reklama

Čo ste kedysi čítali?

Pridal/a dasa_ dňa 06. 09. 2021 - 08:41

reklama

Znova som si v nejakom článku prečítala, jak je dôležité čítať knihy. Že áno, môžeme si pozrieť film. Ale to je len taká esencia toho, čo bolo v knihe. Keď čítame, tak sa zapájajú mnohé vrstvy pamäte, predstavivosti.

Čo ma ale v tomto článku prekvapilo je odporúčanie občas sa vrátiť ku knihe, ktorú sme čítali v mladosti. Vraj je to vynikajúce na pamäť. Trochu sa precvičia mozgové bunky. Naviac, dostaneme sa do času bezstarostnosti. Keď svet bol gombička a bol celý pred nami. Je to taký výlet do pamäti.

Priznávam, ja mám mnoho kníh, ktoré čítam opakovane. Ale najďalej som sa dostala asi do veku plus mínus 22 rokov. Dokonca obľúbenú knihu z toho času som znova čítala pred pár mesiacmi. A stále sa mi zdá výborná. Je to kniha od českej autorky, žiaľ už nežijúcej. Zdena Frýbová: Z neznámych dúvodu.

Nuž ale začala som loviť v pamäti, čo som čítala ako malá. A čo si pamätám. Prvá veľká kniha bola v 5. triede Jana Eyrová. Nuž, súdružka učiteľka viedla školskú knižnicu a potrebovala naplniť výpožičky. Tak mne pridelila toto. Prečítala som, ale nerozumela.

Na čo si pamätám je kniha Sandrin denník. Dodnes viem, že bola ružová a na vrchu bol kočiar. Už som sa pozerala na nete, dá sa kúpiť v nejakých antikvariátoch. Tak veru možno to skúsim. Alebo ju možno má aj niekto doma...

Na konci základky som priam hltala knihu Erik. Napísala ju mama o svojom synovi, ktorý ochorel na leukémiu. Och, čítala som ju veľakrát. Nakoniec som ju pred pár rokmi venovala jednej super lekárke na hematológii ÚsmevÚsmev Zdalo sa mi divné, že ju nepozná Pohoda

Niekedy v tých časoch bežala v triede na základke móda Gričskej čarodejnice a Draculu. To som zvládla len tak zľahka, Draculu vôbec.

Minule som narazila na článok o dovolenke, kde sa ukázalo, že mladý pár narazil na skutočný Dom v stráni. Ten od Martina Kukučína. Tak plánujem, že v najbližšej dobe sa pozriem aj po knihe.

Pamätáte si ešte, čo ste čítali, keď ste chodili ešte na základnú školu? Skúsite prečítať to znovu?

 

 


reklama

reklama

Kamila, Po, 06. 09. 2021 - 11:04

Voľakedy som dávno som ozaj čítala iné ako teraz. Momentálne si musím nájsť nový smer v čítaní, lebo vyzerá, že z roamntiky som už vyrástla, čo mi príde ozaj smutné. Z mladi, možno skôr stredná a vysoká som čítala okrem všetkého od Zagorky, aj Benzoniovu - historické, dobrodružno romatické z Francúzska, aj Angeliku mám všetky, ale okrem toho som čítala aj Cronina, Dumasa, Dicka Francisa to kus neskôr ...., knihy Večne spievajúce lesy, Večnú Ambru ... a  ešte kadečo iné, už si nepamätám. Pamäť ma nepočúva veľmi, ale je vraj v úplnom poriadku. Hambím saMala by som začať čítať staré knihy. Inak som za mladi celkom neskoro začala čítať, začala som čajkami, Annou zo Zeleného domu a potom kadečo pomedzi romantiku, takú i onakú miestami aj triezvejšie veci. Na svoju staršiu dcéru nemám, ta obľubuje svetovú literatúru, ako Vojna a mier a pod ..., "celá ja", ale občas dá aj moje rozprávočky.

balalajka, Po, 06. 09. 2021 - 11:07

Na Dumasovi som ulietala aj ja. ÚsmevAle to bolo už tak cca v 25 rokoch.

dasa_, Po, 06. 09. 2021 - 11:59

Vidíš, Anna zo Zeleného domu, to je ono.

Pri tej Čajke si spomínam, že som vtedy čítala Vajce a ja a absolutne ma to nebavilo. Ked som to skusila asi po 20 rokoch, tak super kniha.

balalajka, Po, 06. 09. 2021 - 11:05

Toto leto som si dala záväzok, že prečítam Juh proti severu. Klasiku. Scarlet. Ja neviem prečo, ale nejde to. Absolútne. Ak som za tie 2 mesiace na nejakej 45strane, tak je to asi aj prehnané. Stále ma to nejak nechytá a zaspávam pri tom.

Z toho, čo si spomínala som čítala zas ja jedine toho Draculu. Strašne som sa bála. Ale strašne. A mala som strašnú chuť na paprikáš. Veľký úsmev Tej knihy som sa inak prestala báť a myslím si, že som ju fakt tak dospeláckejšie pochopila až po zhliadnutí filmu z 1992  - ( absolútne fantastický Gary Oldman, Winona Ryder, Anthony Hopkins, Keanu Reeves, atď) - videla som kus neskôr, ako bol premiérovaný. A ako mi to tak doplo, zrazu sa pomaly nebolo čoho báť Veľký úsmev. Ale mala by som si to prečítať znovu. Fakt sú to už roku - šak pomaly 30 to bude.

Inak, brutálne rada mám Raňajky u Tiffanyho. To je fakt moja srdcovka. Dokola môžem čítať. Pri tom nezaspávam.Chichocem sa - teda nie toľko a navrch je to knižka velice útla.

Ja mám taký dojem, že kedysi som ten život žila v knihách. Teraz ho žijem v realite a na knihy mi nejak nezostáva energia. Hambím sa

(ďalšie profesie)

dasa_, Po, 06. 09. 2021 - 12:26

Ja sa teraz snažím aspon o pár minút skôr vypnúť PC, odísť od telky a prečítať aspoň pár strán. Mám na nočnom stolíku rozčítaných asi 5 kníh a siaham podľa nálady. Teraz najviac normálne romantiku, tuším sa to volá Čajovňa v Tokyu. A normálne som konštatovala, ako je fajn pozerať na ig nejakých tých foodblogerov. Úplne som sa v tej knižke orientovala, keď sa hovorilo o tonkotsu ramene, krabičkách bento... PohodaPohoda

balalajka, Ut, 07. 09. 2021 - 06:20

Bento ma máta s nástupom školského roku. Áno

Kamila, Po, 06. 09. 2021 - 13:34

Vidíš na Scarlet som zabudla, to mam doma aj pokracovanai od inej autorky, netusim ci by som to teraz dala. A Vtáky v trni ..., a vsetky Bronteove ...

M.á.r.i.a, Po, 06. 09. 2021 - 12:53

Tak to teda bolo zodpovedne ďaleko...ja som milovala cestopisy od Žigmund & Hanzelka, mám ich do teraz vo svojej knižnici, potom to bola kniha Nevedkove dobroždružstvá. Neskôr som prešla na verneovky a Bella a Sebastian. Tak v ôsmej-deviatej triede som siahala na Dáma s kaméliou, Nana - Dumas a historické knihy o kráľovských rodoch od Jána Hrušovského napr. Ruže a trón. Tak ako píše "dasa" knehe Vajce a ja som rišla na chuť hdne neskôr, tak isto som nevedela dočítať Eupery-Malý princ

 

dasa_, Po, 06. 09. 2021 - 13:04

tak, tak, na niektoré knihy treba dozrieť

dan-cula, Po, 06. 09. 2021 - 20:46

Priznám sa,že ja som bola (občas ked si to dovolím tak aj teraz som)šrotovník na knihy.A čítala som čo mi prišlo pod ruku aj povinnú literatúru a robila som čitatelský denník ktorý potom odpisovala celá trieda.začala som samozrejme detskými- všetky rozprávky od Dobšinského,potom povesti o hradoch,Nevedka,ako prvú "hrubú"a dospelácku knihu som prečítala Čachtickú pani čo sa mama dosť hnevala,že tomu určite nerozumiem lebo to bolo no neviem či 4tr.ZŠ? potom Drakulu a poctivo som mala pri okne s dverách cesnak lebo čo ak pride ako hmla cez škáry..?! fest som sa bála ale vedel o tom len brat lebo mama by ma asi zdrala,a potom to začalo-všetky Traja pátrači,Bela a Sebastian,Stopy,Verneovky,všetko od Marie Juric Zagorky,cestopisy Zigm-Hanzelka,Anna zo zeleného domu,severské ságy,Dumas,Sienkievicz,nielen historické romány ale aj životopisné z obdobia kráľov,aj ruské obdobie som mala,potom prišlo tzv.egyptské obdobie od povestí,románov po  fakty-Zamarovský to istil,z lekárskeho prostredia,milovaná Agata Christy a kadejaké detektívky,bože na jeden záťaj Vtáky v trni, a jednoducho z každého rošku trošku ale nikdy som neprišla na chuť "ťažkej romantike"to som chytila do ruky len v čase núdze..pár krát som začala a nedočítala Meno ruže a Malého princa..doslova ma nudia.Frýbovú som prečítala ale neoslovila ma.

Ale čo sme lúskali s kamarátkou asi ako tretiačky na ZŠ bola kniha o sexe čo som rodičom našla pri ňúraní v skrini no neviem Muž a žena- tak nejako sa tá kniha volala a potom zas u nich schovanú Zdravovedu a tam sme študovali pôrod!a debatovali o tom že jej rodičia mali sex asi 4x ked majú 4deti!!

ale čo čítam naozaj opakovane je Anna zo zeleného domu,Babička,neuveríte aj Winnetua-to som vtedy v detskom veku,nesmejte sa Marínu mám v takom mini vydaní-obdobie môjho prvého rande,Vajce a ja,Mary a ja-pre mňa topky, obdobie ked som mala malé deti.no rada siaham aj po Filanových cestopisoch,a jednorazovky pred spaním Pawlovska to istí..rada mám aj Banáša,Dana Browna..

viete ,že teraz ľutujem,že som si nerobila zoznam čo všetko som prečítala..síce neviem na čo by to bolo dobré asi len na machrovanie-či?

 

 

 

dasa_, Po, 06. 09. 2021 - 21:20

Muž a žena intímne sa to volalo ÚsmevÚsmevTakú čiernu obálku to malo. Mama robila v knižnici a od 4. triedy som za ňu zaskakovala, keď bolo treba doma niečo robiť. Si dodnes pamätám deda, ktorý chodil s požiadavkou historickej knihy. Ale aby tam bola láska. A aby bola aj hriešna. Och, už si nepamätám, čo som mu poradila, ale bol spokojný ÚsmevÚsmev

Keď som bola v poslednom ročníku na zdš, čítala som pod lavicou Roky v kine Úsmev. Žilinský autor. Učiteľ mi ju zobral. A keď mi ju vracal, tak povedal, že isté strany sa v tej knižke podozrivo same otvárali Úsmev

Priznám sa, že ja som posledný rok prečítala dosť románov, ktoré by sa dali nazvať kresťanské. Ak niekto čítal   Francine Rivers napríklad Hlas vo vetre, vie o čom hovorím. Mám pocit, že prvý podnet vyšiel práve z nejakej diskusie o knihách tu.

balalajka, Ut, 07. 09. 2021 - 06:28

OMG! Meno ruže - no Umberto Eco je iná literatúra. Vlastne by som mu mohla po štvrťstoročí možno aj na chuť prísť.

Tiež som nepochopila, ako mohli tak brutálne fantastický film z tej knihy natočiť. No ale to som mala 15 či koľko. Musím pohrabať - niekde by som tú knihu mohla mať. Tiež som sa ňou neprehrýzla - neviem, či prvými stranami.

margesimpson, Št, 09. 09. 2021 - 19:57

Jaaaj, ako dobre mi padla tato tema. Zaspominat na nejake svoje stare knihy. Citala som extremne vela, svojho casu som chodila do 5 kniznic naraz, dokonca som do jednej dochadzala aj 30km vlakom :D. Teraz mi je to luto, ze uz nemam tolko casu ako by som chcela a hlavne s vekom a tazkou pracou uz akosi cloveku nezostava energie. Juh proti severu aj vsetko ostatne co ste spominali som citala (okrem Hanzelku, nemam rada cestopisy). Ale co si este spominam, tak vela som citala Zamarovskeho a ako dieta som milovala Troch patracov od Hitchcocka. A horory, vela hororov, King bol moja celozivotna laska. 

A veru raz za cas nostalgicky zhanam po antikvariatoch nejake svoje oblubene knihy. Ale teda naucne, lebo ine uz nekupujem, nemam to kde pchat. Vsetko ostatne citam len elektronicky. 

PS: Maleho princa neznasam, tak teda pockam dalsich 40 rokov, ci donho dorastiem :D

balalajka, Pi, 10. 09. 2021 - 09:31

Hlásim sa do klubu "nemám rada Malého princa". Ja neviem. Aj som to s ním minulý rok skúšala a furt nič. Nič.

A pritom poznám ľudí, ktorí ho hlcú a sú nim fascinovaní.

dasa_, Pi, 10. 09. 2021 - 10:12

ja ho mám dokonca v niekoľkých jazykoch a keď ma chytí záchvat, tak sa tvárim, že sa učím čítaním cudzí jazyk Pohoda Inak slúžia ako dekorácia ÚsmevÚsmev Prikladám dôkaz

lienka, Po, 13. 09. 2021 - 13:21

ako dievča som čítala hlavne romantiku a edíciu "Cajka" ...na tom som frčala,

nemám rada historické, ani cestopisy, sci-fi vôbec

rada čítam s čí sa viem stotožniť

mám rada úvodniky Evy Borušovičovej -Pány B )

nenachádym si neja čas ani sily na čítanie a aktuálne hľadám niečo čo ma zaujme, nevydesí, 

tak len píšte, rada sa inšpirujem

 

 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama