reklama

Svete div sa

Pridal/a balalajka dňa 23. 06. 2022 - 08:56

reklama

Chcela som napisat blog o tom, ako je to uz zas v normale po koronovej odmlke. Len jeden zasadny fakt mi to narusue. Hoci u nas sa tvarime, ze pandemia je uz za nami, svet sa zmenil. Kym na Slovensku remceme, ak mame ist k lekarovi s ruskom, v takom Nemecku ci Rakusku s tym problem nemaju. Alebo ho len neriesia? 

Prvy ruskovy zachvev som zacala riesit na zaciatku Viedne, kde zrazu sprievodca dovtedy pobehujuci "hore bez" mal respirator. 

Tak zapinam google a zistujem. Jj, Vieden ako jedina vo verejnych prostriedkoch pozaduje prekryte cesty. 

Neni problem. Davame FFP2. 

V nocaku z Viedne smer Holandsko ci kde to koncilo, nikto nic neriesil. Vyfasovali sme do kupe jesneho psychicky labilnejsieho jedinca, pri ktorom som si vybavila vsetky prispevky o vrazdach vo vlakoch a rychlo zhotovovala jeho profil. Pozadovat rusko sa mi zdalo nieze vtipne, skor zivotu nebezpecne. Dlho som sa rozrusene mrvila na sedadle az ma rano zaskocilo zistenie, ze jedinec spi a vsetci nastastie dychame. Bez respiratorov.

Potom nastupoval prestup a ako to byva, nasledovala som vacsinu. Resp tu mozno povedat ze.dav, lebo VSETCI pekne nasadili pred vstupom do vlaku respirator. Ked sa rozkaslali traja ludia okolo mna, zvazovala som pridat este navrch aj rusko. Nastastie nebolo ake, tak som.tu jedinecnost nechala azijskym turistom.

V Nemecku vseobecne nikto nehladi ci mate nos prekryty ci nie. Nejak sami od seba davaju nieco cez nos a mozem povedat, ze u nas som videla viac "rebelantov" v casoch, ked sme surfovali na hrebeni vlny omikronu, ako v tieto dni vo vlakoch Nemecka. 

Takze. Pandemia mozno skoncila. Ale ludia sa zmenili. Niektori sa hrdia tym, ze rebeluju, niektori si vazia svoje zdravie ci respektuju pravidla. A ak by si niekto myslel, ze na SK vas buzeruju s handrou cez nos ... tak nie. U nas je to absolutne na vas.


reklama

reklama

dasa_, Št, 23. 06. 2022 - 09:11

Hmm, je to náhoda, že jeden z tých, čo majú pravidelne v kostole nasadený respirátor je miestny ORL lekár? 40+

Alebo je len dobre informovaný?

balalajka, Št, 23. 06. 2022 - 09:24

Na vystavisku som.stretala aj takych aj takych. Zhodnocovala, vyhodnocovala rizika. Ta MHD sa mi zda ale fakt rizikova, hlavne pre mna ako cudzinca.

Aj ked sranda je, ze kovid som mala "od najblizsich". Hambím sa

dasa_, Št, 23. 06. 2022 - 09:26

no to je pravda, že od najbližších. ALe od koho ho mali oni?

Kamila, Št, 23. 06. 2022 - 09:50

Čo som zachytila, tak zďaleka nie sme za vodou, na západe už hlásia nárasty nových prípadov  ... Ale inak,  si vždy tak divne pripadám, keď vchádzam do obchodu bez ruška, ako aha nechýba mi niečo ... A potom sa poteším tomu, aký je to zážitok môcť voľne dýchať pri nakupovaní. Hambím sa

balalajka, Št, 23. 06. 2022 - 10:09

Ja som.sa dusovala a tesila, ako budem sa usmievat po odruskovani na ludi. Aj sa usmievam. Len cumia do mobilov alebo neopatuju usmev.

Nevadi. Nevzdavam tom.

Kamila, Št, 23. 06. 2022 - 18:00

prekvapivo, po tych dvoch rokoch, uz nezvládám rúž, prídem si úplne divná, alebo neviem za svet nájsť správny odtieň. Istí to taký, čo ani nevidieť že ho mám

dan-cula, Št, 23. 06. 2022 - 17:08

...myslím že väčšina slovače sa v cudzine prispôsobí(nemyslím tým Teba) to len doma sú za machrov s nabúchanými rečami..alebo neboli dalej ako od prahu svojho domu a sú najmudrejší..

napr.lebo aj v takej Viedni auta so slov.značkou rešpektujú prechody pre chodcov,rýchlosť -to len doma sú za debilov.

Ale aj u nás sa stretávam s poniektorými,že do obchodu chodia v rúšku,videla som aj pani doma v záhradke bola s rúškom,v autobuse sedia s rúškom..a nie sú to vystrašený dôchodcovia!

A  ako píše Kamila presne taký pocit pred vstupom do obchodu,že som niečo zabudla (rúško)mám vždy ako vstúpim do dverí-nechýba mi ale cukne vo mne..

 

balalajka, Št, 23. 06. 2022 - 17:46

No ved toto. Doma za svetabeznikov a v cudzine takiiiiiii malilinkiiiii.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama