reklama

Spoločenské dianie na dedine voľakedy, dnes a inde?

Kamila , 20. 01. 2022 - 20:29

reklama

Po dlhých rokoch som sa vrátila k seriálu Vraždy v Midsomeri, tej staršej verzii. Aj nové sú fajn. Čo ma zas a znova udivuje, je vo filme vyobrazený aktívny život na vidieku.

Teraz neviem, či je to ozaj tak aj v reále, alebo tomu tak bolo zo 20 rokov dozadu, ked sa filmy natáčali. Či to len scénaristi mali bujnú fantáziu. Ale tam to teda žije. Od výstav kvetov, cez súťaže o najkrajšiu záhradu, orchideje po kadejaké literárne súťaže, oslavy slnovratu a neviem, čo všetko ešte ..., lebo zas som teraz videla len zopár častí.Hambím sa

Tak či tak to zvádza k porovnávaniu, toho ako to žije na dedine u nás. Ako čo rozpráva moja sestra žijúca na dedine na Morave, to by aj znieslo nejaké porovnanie. Už len taký Sokol, zastrešuje kopec aktivít. Viem, že mávajú hasičšskú súťaž asi nielen pre deti, bežecké preteky okolo rybníka, plavby lodí, nejaké Vianočné akcie, trojkráľovú zbierku ... aj dačo okolo halloweena ... Jasné v tejto dobe, je toho pomenej.

V našej malej dedine, je spoločenský život veľmi veľmi poskromný, ak nerátam vystúpenie škôlkarov kultúrnom dome, ku deň matiek? Ale zas sme maličká dedina. Ale mali sme tu aj bežecké preteky, bývalý farár bol aktívny bežec. Snáď ešte budú. Dokonca v ten deň sme mali aj súťaž v pečení koláčkov. Tretia som skončila, suseda odniesla, čo som napiekla, bo som steny u dcéry maľovala v tom čase Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe

Možno voľakedy bolo na dedine živšie, dožinky asi mali voľajakú tradíciu, fašiangy, páranie peria ... No dobre futbal sa asi ešte hráva, je to všetko?

Dievčatá, ako to vyzerá, teda vyzeralo pred pandémiou so spoločenským životom na dedine u vás? 


reklama


reklama

dasa_, Pi, 21. 01. 2022 - 07:55

Či to niekde žije alebo nie z môjho pohľadu záleží na viacerých faktoroch.

Hlavne musí v obci žiť niekto, koho bavia také veci, kto rád organizuje. Potom sa dá mnohé. Veľa závisí aj od vedenia obce. Ako je takým aktivitám naklonené.

Mmch, keď si spomenula hasičov - tie ich preteky je najrozšírenejší a aj najmasovejší šport na Slovensku.

Čo si spomínam, tak napríklad u nás sa dožinky neslávili, nespomínam si. Ale výstava kvetov bývala každý rok. Vždy sme mali v záhrade označené jablká, ktorých sme sa nesmeli dotknúť, na lieske boli spočítané orechy Úsmev Už len okrajovo si pamätám, že sa hrávalo divadlo - spolok pravidelne v lete vyrážal na viacdňové guľáš partie. Pár rokov sa konal aj pravidelný Beh 9. mája.

Inak, porovnávanie s anglickým vidiekom je asi ťažké. Nikdy som tam teda nebola, ale čo som čítala, tam sa vždy oceňovalo to, čo ľudia robia ako koníček. Preto tie mnohé súťaže o najlepší koláč, najkrajšiu ovcu .... Aj keď ovca asi nie je správny príklad. Že ľudia "nesúťažia" o to, kto viac zarába. Ale kto má krajšiu predzáhradku.

Môj otec bol veľký organizátor. Z detstva si pamätám, že furt sa doma niečo riešilo. Režíroval divadlo, dokázal v časoch skoro bez telefónov, bez internetu zorganizovať stretnutie rodákov z celého sveta, organizoval pochod k soche Štefánika v neďalekej obci. Toto bola asi jedna z jeho posledných akcii, bolo to tesne pred revolúciou a chvíľu vyzeralo, že pamätnú knihu, kde sa podpisovali účastníci budeme musieť na záhrade zakopať - lebo sa o ňu priveľmi zaujímali isté zložky.

Keď už nebol, tak sme pár rokov organizovali Vianočné súzvuky. Vždy sme pri tom robili aj predaj ručných prác a peniaze z toho išli vždy na vybratú vec v obci.

Potom sa zmenilo vedenie obce a nejak to išlo do stratena

Jaaj, aj mnohé kurzy sa robievali - varenia, pečenia, ručných prác. Dnes v dobe internetu sa nám zdá, že netreba.

 

Kamila, Pi, 21. 01. 2022 - 09:39

Waw, to znie ozaj super, že to voľakedy u vás na dedine tak zaujímavo žilo. Asi to chce len viac ľudí ako bol tvoj otec  ....

balalajka, Pi, 21. 01. 2022 - 09:08

My sme neni vlastne dedina asi 40 rokov, ale časť mesta - predmestie. A ako píše Daška vyššie - treba hlavne niekoho, koho takéto niečo organizovať baví. Na FB máme skupinu - cez 400 fanúšikov. Ja sa nezúčastňujem, priznám sa. Ale rada sledujem, čo sa deje. Aj sa občas zamyslím, či by som sa nepridala, ale potom si idem svoj program. Možno raz ....

Posledne boli na Tri krále na turistike, Lampiónový sprievod robia, opekačky keď je teplejšie na kyselke (min. prameň). Výstavy kvietkov, súťaž o najkrajší balkón a pod. Býval aj Mikuláš, Fašiangový sprievod - to chodím pozrieť, vešia sa Ďuro (pravidelne sa nalakám Veľký úsmev). 

Tak u nás to teda žije. Úsmev

A viem, že keď bicyklujem po tých ktorých okolitých dedinách, tak také miestne o najkrajšie jabĺčko, najväčšiu tekvicu, výstavy vtákov a zajacov - to registrujem po okolí.

Kamila, Pi, 21. 01. 2022 - 09:36

Tak to znie ako super aktivity TlieskamÁnoTlieskam, takze to nie je stratene.

dan-cula, Pi, 21. 01. 2022 - 17:59

myslím,že budeme rozlišovať že pred kovidom a po..

LEBO pred kovidom to bolo naozaj aspon v našom kúte okresu pestré..vianočné trhy,štefanská zábava ,fašiangy a pochovávanie basy,ženský ples,lyžiarske preteky o majstra dediny v každej vekovaj kategorii,"majstrovstvá" v stolnom tenise,zájazdy na rôzne záhradkáske podujata,vzdelávacia a poznávacie-spolok matice slovenskej a jednota dochodcov tam ešte jarné a jesen týždnové pobyty do blízkych kúpelov sa isť vyčvachtať..inak dochodci najaktívnejší, 1x mesačne turistické podujatie,divadelné dni aj pre iných ochotníkov,hasičská zabava,vítanie jari,mikuláš a rozsvietenie stromčeka-vždy s vystúpením deti a miestnych folkloristov,potom folklorne slávnosti,ku dnu matiek v kulturáku akademia detí z MŚ ZŚ,vatra na jána a 29.augusta na SNP,také akože dožinkové slávnosti,bolo aj medobranie(super akcia) pre široké okolie...

teraz -nič!

dúfame,že aspon niečo sa vráti..

 

 

Kamila, Ne, 23. 01. 2022 - 18:56

Waw, tak to znie ozaj úžasne, skoro ako v tom seriály. ÁnoZostáva veriť, že po pandémii sa to postupne vráti do pôvodneho stavu, aspoň voľačo, či už nič nebude ako bolo?

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama