reklama

Ako naložiť s časom, kým nám tu nabehne Omikron?

Kamila , 17. 01. 2022 - 10:25

reklama

Už mešká, už mal byť dávno tu a ništ. Hambím saOmikron na nás kašle,  robí na Slovensku drahoty a dáva na seba čakať. Alebo dosluhujúca Delta, sa tu ešte drží zubami nechtami a nechce uvoľniť miesto mladšej generácii? Hambím sa

Niežeby sme tu niekto po Omikrone túžili, ale neminie nás tak, či tak. Bolo tomu podobne s predchádzajúcimi variantmi. Kruh sa pomaly sťahuje. Úsmev Susedia, okrem tých východných už hlásia nárasty. Tie už hlásia aj poniektoré severné okresy, kde delta zaútočila ako prvá.

Samozrejme, že nejdeme robiť paniku, niežeby to nebola úloha nás mám. Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlaheMy ozaj nešírime paniku, len sa zodpovedne pripravujeme. ÚsmevVšak dobrá správa je, že Omikron by mal mať miernejší priebeh, napadnúť by mal skôr priedušky ako pľúca. Teoreticky by mal byť menej nebezpečný, aspoň pre zdravých ľudí s dobrou imunitou, očkovaných ...? Teda takto znejú správy z krajín, kde už nová mutácia zavítala. Horšia správa je, že chorých bude veľa, vraj veľmi veľa.

Riziko je, že nemocnice a už tak ťažko skúšaní zdravotníci môžu byť znova preťažení. Pri oveľa vyššom náraste chorých, tých rizikových bude aj pri slabšom priebehu viac. A znova môže byť problém s liečbou iných akútnych chorôb. A vysoká chorobnosť môže postihnúť aj niektoré dôležité priemyselné, odvetvia, ale aj napríklad zásobovanie, verejnú dopravu ....

Znova opakujem, nerobím paniku. Nepôjdeme si spraviť zásoby potravín na mesiac, ani toaletného papiera. No dobre tak na nejaký týždeň môžeme. Neškodí mať doma základné lieky pre prípad virózy, ako spray do nosa, sirup na kašeľ, pastilky na boľavé hrdlo, voľačo od teploty, antihistaminika alebo aspoň bylinkové čaj na nachladenie a kašeľ?

Ale napríklad, ešte stihneme zájsť ku kaderníčke, pošleme chlapov doma sa ostrihať. Môžeme zájsť k zubárovi, na preventívku ... Prípadne môžeme vybehnúť do kina, fitka, divadla, na obed, víkendový pobyt ak sme zaočkovaní ...., aby sme trochu podporili, tých čo boli pandémiou najviac zasiahnutí?

A ešte by sme mali voľačo vymyslieť na podporu imunity, tak zľahka, vitamíny C, D, voľačo s hlivou ustricovou, zimné prechádzky ...? A vraj ideme do fázy, keď už štát nebude brať na svoje plecia ochranu zdravia svojich občanov, ale mali by sme to spraviť my sami. Jednak zodpovedným prístupom k svojmu zdraviu aj zdraviu ľudí okolo nás  a primeranou ochranou. Vraj ešte viac ako doteraz bude dôležité správne nosenie, nasadenie respirátorov...., aby sa nám dostala len taká dávka omikronu s ktorou sa náš organizmus, čo najlepšie vysporiada.

Tak už len popri tom všetko si zachovať duševné zdravie, však na ňom stojí aj imunita. Potrebujeme si namixovať primerane relaxu, pohybu, čerstvého vzduchu, zdravých vzťahov ... a hlavne pokoja v duši. Úsmev

Dievčatá prajem vám pekný týždeň a tradične veľa zdravia  vám a vašim blízkym.


reklama


reklama

dasa_, Po, 17. 01. 2022 - 11:40

Halooo, všade sa ukazuje, že omikron bude rýchly, takže také veci ako kaderníka, preventívka u zubára by som vôbec neriešila. keď máš termín, tak chod. Ale inak žiadna panika. Viem, že niektoré ženy chodia ku kaderníkovi raz do mesiaca, iné raz za 6 týždňov. Tak ak potrebujú nevypadnúť z cyklu, tak jasne. Ale nasilu? Podľa mňa netreba.

Ja naopak verím, že ideme do fázy, keď sa s tým naučíme žiť. Ako s bežnou virózou, ktorá nás zvyčajne cez zimu dobehne.

Toaletného papiera máme vždy doma viac. Lebo kupujeme jednu konkrétnu značku z konkrétneho obchodu a keď už tam ideme,  tak kúpim na dlhšie. Podobne aj čistiace prostriedky.

A prečo by mal štát brať na svoje plecia ochranu zdravia občanov? Čo im má nasilu tlačiť zeleninu, strukoviny do úst? Nariadiť (a kontrolovať), aby sa hýbali? To musí každý sám. Veď ide o nás. To že máme solidárne zdravotné poistenie, tak to neznamená, že v každom okamžiku dostanú vždy všetci všetko. A zadarmo. Lekári by vedeli rozprávať, koľko sa do svojich pacientov nahučia, ako majú žiť. Ani sa im nečudujem, že časom rezignujú. Prepíšu správu, predpíšu lieky a ďalší.

Kamila, Po, 17. 01. 2022 - 12:04

Ono to bude rýchle, ale podľa mňa s nábehom, krátkou stagnáciou a poklesom to  6 -8 týždňov  dokopy zaberie.

Vlasy, to je len príklad ..., nič tak strašne dôležité .... Pre naše vlasy to problém nie je, pre naše drahé polovičky môže byť väčšie ... Poslala som chlopa, mala som argument, hneď o 10 rokov omladol. ÚsmevJa som vo fáze, keď by som si mala najsť novú kaderničku, moja kvôli covidu, prišla o priestory, klientelu, a akosi nie som celkom stotožnená chodiť k nej domov, má čiastočne iný úvazok. Treba najsť novú, nechce sa mi. Nie je to tak dôležité, len by sa zišlo vyriešiť. Posledne ma strihala mladšia dcéra, ta tak aj vyzerám. Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe, ako sa poznám ešte chvíľu  vydržím taká "krásna".

Ono to preberanie zodpovednosti som myslela tak, že už sa nebudú zavádzať také reštrikčné opatrenia ako tomu bolo doteraz, vraj by už ani nemali význam ..., už to bude fakt ponechané na tom, ako  s tým naložíme my? Malo by to byť tak stále, ale nie je. To jest bude na nás, či do tej reštauáracie, fitnescentra pôjdeme, teda ak sme v skupine , že môžme ísť ...? Ale zas asi bez nejakých opatrení sa nezaobídeme, nehrozí taká občianska uvedomelosť, zodpovednosť aj voči iným. Ešte som vlastne nepozrela, aké nastanú zmeny po 19. 1. tretiu dávku máme.

Tiež to nejak neprežívam, len tým, že máme stredoškoláčku, tak jemne emotívnu Hambím sa, so všetkým "všudy " ..., tak sa priamym dosahom nevyhneme, takým či onakým... Však nejak bude.

dasa_, Po, 17. 01. 2022 - 13:35

A ešte k tomu naloženiu s časom - včera som začala čítať šiestu knihu tento rok. Teda priznávam, že dve mam rozčítané, to je ťažšie, to len po pár stranách. Na to sa treba veľmi sústrediť. Tak tie dve iba po troche.

Je to super. Čítam hlavne pred spaním. A tie sny potom PohodaPohoda

Kamila, Po, 17. 01. 2022 - 13:45

Dobrá si, na to, že tu máme ešte len 17. 1. Hambím saJa sa občas vrátim k Poirotovi abo Vraždám v Midsomeri a moje sny tiež tak vyzerajú Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahePointa je, že sa učím relaxovať, ale mám aj puzzle a moje tradičné relácie o bývaní, to je mierumilovné. Hambím sa

dasa_, Po, 17. 01. 2022 - 14:07

Jaaj, Poirot, to je super. My sa doma teraz zabávame na tom, kto skôr uhádne, ako to je v tomto dieli. Už sme isto videli všetky, mnohé viac krát. Tak testujeme, čo si z toho pamätáme ÚsmevÚsmev Ja som aj nejakú prečítala, ale teda, napriek tomu, že som to aj čítala, aj videla, obsah by som veru nepovedala.

balalajka, St, 19. 01. 2022 - 06:37

Ejjjj - ja som s koronou už skončila. Resp. som ju prijala do života a tak sa akurát kukám, čo platí, čo neplatí atď. Kaderníčka mi termínik posunula - decko má pozitívne. My sme všetci po tretej dávke. Teda okrem mladšieho, ten ohľadom na vek nemôže a adekvátne sa zdúval, lebo bolo, že do fitka OP+ alebo do 18 rokov OTP režim, ale našťastie to zmenili.

Hľadám dovolenky, cestujem, žijem relatívne normálne. Akurát si prezistím vždy aktuálne opatrenia.

V pohode. Som pripravená na 20tis pozitívnych denne. Psychicky. Toaleťák máme tiež. Zvyšok sa aj tak predvídať nedá.

dasa_, St, 19. 01. 2022 - 07:19

Áno, jednoducho sa náš život zmení. Už to nebude také, ako kedysi. Asi sa naučíme používať rúška. Čo asi nie je najhoršie.  A život pôjde ďalej

Urobili sme, čo sa dalo. Čo bolo v našich silách. Čo sme považovali za správne.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama