reklama

Už viem prečo, alebo aké dôležité je slnko

Kamila , 19. 07. 2021 - 13:00

reklama

Vždy koncom leta, začiatkom jesene som ožila, bola schopná pustiť sa do väčšieho upratovania, opráv okolo domu ... Posledne sa mi zadarilo, aj začiatkom leta, chytiť nejaký druhý dych. Ten koniec leta som pripisovala prázdninovému režimu, aj ústupu najväčších horúčav ..., ten druhý potešil ...

Zároveň som nie raz čítala články na tému škovránkovia a nočné sovy. Vraj ranné vtáčatá sú zdravšie, mávajú menej psychických problémov ako tí, čo viac ponocujú ... Prisudzovala som to tomu, že dnešná doba, pracovný čas viac praje tým, čo bez problémov ráno vstávajú.

Sediac posledne u neurológa pri USG mozgových ciev som sa dozvedela, čo majú tieto dve témy spoločné - dĺžku slnečného svitu. Že s tým môže súvisieť aj môj nábeh energie, v čase keď sú dni najdlhšie. A samozrejme škovránkovia, ťiež fungujú tak, že využívajú denný svit v celej jeho dĺžke, kdežto sovy, časť denného svitu prespia a ožívajú v noci, za tmy ..., ako napríklad ja. Hambím sa Ameriku som určite neobjavila, len mi to zaklaplo jedno do druhého.

Jasné, že som vedela, že v severských krajinách, kde je v zime málo denného svetla, je viac depresii. Zas sú to často uvádzané ako krajiny, kde sú ľudia najšťastnejší ... To bude tým protipólom v lete? Neviem. 

Dievčatá, ako efektívne využívate denné svetlo vy? Badáte aj vy na sebe podobné zmeny, keď je toho slnečného svitu viac?


reklama


reklama

dan-cula, Po, 19. 07. 2021 - 19:58

Naše slovenské príslovie:

Kto včas ráno vstáva Boh ho požehnáva..a pod.

ale spomínam si ako ma budievala moja mama a ja zas svoje deti:Tribili-štyribili ja som už vstala pozametala a ty ešte spíš či sa nehanbíš?!

Ono nikdy som nebola ani ako dospievajúca nejaký mimoriadny spáč a nie som doteraz(ale celkovo ani nikto s našej rodiny)...vstávam takmer s prvými lúčmi slnka ale príde večer medzi 21 -2130 som schopná zaspať aj na nejakej oslave..Ked prekonám túto krízovú polhodinku s dobrou silnou kávou potom môžem byť už dlho hore.

A celkove na mńa je ako ušité,že čo neurobím doobeda max.do 14hod.už do večera to naozaj nedobehnem..

Nevyspávali sme ani na dovolenke..to ráno vstať potom nejaká aktivita ale ked sa dalo tak poobede vždy aj s deťmi polhodinka alebo trištvrte hod.spánku-to bolo naše.

a som aj rada,že mám robotu len na jednu smenu..ja by som v nočnej asi zahynula.a z poobednej neviem akoby ma zobudili v buse o 2310h..ľudom pracujúcim na smeny vôbec ale vôbec nezávidím.

 

balalajka, Ut, 20. 07. 2021 - 07:58

Joooj - dancula je moja krvná skupina evidentne. Dnes som ráno v aute nahlas spustila úvahu o neskoršej pracovnej dobe Váľam sa od smiechu po podlahe - teda nie 5,45 ale tak nejak od 7,00. Normálne som pri 3tej vete sama seba zavrhla. Veľký úsmev

Milujem rána a včera večer som s nevôľou sledovala ako o 20tej docela nízko slnko už bolo. Prekvapenie

Áno áno - slniečko je energia a tribili - štyribili je aj o mne Chichocem sa

Kamila, So, 24. 07. 2021 - 14:31

No to zase ja by som mala obrovský problém, ak by som v práci musela začínať o šiestej . Hambím sa

balalajka, Ut, 20. 07. 2021 - 08:04

ÁnoÁnoÁno

Amerika objavená Mrkám. A ešte objav Ameriku druhý krát, že keď už vstávaš o nejakej hodine či ideš spať, tak tak vstávaj a líhaj FURT. Žiadne, že dovolenečka je - potiahneme dlhšie. Lebo štúdie ukázali, že presne z toho sú depresie. Keď nie je pravidelnosť.

A keby si čítala Petersona, tak sa aj na nejakú štúdiu odvoláva - aj ten slnečný svit a aj tú pravidelnosť spomína. Úsmev

Špekulujem ešte ísť do Prahy toto leto a odfotiť si na svitaní Karlov most. Ktohovie ako ide ráno metro k nemu, aby som to stihla Veľký úsmev.

Inak - keď som mala 16, bola som na týždennom pobyte s vrstovníkmi z celej Európy blízko Salzburgu v polke augusta. Počasie hmlisté, trochu upršané, tak 15-20 stupňov max. Výrazne slnečno nebolo ani jeden deň.

Na piaty deň Pilar z Španielska hovorila aká je z toho chýbania slnka ubitá. Ako sa teší domov - pre počasie. Toto konštatovanie pritakali aj Taliani.

Na druhej strane - Holanďania, Belgičania a Nemci boli čulí a spokojní ako rybičky. Tí boli s počasím vyrovnaní a smiali sa na nej. 

Len toľko. Úsmev

 

Kamila, Ut, 20. 07. 2021 - 09:11

Ty si môj nedostižný vzor. 

Na dovolenke vstávam skôr ako bežne, to sa asi neráta .Hambím sa

balalajka, Ut, 20. 07. 2021 - 09:43

Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev

Vieš, ja som mala výchovu takú odmalička. Pod oknom sme mali schody a mama nosila s radosťou štekle - aj v lete, šľapky. Vieš aký je to zvuk ráno 6,30 cez prázdniny keď sa ponáhľala dolu schodami, lebo šla do obchodu?  Váľam sa od smiechu po podlahe

Inak - mladší vstáva o 6tej aj cez prázdniny. Starší ako sa hovorí - kým nespŕchne, tak nevstane. Veľký úsmev

Alena7, Ut, 20. 07. 2021 - 09:08

Bude na tom veru kus pravdy. A o téme ranné vtáča - nočná sova viem tiež svoje.  Úsmev

V tejto spojitosti ostal pamätný jeden víkend, keď sme s MM čosi chceli realizovať . On=sova, ja=vtáča... on zahlásil, že "podrobnosti dohodneme v sobotu ráno" a ja som sa ho spýtala, že "Tvoje ráno alebo moje ráno?" Váľam sa od smiechu po podlahe deti sa išli popučiť od smiechu...

dasa_, Ut, 20. 07. 2021 - 09:56

"já když ráno vstávam, posloucham Zákrutu" ÚsmevÚsmev Rovnako je to so vstávaním aj u nás doma.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama