reklama

Čo zapaľujete na hroboch?

dasa_ , 21. 10. 2021 - 16:23

reklama

Už dlhšie nad tým uvažujem. Kedysi sme na cintoríne pálili obyčajné sviečky. Boli dva druhy, jedny tenšie, druhé o trošku hrubšie. Moc dlho nevydržali, spodok sa zvyčajne trošku roztiekol. Sem tam sa od nich chytila aj ozdoba. Ale veľa škody to nebolo. No a ešte boli kahance. Nízke, širšie. Dve farby.

Ani neviem kedy sa to zmenilo. A na hroboch sa zrazu objavilo kvantum rôznych kahancov. Niektoré vydržia aj 72 hodín. Niektoré miesta je priam prehliadka druhov. Hlavne kde je širšia rodina. Odpadla starosť, či celé sviatky horí sviečka, lebo však tak sa patrí PohodaPohoda Nezhasí vietor ani dážď. Zdá sa, že samé výhody.

Na prvý pohľad. No neviem. Pôvodne som si myslela, že veď vyhorené kahance sa dajú separovať. No keď som o tom začala čítať, tak som zistila, že žiaľ, všetky kahance nesú na sebe stopy vosku. A tým sú na recykláciu nevhodné. Jasne, nekupujeme nové obaly, stačia aj náplne. Ale aj tak.

Tak som začala uvažovať, či by nebolo lepšie vrátiť sa späť ku sviečkam. Nemyslím iba tie tenké, ako boli kedysi. Existuje mnoho druhov. Len teda, nie je to použiteľné asi všade. Ideálne je, keď je na hrobe "domček na sviečky". Tam by to šlo. Aj keď na druhej strane, tieto sviečky podľa mojich skúseností nikdy nedohoria do konca. Vždy po nich niečo ostane.

Jak to píšem som si spomenula na jedného nášho príbuzného. Bývali hneď vedľa cintorína a také chýry o ňom išli, že sem tam prejde cintorín, pozbiera takto stečený vosk na hroboch, staré kahance  a doma z toho odleje nové. A potom to predával. Proste kto šetrí ma za tri ÚsmevÚsmev Alebo inak, bol podnikavý.

Používa ešte niekto tieto obyčajné sviečky bez obalov?


reklama


reklama

dan-cula, Št, 21. 10. 2021 - 19:56

ja sa priznávam,že mi tie sklá umyjeme(to vždy donesie niekto cudzí!!-my sklo nekupujeme..)a nosíme len náplne celý rok.

Taktiež tie kadejaké akože kytice to nie.Robíme len jeden prírodný venček a inak na všetky ostatné hroby nosíme živé chryzantémy nakolko mám záhon rôznych týchto kvetov.všetko nalámem(v záhradke už potom nie je ani jedna) a na hroby idú do takých stredne velkých vedierok a sú tam dovtedy kým ich nespáli mráz..v záhrade by ich spálil tiež a takto sú na hroboch.potom ku vianociam sú už zas čisté hroby..

Kamila, Pi, 22. 10. 2021 - 09:01

To osm zaskočená, že sa po vyhorení nedajú tie plastové obaly separovať. Nie sú ešte na trhu nejaké náplne len z vosku? Inak som nadšená, že som objavila v DM čajové sviečky s opakovane použiteľným obalom z plastu, akurat ten kovový krúžok zo spodu vyberiem a vložím nový vosk v rovnakom tvare , čo tam pasuje. Stále som bola bezradná z tých hlinikových obalov.

dasa_, Pi, 22. 10. 2021 - 09:27

pri hliníku by som tipla, že ten vosk nevadí. A nakolko sú aktuálne ceny hliníka na mnohoročnom maxime, odkladať a dať do zberu.

Mmch, dávno pradávno, v čase internátnom robievala v IRŠ súťaže o to, kto dokáže z hliníkových obalov urobiť za istý čas najväčšiu guľu. A potom s tým pekne do zberu.

(Alebo na jar súťaž, kto nazbiera najviac púpavových kvetov. To nebolo do zberu, z toho sa víno robievalo Úsmev

Kamila, Pi, 22. 10. 2021 - 13:56

Ale mna tie hlinikove cuda rozculovali, tak len vkladam vosk do plastovej formicky, dokolecka ..

balalajka, Pi, 22. 10. 2021 - 15:11

Podobne ako dan - cula. Chryzantémy, náplne ... lebo chodíme na Všech svätých a Dušičky, takže už tam zásoba skla je. A niečo v skrini z roku neviem akého ešte mám aj sklo.

Vence také čačané dávam len babke a dedkovi a starkým.

Zvyšok rodiny má nádherné chryzantémy.

Jooooj - jako si ja budem spomínať na minuloročnú akciu, keď som v rámci kovid opatrení a hodín kedy sa na cintorín ísť mohla sa zakrádala tmou tmúcou. To bola akcia! Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

dasa_, Pi, 22. 10. 2021 - 15:17

Keď som bola doma, tam sme pravidelne chodievali po tme. Bolo to krásne. A voňavé. Potom prišli plasty a už to skôr smrdelo. Aj keď svetlá žiarili.

Dnes z čisto praktických dôvodov (parkovanie pri cintorínoch) chodíme skoro doobeda.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama