reklama

A čo urobíš ty?

dasa_ , 25. 05. 2022 - 12:29

reklama

Valí sa to na nás z každej strany. Cez vysoké ceny ropy (a dovolím si podotknúť, že boli vysoko aj pred začiatkom vojny na Ukrajine) naozaj idú ceny hore. (kto by chcel pozrieť vývoj cien, tak nech sa páči, graf)

Treba sa prispôsobiť. Tí, čo majú rodinné domy, môžu uvažovať o iných zdrojoch energie. Alebo aspoň teplej vody.

V bytoch je to ťažšie. Tak prichádza iba šetrenie. Konečne som sa rozhúpala a začínam vypínať spotrebiče z Stand-by režimu. Junior sa rozhodol, že vymení disk na servery. Vraj tiež ušetríme. A ak sa nemýlim, ešte máme doma zopár žiaroviek, ktoré môžeme vymeniť.

Osobitná kapitola je varenie. Nejak som stratila inšpiráciu. Lebo hodiť mäso na panvicu a k tomu upiecť zemiak je veľmi rýchle a lákavé. Len by sa hodilo aspoň prestriedať aj s obyčajnejšími jedlami. A stále mám rezervy, že neodhadnem presne, čo sa zje. A niečo sa aj pokazí. Lebo napríklad zrazu nie je na také chuť. A aj keď poznám viacero jedál, ktoré "čistia chladničku", tak nie vždy sa podarí.

Čo ešte?

 


reklama


reklama

Kamila, St, 25. 05. 2022 - 18:53

No neviem, tie zásuvky musím ošetriť aj ja, lebo niečo máme ošetrené  a niečo pre zložité zapínanie  a vypínanie zásuvky s prepätovou ochranou ani nie. Na podporu vykurovani máme slnečné kolektory už cca 17 rokov, aj by som ešte skúšala riešiť teplené čerpadlo, ale ni sranda do toho, čo mame dopasovať, tak či onak. Asi mám aj nejaké miesto na streche na fotovoltaiku, len tiež nie sranda, to celé vybaviť, zaplatiť ..., ta asi to ešte chvíľu bude dozrievať. Počkám, kým budú lacnejšie  a dostupnejšie batérie. Verím, že komponenty k alteantívnemu vykurovaniu, výrobe elektriny by mohli byť časom lacnejšie. Čo som počula na fondy či podporu štátu sa nedá spoliehať, za 15 minút boli rozobraté.

dasa_, St, 25. 05. 2022 - 19:02

Bavila som sa s kolegyňou. Majú dom tepelné čerpadlo zem-zem. Si pamätám, keď kvôli tomu mali celý dvor rozkopaný. Ale roky vraj fungujú v pohode. Majú aj fotovoltaiku, ale elektrinu z nej nepoužívajú, ale odpredávajú do siete. Ak si dobre pamätám, zriaďovali  to ešte v úplne prvej vlne, keď sa to dosť oplatilo.

Mne je jasné, že všetky zásuvky nevyriešim. Hovorím si, že aj dve budú lepšie ako nič. Plus jedna, dve žiarovky.

A ešte mám na pláne, vlastne už to mám dohodnuté - čistenie kotla, odstránenie vodného kameňa zo snímačov teploty.

Kamila, St, 25. 05. 2022 - 19:16

Teraz sú v kurze iné tepelné čerpadlá, netreba rozkopať celý dvor, stačí mať prietsor okolo domu. Videla som aj menšie čudo, možno 1 m x 0. 7 x 0,7 m, ale sú vraj aj väčšie. 

No áno, niekde treba začať.

balalajka, Št, 26. 05. 2022 - 05:47

Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev

A keď sa všetci ukľudníme a nebudeme panikáriť, tak zistíme, že áno - dobehli nás. Lebo síce ušetríš možno nejakých 100€ na elektrike, ale prvotná investícia je veľká. A ktohovie, čo budú tieto technológie stáť o pár mesiacov. Tieto paniky v začiatkoch zdražovania majú hlavne za úlohu naštartovať ekonomiku. Nebude ryža - hurááá, kupujme ju všetci, čo ak bude stáť 2€. Olej podražie! A zas hurá všetci na nákupy - a cena sa utešene štverá nahor. Nie pre zvyšovanie cien základných komodít, ale stúpol dopyt, teda môže sa zdvihnúť cena - áno, zákazník je bezdôvodne ochotný dať za ten olej viac, dokonca si ho kúpi, však sa nepokazí. Do toho šup hrozba jesennej pandémie, nejaké nové kiahne a už tu máme dôvod zdvíhať ceny. Zaujímalo by ma to - ale fakt zaujímalo, či aj potravinový priemysel je na tom ako napr. dopravný, kde zazmluvníte ceny niekoľko mesiacov (až rokov ) dopredu a tie musíte držať. Čo na tom, že je to likvidačné Úsmev?! A niekto sa chechtá, ako ľudia bláznia za kolektormi, ktoré pred 5timi rokmi neboli vôbec ekologické, lebo však výroba neni absolútne EKO. Úsmev

Ešte nešetrím v zmysle prvotných investícií. Na moje handry akurát som začala loviť vo vodách sekáčov a trikrát sa spýtam, či mi vec FAKT treba. Jo! A upratujem skrine.  Chichocem saChichocem saChichocem sa

dasa_, Št, 26. 05. 2022 - 06:43

Áno, treba fakt uvažovať aj nad cenou. Veľakrát sa hovorí, že si máme kúpiť úspornejšiu chladničku či mrazničku. Akurát je otázka, či keď porovnáš cenu novej chladničky s úsporami energie, tak by nevyšlo najlacnejšie to, že kým je vec (chladnička) funkčná, tak ju proste používaš.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama