reklama

Všetkým spontánnym dobrodruhom ala Balalajka

Pridal/a kp dňa 12. 06. 2022 - 16:34

reklama

Na známosť sa dáva táto skvelá správa... čože, u vás ju ešte vrabci nevyčvirikali?
Tak to aktuálne za ne preberám ja.
Podľa rozhodnutia Spolkového snemu sa od 1.6.2022 do obehu dostal tzv. 9€-Ticket. Nech už boli pohnútky navrhovateľov a schvaľovateľov akékoľvek, tento lístok platí vždy na jeden celý mesiac a na osobu, ktorej meno na ňom uvediete. Preukázať sa daná osoba musí, samozrejme, nejakým oficiálnym dokladom, kde je jej foto (občiansky, pas).
Za všetky tri mesiace vás tento špás vyjde na 27€/osobu. Kúpiť sa však dá i jednotlivo.
Lístok platí v celom Nemecku, ale pozor: iba pre spojenia s označením "Nahverkehr" (krátke vzdialenosti) - čiže mestská hromadná a regionálne vlaky/autobusy.
Zakúpiť si ho môžete na všetkých vlakových alebo metrových staniciach. V automatoch, pri prepážkach. Aj hneď za všetky tri mesiace naraz.
Záleží na vás, ako spontánne ste odhodlaní cestovať. Či si trúfate riskovať, že práve vami vybrané spojenie si zvolí ďalších stotisíc nadšencov a buď sa s nimi udusíte či ugrilujete vo vagóne - letná varianta BA.5 si už mädlí dlane - alebo budete na poslednú sekundu hľadať iné smery a spojenia.
Nezabudnite si so sebou do batožiny pribaliť i dobrú knihu, karty či ihlice a vlnu. Nech máte nejakú zmysluplnú činnosť na x-hodín, strávených na koľajniciach.
Lístok som si zakúpila už i ja. Práve sú u nás prázdniny, tzv. Pfingstferien a s mužom sme sa rozhodli využiť ponuku, akej tu ešte nebolo. Dúfajúc, že mnou zvolené trasy nebudú cez pracovný týždeň u konkurencie až tak "in".
Rozhodli sme sa pre jednodňové výlety a smery som volila tak, aby sme jednorázovo netrčali vo vlaku viac než +/- dve hodiny. Výhodou je naša východisková stanica Mníchov.
V stredu máme namierené do Passau. Vo štvrtok do Oberstdorfu a v piatok do Memmingenu.
Zážitky z ciest pridám neskôr.
A kam to ťahá vás?


reklama

reklama

Kamila, Ne, 12. 06. 2022 - 20:42

Zachytila som túto správu, niečo  v štýle miernej paniky, že preplnené vlaky a bezradný sprievodcovia.

Som zvedavá aké budú tvoje skúsenosti. Ale snáď v tomto čase, by to ešte nemalo byť také zlé, ale mňa tie vaše prázdniny aj po toľkých rokoch mätú. Hambím sa

A tie krátke vzdialenosti to je zhruba aké maximum?

kp, Ne, 12. 06. 2022 - 20:57

hej - ta panika vypukla minuly tyzden, ked tu bol v pondelok sviatok - Turice (to su vlastne i tieto prazdniny, posledne pred letnymi, ktore budu o 7 tyzdnov - ale kedze som dala vypoved a v skole uz pracovat nechcem, tak nebudem uz ani mylit prazdninami Veľký úsmev) - staci na stranke zeleznic do vyhladavania zaznacit "Nur Nahverkehr" - ako priklad som dala Mnichov-Passau a ono ti vypise 9€ moznosti

Kamila, Ne, 12. 06. 2022 - 21:11

To znie zaujímavo, mimo školstva Hambím sa, ale verím, že stačilo. 

Inak pozerám, že do 9 eur sa aj 6 hodinová trasa vošla.

kp, Ne, 12. 06. 2022 - 21:14

na hodiny nepozeraj, bo to je jedna a ta ista trasa, ale s prestupmi a dlhym cakanim na pripoj pri tej 6-hodinovej Mrkám

kp, Ne, 12. 06. 2022 - 21:24

ide o to, ze ty mozes cestovat z jedneho konca republiky na druhy, teda krizom-krazom... len tie cesty si  musis vyskladat ako puzzle regionalnymi spojeniami Pohoda

Kamila, Ne, 12. 06. 2022 - 22:59

ÁnoTo asi na seba ušili riadnu búdu. Som zvedavá ako to dopadne a či to bude mať do budúcna plánovaný efekt, že ľudia budú viac cestovať hromadnou dopravou. Na druhej strane, by zas v lete mali minúť menej na drahého benzínu.

dasa_, Po, 13. 06. 2022 - 07:16

Jaaj, si pamätám pred rokmi že bola taká lidl akcia, za nákup, lístky zadarmo na jeden deň na ktorýkoľvek vlak na Slovensku. Sme sa vybrali do Košíc a bola to teda pamätná cesta pre nás Úsmev Teda pre mnohých. Lebo túto trasu si vybrala väčšina. Tí, čo vyberali rôzne bočné dopadli lepšie. Ale vlastne ani my sme sa nakoniec nesťažovali, lebo bol zážitok :) 12 ľudí v kupé, nastupovanie malých detí cez okná, klobásové chlebíky hneď vo Vrútkach ÚsmevÚsmev

kp, Po, 13. 06. 2022 - 09:54

to skoro ako cestovanie v Indii Váľam sa od smiechu po podlahe Michael siel so spoluziakmi v utorok alebo stredu do Norimbergu a este niekam a povedal, ze uz osial opadol, resp. uz nebol sviatok a dalo sa ... tak som zvedava, co zazijeme my

balalajka, Po, 13. 06. 2022 - 07:58

Balalajka je snob, pozor na to. Má rada 1.triedu a keď, tak búkuje miestenky, takže neušetrím. Chichocem sa VIeš, ja zväčša keď idem dovolenkovo, tak idem v rámci 24hodín. A toto by bolo fakt len po Ansbach tými regionálkami. Veľký úsmev

Ale mať týždeň, tak idem do toho.

Zatiaľ hľadám ako sa dostanem budúci týždeň do Frankfurtu v ranných hodinách (aspoň o 8mej) a furt nič neviem nájsť. Jako šak aj letecky sa dá, len letenka čul stojí toľko čo hotel a vlak a ešte jedna špičková večera s welnessom asik. Váľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlaheVáľam sa od smiechu po podlahe

kp, Po, 13. 06. 2022 - 10:37

no co poznam zo skusenosti z cestovania na tabory, tak tu u nas je i 2.trieda vlastne prva trieda Chichocem sa ale ja som myslela to spontanne rozhodovanie, co sa cestovania tyka ... ze od myslienky ku zrealizovaniu to netrva dlho ... a inak ponuka plati do konca augusta, cize este mas cas Mrkám ... a co sa Frankfurtu tyka, tak to nakombinuj s jednodnovou navstevou napr Norimbergu a odtial to mas potom uz iba na skok (vybrala som tento Frankfurt z 2 moznych)

balalajka, Po, 13. 06. 2022 - 10:45

Díky za pomoc. Idem sa tomu povenovať veru, lebo som to vypustila.

Kamila, St, 31. 08. 2022 - 15:26

Tak dneškom končí v Nemecku experiment s 9 eurovým lístkom na mesiac, na dopravu regionálnymi vlakmi .... Projekt mal za cieľ, aby viac ľudí presedlalo s osobnej automobilovej dopravy na hromadnú. Aj keď tieto lístky si asi u Nemcov získali veľkú obľubu, vraj sú nejaké petície?, pokojné demonštrácie za jeho zachovanie ..., výsledok je zrejme rozpačitý. Vraj to bude tým, že z auta sa do hromadnej dopravy presunuli ľudia, skôr pri neplánovaných cestách, ktoré im nízka cena umožnila, ako pri pravidelných nutných a plánovaných cestách?

Ale vraj nejaká drahšia forma možno nahradí, tento skúšobný projekt s cieľom znižíť spotrebu nafty a benzínu, ktorej cena v dôsledku vojny na Ukrajine prudko rastie.

Katka ako to vidíš, ty? Predsa si si to užila v reále, a viac vidíš do diania politikov, samotných Nemcov. Malo to zmysel?

balalajka, Št, 01. 09. 2022 - 12:37

Ježiš, vlakový systém v Nemecku som si trochu užila a o 3 týždne necelé užijem asi zas. Teda DÚFAM!!!

9€ lístky som nevyužila. Ale som využila raňajšie spoje vo Frankfurte. Môžem povedať, že tým, že Frankfurt je mesto trošičku väčšie aj s jeho predmestiami, tak presuny regionálkou sú viac ako zaujímavé. Aspoň pre mňa. Nakombinovať ale presuny lokálkami na väčšie vzdialenosti, aby som auto nechala doma by som si netrúfla. Dôvod? Meškania spojov. Zažila som niekoľkominútové a teda ísť z roboty a dojsť nie o 19 ale o 21 je docela sranda asi.

Nooo a využívané boli dosť teda. Len neviem porovnať, ako to bývalo predtým.

Všeobecne mám vždy ale pocit, že keď cestujem do sveta a využívam miestnu dopravu, tak zloženie cestujúcich je oveľa rozmanitejšie ako u nás. U nás vidím študentov a sem tam dôchodcov. Sem tam mama na materskej s dubákom v kočári alebo na rukách. Akoby pracujúca trieda cestovala výhradne autom.

Ale môže to byť len a len môj pocit, alebo zle zvolené časové pásma cestovania.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama