reklama

Obmedzujú nás pravidlá alebo nám pomáhajú?

Pridal/a dasa_ dňa 14. 10. 2021 - 15:56

reklama

Včera na káve sme mali s mojou kamarátkou zaujímavú debatu. O pravidlách a o hraniciach. Nech to rozoberám z akejkoľvek stránky, podľa mňa hranice treba. Vo všetkom. A čo sú hranice? Vlastne pravidlá. Je jedno, ako ich nazveme. Možno zákony, možno desatoro, možno tradícia.

Keď sa na to pozeráme len z jednej strany, tak jasne. Máme obmedzenia, nemôžeme robiť všetko, čo by sme chceli. Zoberme si mladého nevybúreného junáka. Sotva chodí, hneď by najradšej šoféroval čo najväčšie auto. Tak, ako on chce. Hlavne rýchlo. Jasne, že ho pravidlá obmedzujú. Na druhej strane ja hovorím, že pravidlá ma chránia. Práve napríklad pred takýmito nevybúrencami. Nemusím sa báť, že sa na diaľnici bude rútiť v protismere, že si zoberie auto, ktoré sa mu páči.

Možno sa poštárke alebo kurierovi nechce ráno do práce. ALe ja na druhej strane viem, že zásielku doručia. Lebo pravidlá,

Dnes sme vo výchove prešli k tomu, že nemôžeme nikoho obmedzovať. Lebo zašliapeme v ňom nápady, kreativitu, snahu.... čokoľvek. Len občas je to výhovorka. A pevne stanovené pravidlá život podľa mňa uľahčujú.

Alebo sa mýlim?


reklama

reklama

Kamila, Št, 14. 10. 2021 - 18:53

Ťažká téma, hlavne pre mňa. Raz došla Tinka zo školy, s tým, že spolužiačka prišla s témou, že anarchia je skvelá vec, na fungovanie spoločnosti. No možno ešte tak v malej uzavretej a uvedomelej komunite, ale určite nie tak veľkej ako štát, kde máš zlodejov, vrahov a iných bláznov, alebo ukážkový príklad to šoférovanie podľa ľubovôle. Takže áno pravidla sú dôležité v mnohých oblastiach. spoločnosti.

Ohľadne rodiny, jasné, tiež by to malo byť o nejakých mantineloch nastaveniach, len ťažko povedať, aká je ta správna hranica, pre tú, ktorú rodinu, dieťa ..., rodiča.

V tomto, som ja osobne strašná. Nemám rada systém, ani nie tak spoločenský, ako taký obmedzujúci v bližšom dosahu ... a neviem nastavovať pravidlá, dodržiavať ich napr. pri výchove detí. V konečnom dôsledku decká sú ok, urcite som nebola dôsledna v tom, žeby mali doma viac pomáhať, nemala som energiu na naťahovanie sa s nimi... Nejaké základné nepísané pravidlá asi u nás fungovali, aj ked asi by som ti ich ťažko vyrátala. "Deti" aspoň tie staršie  sú samostatné, majú zdravé vzťahy, pracujú, nenadávajú, nepiju, nefajcia, su primerane slusne k okoliu, aj ked ako introverti maju v mnohom problém .... a nenaucila som ich upratovať, lebo to sama neviem.  Vzťah máme ok, až na občasné výnimky, emocie su občas náročné.Úsmev

 

dasa_, Št, 14. 10. 2021 - 19:25

možno sa ti len zdá, že si nestanovila hranice. Ale čo také dávanie ruky do ohňa? Viem, pritiahnuté za vlasy. Mala som kolegu, čo sa rozhodol, že nebude zakazovať. A synovi priložil ruku na horúci šporák. Aby sa naučil. On mu to nezakazoval.

Ono ked ideš úplne, úplne dozadu. Aj pri takom ohni v jaskyni existovali. Niekto sa staral o oheň. Možno bol obmedzený, lebo nemohol ísť na lúku...... Ale vďaka tomu profitovali všetci.

Ono ani zákony nenavodia spravodlivosť ale poriadok.

Proste za mňa dodržiavanie akýchkoľvek pravidiel v konečnom dôsledku život zjednoduší. Možno sa nám niekedy zdajú niektoré divné, ale v konečnom dôsledku je to tak.

 

Kamila, Št, 14. 10. 2021 - 19:32

Jasné,  že nejaké som asi nastavila, len nič také ako ak nespravíš toto, bude toto, alebo nebude toto ..., ale zas ja si veľa veci nepamätám. Hambím saVeľké deti už dávnejšie zahlásili, že som liberálna mater.  Hambím sa

balalajka, Pi, 15. 10. 2021 - 06:16

Len nech to Tinkiná spolužiačka doštuduje, lebo pravidlá sa aj v anarchií dodržujú. Úsmev

dan-cula, Št, 14. 10. 2021 - 20:20

ako dieťa som hundrala na pravidlá ale už dávno nehundrem a roky tvrdím,že na demokraciu nie každý dorástol a väčšina národa by potrebovala malý dvor a veľký bič...

a desatoro to sú predsa pravidlá..

a že novodobá výchova kde každý môže všetko a ale nič nemusí už prináša ovocie...tolko diagnoz a porúch a neviem čoho,nevmestenie sa do kože...už som viac čítala od kadejakých psychologov,poradcov že už dieťa má mať hranice..no objavili ameriku!!

 

dasa_, Št, 14. 10. 2021 - 20:37

mnohé hranice dodržiavame aj automaticky. Vôbec si ich neuvedomujeme.

A pri výchove som tiež toho názoru, že hranice treba. Najviac.

balalajka, Pi, 15. 10. 2021 - 06:03

Joj Dan-cula ... malý dvor a veľký bič ÁnoÁnoÁno

 

balalajka, Pi, 15. 10. 2021 - 06:12

Ale veď bez pravidiel nevieš, kam už nemôžeš ísť?

Bola to @georgina, ktorá ma naučila, že základ vo výchove je určiť mantinely. A potom došla @lydusha, ktorá tuším 17 ročnú dcéru pustila vo svet na brigády. A ja som ani nedýchala, lebo absolútne takto by som do výchovy nešla.

Ale čuduj sa svete - ono to funguje.

Keď raz vštepíš decku tie mantinely, tak je kľudné. Vie, že po kaši sa ide okúpať a ide sa spať. Vie, že predtým bude večerníček niekde a vie, čo príde. Aj dospelý vie, že ak maká v robote, príde výplata. A ak správne robotu vybral a dobre hospodáril príde aj dovolenka, alebo si niečo môže zadovážiť po čom piští srdce. A toto ti zabezpečuje istoty. Rovnako ako keď si zvolíš vládu, ktorá ti programom vyhovuje. Proste pravidlá, mantinely = bezpečný priestor.

Jasné, že v živote je tých turbolencií viac, jasné, že niekedy napriek môjmu úsiliu vypnú elektrinu a krupicu neni na čom uvariť, alebo nedá sa večerníček pozrieť. A stane sa, že aj napriek odmakaným nadčasom výplata nepríde. Alebo že na tú dovolenku nevydá, lebo decko sa roztrieskalo na biku o strom a šťastní sú všetci, že žije, aj keď zháňa lowe na vozíček a na zuby, čo si vybil.

A potom sme sklamaní. Ale to sú tie výzvy, ktoré ide prekonať. Lebo my sami si tvoríme tie mantinely a náš svet.

A že mám chlpy od psa na gauči? No boooože. Šak povysávam, vytepujem.

Návštevy nech sa hlásia predom, ak nechcú dumať, či si ensadnú radšej na stoličku Úsmev

dan-cula, Pi, 15. 10. 2021 - 13:31

áno tie mantinely a zároveň vzájomná láska a dôvera..moja 17ročná dcéra tiež išla kedysi pred rokmi do sveta na brigádu a k tomu s frajerom(21)!na aute.vôbec sme nemali k tomu trenice..bola tam dôvera v jej a jeho zdravý rozum,úsudok,vedomosti..

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama