reklama

Ako ste na tom s vážnou hudbou?

dasa_ , 24. 05. 2022 - 10:10

reklama

Za dva predchádzajúce roky som tuším už aj zabudla, že sme chodievali za kultúrou. Nielen do kina, či nejaký koncert na námestí. Aspoň pár krát do roka sme sa vybrali do opery alebo na koncert vážnej hudby. Nie sme nijakí znalci, odborníci. Len občas potrebujeme vybočiť. Za vážnou hudbou sme vždy cestovali viac kilometrov. Nie je problém docestovať. Slovensko je malé a útulné. No ísť večer po koncerte domov, to je už ťažšie.

Keď sa  objavil festival Pro musica nostra, potešilo nás to. U nás mal podtitul Thursoviensi. Koncerty sa konali vždy v nejakom historickom objekte v blízkom okolí s dobrou akustikou. Bola snaha spojiť ich s pamiatkami na rod Turzovcov, ktorý mal svoje sídla aj v našom blízkom okolí. Boli sme na koncerte v starom kostole aj v rekonštruovanej synagóge. Tento rok sa chystáme do zrekonštruovaného kaštieľa, ktorý máme dokonca vo vzdialenosti, kam dôjdeme aj pešo. 

Neviem, či je to tento rok novinka, ale podobné koncerty sa konajú aj o okolí Trnavy s podtitulom Tyrnaviens  a v okolí Prešova s podtitulom Sarossiensi

Nemusíte byť žiadni znalci. Vlastne ani milovníci vážnej hudby. Stačí len prísť a počúvať. Na chvíľu odložiť všetky myšlienky, ktoré sa derú do hlavy. A byť len tu a teraz.

Samozrejme, výborná možnosť prevetrať slávnostné oblečenie ÚsmevÚsmev Alebo len príležitosť odložiť rifle a obliecť sukňu. Aj keď oblečenie nie je predpísané.

Mrknite. Možno zistíte, že máte kultúru za rohom. Tak prečo to nevyužiť?


reklama


reklama

Kamila, Ut, 24. 05. 2022 - 10:59

To znie ozaj skvele. veru po dvoch rokoch sa to všetko rozbehlo v plnom prúde, až sme skoro zabudli. teda aspoň ja, keď zisťujem koľko akcii sa zrazu koná v centre Košíc, len pre mňa od ruky.

Späť k vážnej hudbe, rozmýšľam, že som asi na žiadnom koncerte vážnej hudby ešte nebola a to mám túto hudbu rada. Zväčša skončím, pri počúvaní na youtube, alebo voľakedy som mala zopár platní.

Ale šla by som Hambím sa

dasa_, Ut, 24. 05. 2022 - 11:06

Jaaj, tá atmosfére k tomu je super. Také to ticho krátko pred začiatkom. Ešte rýchlo niekto odkašle, aby nerušil. Niekto posunie stoličku. A niekto vždy zabudne vypnuť telefon.

Dopraj si také. Tá zmena je dôležitá. Určite u vás nájdeš. A ani nemusíš cestovať skoro 200km do Bratislavy, ako my.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama