reklama

Koľko toho oleja nám je vlastne treba?

Pridal/a balalajka dňa 26. 05. 2022 - 05:38

reklama
Som uvažovala, či sa spýtam ako to zvládate. Či už šetríte, či škrtáte, či idete v peňaženke na doraz alebo čo, ale poväčšmi vidím že sa všade mrnčí akurát okolo oleja.Ten je fakt posledný, čo mňa trápi. Ja totiž toho oleja miniem max liter na mesiac, aj to preháňam. Vážne. Ak si to prepočítam, že stál 2€ a teraz stojí 4€ (nestojí - v pondelok som kúpila slnečnicový a stál 2,80€, repkový o 20 centov stál menej). Ale iná značka sa fakt štverala k tým 4. Mňa len udivuje, že pre väčšinu je olej problém číslo jedna.Mňa skôr trápi to, že ak som za pohonné hmoty vysolila mesačne 70€, dnes zaplatím 97€. To mi nabúralo rozpočet viac. Alebo taký chleba - lebo ten sa u nás spotrebuje cca 4 pecne týždenne - mesačne to bolo 19,20€ a teraz 25,60€. 6,40 len za chleba je viac ako 2€ za olej do mesiaca.Tak furt nevidím dôvod lamentovať nad olejom z Ukrajiny.Alebo mäso - kura stálo okolo 5,50/kg a stojí 7,50€ a teda my toho v prepočte na mesiac minieme viac ako za ten olej.Mne je jasné, prečo tie ceny rastú, ja len nechápem, prečo sa vypráva hlavne o tom oleji. PS - a možno nás toto potravinové zdraženie donúti zdravšie žiť. Menej smažiť, menej sladkostí a pochutín, a celkovo menej jedla. Len či budú mať - parafrázujem -  pracovníci z čokoládovne čo jesť.

reklama

reklama

Kamila, Št, 26. 05. 2022 - 06:38

Toho oleja aj ja málo míňam, spomina sa zrejme preto, ze je ten narast ocividny, dvojnasobok povodnej ceny. ;) Pri inych potravinach, je to mozno do 30 %, ale je fakt, ze ich nakupujeme viac a častejšie.

Inak po dlhšom čase, som si kupovala knihu,  ebook, v cene volakedy samotnej knihy. 15 eur za relativne utlu beletriu mi pride dost, ale za cena papiera od minulaho roka vzrastla enormne, registrujem pri časopise Torty od mamy. To len pozastavenie sa, bez knih prežijeme ...

Tankovanie bude vyzva a s rastucimi nakladmi na prepravu, budu znova narastat ceny vsetkeho.

dasa_, Št, 26. 05. 2022 - 06:51

správne chápem, že si kupovala elektronickú knihu? A zdražela aj tá? Hoci nie je tlačená?

Mmch, celkom presne spomínam, že keď som v roku 1989 začala pracovať, tak som si kupovala maximálne 1 knihu mesačne. Chodila som domov okolo kníhkupectva. Pravidelne som sa zastavovala a dopredu vyberala, čo si tento mesiac kúpim. Najviac si pamätám, že som sa tešila na knihu o pestovaní kvetov Úsmev Knižnice existovali aj vtedy, aj dnes.

Mmch, práve tento týždeň som sa niekde dočítala, že knižnice začali na našom území vznikať Hneď po vzniku Československej republiky v roku 1918. Knihovníci boli veľmi často učitelia v obciach.

Kamila, Št, 26. 05. 2022 - 07:22

E knihu som kupovala, mam pocit, ze aj pti tych rastu ceny. Ale pozastavila som sa hlavne ori cene tlacenej knihy. Jasne zaobideme sa. Momentalne malo citam,  napriklad pri dlhom cestovani vlakom alebo na dovolenke Hambím sa

dasa_, Št, 26. 05. 2022 - 07:04

Podľa mňa treba na tom hľadať aj pozitíva. Jasne, že sú ľudia, čo sú na tom zle. To teraz neriešim. Ale takú bežnú vrstvu. Naozaj nás to môže niečo naučiť.

Niekto sa naučí napríklad jazdiť po diaľnici na spotrebu. Niekto kúpi menej sladkostí. Sladených vôd. Alebo menej superhypermoderných tričiek. A to možno nakoniec bude aj o tej ekológii. 3-4 km od domu sa dá kľudne dôjsť aj pešo. Keď niečo potrebujem. A mám čas. Respektíve si ho viem naplánovať.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama