reklama

Opraviť či kúpiť nove?

Kamila , 27. 04. 2022 - 18:17

reklama

Pred týždňom mi odišiel do večných lovíšť robot. Taký trochu lepší. (Viem, že tie menej výkonné odchádzajú často, predsa je to záťaž dlhé šľahanie a iné...) Nestalo sa to prvýkrát. Spomínam, si, že raz ho už manžel rozoberal. Ani neviem, či niečo opravil, alebo len vyčistil a zas nejakú dobu fungoval. Úsmev

Tentoraz to už vyzeralo ozaj vážne. MM vie, že robot potrebujem, a tak nad ním strávil celé sobotné dopoludnie. Asi ho to aj kus baví? Rozchodiť ho zatiaľ nerozchodil, ale dcére spravil výklad ako funguje elektrický motor a iné. Ja som barz nepočúvala, mala by som to vedieť, však som nejaká silnoprúdarka Chichocem saVeľký úsmevVáľam sa od smiechu po podlahe Už neviem, teda len orientačne. Hambím sa

Ale dozvedela som sa, že v mojom robote, tuším aj vo všetkých domácich elektrospotrebičoch s nejakým krútivým momentom, sú nejaké uhlíky, ktoré slúžia na spínanie motora? Fakt tomu, už po toľkých rokoch nerozumiem, tak som možno blbosť napísala. Hambím saPointa, že ten uhlík na pružinke, by mal mať nejakú dĺžku cca 2,5 cm, ostalo z neho tak 3/4 cm. Bodaj by to fungovalo.

Takže MM to ani po 3 hodinách zábavy nevzdal a objednal nové uhlíky. Poštovné bolo drahšie ako samotné uhlíky. Dokonca aj celý nový motor sa dal kúpiť za 20 eur, robot stál voľakedy asi 200 eur?. Tento bude pokus o opravu č.2. Verím, že môjho dôležitého kuchynského pomocníka drahý rozchodí.

Otázka, či treba nový robot, alebo sa dá opraviť, zaznela u nás minulý víkend niekoľkokrát. Trochu to súvisí aj s projektom v susednom Rakúsku. Spustili tam grant, či neviem čo, ktorý umožňuje požiadať o pokrytie polovice nákladov na opravu akéhokoľvek staršieho elektro spotrebiča (asi aj mobilu, PC... ) až do výšky 200 eur.

Pointa, by mala byť ekologická. Aby sa nekupovali, tým pádom nevyrábali nové spotrebiče, ktoré sú takou či onakou environmentálnou záťažou, ale používali staré, ešte funkčné, ktoré sa možno úplne jednoducho a nie draho dajú opraviť.

Vraj tento projekt mal za prvý deň veľkú odozvu, využitie. Asi aj u nás by sa také uživilo, ale neviem o tom, že by to bolo v pláne, možno raz. Tak už len mať doma zručného chlopa, alebo niekoho v rodine..., bo niektoré oficiálne opravy až tak lacno nevychádzajú.

Pozrite si aj


reklama


reklama

dasa_, St, 27. 04. 2022 - 18:58

Keď nemáš doma nadšeného kutila, tak je s tými opravami ťažko. Si predstav, koľko hodín na tom manžel strávil. No dobre, možno profesionál by to rýchlejšie vedel. Ale aj tak. A len tak orientačne, ze 5€ na hodinu to nikto robiť nebude. Plus náhradné diely, aj keď možno nedrahé, ale čakanie na ne, poštovné. A keď to potrebuješ, budeš čakať mesiac? Ťažké otázky.

Kamila, St, 27. 04. 2022 - 20:27

Ja viem, ale odbornik , čo to pozná spraví možno do hodiny, ale súhlasím chce to odborníka. To ten druhý fariant, ked stát dopláca za opravu polovicu nákladov, už znie zaujímavejšie.

dasa_, St, 27. 04. 2022 - 20:57

s tými cenami je to hodne zložité. Kedysi som poskytovala isté služby v súvislosti s PC. Cena bola pevne stanovená, tí čo to potrebovali ma volali. A ja, nakoľko som sa v tom naozaj vtedy vyznala som to mala za 5 minút hotové. Napriek tomu, že vedeli cenu dopredu, potrebovali to, odmietli mi zaplatiť. Lebo vraj veď to trvalo iba 5 minút. Vôbec nebrali do úvahy, že na to, aby som to urobila za 5 minút som to musela dosť dlho študovať, musela som presne vedieť, čo a ako. Sami sa trápili a nešlo im to. Poučila som sa z toho. Lebo na tých 5 minút práce som to musela x hodín skúšať.

Podobne je to aj s tými opravami. Odišiel televízor. Len blbý kondenzátor za pár drobných. Ale musíš vedieť, kde ho hľadať. Ako funguje, čím nahradiť. A ešte, ak to robíš profesionálne, musíš hľadieť, aby si si na to zarobil.

Bolo by ideálne, keby sa dalo všetko opravovať. Len už som trochu skeptická

Kamila, St, 27. 04. 2022 - 21:23

Rozumiem tomu, že na to treba znalosti a zručnosti, preto aj cena opráva je dosť vysoká. Pri takých mobiloch, často výmena displeja, stojí 1/2 aj viac nového mobilu. Takže áno všetko je relatívne, len sú pripady, keď v konečnom dôsledku nemusí byť oprava drahá, len by to bolo treba skúsiť. Nemyslím teraz domáceho kutila, ale značkového opravára, skôr ako začneme zháňať novú pračku, chladničku ...

dasa_, St, 27. 04. 2022 - 21:48

Mali sme dvorného opravára pračky. Pár krát bol u nás. Potom sa znova pračka porúchala, ani neviem, čo jej bolo. Najskôr sa menil remeň. Ok, nebolo drahé. Ale nepomohlo. Tak potom programátor. To už bolo horšie. 150€. Aj sme váhali, ale vraj tá pračka má dobrý motor, tak teda ideme do toho. A nepomohlo ani to. Nakoniec to bol obyčajný kondenzátor. Keby sa na to bol na začiatku poriadne pozrel, tak by zrejme bol videl, že je nafúknutý. Asi nie je čudné, že dnes už neopravuje. Dnes predáva poistky, dlhopisy, akcie..... Teda sprostredkúva. A zarobí si viac ako opravár.

Blbé je, že teraz to vyzerá, že som proti tomu. Nie. Nerada čokoľvek vyhadzujem. Snažím a používať do úplného konca. Opravujeme do zblbnutia. Na druhú stranu, tými dotáciami nie som si úplne istá.

Mmch, čo sa týka tých displejov - sám o sebe nie je problém. Ale skoro každý mobil potrebuje na výmenu špeciálne náradie. Určené pre ten ktorý model. A niektoré snáď ani nejdú vymeniť. Takže tu by som fakt privítala nejakú unifikáciu.

 

Inak možno nie je problém vymeniť, keď sa pokazí. Horšie je, keď človek vymieňa, lebo sa mu už nepáči. Teda, vymeniť, keď tomu nájde nové použitie, to je OK. Ale mnohokrát sa rovno vyhadzuje. Tak ako s nemoderným tričkom. Nie preto, elbo je zodraté, ale nemoderné je. Preto treba nové gate, nové bundy, nové tričká. Topánky.

balalajka, Št, 28. 04. 2022 - 14:51

Ak je v záruke, nesieme opraviť. Úsmev

Opravujeme po záruke, kým si majster trúfa. Toto ja nesmierne obdivujem, každú opravu, do ktorej sa manžel dá. Alebo aj hocikto iný.

No tá hodnota opravy ako písala Daška vyššie - ono je tých 5€ aj málo za hodinu.

No a add opravy v robote - ono to občas vyrobiť nový kus trvá kratšie ako oprava. Úsmev Lebo ten starý kus demontuješ, bárs hneď vieš chybu diagnostikovať, tak ju musíš odstrániť. Všetky časti vyčistiť - niektoré nahradiť za úplne nové. A potom nanovo celé zložiť. Alebo len teda časť zložiť. Skutočne niektoré opravy sú drahšie ako nový kus keď si to vezmem a oprávnene.

Ja som naposledy tak vymieňala displej na telefóne.

Pomaly za rovnaké peniaze ako za nový kus - teda tak, že menšie delo (menej funkcií, aj tak všetko nevyužívam), ktoré je teraz na trhu ako ten môj 4 ročný. Ale tak - už sme si spolu zvykli, sa ľúbime - máme spolu vzťah Veľký úsmev - spolu sme nonstop, občas aj spolu spíme Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe, potom on sa zduje, nekomunikuje, ja nadávam, on pre niečo piští, ja kričím nech nepiští, ale 99% času čo sme spolu sa poslúchame - je to vzťah nie? Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev

Kamila, Po, 02. 05. 2022 - 09:49

Hlásim, že môj veľký domáci pomocník je opravený, môžem znova piecť. Hambím saPri šľahačoch a kuchynských robotoch, môžý byť fakt problémom, "zbrúsené" uhlíky. Sú to lacné záležitosti, už len nájsť odborníka na opravu.

marta034, Ut, 31. 05. 2022 - 20:32

Opotrebovane uhliky je najbeznejsia porucha motorov pouzivanych v domacich elektrospotrebicoch. Oprava lacna a 100 %

Tomáš97, Po, 15. 08. 2022 - 14:46

Kamilka, ja som napríklad úplne ľavý v tomto a neviem sa sam seba predstaviť ako niečo opravujem. Robil som však v jednom veľkom e-shope na Slovensku ale má predajne v cz aj HU. Chodili nám rekalamcie a keď som ich prijmal tak už sme mali v systéme ukázané ktoré veci ani nemajú vôbec servis. Niekedy cez sezónu sme až do výšky 60€ tuším alebo aj viac veci ukončovali dobropisom. Často prišli ľudia s tým, že sa pokazilo príslušenstvo pričom hlavný produkt bol v poriadku. Alebo že sa zlomila na vysavaci hadica. Proste niektoré veci servis ani neuznal niekedy a nedali sa ani náhradné diely objednať. Napríkad Sencor je v tomto taký. Na veľa veci sa nedá ani objednať náhradný diel a keď sa ti napríklad k mixeru kde máš 15 dielov jeden zlomí napríklad nádobka tak si v prdeli. Záruku neuznajú a náhradný diel nekúpiš. 
metlicky to iste. Možno by bolo na zvážení keby európska únia zavedie univerzálne niektoré príslušenstvo ako aj nabíjačky ... mininmane aby môže jedna firma (IČO) napríkad sencor všetky by boli kompatibilné, bosch, xiaomi ... aby nemôže byt na kazdy vysavač xiaomi  ina nádobka ... skratka predavat v krajinách Eu  len výrobky ktoré bude možne aspoň 5 rokov servisovat. Alebo zálohovať elektrospotrebiče aby nekončia v komunálnom odpade.

napríklad mame doma jeden xiaomi robot vysavač ktorý má pokazený nejaký senzor a nedá sa opraviť. Baterka všetko mi funkčné brat by ho aj dal opraviť ale oprava by stala niekolko sto euro a nový stal 180€ .

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama