reklama

Mikrobylinky

dasa_ , 30. 11. 2021 - 09:41

reklama

Táto téma ma chytá pravidelne. Klíčenie. O tom som už písala, vyskúšala. Teraz ma však zaujíma ďalší level. Dosť často čítam o mikrobylinkách. Nech uvažujem, ako chcem, vychádza mi z toho, že to sú klíčky bežných rastlín. Ale iba vo forme klíčkov.

bylinky v kuchyni Lenže všade je upozornenie, že to nie z bežných semien zo záhradkárstva, že to iba špeciálne semená na to určené. A keď to má prívlastok špeciálne, tak to vlastne tuším automaticky znamená drahé.

Máte s tým niekto skúsenosť, pestujete to doma? Dajú sa použiť prebytky semena alebo treba fakt investovať do špeciálnych? Alebo sa spoľahnúť na osvedčenú (a celkom chutnú) šošovicu, prípadne aj hrášok? Tuším som skúšala aj nejakú pšenicu, aj tá vyklíčila.

Moja babka v záhrade vždy pestovala semeno burgyne a kapusty. Sú to typické dvojročné rastliny. Tak bude cesta dorobiť si nejaké semeno vlastnoručne? Aj keď teda, je to riadne dlhá cesta. A ja by som to rada vyskúšala skôr.


reklama


reklama

balalajka, Ut, 30. 11. 2021 - 09:48

Ja mám od jari takto kúpené bio špeci neviem aké semeno bazalky. Snáď už by bolo načase vytiahnuť ho. Postupne čerstvá zelenina bude fuk, zostanú len nekonečné zásoby hokaido a nejaká mrkvička. Tak príde rad aj na semienka.

A veruže okrem pestovania fazule na vate z 2 ročníka ZŠ sme tuším klíčky nemávali. Teda okrem tých veľkonočných na dekoráciu. Chichocem sa

dasa_, Ut, 30. 11. 2021 - 10:01

Prešla som rovno k činom :) Žerucha je už zasiata. Len teraz dumám, či do tmy alebo na svetlo. Asi do tmy zatiaľ dám

M.á.r.i.a, Ut, 30. 11. 2021 - 13:45

Žeruchu a vlastne aj na iné ako napr. rukola, mungo fazuľky, redkovka, zelený hrášok...  stačí dať na tanier kus vaty, navlhčiť ju, nasypať semiačka a nechať na okne na svetle nie do tmy...za 3-4 dni môžeš konzumovať. Mikrobylinky by mali mať aj lístky a papajú sa celé aj s korienkami....preto tá čistá vata a voda.

dasa_, Ut, 30. 11. 2021 - 13:54

no práve pri tých mungo fazuľkách som sa vždy zháčila, či to je možné jesť celé. alebo iba klíčky. Lebo surové fazule vo všeobecnosti nie su moc OK. Aj keď vraj mungo áno, ale vždy ma to nejak zastavilo

No a reďkovky sú práve ten problém, že niektorí tvrdia, že to semeno je chemicky ošetrené. To by som rada skpsiť, ale zas nie riskovať. Podobne bude aj rukola

balalajka, Ut, 30. 11. 2021 - 14:09

Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev - ja to fakt vrznem cez billu radšej

Inak ohromne zaujímavá vec. Môžem vlastne verejne napísať, že som si doniesla potraviny pre osobnú spotrebu z Nemecka? Hambím saTak tam som tentokrát nechala dosť veľké prachy za zeleninu a ovocie. Manžel sa díval, že mi prepína už načisto. Ale musím povedať, že nemecký šalát v sáčku - taký ten výber z listov - vydržal aj načatý oveľa dlhšie ako na SK kupovaný. Čím to je netuším. Možno obsahom vody v sáklíku.

No ale iné som chcela. Kúpila som aj klíčky. A čo som jedla, som teda netušila, ale chutilo to dobre a vydržalo to cez týždeň relatívne čerstvé. Jedine som redkvičku identifikovala. Oni mali také jemnučké ako pavučinky - u nás som zvyknutá na také "hutné" a hodne korenistá chuť.

M.á.r.i.a, Ut, 30. 11. 2021 - 14:14

Mungo fazuľky sa jedia aj ako klíčky s fazuľkou, treba čítať na sáčkoch semiačok čo obsahujú ale ak to kúpiš v obchodoch so zdravou výživou tak by to malo byť OK

dan-cula, St, 01. 12. 2021 - 11:59

žeruchu a rukolu pestujem na vate roky..prvé várky sme už zjedli.lebo paradajky a paprika a uhorky už cítim igelitom.takže toto pidi zelené mávame do jari.na chlieb,do taniera na hocičo.A na mungo sa chystám (už je doma).na YT som videla že v plastovej flaši len či je do košér z plastu??ale jedno vyskúšanie určite prežijeme.

Pozn.tohto roku som konečne kupila semienko žeruchy do pohára z jedného bezobalového obchodu z Vígľaša tak nemusím trocháriť.objavila som ich náhodou na nete,objednala a potom osobný odber lebo sme mali okolo cestu..paráda.

dasa_, St, 01. 12. 2021 - 13:39

Hmm, a tá rukola má takp istú chuť ako normálna rukola? Lebo po pravde, tá mi nejak nesedí, nevyhľadávam ju.

Spomenula som si, že vlastne doma sme mali vždy cez zimu plné ono odrezkov z petržlenu. Aby bolo zelené do polievky.

A na Slovensku patrí medzi tradičné jedlá aj kalkýš, pučálka. Jedno nakláčený hrach, druhé tuším raž. Nejedli sa teda sólo zelené klíčky, ale takto sa to riešilo.

dan-cula, St, 01. 12. 2021 - 17:36

žerucha neviem či vieš akú má chuť..trošička štípe na jazyku.rukola troška nahorkastá.nie celkom ako ked sú velké listy..ja to nechavam narásť max 4cm to sú len také nitky so zeleným vrškom.A z tej vaty to tak pomyly vyťahujem aby som vytiahla aj korienok-synátor ten si odstrihne.

a klíčky z munga tie jedáva moja známa len tak na chlieb s maslom,prihodiť do tortily alebo do akehokolvek šalátu.ochutnala som to a celkom mi to zachutilo také nasladkasté..

dasa_, St, 01. 12. 2021 - 17:43

mne zatial najviac chutila asi šošovica. Ako aj hrášok by bol super, ale s tým som vždy mala problém s klíčením. A teda, neskpšala som to na vate. Ale odvčera tam už mám tú žeruchu, tak snáď vyklíči. Semeno je už staršie. a koncom týždňa pridám ešte jeden kelímok.

dan-cula, St, 01. 12. 2021 - 18:01

tieto väčšie ako je napr,šošovica to by som už nakličovala v tých buď originál nakličovacie misky alebo len čosi nájsť v komore..

inak ked som kedysi prvý krát(mladá a sprostá) dala naklíčiť žeruchu tak pekne som to zasypala zemouChichocem sa no celé zle!

a tú vatu alebo buničinový papier musí byť stále vlhký-ale zas nie stáť vo vode...

dasa_, St, 01. 12. 2021 - 18:08

Ja som mala na tie väčšie urobené zo zmrzlinových kelímkov. Boli dierované na preplachovanie a zaroveň vrchnák bol ako tácka.

dasa_, Po, 06. 12. 2021 - 11:07

Tak po týždni pridávam moju žeruchu, davala som hneď v utorok. V piatok som dala aj šošovicu, pre porovnanie.

 

 

 

 

 

 

Trochu má mýli, že keď sme mali na kúpenom jedle mikrobylinky, tak boli oveľa silnejšie. Teda, neviem, aký to bol druh, ale obávam sa, že takto rovné a pevne stonky nedocielim. Asi to nie je chyba, len teda pre porovnanie

 

 

 

Kamila, Po, 06. 12. 2021 - 11:48

Dobre vyzerajú všetky tvoje poskusy Áno

balalajka, Ut, 07. 12. 2021 - 08:52

PrekvapeniePrekvapeniePrekvapenie

Jaké ste vy šikovné. Ja som sa dohrabala konečne k bio semienkam bazalky špeci na klíčenie - upratovala som skrinečku.

Inak, keby niekto chcel bio červíčky chovať, odporúčam bio klíčky špaldy. Nááááramne im chutili a mňa išlo rozhodiť, lebo sme mali zvieratiek a zvieratiek furt odniekiaľ. No - tak aspoň vianočné upratovanie mám kus vybavené. Pohoda

Môžem tú bazalku lupnúť na vatu teda.

dasa_, Ut, 07. 12. 2021 - 08:54

Vedia si vybrať :)

 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama