reklama

Kontrolovali vás?

Pridal/a balalajka dňa 08. 09. 2021 - 06:06

reklama
Toť nedávno ma do biela vytočilo video na FB, ako sa pánko oháňa neústavnosťou a neviem čím, keď ho polícia na hranici vyzvala preukázať sa očkovaním alebo negatívnym testom a následne informovala, že ak ochotný predložiť ho nie je, že bude nahlásený a má ísť do karantény.No nie o tom som chcela.Zistila som z "diskusie", že toto nariadenie kritizujú ľudia, ktorí necestovali. Že vlastne z vypočutého, zaveseného niekde na sociálne siete prípadne od známych či rodinných príslušníkov robia závery.Len iné som chcela vedieť.Cestovali ste toto leto?A kontrolovali vás na hraniciach či niekde inde v cudzine?My s deckami sme otočili Rakúsko a Čechy. Vlakom oba prípady. Nikdy nás nik neriešil, nežiadal na hraniciach sa niečím dokladovať - aj keď som bola pripravená na to. Pohraničnú políciu vo vlaku sme videli viackrát, prešli okolo a išli si po svojom.Podobne pri služobkách do Čiech a Nemecka. Na hranici sme hliadky videli. Ale nik nezastavoval.  Dokonca na tej medzi Nemeckom a Čechmi niečo na ceste robili a políciu sme videli asi až 5 km za hranicami - aj to odstavili kamión a odplachtovávali ho, keď sme šli okolo. Ale na tom mieste to robia roky pravidelna.No a potom tu mám moje cyklistické výjazdy - na hranicu to mám 25 min, čože je to, hlavne, ak je tam menej áut a lepší asfalt ako sa nechať sundať na preplnených cestách slovenských.Tu sme si s kontrolou aspoň kývali a trochu po mne pokrikovali, nech zaberiem, lebo na Moravu je to cez ten hraničných priechod do kopca.Takže záver z mojej osobnej skúsenosti - nikto na hraniciach nechcel nič.Iná situácia ale je v prevádzkach - reštiky, fast foody. Tak napr. do nemeckého Mekáču sa ani vycikať nedá bez testu či očkovania. Veľký úsmevTeda nechodím tam cikať iba, ale na dverách záchodku to mali výslovne napísané. Však mali aj na vchodových dverách. Rovnako v Rakúsku. Pri konzumácií si pýtajú preukázať sa očkovaním alebo negatívnym testom alebo dokladom o prekonaním do 180 dní. No a nechať na seba kontakt. Aj v tom Mekáči, aj v súkromnej reštike na teraske, keď sedíte. V Čechách v hospode nechceli nič - iba zaplatiť. MrkámAké máte skúsenosti vy?Uvažujem, či toto bude tá plánovaná cesta "do normálu". To naučiť sa s covidom žiť. Jo! A čakám, že čoskoro toto budú požadovať už aj u nás. Jedno fitko kontrolovalo, druhé malo neobmedzený vstup a obmedzené osoby. Takže tak. Zvykáme si.

reklama

reklama

kp, St, 08. 09. 2021 - 12:06

iba raz - na ceste na Sk, ked sme sli do tabora - policajti mali vytvoreny koridor, do ktoreho vpustali asi 6 aut - na kazde auto jeden a kontrolovali vsetko, aj ked asi iba povrchne - teraz do Talianska neviem posudit, bo dost prsalo a vonku nebolo ani zivej duse - ked sme sa vracali do Nemecka - na nemecke znacky iba mavli rukou, pri inych pozreli na papiere (zasa iba letmo) - ale potom sme bokom videli autobus, pred nim a vedla neho stali cestujuci s ruskami na tvarach a v rukach drzali lajstra - v tej rychlosti neviem povedat, co s nimi robili, resp. ako dokladne ich kontrolovali - okrem baziliky sme v Italy boli stale vonku, co sa restik tyka

trochu sa obavam, ako dopadne jesen/zima v skolach Mlčím

Kamila, St, 08. 09. 2021 - 12:08

Čo sa týka hraníc, v lete sme absolvovali Chorvátsko. Na hraniciach akurát Chorváti chceli asi kovid pasy či čo, ale to len z diaľky nakukli, že máme, ta ok. Späť už nikto nič, ale registrovali sme sa na ten e-formular, ci co ... Sme očkovaní ta viac sme neriešili.

Inak akurát dcéra u zubárky riešila ..., ale tam chcela stále od nás test

Čo sa týka reštiky, neviem, ale kámoška neočkovaná hlásila, že v KE jej odmietli kávu dať, ani sa dnu nedostala, neviem, ako je tomu na vonkajších terasách.

Elek, St, 08. 09. 2021 - 13:18

Tiež si myslím, že je to neústavné a to, že sa to nevynucuje, neznamená, že to nie je problém.

Mňa kontrolovali len raz vo vlaku po prechode cez hranice a len sa pozreli na vytlačenú registráciu z ehranice (ani si ju neprečítali) a odišli.

Ja cestujem na Slovensko len na pár hodín k lekárom a inak som v zahraničí. Chcela by som sa vrátiť na dlhšie, ale byť dva týždne v karanténe nie je práve med lízať.

Kamila, St, 08. 09. 2021 - 15:08

Ono, je to celé zložité. Ty si sa vyjadrila, len ku karantene ... Úsmev

Nejdem sa hádať, naozaj nemám potrebu, len ma obcas zaskocia reakcie niektorych zien na FB z nasej komunity. Teraz to prosim neber osobne, len sa zamyslam. Lebo, co sa dozvedam,  nosenie rusok je zle, testovanie je tiez zle, ockovanie je este horsie, samozrejme aj karantena ..., Ta by ma zaujimalo , ako sa da inak zabranit nadmernym umrtiam, dlhym následkom ochorenia ...? Ci su este stale ludia, ktorí su presvedcení o tom, ze ziadna pademia tu nie je? Ake sú iné moznosti?

Elek, St, 08. 09. 2021 - 18:42

Môj názor je ten, že rúška sú zbytočné (aj keď asi lepšie než nič), treba respirátory (mám nasadený v každom obchode a v interiéri s veľkým množstvom ľudí), lebo Delta sa šíri v menších časticiach než predošlé varianty a respirátory chránia aj toho, kto ich nosí, nie len ostatných.

Testovanie je otázne. Nemám problém sa dať testovať, keď to hradí poisťovňa, ale treba sa pýtať, či je to ekonomicky efektívne. Antigénové testy sú dobré hlavne na zistenie aké ochorenie človek má, keď už má príznaky, lebo aj s negatívnym testom môže byť infekčný. PCR testy sú veľmi presné, ale drahé a dlhšie sa vyhodnocujú. Určite ale nesmie byť testovanie povinné, ale veľmi silno odporúčané.

Očkovanie by malo byť na osobnom zvážení každého a nemalo by byť odmeňované (žiadna očkovacia lotéria a ani výnimky pre očkovaných!). Dostatočná odmena je to, že máš vďaka nemu minimálnu šancu na ťažký priebeh. Je v poriadku, aby ho hradili poisťovne, ale mali by plne hradiť aj iné očkovania pre hocikoho kto má záujem, najmä proti nebezpečnejším ochoreniam, napríklad proti HPV (spôsobuje rakovinu rôznych častí tela, ale je hradené len pre ľudí do 18 rokov).

Treba si všimnúť, že aj zaočkovaní šíria koronavírus, čo potvrdzuje aj to, že musia mať tiež prekryté dýchacie cesty. Vyskytli sa aj domnienky, že do vakcín môže byť niečo primiešané, napríklad prióny (spôsobujú pomalé neliečiteľné 100% smrtiace ochorenie). Mne osobne napadlo, že by tam mohla byť mikrokapsula s niečím aktivovaná ultrazvukom, po prečítaní si výskumu s názvom Application of a sub–0.1-mm3 implantable mote for in vivo real-time wireless temperature sensing. Nespochybňujem účinnosť očkovania, ale je otázne, či vytvorenie imunity je jediné, čo obsah tej striekačky robí.

Karanténa by podľa mňa mala byť len pre tých, ktorí sú nakazení. Je diskriminačné a nezmyselné posielať všetkých nezaočkovaných do karantény, keď nie sú nakazení, len pre to, že prekročili hranice.

Pandémia tu je, ale to nie je dôvod porušovať ľudské práva a práva garantované ústavou. Osobne si myslím, že pandémia je vedecká výzva a treba dať vedcom priestor a zdroje na prácu a nič netajiť. Pracuje sa na vývoji vakcín, ktoré sa dajú vdýchnuť alebo podať ústne namiesto injekcie, a aj na lieku proti koronavírusu. Antibiotiká zachránili obrovské množstvo životov a teraz je čas nájsť aj niečo proti vírusom.

Kamila, St, 08. 09. 2021 - 20:15

Ďakujem za tvoj názor, len tak narýchlo, s tou karanténou, po návrate zo zahraničia, je to zložité, lebo evidente, tie nákazy, čo tu teraz máme sú zo zahraničia, v lete, tu bolo pozitívnych málo. Ak by sli ludia po návrate zo zahraničia, do karantény, až po nabehnutí príznakov a potvrdení, pozitivity mohlo by byť už neskoro, dovtedy by mohli šíriť infekciu všade naokolo. UPlne v prvej vlne, sli ludia do štátnej karantény, to uz bolo iné kafe. Zas rozumiem tomu, že ceny PCR testov sú drahé, tie mohli byť aspoň čiastočne hradené štátom.

Vážne si myslíš, že do očkovacích látok by mohli byť zámerne pridané látky spôsobojuúce nevyliečiteľné choroby, alebo dokonca nejake mikročipy, alebo čo? Rozumiem, že môžu byť obavy z nejakej pomocnej zložky, očkovacej látky, ktorej účinky, ešte nie sú dôkladne preskúmané, ale až tak, žeby boli robené so zámerom, vyhubiť ľudí, sledovať ich, alebo neviem čo? Hambím sa

Elek, Št, 09. 09. 2021 - 10:46

Ak je tá karanténa po návrate potrebná na zabránenie šíreniu nákazy, prečo do nej nejdú aj očkovaní? Aj tí šíria nákazu, len slabšie.

Vo veci pridávania látok do vakcín nemám na mysli nič také veľkolepé ako vyhubiť ľudí, sledovať ich alebo ovládať mysle. Tie posledné dve sa zatiaľ ani poriadne nedajú pomocou takých malých čipov.

Keby však boli v očkovacích látkach kapsuly s veľmi pomalým jedom aktivovateľné ultrazvukom, bol by to veľmi praktický spôsob ako sa zbaviť nepohodlných ľudí aj keď neporušili žiaden zákon. Aktivovať takú kapsulu je jednoduché aj na verejnosti a je prakticky nedokázateľné, že bol niekto takto úmyselne otrávený, lebo neostanú skoro žiadne stopy. Myslím si, že tí, čo otrávili Alexeja Navaľneho, by určite ocenili mať možnosť to spraviť jednoduchšie a bez potreby vyrábať neurotoxíny, ktoré sú zakázané, keďže sú to chemické zbrane, a ich výroba je zložitá.

dasa_, Št, 09. 09. 2021 - 11:15

Ach jaaj.... A keď takto vyhubia ľudí, kto bude potom na nich robiť?????

Tuším to skpšali už cez chemitrail, ale niečo zlyhalo. Tak ďalší pokus.....

Elek, Pi, 10. 09. 2021 - 10:45

Samozrejme, že takto nevyhubia všetkých ľudí, len tých, ktorí im budú robiť problémy a nebudú sa dať zastrašiť.

Vari komunisti popravili všetkých obyvateľov ČSSR? Keby to tak bolo, tak tu dnes nie sme a nerozprávame sa o tom.

Ak si správne spomínam chemtrails mali byť na ovládanie myslí a nie na zabíjanie. Čo sa ale zatiaľ nedá, aj keď CIA sa o to snažila (Projekt MKULTRA).

dasa_, Pi, 10. 09. 2021 - 10:56

no dobre a podľa teba tí, čo sa dali zaočkovať sú tí, čo robia problémy? A treba sa ich zbaviť? Alebo naopak sú to  tí, čo sa daj ľahko ovládať a vlastne takých potrebujú? Čo budú poslúchať na slovo? A teraz si ich označkovali, aby zrovna týchto nevyhubili.

A naopak, tých rebelov, čo neposlúchli, tých treba vyhubiť?  Lebo to je predsa oveľa jednoduchšie - zasiahnúť tých, čo nei sú zaočkovaní, začipovaní? Na čo by im boli takí, čo poslúchajú. A budú ich môcť ovládať?

Nemá táto teória zásadnú logickú chybu? Lebo aká je odpoveď na otázku - komu to prospeje? Už dnes je v nemocniciach zhruba 90% neočkovaných. Pritom zaočkovanosť je cca 50%. Podľa týchto teórii by potom malo byť naopak, nie?

 

Elek, So, 11. 09. 2021 - 10:57

Tí, čo sa dali zaočkovať zatiaľ nerobia problémy. Znova by som ukázala na komunistov v minulom storočí: komunisti sa najprv zbavili priamej opozície, a potom začali popravovať vnútri strany (napr. Rudolf Slánský).

Rebelov sa snažia presvedčiť, aby sa dali zaočkovať lotériou a výhodami, aj keď nemyslím si, že to funguje. Možno dúfajú, že ich dostane koronavírus, prípadne by ho mohli trocha vylepšiť, nech je smrtiacejší, keď budú všetci "poslušní" zaočkovaní.

dasa_, So, 11. 09. 2021 - 12:23

Absolutne netuším, ako to chceš porovnávať s komunistami. Hovoríš, že tí sa najprv zbavili priamej opozície. Tak mi prosím ťa povedz, koho v tomto prípade považuješ za priamu opozíciu? Tých, čo sa dali zaočkovať alebo tých čo sú proti a nedali sa zaočkovať?

A ako vysvetľuješ to, že na jedného očkovaného v nemocnici je tam 6 neočkovaných?

Kamila, Št, 09. 09. 2021 - 11:59

Len mi to príde veľmi divné, takto nainfikovať milióny ľudí, aby sa mohli zbaviť nejakej desiatky, stovky nespratných? Nemáme ruskú vakcínu, teda len symbolicky. Navaľnij bol vraj otrávený nejakou látkou napustenou v spodnom prádle? Veď tie očkovacie látky, boli kontrolované na toľkých miestach, neverím, žeby niečo také nikto neobjavil ... a je ich viac rôznych, vyrobených v rôznych krajinách ..., či každá krajina sa zameriana len na svojich nepohodlných ľudí? Príde mi to ozaj nepravdepodobné. Rozumiem obavám z nosičov zbytkov vírusov, keď tam zaznie DNA či RNA .... a pod.,  tak si človek pod tým môže kadečo predstaviť, ale toto mi príde ako dosť nepravdepodobný scenár. Tiež pristupujem k očkovacím látkam s rešpektom, ale nič lepšie nevymysleli a podľa mňa prevažujú ich pozitíva, nad negatívami ..., nad ktorý,i nezatváram oči.

A áno, aj očkovaní sa môžu nakaziť a môžu prenásať vírus, preto nosíme rúška tak ako všetci ostatní, ale ta pravdepodobnosť je výrazne nižšia ako u neočkovaných.

Elek, Pi, 10. 09. 2021 - 10:40

Ja si myslím, že môžu byť sledované oba ciele, aj ochrániť ľudí pred vírusom, aj mať možnosť sa ich pohodlne zbaviť, ak to padne vhod. Dve muchy jednou ranou.

Ďalšia vec je, že táto "zbraň" môže ostať v tele celé roky, takže človek nemusí byť nepohodlný teraz, aby bolo výhodne sa pripraviť sa ho zbaviť.

V minulosti poskytovatelia pripojenia uchovávali informácie o navštívených stránkach a ostatné informácie po dobu 6 mesiacov. Platilo to na úplne všetkých, takže sme boli všetci monitorovaní, aj keď skutočných zločincov je minimum. Poloha mobilov pripojených k mobilnej sieti sa dá tiež sledovať a ukladať. Údaje o trvaní hovorov a kto s kým volá boli v západnej Európe využité na vysledovanie teroristov.

Všetci sme pravdepodobne sledovaní. Mať možnosť sa nás, keď budeme nepohodlní, hocikedy, bez súdu, rýchlo a tajne zbaviť je len ďalší logický krok.

aramana, St, 08. 09. 2021 - 16:10

Toto leto som prekročila hraníc po Európe x y...a veruže veľmi veľa krát.

Na hraniciach so Slovenskom všade stáli vždy policajti s vojakmi.Začiatkom leta kontrolovali námatkovo, cez leto každé auto pri ceste domov.Chceli vidieť registráciu do e - hranice či ako sa to volá.Ale len aby sa nepovedalo.Stačilo ukázať sms, aj to pozrel z takej vzdialenosti že nemohol tušiť čo v tej sms vlastne je.Česi si dali tiež už podmienku registrácie vstupu do ČR ale nekontroloval to nikdy nik.

Česko-Nemecko-Holandsko-Belgicko...netušila som ani kde sú hranice, nieto aby niekto niečo kontroloval.Hoci niektoré krajiny majú podmienku vstupu vyplniť formulár.

Pri vstupe do Holandska vlakom, predali lístok len za podmienky že mám covid pass.Nie green pass, to netušili o čom hovorím...všetci tam poznajú covid pass, nie naše výmysly, vraj z EÚ.

No a Chorvátsko...podmienka vstupu bol vyplenný formulár, kde sa nahrávali všetky doklady ohľadom kovidu.Takže kontrola prebehla rýchlo, lebo systém im to už odsúhlasil.

Zhrnutie...každá zem má svoje pravidlá.Na hraniciach sú však najaktívnejší tí naši.MrkámChorvátov nespomínam, predsa len sa im tam premelie miliony ľudí, trebalo im chrániť sa.

Kamila, St, 08. 09. 2021 - 16:22

Vidis, a my sme v auguste na madarsko slovenskjej hranici nestretli nikoho, manzel teraz dosiel z CR a tiez ho nikto nekontroloval, viac je sledovana hranica s Rakuskom, ci zhoda nahod?

aramana, St, 08. 09. 2021 - 19:55

Lysa pod Makytou, na tomto prechode zastavili vždy. Cez deň. V noci mavli rukou.

Za posledné tri mesiace som ho prešla 6-7 krát. 

Kamila, St, 08. 09. 2021 - 20:19

Takže ČR, akurat drahy hlási, že na hranici s ČR, Drietoma, aj stáli, ale že len mávli rukou, to bol deň.

Lea, Pi, 10. 09. 2021 - 10:14

Dcéra žije v Čechách, zatiaľ cez hranice cestovala bez kontrol, dokonca bola na dovolenke letecky v Taliansku a nekontrolovali nič ani pri vstupe do lietadla, zaočkovaná nie je. Ani v mestách nechceli od nich nikde nič. Ale práve som hovorila so sestrou, ktorá je momentálne vo Florencii a tam kontrolujú covidpasy pri každom vstupe do reštaurácie.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama