reklama

Podľahli ste trendu podcastov?

Kamila , 20. 06. 2022 - 10:55

reklama

Asi ste mnohé zachytili, že po videoblogoch - "youtubekanaloch"  prišla veľká obľuba počúvania podcastov. Môžme ich pomenovať aj ako audioblogy? Ide o zvukové záznamy, ktoré sa dajú stiahnuť do mobilu a počúvať, kdekoľvek, nielen v čase vydania. Samozrejme viete si ich vypočuť aj na PC, mnohé cez službu Spotify. Podcasty sa zväčša vyznačujú istou periodicitou. Ich úspešnosť sa "meria"  počtom stiahnutí? 

História podcastov sa vraj datuje do roku 2004, kedy však bola spojená len s iPhonmi. Odvtedy každým rokom získavajú na väčšej popularite. Dnes si ich  bez problémov viete vypočiť, aj na Androide. Samozrejme ako prví s podcastmi začínali rozhlasoví redaktori, ktorý k zvukovému záznamu mali najbližšie. Dnes má svoje kanály podcastov väčšina médii takých, aj onakých a nielen oni. 

Aj doba covidova priala rozvoju podcastov. Postačil kvalitný mikrofón, PC a ľudia sa na diaľku mohli podeliť o mnohé. Oblasti, ktorým sa venujú majú široký záber - samozrejme, od politiky, ekonomiky, vedy, po spoločenské oblasti, psychológiu, umenie ale aj zábavu. Môžu byť robené formou rozhovorov, alebo monológu.

Výhodu podcastov vidím v tom, že ich počúvaním, môžete zmysluplne využiť čas počas dlhej jazdy autom, alebo ak robíte nejakú mechanickú prácu?

Osobne, som si podcastov vypočula len zopár. Skôr si na pozadie pustím, relaxačnú hudbu. Hambím sa Zas ani éra youtuberov ma nezasiahla, no dobre, mám svoj vek. Podcasty, majú zrejme tak široký záber, že si v nich vie nájsť svoje každá veková kategória. Viem však, že u sestry, v ich rodine,sa tešia veľkéj obľube. Často zdieľa zážitky, čo všetko si musí chtiac či nechtiac v aute vypočuť. 

Dievčatá, ako ste na to vy, počúvate či nepočúvate podcasty? Idete s dobou? Ja si asi stále radšej prečítam článok, alebo pozriem dokument. Možno ešte netuším, o čo všetko prichádzam. Zvedavá som dosť, na druhú stranu, musím, mala by  veľmi filtrovať, čo všetko k sebe pustím, pri svojej "precitlivelosti" Úsmev

 


reklama


reklama

dasa_, Po, 20. 06. 2022 - 13:17

Ja potrebujem písaný text. V tom sa dokážem rýchlo orientovať, dokážem strážiť myšlienky. Počúvať čokoľvek je pre mňa v podstate strata času. Pár som si síce vypočula, ale pre mňa tento druh nie je.

Viem  ale, že mnoho ľudí to počúva rado.  A keby nebol dopyt, nevznikalo by ich toľko.

Kamila, Ut, 21. 06. 2022 - 14:17

Čím si vysvetľuješ, že počúvanie a ty nejdete dokopy? Asi to máš všeobecne , nielen podcasty?

dasa_, Ut, 21. 06. 2022 - 14:24

Dala som to teraz rovno do vyhľadávača a prvý výsledok mi vybehol, že to súvisí s dyslexiou.

Sranda je, že to, že trpím dyslexiou som si naplno uvedomila niekedy vo veku 35 rokov. Vedela som, že mám s nejakými vecami problém, ale nikdy sa to  neriešilo. Jednotky v škole to prekryli.

Kamila, Ut, 21. 06. 2022 - 14:56

Nevedela som, že dyslexia je aj na počutý zvuk,  teda u teba by to tak malo byť, nie na písaný text. To si ako potom dávala výklad v škole stredná, vysoká .. Síce na výške aj pre mňa bola väčšina španielska dedina, kým som sa to nezačala učiť z poznámok ... a našla v tom nejakú logiku.Hambím sa

dasa_, Ut, 21. 06. 2022 - 15:55

základ je pre mňa, že nerozoznám b a d. Respektíve sa musím pekelne sústrediť. Zvyčajne to nevadí, ale je pár slov, kde to robí galibu. Potom sú slová, ktoré neustále pletiem, celé slabiky. To bolo strašné pri čítaní nahlas. Pokiaľ som text nečítala dopredu, tak som bola stratená. Klasika ku tomu je, že nerozoznám pravú a ľavú stranu. To našťastie na výške nikto nechcel :)

A pletiem si vždy dvoch ľudí a nedokážem ich rozoznať ani za nič. Prečo sa mi spárujú náhodní dvaja ľudia a potom sa pletú je mi záhadou. Už to ani neriešim.

Ja som vlastne pri učení potrebovala vidieť a napísať.

Ale ako hovorím, všetko toto som sa dozvedela až dlho po 30-tke.

Inak, pri počúvaní sa musím pekelne sústrediť. Jak len trochu opadne pozornosť, tak sa mi tie zvuky zlievajú do jednej rieky. Nerozoznám ich. Ale nejak tým netrpím PohodaPohoda Beriem to ako svoju súčasť.

dasa_, Ut, 21. 06. 2022 - 16:57

K tým "spárovaným ľuďom" - nerozoznám napríklad Koleníka od Maštalíra PohodaPohoda. A takýchto "dvojičiek" je v mojej hlave veľa. Ale ako hovorím, už to neriešim. Povedala by som, že výhoda veku Úsmev

majas, Po, 20. 06. 2022 - 14:38

Asi tak ako píše Dáša, dopyt/ponuka, ale ja osobne so svojim mobilom bez pripojenia na internet ani nemám šancu. Pravda doma mám tabletku aj pripojenie, no ten využívam na iné účely a zas nie tak často, a keď už večer padám na gauč ani nemám chuť. Tiež si radšej niečo prečítam, som stará škola, ale hlavne som nejako zanevrela na "ťažké" témy, stačí je ich zažívať, nie to ešte ich rozoberať. Avšak ako Kamka píše chtiac - nechtiac som sa s nimi stretla, na prechádzke s dcérou, v aute, staršia počúva pri zaspávaní. Synátor počúva na športovú nôtu, inak u nás bežia témy široko spoločenské, či ekonomické. Mne inak občas vadí ten netypicky zvuk. Určite je to alternatíva na dlhé prechádzky, ak už hudba nestačí alebo na cestu autom, ja ale prepínam na radio, takže nepodľahla.Veľký úsmev

Kamila, Ut, 21. 06. 2022 - 14:42

Nijak ťa nepresvedčili? MrkámAle je fakt, že ťažkú dobu žijeme, ta ani ekonomika a už vôbec nie politika, nie sú témy na oddych, práve naopak.

majas, St, 22. 06. 2022 - 09:39

Nejako nie no, lebo aj pri práci na záhrade ja radšej počúvam zvuky dediny, prírody, pri upratovaní si triedim myšlienky a riešim manažérske rodinné veci, tak mi nič k tomu nechýba. Možno som zakrpatela a ešte zmením názor, ale zatiaľ takto. Úsmev 

dasa_, St, 22. 06. 2022 - 13:01

S triedením myšlienok pri upratovaní si tuším trafila klinec po hlavičke. To je presne to, čo vždy pri každom triedení a vyhadzovaní vecí robím. A preto ma to zrejme chytá pravidelne.

dan-cula, Po, 20. 06. 2022 - 20:50

ked šijem na stroji prípadne nejakú domácu prácu občas počuvam podkasty o varení a pár som si vypočula o lekároch-teda príbehy z ambulancií..no ked sa dá počuvam rozhlasové hry pripadne načitané knihy..ale prednosť tak či tak má pre mňa písané slovo..

Kamila, Ut, 21. 06. 2022 - 14:45

rozmýšľam, že pri šití šijacím strojom, by som  asi veľa nepočula Hambím sa, ale zase viac času asi zaberú prípravné práce, ako samotné šitie na stroji. Tie podkasty o varení, to ake témy sa rozoberaju, zdravotné hľadisko, chudnutie, či téme napr. ako variť karfiol? Aj tie príbehy z ambulancii znejú zaujímavo, témy o zdraví čítam veľa.

Dzeny, Ut, 21. 06. 2022 - 13:43

Ja som tomu nevedela prísť na chuť, ale už len podcastujem. Keďže milujem kriminálky, tak si fičím na všetkých krimi podcastoch. Niektoré sú fakt vysoko kvalitné, iné slabšie, ale mám to fakt rada. Viac sa mi páčia také, ktoré riešia vyšetrovacie a forenzné procesy vrátanie forenznej psychiatrie a psychológie. Najviac ma baví Vražedné psyché a podcast českého rozhlasu Kriminálka. Okrem krimi ešte odoberám a veľmi chválim podcast standuperky Simony, pocast sa vola 90-60-90, veľmi dobrých hostí majú chalani v podcaste U kulatého stolu. Tých podcastov je veľa. 
A najradšej počúvam podcasty pri varení a upratovaní.

Kamila, Ut, 21. 06. 2022 - 14:50

Fakt by ma zaujímalo, ako vyzerajú krimi podcasty. Úsmev Bo nejake kriminalky si aj ja rada pozriem, ale stale to beriem, ze fikcia. Volaco z realneho zivota, by som asi nedala. Tu Simonu .by som mohla vyskusat, dakujem za tip

Dzeny, St, 22. 06. 2022 - 09:27

Žiadna fikcia, reálne prípady, masoví a sérioví vrahovia, justičné omyly a pod. Nič pre teba, Kamila:))  Mne to až tak zle nerobí, ja milujem kriminálky a detektívky, dokumenty o všetkom, čo sa týka zločinu. Horšie znášam domáce než zahraničné prípady. Väčšinu však poznám, takže som psychicky pripravená. Ja pri tom dokážem aj zaspať. Nezvládam týranie detí a zvierat, to občas preskakujem, ale väčšina autorov na začiatku upozorňuje, že sa bude riešiť napr. násilie na deťoch, takže viem, že to mám vynechať. 

Simonu vyskúšaj určite. Síce to nie je o vraždách, ale občas mi behal mráz po chrbte, čím všetkým sa dokážeme trápiť, ako nám hlúpa poznámka dokáže zničiť sebavedomie na celé roky a niekedy aj na celý život. Ale celkovo je to odľahčené, dobre sa to počúva. Občas zábavné, občas dosť poučné, vždy na zamyslenie.

dan-cula, Št, 23. 06. 2022 - 17:00

neviem či to môžem napísat je to :doktor má filipa a chutny podkast..

mať tak 100životov a kopec času-to by bolo prečítaných kníh,napočúvanej muziky,napozeraných filmov..

Kamila, Št, 23. 06. 2022 - 17:58

v pohode môžeš dávať tipy, ďakujem

maladevca, Ne, 17. 07. 2022 - 17:54

Ja osobne nie. Nevnímam napríklad podľa ucha tak dobre, ako som čítal. A viac sa mi páčia knihy

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama