reklama

Jedálničky

Pridal/a dasa_ dňa 09. 09. 2021 - 10:26

reklama

V rámci hľadania kníh z mladosti som v knižnici vyhrabala jednu s názvom Kluby dievčat. Je z roku 1981, dotlač 1985 a tak je to trochu na obsahu vidieť. Okrem iného vyrieši vaše starosti, ako stihnúť na malej dedine oslavy MDŽ na "všetkých frontoch", ako pripraviť kvíz pre šikovné dievčatá (1 kolo História ženského pokrokového hnutia, 2. kolo žena v dnešnej spoločnosti s otázkami podobnými ako v 1. kole. V tretom kole išlo o vytvorenie jedálneho lístka) To nebola kritika, každá doba má niečo svoje, to len také drobné pripomenutie.

Veľa rád z tej knihy by sa v pohode dalo použiť aj dnes. Respektíve používame ich. To sú také tie univerzálne pravdy ako že prádlo pred praním je dobre pretriediť. Alebo najskôr utrieť prach, potom vysávať. Alebo cviky na zoštíhlenie pása...

Najviac ma zaujal rodinný jedálniček. Vlastne jedálničky som rada študovala od mala. Fascinoval ma napríklad kalendár, kde boli na každý deň nejaké recepty. Túžila som, aby sme aspoň jeden deň podľa toho navarili....

Zaujalo ma, že v tomto jedálničku v podstate neboli údeniny. A samozrejme ani žiadne cereálie. Ani obľúbené kaše. Ja si fakt nepamätám, čo sme doma raňajkovali. Vy si to pamätáte?

Opíšem jeden týždeň v poradí raňajky, desiata, olovrant. Pre mňa celkom zaujímavé čítanie

R: Malkao, biele pečivo, maslo. D: Chlieb s pomazánkou, jablko O: jogurt, chlieb

R: Čaj s mliekom, chlieb s maslom, džem. D: Chlieb so syrom, reďkovky. O: Mlieko, rožok, jablko

R: Biela káva, vianočka. D: Chlieb s maslom, vajce, mrkva. O: Chlieb s tvarohom, mlieko

R: Kakao, chlieb s maslom D: Chlieb s pomazánkou zo sardiniek, jablko. O Mlieko, pečivo, ovocie

R: Čaj s citrónom, chlieb s maslom, vajce D: Chlieb so syrom, paprika. O: Káva, zeleninovo-syrová pomazánka, žemľa, čaj

R: Malkao, drožďová pomazánka, chlieb. D: Chlieb so škvarkovou pomazánkou, zelená paprika. O: Káva, chlieb s pažítkou, jablko

R: Biela káva, vianočka. D: Citrónová limonáda, chlieb s tvarohom, ovocie. O: Čaj, buchty

Celý týždeň nikde žiadna šunka, saláma. Sem tam syr. Vlastne tak si to pamätám aj ja - šunka iba na veľké oslavy na misu alebo chlebíčky. Na menšie oslavy saláma na chlebíky. Bežne sa nekupovala. Teda u nás doma.


reklama

reklama

balalajka, Št, 09. 09. 2021 - 10:57

Šunka nie, ale šunková. A parizér. Rovnako ako suchú salámu sme mali vždy v chladničke, čo si pamätám. Tak nie nakrájanú, ale štangľu. Rovnako sme mali klobásky a šunku v štýle schwarzaldskej, ale to bola starkého špecialita. Sám si robil, nakladal na zabíjačke. A my sme smeli ísť nazrieť, ale nie blízko, aby z nás smietka do toho tajného roztoku, v ktorom to stehnisko trónilo, nespadla a nepokazila celý zázrak alchymistický.

My sme masovíííí.

A k tomu domáce med a škvarky.

A pečienka v tuku. Kačacia. Husacia.

A domáca paštéta pečeňová.

Úsmev

dasa_, Št, 09. 09. 2021 - 11:13

och, nezachoval sa ten tajný dedkov recept? Pátram po takom už dlho

balalajka, Št, 09. 09. 2021 - 11:19

Starý otec!!!! Kopaničári majú starých tatkov. Dedko bol druhý otec - mamin. Veľký úsmev

Zistím. Mrkám

dasa_, Št, 09. 09. 2021 - 11:21

zisti. A vybudujeme na tom biznis Veľký úsmevPohodaÚsmev

Kamila, Št, 09. 09. 2021 - 11:49

Ked tak spomínam, tak suchú salámu sme jedávali u babky s dedkom na prázdninach. Ja som mala modernú babku v meste. Hambím saA to bol sviatok. Ešte ako prváčka na ZDS som sa ráno cestou do školy zastavila po kámošku a viem, že oni raňajkovali , len chlieb s maslom a so soľou. To si pamätám, ale netuším, čo sme teda raňajkovali my? Hambím sa, ale zrejme aj niečo iné k tomu maslu, ako soľ. Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe

dasa_, Št, 09. 09. 2021 - 11:54

fakt je zvláštne, že ani ja si nepamätám, čo sme raňajkovali. Predpokladám, že v pondelok to bývali buchty z nedele. Ale viac ani ťuk. A viem, že som vždy bola šťastná, keď na desiatu do školy bola na chlebíku praženica. ALe to bývalo málokedy. Lebo vajcia sa furt šetrili. Dodnes neviem na čo :) Teda vlastne viem. Babka predávala vajcia na trhu. Akurát to skončilo dávno pred mojim narodením....

dan-cula, Št, 09. 09. 2021 - 16:00

u nás raňajky čo si pamätám len ako školáčka(1tr.-1971)v sobotu praženica alebo lečo (podla toho ako niesli sliepky)alebo hrianky s cesnakom,v nedeľu roky rokúce vianočka s maslom a kakao-také poctivé 2L!,cez týždeň chlieb s maslom+posoliť kto chcel,chlieb s lekvárom,chlieb s pečeňovou domácou paštikou,chlieb vo vajci no a chlieb so šmalcom(dom.masť)posoliť a štipka čierneho korenia..samozrejme k tomu litre čaju alebo melty prípadne biela káva z melty.v podobnom duchu boli desiate len k nim sme vždy mali jablko.

Saláma bola kupená len výnimočne,kúpená paštika len na nejaký výlet,paradajky a papriky sa vtedy ešte u nás nepestovali(zima)takže kupovali sa len v sezone-to sme vedeli,že je leto ,banány,mandarínky boli len na Mikuláša-už sa blížia vianoce!to sme mali aj pár pomarančov.

moj ocko do smrti mal najradšej obyčajný čistý chlieb ale k tomu liter kyslého mlieka..takmer denne.podobne bol na tom aj môj ujo.to bývala ich večera.

ale ako deti ked sme boli samé doma prípadne s kamarátkami sme si vyjedali-jedna mala rada chlieb s horčicou ale tak nahrubo natrieť,druhá si chlieb pofrkala vodou a nasypala kryštálový cukor,ja najradšej vajíčko na hniličku a kus chleba s maslom.

Ale závidela som deťom ktorých rodiačia robili v meste,že na desiatu nosili chlieb s maslom a salámu aj 2x do týždňa.

dasa_, Št, 09. 09. 2021 - 16:09

Och, vlastne si opísala tuším moje detstvo. Aj s rokom prvej triedy :)

Náš sused mal rád jednu špecialitu - chlieb s masťou posypaný kryštálovým cukrom. Rovnako si do kryštalového cukru máčal uhorku odtrhnutú v záhrade

chleba vo vajci býval asi skôr na večeru u nás. A k redkvičkám a paprike som chcela presne to isté napísať - iba v sezone.

Kamila, Št, 09. 09. 2021 - 16:13

Dakujem za pripomenutie, asi   skor na vecere som si spomenula, mavali sme krupicu, chleba vo vajíčku, okrem ineho  a  nedelu rano asi tiez bola vianočka. Hambím sa

dan-cula, Št, 09. 09. 2021 - 16:31

ten chlieb s masťou a cukrom to jedla moja staršia sesternica-to sme nechápali vtedy ani teraz .

a večere u nás sa vždy dojedala polievka od obeda-lebo u nás sa denne varila polievka.áno aj krupica bývala a býva už aj v mojej rodine..a kopec takých obyčajných jedál z dostupných surovín čo boli doma..

 

dasa_, Št, 09. 09. 2021 - 16:52

No veď to. Varilo sa z toho, čo bolo doma. Ja žasnem, koľko teraz toho nakupujeme. A furt neviem, čo uvariť. Asi to trochu bude aj tým, že sme rozmaznaní. Ja si nespomínam na žiadne alergie. Teda, neskúmalo sa to. Dnes uvariť na večeru krupicu, tak jeden nemôže, lebo lepok, druhý nemôže, lebo mlieko. A tretiemu vadí kakao a cukor..... Dať si len obyčajný krajec chleba s mliekom? To sa nevidí. Jasne, povie sa, že dnes ten chleba nie je to, čo býval. Ale kedysi sa chlieb kupoval 2x do týždňa. Jedol sa celý, aj keď bol už starší.

Rozmaznali sme sa.... Jedlo sa stáva našim cieľom. Nie iba prostriedkom k životu

Kamila, Št, 09. 09. 2021 - 17:00

Si to vystihla s tou krupicou a to bola moja, láska - posypaná kakaom a cukrom, až ju nebolo vidieť. Momentálne som vo fáze, ked mi spraví radosť  ovsená kaša s vodou a nejakým ovocím, to som dopadla. Hambím sa

balalajka, Pi, 10. 09. 2021 - 09:28

U nás máme jednu pekáreň, ktorá robí 5* chlebík. Vydrží hodne dlho a aj na tretí- štvrtý deň je mäkký. Kým pri kupovanom - zabalenom už hľadám plesne.

Ešte ste mi pripomenuli víkendové raňajky.

V sobotu často bývala kvasnicová pomazánka.

A cez prázdniny to bol ham and eggs alebo praženica so salámou. Holt, ale to som ročník 78, teda už to siaha pomaly k po revolúciovým rokov.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama