reklama

Trhovníci v tom majú dávno jasno

Pridal/a dasa_ dňa 29. 09. 2021 - 19:12

reklama

Tuším tu niekde beží diskusia o stiahnutí 1 a  2 centových mincí z obehu, o zaokrúhľovaní nákupov. Ľudia sa bavia o tom, kto bude na tom prerábať a kto zarábať. A to sa hovorí iba o centoch.

Už dlhšie kupujem niektorú zeleninu na trhu. Nie na jednom, podľa okolností mám vyhladnuté 3 rôzne. Na rôznych miestach, v rôznych mestách. A je jedno, či kupujem dve paradajky, alebo  nákup, čo zaplní celú veľké tašku. Výsledná suma je vždy buď na celé eurá alebo maximálne na 50 centy. Nikdy nie menej. Netuším, kto na tom zarába. Teda vlastne asi tuším. Ale chuť broskýň, hrušiek a rajčín  z trhu ma núti neriešiť.  Som rada, že viem kúpiť také chutné. Dokonca som došla do štádia, keď ma predavačka sama od seba oslovila a hovorí mi: "Tie broskyňu sú výborné, však? Prídite v pondelok, budú čerstvo obrané."


reklama

reklama

Kamila, Št, 30. 09. 2021 - 13:29

Zväčša platím kartou a keď mám platiť raz za čas hotovosť, tak má v tých centoch celkom slušný guľáš. Ozaj by ich mohli zrušiť.

balalajka, Pi, 01. 10. 2021 - 08:24

Pocuj, vsak si zaokruhli nakup nahor a medenaky neber. Nemas problem predsa. 

balalajka, Pi, 01. 10. 2021 - 08:18

Hmmm. Ja by som teda to zaokruhlovanie nezavadzala. Znamenalo by to, ze nemozes urobit maly nakup. Proste za 3 rozky v hodnote 30 centov by si dala 50. Alebo euro. Ja radsej budem nosit tie medenaky. Nemala som problem ked som v korunach zarabala tisice mat 10 halierov v penazenke. A aj si ich dat vydat. Mrkám

dasa_, Pi, 01. 10. 2021 - 08:56

Niečo sa mi marí, že rožok stojí 0,08. Za 3 by to bolo 0,24. no a matematicky je toto predsa 0 ÚsmevÚsmev

Ale teraz sa hovorí o inom - zaokruhlovanie na 0,05. odpadli by iba 1 a 2 centové mince. Ked to premením na nákup 3 rožkov, zaplatila by si za ne 0,25. Alebo ako radí tuším Rišo, kúp 4 a uštríš. Lebo by si mala platiť 0,32 a zaokrúhli sa na 0,30. Prípadne kúp iba 2. a miesto 0,16 zaplatíš iba 0,15. Proste výhra v každém prípade Veľký úsmevVeľký úsmev

balalajka, Pi, 01. 10. 2021 - 10:55

Cena rozkov u nas rozne. Stnd 8-9 centov v NC, 10 centov v pekarni Mrkám. Ale vecer vcera po 6 ... akcia Veľký úsmev

Ale nebudme naivne. Akonahle by malo ist na vrub predajcu, tak ti velmi rychlo precenia. 

A pocuj, zetowaste .... zadne 4 rozky, ked zjem 3. Co ja s tym 1 potom budem riesit? Kupuje sa tolko, co.sa zje. ... ci zje sa tolko,.co sa kupi?Hambím sa

dasa_, Pi, 01. 10. 2021 - 11:21

a ty nepotrebuješ strúhanku, nepoznáš zapekané rožky, žemľovku? A hlavne nemáš mrazničku???

M.á.r.i.a, Pi, 01. 10. 2021 - 11:27

Nekukaj sa len na rožky, cena celého nákupu sa bude zaokrúhľľovať na 0 alebo 5 lebo sa rušia mince nie ceny....takže raz zarobíš ty inokedy obchod a isto nikto z toho nezbohatne len sa zbaví drobákov .... a ak ti jeden rožtek ostane bude strúhanka Chichocem sa 

balalajka, Pi, 01. 10. 2021 - 13:01

Dámy, mňa neukecáte. V tomto som striktná Úsmev

Takto - ja rožky sama ani nejem, mladší tiež prestal, takže na strúhanku je dosť aj bez takto kupovaných rožkov. Mrazák je dosť drahý špás, aby som tam pchala pečivo. U nás je plný mäsa - často kupované v akcií, alebo domáci celý moriak ti zaberie riadny kus miesta, zverina od poľovníka a tak. K tomu veľa sezónnej domácej zeleniny, ovocia. A to čo píše Daška - žemlovku, zapekané rožky - nie, to nerobím.

Neviem - pamätám si zdražovanie pri prechode na eurá. A ešte raz - žiadny obchodník nebude zaokrúhľovať smerom nadol, ak má na tom prerábať Úsmev. A presne sa to odrazí na cene tých rožkov. Pôjdu hore ceny základných potravín (lebo tie sa nakupujú najčastejšie). 

Nie - zbohatnúť na tom nezbohatne nikto - lebo to pôjde všetko naraz smerom hore vo všetkých sférach. Takže sa len zdvihnú nominálne hodnoty.  Úsmev

To vám tie medené mince tak vadia? Prekvapenie

balalajka, Pi, 01. 10. 2021 - 13:33

Som sa narehotala:

"Výhodou pre obchodníkov bude zníženie nákladov za poplatky bánk za vloženie resp. spracovanie 1 a 2 eurocentových mincí a zjednodušenie vydávania mincí pri hotovostnom platobnom styku. Pre kupujúceho to bude znamenať, že bude jeho platba v hotovosti automaticky zaokrúhlená. Ak by mal spotrebiteľ obavu zo zvýšenia ceny zaokrúhlením, môže optimalizovať svoje nákupné správanie, napr. nákupom viacerých kusov tovaru tak, aby cena nákupu smerovala k zaokrúhleniu nadol.

.....

V každom prípade však bude platiť, že pri kombinácii platby, suma, ktorá sa bude zaokrúhľovať, bude len suma hradená v hotovosti. "

zdroj: https://podnikam.sk/ako-sa-budu-zaokruhlovat-ceny-pri-platbach-v-hotovosti-od-1-1-2022/

Už nejdem písať o ekológií radšej a nadspotrebe Úsmev ... len tak okrajovo - Nie každý si môže dovoliť pre optimalizovanie nákupov kúpiť v daný deň viac. Úsmev

A navrch, ja nemôžem zaplatiť za nákup 39,98 € - 20€ v hotovosti a 19,98€ z karty, ale proste o tých 40€ dôjdem, lebo zákon. Baťa sa obracia v hrobe jak vrtuľa. Psychológia "jeho" cien stratila práve zmysel.

Fajne to nastavili TlieskamTlieskamTlieskamTlieskam

Kamila, Pi, 01. 10. 2021 - 23:36

Ceny všetkého pôjdu tak či tak hore, lebo bude drahšia múka, slabá úroda obilia, neviem, kde všade, ešte drahšie budú energie, tam som ešte nepochopila mechanizmus, (plynu áno ... )a aj zvýšená minimálna mzda a drahšie nočné a víkendové smeny, sa už budú odrážať v cene pečiva, neviem či oneskorene, lebo to nie sú nové veci .... tých pár centov nás v tomto chaose čo nás čaká nezachráni. Veľmi dlhá veta Hambím saa nijak neznie pozitívne.

M.á.r.i.a, Pi, 01. 10. 2021 - 09:23

Prepáč ale musím sa Veľký úsmevChichocem saVáľam sa od smiechu po podlahe

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama