reklama

Čo pozitívne môže priniesť veľké sucho?

Kamila , 21. 06. 2022 - 09:13

reklama

Uvedomujem si, že  problém, s ktorým zápasíme v časti východného Slovenska, asi nie na severe a asi ani na západe našej krajiny. Teda aspoň , čo som zachytila, z nejakých súhrnov.

Napriek tomu, že Slovensko je malé, rozdiely v množstve  dažďových zrážok sú veľké. Veď už len keď si vezmem na porovnanie cca 10 km vzdialene Košice, občas je to iný svet.

Minulý, či predminulý týždeň syn odtiaľ hlásil veľké lejaky a u nás spadlo symbolických pár kvapiek. Situácia na ešte vzdialenejšom východe, ktorú monitoruje otec, je ešte horšia. Tam nespadlo, ani tých pár kvapiek. Nepamätám si tak vyprahnutú zem, trávu v júni, zaprášenú poľnú cestu, možno ani koncom leta. A to ešte aj zima bola extrémne suchá.

Samozrejme, celý svet nespasím, ale snažím sa aspoň svoju mini zeleninovú záhradu. A tak každý večer pobehujem po vonku s polievačkou. Našťastie má naša obec vlastný novo opravený zdroj vody, toho času s prebytkom, tak mám čím. A vrácmi pokusu zostať pri zdravom rozume, som našla v tomto suchu, aj nejaké pozitíva:

  • každý večer mám pravideľný pohyb po vonku, večerný čas je môj, dobíja ma. A ak by sami nechcelo vysušená pôda nepustí
  • mám s čím polievať
  • rovnako postupuje aj sused, tak mám s kým prehodiť zopár viet
  • burina menej rastie
  • nemáme slimáky
  • nemáme zničujúce búrky 
  • krásne slnko svieti, skoro stále

Ale už by sme voľajaký dážď potrebovali, aby zemiaky u susedov, aj všade naokolo porástli, aj obilie a iné zdroje obživy v malom či veľkom ...

Inak so zistila, ako sa meria deficit zrážok. Sucho sa určuje porovnávaním s priemerom zrážok za nejakých cca 50 rokov dozadu. Je to celá veda, okrem toho sa sleduje aj prietok riek, ktorý s a tiež porovnáva s priemerom výšky hladín, za zopár desiatok rakov. A neplánovane som si pozrela prognózu na najbližšie dva mesiac, no nic moc. Ono tie klimatické zmeny by sme mali brať vážne, len keď tu celú snahu vojna pohnojila. Znovu sa spúšťajú niektoré odstavené uhoľné elektrárne a ti už bolo včera neskoro. A to som chcela byť pozitívna. Hambím sa Tak možno nabudúce. 

Dievčatá, ako je tomu so zrážkami vo vašich končinách?


reklama


reklama

Kamila, Ut, 21. 06. 2022 - 14:01

A skoro som zabudla, na ešte jedno poztívum, nie je potrebné ani veľmi trávu kosiť, bo v tom suchu nerastie. Hambím sa

majas, St, 22. 06. 2022 - 10:09

Tiež to vnímam rovnako z druhej strany Košíc, ešte je len jún a všetko je vysušené. Snažím sa poliať aspoň to základné, ako zeleninu,ale vodu si pýtajú aj ovocné stromy, orech, čučoriedky, kvietky, tráva je na poslednom mieste, tu len občas niekde polejem, aby vôbec prežila. Ktovie ako to bude ďalej. Možno už čoskoro príde doba, keď polievať bude zakázané a voda bude obmedzovaná. Zvažujem kúpiť ďalšie záchytné sudy k okapom, aspoň nech niečo zachytím.
Pozitívum, no možno teda že netreba toľko kosiť ako píšeš, možno poschnú múry, kde natiahli vodu, inak nič moc. Roboty mám dosť aj bez polievania  Mlčím

 

Kamila, St, 22. 06. 2022 - 10:21

Veru všetko si pýta vodu, ja ešte k tej zelenine čučoriedky polievam, bo to moja základná strava. Však toto, ako to bude v budúcnosti. Tie okapy z domu máme zvedene do odvodňovacieho kanála, zbieram vodu len z "budy", asi bude treba časom aj to zmeniť.

dasa_, St, 22. 06. 2022 - 13:06

Možno aj menej vykurovania cez zimu. U nás doma určite. Tento rok plánujem ďalšie škrtenie tepla.

A stále rozmýšľam, či by sa dala alebo nedala zachytávať dažďová voda v bytovke. U nás nejde do kanalizácie, ale máme trativod. Ale aj tak si neviem predstaviť, jak to skladovať. Lebo máme iba malú bielu nádobu na balkóne, ale voda v tom zelenie. Práve včera sme riešili, jak to zatemniť, aby tam tak divoko nerástli riasy.

balalajka, Št, 23. 06. 2022 - 07:38

Savom Váľam sa od smiechu po podlahe

Len potom s tym asik max ten balkon umyjes.

dasa_, Št, 23. 06. 2022 - 09:14

No však som mierny roztok sava aj použila, uvidíme :) V najhoršom sa tento rok nedočkám kvetov na balkóne

Kamila, Po, 27. 06. 2022 - 16:36

Včera u nás asi 15 minút pršalo, mala Vianoce, tešila som sa z dažďa, ako malé dieťa. Hambím sa

Kamila, Pi, 01. 07. 2022 - 18:36

S tým suchom a vysokými teplotami je to už desivé, ale našla som ešte voľajaké pozitíva. Keď kráčam  po záhrade spálenou trávou, pripadám si ako na dovolenke v Chorvátsku. Hambím sa

A paradajky sa začínajú červenať  začiatkom prázdni, čo u nás nebývalo.  Len dcéra hlási, že prvé uhorky sú horké, zrejme z toho tepla, už ozaj stačilo toho extrému, hlavne nech trochu viac zaprší, to sucho je už veľmi nebezpečné ..., čo sa týka požiarov.

Kamila, Ut, 05. 07. 2022 - 12:34

Zaujímavý, poučný a hlavne odborný článok o stave, príčinách sucha,  dôsledkoch na Slovensku Sucho je extrémne, jedno z najhorších za 140 rokov. Nie je to len titulok, na upútanie pozornosti, názov aj článok popisuje 9 mesačné obdobie nízkých zrážok na Slovensku, ale aj situáciu zhoršujúcu sa posledné roky.

Zima bola veľmi suchá, bez snehovej pokrývky, ktorá by na jar naplnila zdroje vody postupným topením sa. Okrem klimatických zmien, dlhé roky sa u nás zrýchľoval odtok vody z území, aby sa zabránilo povodniam. Teraz by sme potrebovali práve naopak spomaliť odtok vody z územia, či už zachytávaním zrážkovej vody, návrat ku kľukatým korytám riek, zastavenie odlesňovnaia a naopak rozdeľovanie veľkých lánov, stromoradím ... Vznikajú nové veľké zástavby na vidieku v oblastiach, kde nie sú dostatočné zásoby vody ... Inak sme vraj jedna z mála krajín, kde sa na toaletách splachuje pitnou vodou. No len tu prestavbu na dva zdroje vody do domácností si veľmi neviem predstaviť.

A vraj lepšie to už nijak nebude, ostáva nám prispôsobiť sa.

majas, St, 06. 07. 2022 - 10:02

Áno, vyzerá tak, že sa na to musíme pripraviť, včera po nejakom mesiaci sprchlo, tak na chvíľku sa mi uľavilo, inak už som šla po záhrade a ťažko som to znášala. Polievať a iné nám zakázali-neodporúčali alebo ako to nazvať, rezervoár prázdny, hrozí odstávka vody, takže v umývadle v kuchyni mám lavór, kde zbieram vodu z riadu a ňou k jednotlivým rastlinkám prideľujem vodu, aby aspoň prežili, čučoriedky už zošuverené, ríbezle aj nedozreté padajú, slivky padajú, čakám čo orech atď. Okná po maľovaní som 3 umyla s polkou vedra vody atď. No do plaču. Fakt toto si nepamätám. Museli sme kúpiť balenú vodu, čo už roky nerobíme, pre prípad odstávky lebo keď celý deň v podstate doma nie si, ani cisterny na vodu nestihneš. Pocit suchej trávy pod nohami, už aj buriny mi nijakú náplasť neprináša. Smútok

Kamila, St, 06. 07. 2022 - 10:15

Veru je to desivé, keď hrozí odstávka vody Prekvapeniea nie je s čím poliať ani to najnutnejšie.

Mám v živej pamäti, keď u nás bola odstávka vody v zime, každý večer po osmej, asi zo 2 mesiace, pre mňa nočnú sovu, náročné. Ale iné to je v zime, len po večeroch ,lebo nebol dobre vyriešený obecný vodovod a iné je to v lete, keď na záhrade všetko rastie, teda by malo rásť. V tom suchu sú aj mladučké uhorky horké, aj šalát, či kaleráb ... a to ich ešte môžem symbolicky polievať.

Včerajší dážď bol veľmi dôležitý, len škoda, že tak krátky. Snád s tým ochladením, vlhkosť v pôde aspoň chvíľu ostatne, tá čo ju vietor "nevyfúkal" Ako je to u vás so studňami?

maladevca, Ne, 17. 07. 2022 - 17:46

Vyzerá ako problém. Bývam som na západe Slovenska a mam malíčku záhradku ale aj polievam stále. Súcitím s vamiPlačem

  

 

 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama