reklama

Keď sa zelená aj tam, kde nemá, alebo extrémna peľová sezóna?

Kamila , 04. 05. 2022 - 15:07

reklama

Milujem jar a predovšetkým máj. Kvitnú kvety aj stromy, lesy sa znova zelenajú.... Všetko žiari pestrými, sýtymi farbami.

Asi menej radosti však majú v tomto období alergici. odkvitajú pomaly stromy, začínajú trávy ... K tomuto "guľášu" sa pridávajú spory plesní. Vraj keď je sucho je viac peľu ak prší tak zas plesní.

Neviem, či tento rok je nejak výnimočný ..., či sa chladnejšou jarou voľajaké kvitnutie stromov posunulo a kvitnú všetky naraz? Teda aspoň u nás je tomu tak? Ešte som nezažila tak zeleno - žlté nánosy naviate vetrom, na všetkom.

Okná sú pocukrované , parapety tiež, chodníky, strechy,  autá ... Voľačo aspoň dážď zmyl, ale veľmi to nepomohlo. Vyzerá to asi podobne, ako keď k nám saharský piesok dorazí, len je to viac zelené. Hľadala som k tomu javu niečo na nete, nenašla. Ako bežne sa mi stalo, že som na jar utierala nánosy na stolíku na terase, ale toto vyzerá byť extrém. Ten kto si dal tú námahu s jarným umývaním okien, si asi veľmi nepomohol, teda aspoň u nás.

Dievčatá, stretli ste s podobný úkazom, či len u nás sa nazbierala vhodná konštelácia sucha, vetra a hlavne veľkého množstva kvitnúcich stromov naraz? Bývame pod lesom, tak tu má čo kvitnúť.

Čo počúvam, tak alergici to fakt v tomto období nemajú jednoduché. Ja vraj peľové alergie nemám, nos mam našťastie priechodný, ale kožné problémy na tvári a krku riadne, ale to môže byť zas u mňa stravou.


reklama


reklama

balalajka, Št, 05. 05. 2022 - 14:38
Tak saharský piesok tu dovialo minulý týždeň - možno preto sa ti to tak nakopilo.A áno - je oveľa chladnejšia jar, lebo čo si pamätám, tak orgovány a čerešne na prvého mája u nás už býval problém. Aj tulipoše mi ešte na severnej strane nedorástli do krásy a kvitnutia. Ale ja mám z toho radosť.Už nám čapce vraj popod okná medvedisko docela blízko, takže hurá - jar je tu. TlieskamTlieskamTlieskam
Kamila, Št, 05. 05. 2022 - 16:07

čo som pozerala, tak ten saharský piesok malo doviať skôr , začiatkom minulého týždňa, toto dorazilo koncom ale, kto vie. Možno s amotal kade tade te púštny piesok a na východ dorazil s oneskorením.

To kde máte toho medveďa? PrekvapeniePohodaPrekvapenie

dan-cula, Št, 05. 05. 2022 - 20:16

a nie je to peľ z ihličnanov...?!u nás zatial nič v tak veĺkom ale ked kvitne hora presne takto máme zeleno žlto všetko "pocukrované"a ked zafúka vietor neraz to vyzerá chvílkovo akoby sa dvihol nad lesom dym(že horí..!)ked som ta videla pred rokmi prvý krát skoro som volala hasičom..

Kamila, Št, 05. 05. 2022 - 21:44

Ihličnanov tu nemáme v lese veľa, zopár, ani briez nie, skôr buky a ktovie čo ešte

Kamila, Ut, 17. 05. 2022 - 12:01

V tomto článku je vysvetlenie záhady - určite to nie je saharský piesok. Je to peľ, ktorý pochádza zväčša z kvitnúcich ihličnanov z čeľade borovicovitých, ktorých peľové zrnká majú väčšie rozmery. A tie majú sezónu v trojočných až päťročných intervaloch. A keď sa pridá atypické počasie, sucho, veterno .... tak sa tieto pele prenášajú na veľké vzdialenosti.
 

Kamila, Št, 19. 05. 2022 - 22:08

Najlepšia je však verzia, ktorá koluje na FB, že nás posypujū práškovým kovidom. Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

dasa_, Pi, 20. 05. 2022 - 06:47

Bolo len otázkou času, kým sa to takto vysvetlí ÚsmevÚsmev Toto tu bude s nami dlhé roky. Keby iba v takýchto rečiach, tak je to ešte fajn Pohoda

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama