reklama

Chodníky

Pridal/a dasa_ dňa 22. 05. 2022 - 08:12

reklama

Občas mám pocit, že by som nemusela sledovať nič okolo, aby som vedela, kedy idú komunálne voľby PohodaPohoda

Úplne mi stačí, keď vidím chodníky. Teda ich opravovanie. Neviem, či je to iba v našom meste. Ale stretla som sa s tým aktuálne na viacerých miestach. Rozrobené chodníky. Rýchlo, rýchlo, aby sme to stihli dokončiť ideálne dva mesiace pred voľbami. Aby voliči videli, ako veľmi na nich myslíme. Čo všetko pre nich robíme. Veď neustále opravujeme chodníky. Že to robíme trochu šlendriánsky, to je druhá vec. Ale staráme sa a je to neprehliadnuteľné. A to je to hlavné. Aby bolo všetkým jasné. Aby všetci vedeli.  Že my sme tí, čo to myslia dobre.

Možno že by tie komunálne voľby mohli byť kľudne aj každý rokÚsmevÚsmev. Možno by sa našlo viac "obecných" riešení. Takých pre každodenný život. Nové chodníky, upratané priestranstvá, vysadená zeleň, pokosené parky, vyriešené parkoviská.


reklama

reklama

Kamila, Ne, 22. 05. 2022 - 09:54

A si vieš predstaviť, že im chcú tera pred voľbami vziať peniaze? Teda aspoň náš minister financií, zas nejaký jalovy zázrak vymyslel že inflaciu, budu rodinám s deťmi kompenzovať samosprávy zo svojho rozpočtu . Ako toto ozaj sledujem z veľkej diaľky, lebo je mi z tej našej politiky, zle, aj z toho co tu máme teraz aj z toho čo sa dobíja z opozície.

Akurát, verim, že majú samosprávy dôvod na paniku.

dasa_, Ne, 22. 05. 2022 - 10:22

ja to zase tak zle nevidím. Samosprávy majú peniaze z podielových daní. A mzda sa zvyšuje. Čiže sa zvyšujú aj dane. Dobre, tým, čo majú deti sa dane znížia. Ale to nie sú zďaleka všetci. Ale celkovo sa mzda zvyšuje. Takže tie dane sa zvýšia. Takže úplne sa toho nebojím.

A druhá vec - veď tie krúžky sa tiež financujú z rozpočtu. Tak samosprávy na fungovanie krúžkov nemusia použiť peniaze, ale použijú sa tie, ktoré dostanú od rodičov. Veď to tu už fungovalo pár rokov dozadu. Akurát sa to volalo tuším Vzdelávacie poukazy. Peniaze sú to furt rovnaké. Buď ich dostane od štátu samospráva a zariadi fungovanie krúžkov (ĽŠU, športu...). Alebo  priamo rodičia rozhodnú, ktoré krúžky pre svoje deti chcú. A kam tie peniaze dajú. Akurát to bude treba zabezpečiť. Ale o týchto peniazoch nerozhodnú samosprávy, ale priamo rodičia. Ja viem, povedala som to skratkovito. Ale viem, že z týchto peňazí (Vzdelávacich poukazov) fungovalo viacero mimoškolských zariadení. Ktoré dnes už nie sú. Jasne, bolo pri tom aj veľa podvodov. Ale to predsa neznamená, že to bolo úplne zlé.

Kamila, Ne, 22. 05. 2022 - 10:42

Dakujem za vysvetlenie, vidis do toho viac, mna len zaraza, ze toto nie je ozaj to najpodstatnejsie, co nasu spolocnost a rodiny v nudzi, pri tak velkom naraste cien momentalne najviac trapi. 

 

dasa_, Ne, 22. 05. 2022 - 10:43

A čo by si konkrétne riešila ty?

Kamila, Ne, 22. 05. 2022 - 13:24

Tema zdrazovania potravin, energii, pohonne hmoty ... v tejto faze musia mat ozaj samozivitelia, matky s viac detmi problem vyzit, to iste dochodcovia ... ,  ale aj dvaja dospeli s detmi a minimalnymi platmi, rodiny s postihnutymi detmi, nedajboze ak sa to naakumuluje. Posledne som sa pozrela na cenu oleja, ktory stal bezne do 2 eur a teraz skoro 4 eur.

Vo faze, kde sa riesi protiinflacny balicek, ako pomoct rodinam, ktoré možno nebudú mať v čase zdražovania na základne potreby, mi kruzky ozaj nepridu, ako najpalcivejsia tema .  Aj ked je asi fakt, ze štat asi nevie, tak lahko zistit, ktore rodiny su na pokraji chudoby, neviem ...

V tejto faze  mi kruzky ozaj nepridu ako priroritna oblast. Samotne skolstvo ma ovela vacsie problemy, a myslim si, ze aj rodiny kde ma matka dve uvazky, aby rodinu utiahla, ako kruzky.

Netvrdim, ze to je oblast, ktoru netreba riesit, ale podla mna urcite nie ako jednu z priorit protiinflacneho balicka. Doteraz, na vacsine zakladnych skol, nejaka ta ponuka kruzkov bola, pre rodicov zdarma, asi aj bez tych poukazov. Jasne, niekto tych ucitelov platil. Ale matky samzoivitelky, mali v tejto faze, moznost poskytnut dietatu, aspon ake take zaujmove kruzky. Takze si nemyslim, ze toto bol a je ich najpalcivejsi problem.

Tema kruzkov a celyn ten system, netvrdim, ze musi byt zly, nestudovala som to cele, len si myslim, ze toto by nemala byt najpalcivejsia tema tejto doby. Zlyhava nam tu zdravotnictvo, skolstvo ... a ceny vsetkeho vystreluju ..., vojnu mame za hranicami, krajinu plnu utecencov ...

Takze sa tu riesia prispevky pre vsetky deti, vsetky rodiny s detmi, pritom, ozaj nie vsetci to potrebuju. Nie som ekonom, ani sociolog, takze ti nepoviem, ako sa to ma riesit ..., len si nemyslim, ze nas uzasny momentalne minister financii sa s odborníkmi radí.

A hlavne sa tu miesaju jablka s hruskami ...

dasa_, Ne, 22. 05. 2022 - 13:49

Aha, vidíš, a ja som myslela, že sa hlavne riešia prídavky a daňový bonus. Čo má priniesť plus v peňaženke práve pre rodiny s deťmi. Za mňa je toto na krúžky okrajový problém. Ak si dobre spomínam, tak prídavky sa majú zvyšovať od 1.7 aj od 1.1. Roky sa prídavky zvyšovali o centy. Teraz je návrh dosť radikálny. Aj keď zmysle sa o tom má baviť až potom, keď to prejde národnou radou. A daňový bonus som ešte ani veľmi nepozerala, lebo treba počkať, čo sa schváli.

Ťažko urobiť niečo so zdražovaním potravín, keď to je minimálne celoeurópsky problém. Čo dať strop na obchodnú maržu? Obmedzenie voľného trhu. Na základné potraviny máme už dlhšie 10% sadzbu dane. Ale nepamätám zníženie sadzby dane, ktoré by ovplyvnilo ceny v obchodoch. Vždy sa nejak stratí v marži obchodníkov.

Keď zdražie elektrina, zdražie phm (lebo ceny ropy na burze), tak sa to samozrejme premietne do ceny všetkého. Rovnako zvyšovanie minimálnej mzdy sa musí nutne premietnuť do zvyšovania cien. To je začarovaný kruh, v ktorom furt bude niekto nespokojný.

Mmch, teraz som si spomenula, že napríklad bola už zavedená dávka pre tehotné ženy. Tuším od apríla 2021 sa vypláca tehotným ženám minimálne cca 7€ na deň. Samozrejme sú tam podmienky. Ale také doteraz nebolo.

Rodinné prídavky na dieťa sú aktuálne 25,88 na dieťa. Napríklad v roku 2016, 2017 23,52€ Čiže naozaj minimálny pohyb. Aj v rokoch, keď na tom bola ekonomika dobre.

Navrhovaná výška prídavkov je určite vyššia a zvyšuje sa aj v januári. Rovnako daňový bonus. Zas sa ozývajú, kde na to zoberieme. Nuž ale veľmi ťažko dosiahnuť aj to aj to. A že sa aktuálne neriešia dôchodcovia? Nedá sa všetko naraz. Aj na nich dôjde.

Kamila, Ne, 22. 05. 2022 - 14:06

Tomu rozumiem, že vôbec nie je jednoduché, riešiť tak obrovskú infláciu. Preto mi v súvislosti s týmito témami, prišli krúžky ako téma, ktorá by tu v tejto súvislosti nemala nikoho pliesť.

Dôchodcovia vraj teraz v juli dostanu trinaste dochodky, takze nejak mini zaplata tu bude. Nijak si netrufam cokolvek tvrdi, ako by sa to malo cele riesit, ale asi uz dlhodobejsie vyskaju problemy rodin na hranici chudoby. Samozivitelky, rodiny s postihnutymi detmi, kde sa jeden z rodicov stara o dieta ..., nie je cesta vyselektovat taketo rodiny, robit pomoc adresnejsiu?

Najvacsi problem vidim v tom, ze tato vlada nielenze nespolupracuje, ale navzajom sa podkopava. A cim vacsi chaos v spolocnosti produkuje, tym viaca nahrava extremistickej opozicii. Toto ma cele frustruje, aj ked sa tradicne tomu snazim nedavat vela energie, aspon nie vedomej. 

Fakt som seriozne zacala uvazovat, zeby som aj odisla zo Slovenska. Politicka kultura uoplna  katastrofa, buducnost za obzormi desivejsia, ziadna lepsia perspektiva ..., Moralne hodnoty ludi, ked pod clankami o vrazdeni na Ukrajine najdem stovky vyrehotanych smajlov .... Je mi z toho velmi smutno, velmi smutno. Kolko tu ma Putin zástancov ...  Nedari sa mi zit len zivot vo vlastnej ulite.

Ako pekne sme odbehli od chodníkov.  Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe

dasa_, Ne, 22. 05. 2022 - 14:28

Hmm, a ako vyselektuješ rodinu, kde sa iba matka stará o deti?

Lebo kvantum rodín proste funguje mimo manželstva. Ako budeš zisťovať, či sa o dieťa stará iba matka, alebo je tu aj otec. Len teda sa nepriznajú k tomu, že dokonca žijú spoločne. A samozrejme aj naopak. Je veľa manželstiev, ale nakoniec sa stará iba matka. Aj o peniaze, aj o platenie manželových dlhov.... Aparát na to by zamestnal hoodne úradníkov. Obce? V malých sa povedzme poznajú. Ale v trochu väčšej obci? Bude fungovať udávanie?

Tých nadštandardne zarábajúcich zas nie je až tak veľa, žeby to celé zachránili, keby sa im tie prídavky nedali. Akurát by to boli financie na tých ľudí, čo by to kontrolovali.

A osobne si myslím, že v každej krajine sú problémy. Niekde menšie, niekde väčšie. Nikde to nie je úplne ideálne.

Kamila, Ne, 22. 05. 2022 - 14:46

ako rozumiem tomu, ze to nie je jednoduche, vyselektovat taketo rodiny. Ale vsak socialka ako postrach funguje, preco nemoze pomoct s vyselektovanim, takto rodin, ak by sa hlasili samotne matky ..., apson o podporu v druhom kole. 

Ano nikde to nie je idelane, ale tusim sme jedina, jedna z mala krajin aspon v Europe, kde sa vladna koalicia s opoziciou nezhodla, ani v boji proti pandemii ani v postoji voci ruskej agresii a nemyslim, tym nejake detaily, ale ze aspon v hrubych rysoch, neexistuje ...

Vojna v policii, justicii, vyhrazanie sa obom od Fica, ked sa on vrati, to iste mediam, jedna z mala slusnych politikov, prezidentka, si to zlizne z oboch stran a dokonca, vulgranostami, skandovanými na námesti ..., kam sme to az dospeli?

A v prieskumoch sme na poprednych miestach, co sa tyka mnoztsva hoaxov ..., lidi, ktori im veria. Boze, ze nas poprasuju covidom, ze Ukrajina boal fasisticky stat, aky sm epotom , my na Slovensku, kde sa k fasistom, hlasi tolko ludi.

Mame nadhernu krajinu, stale som ta doverciva, co veri v dobro ludi, snazim sa verit, uz mi to velmi nejde, neverim v tuto nasu slovensku spolocnost. A neda sa nadavat, len na politikov, lebo to co robi cast naroda na socialnych sietach, je este horsie.

aramana, Ne, 22. 05. 2022 - 19:03

Ja len ku tomuto môj postreh - nie, nie je to celoeurópsky problém, tak, ako to zo vsadial na nás kričí. Pol kilove maslo 1.89, mascarpone 1.09, kilove hranolky 80 centov, dvadsať palaciniek 1.59, celý cheesecake 5 eur, syry, cestoviny lacnejšie ako na SK... Takéto ceny sú v Belgicku Mrkám

Kamila, Ne, 22. 05. 2022 - 20:19

A vieš koľko stáli predtým? ÚsmevAle tie ceny su fakt neporovnateľné nižšie ako u nás. 

aramana, Po, 23. 05. 2022 - 13:10

Všetko išlo hore. Ale raz a o centy. Nie ako u nás v Tescu na nočnej prepisuju denne 30 - 40 poloziek.

Dnes som bola na nákupe... Karfiol obrovský 89 centov, džem ten lidlovy 1.09...

Čo je drahé, to je mäso a olej. Kvôli tomu už mali protesty. Liter oleja stojí skoro už 5 eur. 

Kamila, Po, 23. 05. 2022 - 13:24

No ten olej aj u nas, dovod vojna na Ukrajine, 4 eura. 

aramana, Po, 23. 05. 2022 - 13:12

Ja ti neviem... Inak sa robí obyčajnemu robotnikovi nákup zo 600 eur v čistom a inak nákup z 3000 v čistom. Ešte keď tie položky sú tak drasticky lacnejšie človeku čo má tých 3 tisíc. 

Pozerám sa na to, čo si človek kúpi za vyplatu. 

M.á.r.i.a, Ne, 22. 05. 2022 - 15:28

Až nato, že suma vzdelávacieho poukazu bola 28 €, na rok 2022 je 32 € t.j. 3,20 na mesiac....to dostanú od štátu ináč ostatné je financované zo samospráv. Teraz chce dať sumu 50 € na mesiac....odkiaľ na to zoberie, tak že ide krátiť mestám podielové dane. A na podvody bude ešte vúčšia príčina lebo za tú sumu sa už oplatí počítať aj "mŕtve duše".... viem o čom píšem, roky som s tým robila a možno aj preto toľko mimoškolských zariadení zrazu bolo zrušených. 

dan-cula, Po, 23. 05. 2022 - 11:58

mne napr.vozia z Nemecka tortily,nutelu,prepražené maslo...ale aj nejakú drogeriu DM  a je lacnejšia ako u nás..a to nevravím o tom ,že tam  pravidelne v miestnej pekárničke sa stretajú dôchodcovia(s chodítkami,palicami..) na koláčik a kávu...ked to vidím je mi naozaj ľúto aj mojej mamy,že sa takto nemôžu stretaž napr. u nás-lebo financie..

kurenie na dedine kde nie je plyn-peletky už stoja akolo 450eur a to je na mesiac(ešte elektrina,voda...)uhlie momentálne nie je,aj drovosklady neberú objednávky a na peletky tiež poradovník...no bude bieda pre niektoré rodiny.Nebudem sa čudovať ak sa vybodnú na ekologiu a budú kuriť tým čo im pride pod ruku..

a o poliakoch ani nevravím-teraz sezona kvetov tam muškáty po eur a tu  teda u nás aj 3,50..

a čo sa týka chodníkov a pod.to sú len záplaty-to čo robili u nas pred minulými volbami už sa mrví-lebo koberec dávali ked lialo a už je to všetko popukané a aj vymrvené..

ach škoda slov...

,

dasa_, Po, 23. 05. 2022 - 12:01

U nás vo februári (nie tento rok) robili betónové stojištia pre kontajnery na separovaný zber. Lebo horel termín. Nikoho zjavne neštvalo, že husto sneží. Prednedávnom som tú plochu zametala. A už viem, odkiaľ sa berú tie drobné kamienky na ceste. Presne ako si povedala, vymrvené, vydrolené.

Kamila, Ut, 24. 05. 2022 - 12:05

Momentálne prvým kolom hlasovania prešlo toto:

"každý mesiac by dieťa vo veku päť až 18 rokov mohlo získať príspevok na voľnočasové aktivity vo výške 50 eur.

Dostať by ich malo na konto, ktoré zriadi Finančné riaditeľstvo. Okrem toho od júla narastie výška daňového bonusu a detských prídavkov, ktoré sa potom opätovne navýšia ešte viac od januára 2023."

S tou druhou časťou súhlasím, keď už nevedia riešiť celenú podporu, ale načo do toho teraz Matovič montuje krúžky nepochopím.Prekvapenie Naozaj nemáme, iných problémov. To sa malo riešiť samostatne, a nie vrámci protiinflačného balíčka. Z krúžkov sa deti ani nejadia ani neoblečú ... V konečnom dôsledku to nemusí byť zlá myšlienka, ale nie v tomto čase a v takomto spojení.



 

dasa_, Ut, 24. 05. 2022 - 12:12

Hmm, niektorí tréneri hovoria, že im to pokryje zvýšené náklady napríklad na prenájom bazénov, športových hál. Na cestovné na preteky. Inak by tie zvýšené náklady museli preniesť na rodičov.

 

Kamila, Ut, 24. 05. 2022 - 14:33

len áno, to je zas malá vybraná skupina ...

M.á.r.i.a, Ut, 24. 05. 2022 - 13:48

Máš úplnú pravdu Áno, opäť sa budú zbierať ako som už písala "mŕtve duše" a profitovať z toho budú hlavne športové kluby, ktoré sú financované aj z klubov, sponzorov, nadácií, z 2% daní lebo to je povinnosť tam odovzdať. A dieťa z toho nebude mať nič ani len ten dres lebo si ho bude musieť financovať sám. A doma ho bude šatiť a kŕmiť rodič sám....začne honba za peniazmi lebo teraz nebudú malé oproti vzdelávacím poukazom. 

Kamila, Ut, 24. 05. 2022 - 14:34

Tú čiernotu v krúžkoch som zachytila aj ja u nás, pri  ZUŠ - kách.

Kamila, Ut, 24. 05. 2022 - 21:29

Este jeden pohlad:  "Štát v súčasnosti na voľnočasové aktivity detí prispieva 32 eurami ročne, minulý rok dal na krúžky 17 miliónov eur. Po novom by to bolo 400 miliónov. Navyše podľa pozmeňovacieho návrhu z finančného výboru v parlamente sa má krúžkovné ešte zvýšiť z 50 na 60 eur a o tento rozdiel budú nižšie detské prídavky."

Polovica z tejto sumy pojde na ukor samosprav

Cele to je uplne jalove. Prekvapenie Chudobne deti, nebude mat, kto na tie kruzky vozit a ci budu mat co jest, obliekat si je nepodstatne akosi ... Najvacsi problem Slovenska su momentalne kruzky deti. No zrejme ano, lebo zijeme v dobe, ked na kruzky chodia aj dvojrocne deti a est eaj stredoskolaci, su tak vytazeni kruzkami ...., teda poniektorí Prekvapenie

M.á.r.i.a, Ut, 24. 05. 2022 - 22:18

V každom prípade rodič z toho nebude mať nič, len špekulanti. Opäť sa budú zakladať rôzne združenia s nezmyselnými krúžkami len aby získali peniaze nie deti. Kami robila som s tým roky v CVČ tak dobre viem čo to je. Zrazu budeme mať na Slovensku všetky deti v krúžkoch.

Kamila, St, 25. 05. 2022 - 17:11

A ešte raz voľačo ku "chodníkom", teda krúžkom, napadalo to aj mne, len som to nedala to takychto suvislosti rozumne: Matovič môže predhodiť deti diletantom aj predátorom

"Igor Matovič totiž prostredníctvom ďalšej atómovky úplne bez problémov dáva deti do rúk nevzdelaným, neovereným a potenciálne nebezpečným ľuďom.  Do zoznamu poskytovateľov krúžkov sa totiž bez ťažkostí dostanú aj diletanti či predátori. 

Učitelia základných umeleckých škôl, tréneri a voľnočasoví pedagógovia sa ku svojej činnosti museli dopracovať niekoľkoročným štúdiom, povinnou praxou alebo aspoň certifikovanými kurzmi.

Na prihlásenie sa do zoznamu poskytovateľov služieb bude stačiť potvrdenie od dvoch ďalších ľudí zo zoznamu. Minister financií tak dáva zelenú na to, aby sa rôzni diletanti navzájom podporovali bez ohľadu na svoje vzdelanie, prax a kvality."

Ďalej je v článku spomenuté, riziko možného sexuálneho zneužívania detí , čomu tiež rozumiem

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama