reklama

Vykurovanie naše každodenné

Kamila , 08. 10. 2021 - 10:43

reklama

Začala som to písať do komentára k článku o zdražovaniu energii a iného , ale zas som sa rozpísala, tak to dávam ako samostatnú tému. K zdrojom tepla v rodinných domoch sa dá písať celkom dosť. Začala som drevo verzus plyn.

Téma vykurovania drevom, namiesto plynu má asi viacero pohľadov.

Napríklad dlho bolo vykurovanie plynom považované za menej znečisťujúce ako spaľovanie uhlia, dreva?  Žeby sa malo od plynu ustupovať. Možno to bolo myslené pri veľkých elektrárňach, kde sa uhlie nahrádza plynom, či aj pre malé domácnosti neviem. Možno všeobecne.

Ťažko povedať ako je to s kotlom na drevo, v zime sa nad dedinami, rodinnými domami na okraji miest často a dlho vznáša dymový opar. Určite prevažuje kúrenie drevom, neviem ako sa ešte využíva uhlie. Neviem, čo robí vykurovanie drevom s produkciou oxidu uhličitého, ale zas sú určite aj horší a výraznejší producenti emisii.

Inak som si myslela, že kúrenie drevom je slovenským folklórom, ale nie. Keď pozerám relácie o bývaní v zahraničí, Taliansko, Francúzsko, aj keď staršieho data, ľudia v nich spomínajú, že ceny energii, teda elektriny a plynu sú vysoké, tak že tiež všetci kúria drevom. Rozumiem potrebe ušetriť aj u nás aj tam.

Je to zas iná téma ..., nie jednoduchá, lebo jedna sú úspory domácnosti, druhá znečisťovanie ovzdušia, tretia, koľko znesú naše lesy. Lebo nie len že domácnosti drevom vykurujú, ale  aj menšie elektrárne vyrábaju elektrinu z drevených "čipsov", čo som počula priamo do ridieteľa jednej z nich. Netvrdím, že všetky. Či biedny stav našich lesov viac súvisí s nabaľovaním sa neviem koho všetkého na jeho predaji?

K alternatívnym zdrojom tepla v rodinných domov, elektrina to určite nebude. My máme dlhšie solárne kolektory doplnene plynovým kotlom. Ich základná nevýhoda, okrem vstupných nákladov, je že ak chceme využiť teplo zo Slnka čo najviac, treba viac kolektorov,  a to je veľký problém s prehrievaním sa kolektorov v lete, toľko teplej vody nespotreujeme.

S tepelným čerpadlom osobnú skúsenosť nemám, ale v rodine máme, vraj sa oplatí. Inak stále som nepochopila ako vlastne funguje, asi som sa málo snažila. Len všetky ekologické alternatívy majú vysoké vstupná náklady,dlhú návratnosť Štát síce poskytuje nejaké dotácie, ale vraj sa véééľmi rýchlo rozoberú, dokonca za pol dňa ...? 

Neviem, ako to je s "fotovoltaikou" na výrobu elektriny a následne tepla, tiež vysoké vstupné náklady a otázna je návratnosť. A čo vtedy, keď je zamračené ...

Jasné pomôcť môže ešte dôkladne zateplenie domu, dnes je polystyren a iné alternatívy extremne drahý. Už som zabudla ako sa volajú tie zázračné sebestačné dokonalé zaizolované domy s rekupreráciou tepla. Tam celé vetranie ide len cez vzduchotechniku a vzduch z vnútra ohrieva ten z vonku a žiadne úniky tepla, vyhrievanie cez okná slnkom ..., len zas otázka prehrievania v lete? Ta asi tienením ..

Náročná téma, ta som len zhrnula môj laický názor a nejaké skúsenosti. Rada si prečítam tie vaše.

 


reklama


reklama

dasa_, Pi, 08. 10. 2021 - 11:18

Asi myslíš pasívne domy.

Začnem z iného konca. Fotovoltaika. Pekný nápad. Len teda, keď porovnáme vstupné náklady, cenu za údržbu, náhradné diely, výrobu tých panelov.... tak nie som si istá, či dojdeme k šetreniu. Čohokoľvek. Drahá výroba, drahý dovoz z ďaleka. A ešte jeden detail. Keby začalo horieť, toto sa nedá hasiť. Iba sa to celé nechá kontrolovane dohorieť. No a je potrebné mysleiť na skladovanie energie, lebo to je asi jeden z najväčších orieškov.

Lebo pekné je tvrdiť, že šetríme ovzdušie, keď nezapočítame to i ono. Lebo však to ďaleko

tepelné čerpadlo - dobrý nápad, keď máš na to. Lebo nielen, že to je drahé, ale hlavne je drahý servis. A potrebuješ pravidelný. Čo sa týka funkce, tak je to jak zjednodušene povedané chladnička. Vnútri chladí a von ide teplý vzduch

Možno to kúrenie drevom vyjde z toho najekologickejšie, lebo to drevo sa nemusí dovážať na veľké vzdialenosti. Popol je super aj do pôdy. Keď je čistý.

Kamila, Pi, 08. 10. 2021 - 17:00

Ano, pasívne domy som mal na mysli. Inak to slnko ozaj vie cez sklo riadne vyhriať priestor, to si všímam, keď je slnko nízko a zasvieti mi do kuchyne, kúpelne  z juhu. Len to by som v jeho dosahu nemala mať žiadne potraviny, kozmetiku ... u mňa problém, mať všetko v skrinkách ...

Súhlasim, nielen konečná cena ale aj záťaž pri výrobe napríklad fotovoltaiky je vysoká, záleží od životnosti. Ale zas majú ludia pracu?  Naše solárne kolektory máme cca 17 rokov, náklady na servis, boli asi ako také ako pri servisovaní bežného kotla po takej dobe. Akurát máme problém s letom, že musíme polovicu kolektorov v lete zakrývať, lebo sa prehrievajú. Za plyn platíme veľmi málo, drevom nekúrime. Neprerátavali sme ešte aká je návratnosť, zas hodnotá penazi sa za tu dobu zmenila.

Pointa, že to slnko svojim teplom dáva veľkú možnosť využitia svojej energie či už cez teplo, alebo fotovoltaiku. Ono svieti stale, teda skoro, kym nie je zamracene. Ano pri tom druhom vidim, problem, že ešte nie sú akumulátory, ktoré by vyrobenú elektrinu akumulovali do zásoby Zároveň, zas tej energie tak veľa nevyrobia, pokial tých panelov nie je veľa. Je potrebné napojiť sa na sieť, ale snáď nie je taký problém.

Ideálne by bolo ak by vymysleli klimatizáciu na fotovoltaiku, lebo v lete je toho slnka nadmieru.

K čerpadlám a chladničke, ani to druhé som ešte nepochopila, ako funguje, bud som sa málo snažila, a lebo som blbá. Hambím sa

Drevo znie asi fajn, fakt neviem ako súvisí s emisiami, keby sa v našich lesoch nešafárilo a dobre hospodárilo. Lebo jedna vec je ekológia, druhá emisie, no dobre zas nepojdeme všetci na dedinu, do domov s farmami, poliami, aby sme boli sebestační? A budeme mať veterné  a vodné mlyny  a iné pohony, tam sa už nevrátime.

Treba šetriť v mnohých ohľadoch, ako si písala, stačí sa teplejšie obliecť,  v spálni veľa tepla netreba, pri ubratí pár stupnov sa dá vraj celkom dosť ušetriť. Aj správna regulácia, podľa toho kedy je kto doma, ale zas by nevychladlo všetko ...

dasa_, Pi, 08. 10. 2021 - 17:24

jaaj, pozeráme nejaký český serial. Je tam úspešný vedec a ten vymýšľa kolektory, ktoré fungujú po tme. To by bolo fakt úžasné.

Najväčší problém každého alternatívneho zdroja energie je jeho nestálosť a veľmi, veľmi pomalý nábeh. Teda nestálosť v dodávkach. A to ani nehovoríme o účinnosti. Nie je vtedy, kedy ju potrebujeme a v predvídateľných či ľahko regulovateľných množstvách

majas, Pi, 08. 10. 2021 - 12:08

U nás beží tepelné čerpadlo, v jednom prípade aj v lete ako chladenie. V jednom prípade obhospodaruje podlahové kúrenie, čo je lepšia alternatíva minimálne v účinnosti a v druhom klasické radiátory. Plyn v obci nemáme, klasický kotol nepripadal u nás do úvahy, problém temperovať, keď sú všetci mimo. Nemáme bazén, takže ani solar. Vyšlo to na tepelné čerpadlo vzduch-vzduch. Pravda pri našej extrémne tvrdej vode je čerpadlo prvé na rane na výmenu, čo nie je lacný špás, aj tak nám to vychádza výhodné oproti zásobníkom LPG, čo sme mali na začiatku. Inak proti kúreniu správne vysušeným drevom nemám námietky, ale to zapaľovanie kadečím a uhlie to je už iná káva. Mlčím

Kamila, Pi, 08. 10. 2021 - 17:04

Však toto, že v tých dedinách sa podkuruje kadečím. U nás je síce plyn aj v dedinách cestou, ale však čo vidím sú kopy dreva , pripravené, na sušenie, na zimu ... ,ale dymu tu máme celkom dosť. Je u vás toho uhlia po domoch viac, keď nemáte plyn?

majas, Pi, 08. 10. 2021 - 17:09

Väčšinou drevo, ale keď je uhlie to je hneď vidno aj cítiť.Smútok

dan-cula, Pi, 08. 10. 2021 - 20:52

začnem asi takto -správne kuriť a podkurovať vie možno len 10% používateľovkachlí,krbov a kotlov na tuhé palivo..

drevo len najlepšie suché tzn.aby stálo MIN.1rok-a keď sa ide zakúriť treba naložiť plnú pec ale zapáliť ZHORA!!! ked ma to pred dávnymi rokmi učil kurenár nechápala som to..ukázal mi to a kázal sa isť pozerať na komín..)vtedy nejde z komína dymu ako z pekla ale dym je jemný a ide len v takom páse -nekrúti  ho.boli robené na to merania a emisíí správnym zapaľovaním a kurením klesli o 50%.(jednu zimu kurili ľudia tak ako boli naučený a druhu zimu kurili akoby pod dozorom)neboli zadymené doliny..ine je ked sa kúri mokrým drevom,uhlím a ako je to v hladových dolinách prípadne osadách sa spaľuje jednoducho všetko čo zhorí-keď sa k tomu pridá inverzia a nízky tlak v určitých oblastiach je vzduch takmer nedýchatelný.

fotovoltika -osobne to považujem za čistý biznis..kde sa budú likvidovať celé polia tých panelov  ked doslúžia?

kurenie plyn a elektrina-to je pohodlie no a za pohodlie sa platí.

kureniu na čerpadlo tomu veľmi nerozumiem akurát to riešili chlapi na jednom rodinnom stretnutí,že zatial najlepšie čo sa týka tepla ale ten servis!!

pozn.keby sa peletky a štiepka vyrábali len z odpadového dreva prípadne rýchlo rastucich topolov,vypilovaním kríkov..to je podla mna správne ALE u nás sa drevom absolutne nehospodári u nás sa rozkráda na biznis.Ekologiu a pod.majú kompetentní v prdeli.

a celé kúrenie je naozaj len na pohodlí..anglicko,južné štáty,ale aj severské aspon tam kde som bola síce kurili ale nie na "trenírkovú"teplotu.každý mal papuče,dlhé nohavice +pulover a pri sedení na kolenách deka..prípadne aj v posteli na plachte deka.ale je pravda že aj vonku -tu pri 10-15stupnoch už sa snažime riadne obliecť a tam sice kabát ešte lepšie kožuch!ale na nohách lodičky! čo som vôbec nechápala o deťoch ani nehovorím.

inak toto je téma na ozaj dlhú debatu..

 

Kamila, Ne, 10. 10. 2021 - 20:27

Ani som netušila, že spaľovanie dreva môže mať aj vyšší level. ÁnoTlieskamÁno

aramana, Pi, 08. 10. 2021 - 21:04

40+30+5Veľký úsmevtoto bola dedinská matematika u nás doma.40metrov uhlia, potom čosi políliť, potom 30 metrov uhlia a potom 5 metrov dreva naštiepaného.Takto sa kúrilo u nás.A ešte stále sa tak kúri.Odhadom každý druhý dom... my sme posledných 5 rokov ešte pritvrdili, kvôli otcovi sme kúrili tak, aby ráno bolo 26-27 stupňov, inak mrzol...

Vačšina dreva čo maju ludia po dedinách sú stromy určené na vyrub kvoli preriezke alebo ako sa to volá.Holé hory, ktoré máme, bez stromov, nemaju ľudia doma, tie idú za hranice.

Ja sa strašne nechcem zapájať do debát o tom čo je ekologické a čo nie...

...ja viem že to sem nepatrí ale musímChichocem sav tak trochu inak debata s kýmsi o igelitkách.Bavlnená taška je 21tisíckrát horšia ako igelitka v zmysle zanechania ne/ekologickej stopy... Ďalší príklad - Nemci našli veľké ložiská lítia - čo sa bude teraz presadzovať?Chichocem sa...a tak je to so všetkýmChichocem sa

dasa_, Pi, 08. 10. 2021 - 21:53

Tú debatu s pánom profesorom aj o igelitkách sa chystám už týždeň pridať. Ale nejak som nestihla. Dobré to bolo. A tak by sa dalo všetko rozobrať.

aramana, Pi, 08. 10. 2021 - 22:04

Daaaj Ánorozoberieme!

Papierové slamky na džúse v bufete v automobilke je tiež dobrý vtip Slnko

aramana, Pi, 08. 10. 2021 - 22:02

Jaj, ešte napíšem niečo o šetrení v paneláku... Celu zimu nám ide jeden a pol radiátora v celom byte. Platíme skoro rovnako ako byty ktoré vykuruju všetky izby. 60 percent sa rozratava na metre štvorcové a len 40 percent podľa skutočnej spotreby. Panelák mame zatepleny, byt rohový pod strechou. Bez znizenych stropov by sme pokapali od zimy. Kúrenie v paneláku z našich teplární je drahšie asi dvojnásobne ako kúrenie veľkého, starého, nezatepleneho domu. 

dasa_, Ut, 12. 10. 2021 - 13:42

Jaaj, toto, čo som videla cez víkend ani neviem, či do zero waste varenia patrí či do vykurovania. Bola som na jednej dedine. Nemajú zavedený plyn, najčastejšie sa kúri drevom. Na dvoroch nádherne naukladané hromady sušiaceho sa dreva. Na dreve boli nejaké plytké debničky a niečo sa v nich sušilo. Na prvý pohľad sa mi to jak huby javilo. Ale nie, to boli šupky zo zemiakov. Že takto ich na slnku usušia a spália.

Už 3 dni nad tým uvažujem. Je to dobre? Alebo by šupkám bolo lepšie na komposte? Záhrada bola veľká, o materiál na kompost nebola núdza. 

Neviem k tomu zaujať postoj

Kamila, St, 13. 10. 2021 - 11:30

Však toto, že ono v tom kotli sa často páli kadečo, nielen drevo ...

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama