takto budú čistiť každé dva týždne. Tak len dúfam, že niekto urobil prepočty. Aby sa viac, ako sa ušetrí na emisiach tým separovaním sa neminulo na vode a dezinfekcii pravidelným čistením.

Len pre istotu, proti čisteniu nič nemám, dokonca by to snáď malo čistiť aj pokaždé.


reklama


reklama

balalajka, Št, 22. 07. 2021 - 07:06

U nás prišlo auto, vynieslo smeti a večer sme so susedou kukali, čo za mastný fľak je na zemi. Veľký úsmevNaši sa s nejakou dezinfekciou nepárajú. Zas majú pravdu. Ono do nášho bio odpadu ide zeleň z okolia domu + kuchynský odpad. Žiadne jogurty, polievky a kaše ale. My prekladáme posekanou trávou, burinou. Proste aby sa to nejak vrstvilo už u nás - minimálne čistejšia nádoba potom je. Za ten týždeň to až tak rozkladať sa by nemalo, aby z tej nádoby tieklo, komu sa žiada, nech si umyje dľa vlastného uváženia.

Lenže - toto sa deje pri domoch. Čo je v meste pri obytných domoch netuším.

dasa_, Št, 22. 07. 2021 - 10:20

a čo uvarené zemiaky, čo sa nezjedli, nedojedená ryža? Môže tam ísť? Ku zemiakovej kaši je to už iba krok

balalajka, Št, 22. 07. 2021 - 11:00

Uvarené zemiaky čo sa nezjedli je čo? Úsmev Také nepoznám. Ja som došla na jednu úžasnú vec. Francúzi rátajú 3 zemiaky na hlavu - takže ja varím 10 stredne veľkých zemiakov. Ak sa nezje, bude z toho kaša a ak sa kaša nezje na 2. deň, tak budem z toho cesto na koláč. Chichocem sa

Zemiaky sa nevyhadzujú.

S ryžou je to obdobne - tam sa robí smažená ryža alebo ryžový puding alebo ryža s kakaom. Úsmev

Všetko sa popapá u nás. Ale chápem kam mieriš. Ono keď to prekladám tou trávou posekanou a burinou, tak sa to trochu zlepí a nejak vsaje.

dasa_, Št, 22. 07. 2021 - 11:17

No práve, to prekladanie. My v bytovke to prekladáme akurát tak biokompostovateľnými vreckami...

3 zemiaky na osobu sa čistia aj u nás. A je mi záhadou, že je jedno, či sú maličké, alebo obrovské ÚsmevÚsmev Možno práve vtedy sa stane, že niečo ostane

balalajka, Št, 22. 07. 2021 - 12:06

Opekané zemiaky by som si dala. So šalátom. Chichocem sa

balalajka, Št, 22. 07. 2021 - 12:07

Teraz som si všimla, že som vlastne nenapísala to tajomstvo množstva:

3 zemiaky na chlapskú osobu + 1 na mňa Veľký úsmev

dasa_, Št, 22. 07. 2021 - 12:28

máš môj obdiv, ak sa ti podarí zúžitkovať vždy všetko. U nás sa proste stane, že sem tam je niečo vhodné už len na vyhodenie. Z rôznych dôvodov.

balalajka, Št, 22. 07. 2021 - 12:58

Ale zas to tak úplne na dno niekedy neni. Len tie zemiaky proste vieme zjesť všetky, lebo ja som lenivá ich šúpať. Tak ich je vždy málo Úsmev.

Kamila, Št, 22. 07. 2021 - 11:38

Dcéra v KE sa mi sťažovala, že nemá kam dávať bioodpad, to je také menšie sídlisko, neviem či na väčších je to iné, zistím u syna. U nás v dedine, bioodpad zrušili, že všetci majú kompost, len nie všetko sa tam dá dať, uvítala by som aj u nás. Napríklad, ked zostrihám ruže, kvety, paradajky ..., to na kompost velmi nedám ...

dasa_, Št, 22. 07. 2021 - 11:43

Ja mám pocit, že práve od 1.7. je to všade povinné. Mestá naokolo rozdávali dokonca do bytoviek vedierka aj s prvou dávkou kompostovatelných vreciek. A na dedinách kompostéry. Včera som také vedierka videla aj v Tedi. Trošku menšie ako naše. Vetrateľné s dierkami. Tuším sme tam kúpili aj kompostovateľné vrecká. Lebo ja to zaplním občas aj za dva dni.

S kompostom je problém, keď napríklad ostriháš plesňou napadnuté paradajky. Alebo inou galibou postihnuté rastlinky. To by bolo ideálne spáliť.

dan-cula, Št, 22. 07. 2021 - 17:59

rozmýšlam,že kolko vytvoríme my doma bioodpadu...cestoviny ocedím do dresu,ryža a zemiaky a knedla a chlieb a rožky sa nevyhadzujú..viem to potom ešte využiť a asi aj jednoducho kupujem a varím  menej-neviem.olej zberám do bandasky a 2x do roka to u nás zberajú..šupky zo zeleniny a ovocia a vaječné škrupiny a vložky z vajec a spodok z kávy a čaj.vrecúška idú do kompostu..aha a kosti a nejaké kožky z hydiny idú psovi..ale viem,že niekto aj tie kosti kladivom zdrví a dá do kompostu aj ked myslím,že to tam nepatrí..

a tie malé vedierka na domáci kompost sú parádna vecička...utiahla by to každá domácnosť.

už pred 30rokmi na niečom podobnom išla naša vtedy naša nová suseda-vegetariáni..potom to normálne vysypala hocikde na trávu.(no vtedy sme ich brali ako raritu..)

dasa_, Št, 22. 07. 2021 - 18:32

Jááj, moja skoronevesta ma naučila úžasnú vec. Keď som varila zemiaky, tak som bežne (keď som varenie dobre načasovala), používala vodu z varených zemiakov do polievky. Ušetrila som vodu, soľ.... A ona ide ešte ďalej, aj vodu z varených cestovín takto používa. Respektíve najskôr uvarí napríklad zeleninu, potom cestoviny a nakoniec je z toho aj polievka.

Mmch, 25 l vrecko na bioodpad v pohode naplním za 3 dni. Stačí melón, karfiol.....

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama