reklama

15 rád ako šetriť vodou

Pridal/a Kamila dňa 05. 08. 2022 - 13:24

reklama

Na prvý pohľad sa môže zdať, že na našej planéte, máme vody dosť. Veď pri pohľade zhora jednoznačne moria dominujú nad pevninou. Avšak veľa máme len slanej vody, ktorá je len málo využiteľná. Sladkej pitnej vody vraj máme len okolo 2,5 percenta, aj to je z nej polovica viazaná v ľadovcoch, ale schovaná v pod zemou. K dispozícii tak máme vraj len okolo 1,2 percenta z objemu vody na Zemi.

vodaFoto: Pixabay.com

Donedávna sme mohli mať pocit, že vody je na Slovensku dostatok. Jednou z istôt boli a ešte sú podzemné vody Žitného ostrova. Slovensko je však krajinou, kde veľa vodných tokov pramení, avšak voda z nášho územia rýchlo stečie a putuje ďalej. Dlhé roky sme toky riek, odvádzanie dažďovej vody zo striech, ulíc, polí  urýchľovali.  Vyrovnávali  sa korytá riek, polia rozširovali, lesné porasty riedili, vodu zo striech odvádzali do kanálov ...

Posledné roky a hlavne tento zisťujeme, že pitná voda nie je samozrejmosťou. Exrémne letné  teploty, málo zrážok už od septembra minulého roka, mali za následok, že v mnohých oblastiach vyschli riečky, mnohé obce boli nútené regulovať spotrebu vody. Dôsledok klimatických zmien tu už máme a lepšie vraj už nebude, skôr naopak.

Mali by sme si vodu viac vážiť a šetriť ňou. Sme jednou z mála krajín, kde sa pitná voda používa aj na splachovanie.  Bolo lacnejšie mať jedno potrubie na prívod vody do bytov , domov, hospodárskych budov .... Aj keď predpokladám, že pri rôznej technickej výrobe, chladení ..., kde nie je nutná pitná voda, sa spotrebuváva iná. Ale to ovplyvniť nevieme. S čím vieme niečo spraviť, je spotreba v našich domácnostiach.

Pridávam zopár rád, ako ušetriť vodu v domácnosti. Môžete tak nielen pomôcť k riešeniu globálnych problémov, dôsledkov klimatickej krízy, ale aj usporiť peniaze pri platbách za vodu teplú, či studenú. Niečo z týchto tipov na šetrenie vody už určite poznáte, ale možno sa aj niečo nové dozviete, aspoň dúfam. Budem písať zaradom, na čo si spomeniem, nezávisle do priority:

  1. Skontrolujte vodovodné kohútiky, aj všetky rozvody, oku dostupné rúry, či voľakde neuniká voda. Ak náhodou áno, treba dať opraviť.
  2. Pri umývaní riadi, je úspornejšia,  čo sa týka spotreby vody, umývačka. Treba ju však zapínať, až keď je plná a zvoliť si ideálne nejaký ekologický program.
  3. Kúpte si a namontujte na konce batérii perlátor. Je to taká mini a väčšinou aj veľmi lacná vychytávka, ktorá vytvorí oveľa silnejší prúd vody, akokeby nebola použitá. Vraj znižuje spotrebu vody až o 60 percent. A stojí okolo 2 €. Stačí keď si zmeriate priememer konca vašej batérie, odmontujete koncovku čo tam máte a zistíte, či potrebujete perlátor s vnútorným alebo vonkajším závitom. Dokonca niektoré vraj umožnia zastaviť prúd vody rýchlym dotykom na koniec batérie, napríklad pri umývaní riadu to môže byť šikovné, robiť pauzy, ak vodu chvíľu netreba. Alebo niektoré špciálne a asi aj drahšie pomáhajú odvápňovať vodu
  4. Podobné vychytávky sú myslím aj pri sprchových hlaviciach. Ak budete meniť starú pozorerajte, aké sú možnosti s reguláciou toku vody ...
  5. Už keď som pri sprchovaní, logický sa odporúča uprednostniť sprchovanie (nie dlhé) pred vaňou. 5 minútové sprchovanie predstavuje spotrebu vodu okolo 50 - 60 L, vaňa cca 150l.
  6. Ďaľšia záležitosť - či už pri umývaní zubov, mydlení ruk, tela, ak práve hneď teraz vodu nepotrebujeme, treba ju aj na tu malú chvíľu zastaviť.
  7. Pranie - pri praní by sme mali zapínať len plnú práčku. To ako neznamená plne "narvanú", ale určite nie poloprázdnu. Vraj aj program na polovičnú náplň ušetrí asi len 1/3 vody, ale lepšie ako nič.  Keď triedime prádlo na biele, svetlofarebné a tmavé, to sa občas ťažšie čaká na plnú práčku ak máte bubon na 7 kg. Neviem ako fungujú papieriky na zachytávanie farby do vody, ak by ste náhodou mixovali tmavé so svetlofarebným
  8. ak náhodou niečo perieme ručne, treba začať s bielym prádlo, pokračovať v tej istej vode, s tmavším a končiť pri čiernom prádle.
  9. Ešte by sa zišlo mať nejaké nádoby po ruke. Nespotrebovaná voda v rýchlovarnej kanvici, od včera, bude super na polievanie kvetov, asi aj voda zo sušičky. Neviem ako voda z cestovín. Hambím sa
  10. Upratovanie, umývanie rôznych plôch v kuchyni ... Použitie jednorázových utierok, asi ušetrí vodu, ale či je to ekologické čo sa týka výroby, odpadu, asi už veľmi nie
  11. Úpornejšie splachovanie by malo byť samozrejmosťou, ale zas nie všade sú dvojtlačidlové splachovacie nádoby.
  12. Veľa sa hovorí o zachytávaní dažďovej vody z okapov, len to reálne tak pri rodinných domoch. Táto voda by sa okrem polievaia záhrad, mohla dať používať aj na splachovanie, pranie, ale nie je to tak jednoduché. Chcelo by to väčšie zberné nádoby, ideálne zakopané v zemi, aby teplo v lete vodu  neznehodnocovalo a nové rozvody ...
  13.  A kde sa dá treba sadiť stromy, zachytávajú vodu, vytvárajú lepšiu klímu
  14. Okolo rastlín vraj treba sypať kôru, zabráni rýchlemu úniku vlhkosti z pôdy
  15. A už tu bolo spomínané, v letných mesiacoch, namiesto dlhého čakania, kým začne tiecť aká taká studenšia voda, je fajn si vodu ideálne v sklenenej fľaši, nádobe, nechať schladiť v chladničke. 

Dievčatá, ak sa darí vám šetriť s vodou, máte ešte nejaké nápady na doplnenie, vychytávky ...


reklama

reklama

dasa_, Pi, 05. 08. 2022 - 13:52

 

Bod 2 - pri tom, keď sa rozpáva, že umývačka spotrebuje iba toľko alebo toľko litrov vody mi vždy chýba poznámka o tom, že niektorý riad treba predumyť. A tiež to nezahŕňa spotrebovanú elektrickp energiu na samostatnú činnosť umývačky.

Bod3 - perlátor - ak správne chápem jeho funkciu, tak vlastne jedine pri umývaní rúk či riadu alebo zeleniny. Ked proste potrebujem napustiť 2 litre, tak su to vždy 2 litre.

Bod 9 - voda zo sušičky je podla mna ideálna napríklad na umytie podláh. Keď sa vyberie hneď po dosušení je ešte teplá. Na polievanie kvetov by som nemala odvahu, podla mna su tam stále stopy pracích prostriedkov.

K bodu 9 - voda z cestovín je slaná, takže to nie. Ale ak sa niečo varí v neslanej vode, po vychladnutí nie je problém polievať ňou. Ideálne aspoň trávnik. Na polievanie kvetov používam aj vodu z kávovaru. Vždy pri zapnutí aj vypnutí preplachuje dýzy. Za deň je to pohár vody aj s trochou kávy, čo považujem za hnojivo Úsmev Rovnako voda po umývaní zeleniny, hlavne ked je zo záhrady.

Bod 12 - to použitie dážďovej vody na splachovanie nie je také jednoduché. Musia byť vybudované nové rozvody vody. A to je dosť nákladné. Na začiatok je ideálna na polievanie čohokolvek.

 

A ešte k tým stromom - minule som niekde čítala odpoveď na otázku, kedy bol najlepší čas na vysadenie stromov. Odpoveď bola: pred 20 rokmi. A druhý najlepší čas je teraz. V podstate hneď. Vybrať meisto, vybrať druh a pripraviť sa na jesenné sadenie. Vlastne rastliny v kontajneroch sa dajú sadiť kedykoľvek. Dajú sa kúpiť malé stromčeky za pár drobných a videla som aj nádherné kusy v cene stredne veľkého auta.

dasa_, Pi, 05. 08. 2022 - 15:10

Ešte mi napadla jedna rada - prednedávnom som to čítala a odhodlávam sa :) Ide o vodu, ktorá vždy odtečie, kým je sprcha teplá. Jedna možnosť je začať s otužovaním ÚsmevPohoda A druhá je začať ju zberať do krhly a potom polievať kvety. Ale samozrejme, to predpokladá veľa kvetov na zalievanie a neustále mať krhlu v kúpeľni. Neviem si to predstaviť pri malých deťoch napríklad.

Kamila, Pi, 05. 08. 2022 - 15:47

Veru, tej vody často dosť odtečie, kým, začne tiecť aspoň kus teplá.

Alena7, Pi, 05. 08. 2022 - 16:09

Na odtekanie vody "do správnej teploty" máme v kúpelni kýblik... kým netečie akurátna teplota. Vodou sa dá polievať kvety, umývať čokoľvek (trebárs aj tú vaňu /sprcháč/umývadlo/podlahu), namočenie/predpratie - ak treba , splachovať...

Tie kýbliky máme v kúpelni 2 - väčší a menší. Väčší zberá, menším to v prípade potreby prenášam. Úsmev

Vodu z kanvice - zbytkovú prevarenú- odlievam už roky do nádobky (doma aj v práci). Kolegyňa sa kedysi čudovala, že načo.... reku na fialky, tie takú milujú Mrkám Najskôr neverila, potom naštudovala a prekvapená mi dala za pravdu.

A vodu z preplachu kávovaru zase nosím pod ruže, občas pridám aj kávový sós (také tie stlačené dukáty z presa) - pre ne to je ako hnojivo...

Keď som tento rok robila ríbezľový sirup, čistila som ich vonku a veru každú misku s oplachovanou vodou som nosila po záhrade. Taká záhradná turistika....

dasa_, Pi, 05. 08. 2022 - 17:24

Všetko sú to také malé zmeny. Trochu občas uberajú z nášho pohodlia. Ale keď sa to spočíta, tak to stojí za to. Možno to nepocíti konkrétny rodinný rozpočet, ale keby to robila aspoň polovica mesta, tak už by to bolo zaujímavé. Aj štvrtina by stačila Úsmev

dan-cula, So, 06. 08. 2022 - 21:49

Neviem prečo ale hoci som z kraja kde je jeden z najvýdatnejších prameňov pitnej vody čo zásobuje okolie nikdy sa u nás neplytvalo vodou -akosi to bola samozrejmosť šetriť ňou..z dnešného pohladu pre mnohých smiešne,nepochopitelné..

riad sa umýval v dreze s napustenou vodou a oplachoval zvlašť v šaflíku..potom sa kupila umývačka..v noci ked sme sa ako deti chodili vycikať sa nesplachovalo..

ako deti sme sa kúpali od najmenej špinavého len sa dopušťala voda..a potom rýchlo len oplachnuť sprchou..kým sme používali domáce koberce neraz po kupaní mama kričala vodu nevypušťaj namočím koberec-nasypala sódy a koberec-e namočila aby na druhý den ho vyrajbala..

tvár sme si vždy ráno umývali v umývadle s napustenou studenou vodou-žiadne,že tečúca voda..podobne zuby každý sme mali pohárik a tam sa napustila voda a tak sa oplachli ústa..

to potom národ tak spanštel,že takmer všetko len pod tečúcou vodou..práčky idu neraz dennodenne aj 2x,rozmohli sa bazény,anglické trávniky a tuje--to sú doslova vysávače na vodu zvlášť tie tuje..no a trávniky u mňa bez komentára..už v starom anglicku predsa znamenal super trávnik že bohatsvo-lebo mali na záhradníka a vodu..a plebs sa začal opičiť..

a podobne fungujem aj vo svojej domácnosti-ako písala pani vyššie v kúpelni mám vedro kde chytám vodu kým odtečie ktorou občas spláchnem WC-ko alebo polejem kvety..podobne pri umývaní ovocia,zemiakov všetku vodu zberám do vedra a ked idem von vylejem pod najbližší strom alebo ako teraz v lete tak umývam vonku síce 2-3 nádoby ale voda ide pod stromy..som trocha výnimka ale nakolko stále niečo chovame tzn.máme aj prasa tak aj nahrubo oplachnutý riad teda voda z neho ide pre prasa..ALE raz za čas milujem dať si vaňový kúpeľ-zvlášt ked prídem z nejakej túry no všetci ostatní sa zásadne sprchujú..

a je pravda,že všade roky sú pákové batérie,perlátor je len na umyvadlách kde sa viac menej len oplachujú ruky a v kuchyni..

a zachytávanie daž´dovej vody je samozrejmosť..pred pár rokmi sme uvažovali vraj bazeén ale potom sme to prehodnotili,že u nás by to bola sezonna záležitosť takž je čas bahniť si len tak s drinkom pri bazéne-ked robota čaká..no a toto leto sme nechali vyschnúť aj trávnik-polievali sme len to najnutnejšie-prežijeme aj bez neho..

inak poznám1-2členné  domácnosti kde zachytia aj vodu z práčky najskôr do vane a potom do vedár-ale 1-2dni majú na splachovanie..a perú len ked sa im nazbiera prádlo do plnej práčky,žiadne polovičné programy..

len ono je to tak:jeden šetrí ako blázon a druhý to má na háku..

 

dasa_, Ne, 07. 08. 2022 - 08:15

Mnohé z tých zvykov pochádzajú z čias, keď vodovod nebola samozrejmosť. Keď sa voda vláčila vo vedrách. A keď už vodovod bol, tak len na studenú vodu, takže aj na riad sa musela voda nahriať. Aj na pranie alebo kúpanie

Ja dobre sa vrátiť k starým zvykom. Aspoň sa nimi inšpirovať.

dan-cula, Ne, 07. 08. 2022 - 09:31

máš pravdu...

konkrétne u nás sme vodovod v obci mali vybudovaný už v r.196-62 čiže ked som sa narodila v dome(oco ho staval v r.1963) už vodovod bol zavedený ALE naozaj len na studenú vodu..ale zaujímavé že "kredenc"už mal drez a nad nou taká predpotopná batária ale výlevka ústila do starého hrnca lebo to sa dávalo prascom..neboli dvierka ale záves a ked sa vypúšťala voda museli sme striehnuť či je ten hrniec prázdy..no na dnešnú dobu nepochopitené.

a  takmer všetka akože "skoro čistá" voda sa chodila vylievať pod ríbezle,stromy alebo len tak na trávu..sme sa čosi nachodili s miskou,hrnčekom..kanalizácia nebola bola žumpa ale "taká čistá"voda predsa nepôjde len tak do žumpy!? vybehneš-poleješ...ale zaujímavé WC sme mali vonku-to sa robilo splachovacie až nejako v r.1975.(oco spomínal,že ked staval chlapi vraveli,že to si chceš smradiť dnu v chalupe?)..dalo by sa spomínať..

dasa_, Ne, 07. 08. 2022 - 11:23

Babka kedysi rozprávala - jej tuším bratranec opatroval babku a zároveň staval nový dom. Niekedy v 60-tych rokoch. A čo bolo kriku, lebo ako prvý v dedine postavil kúpeľňu a v nej rovno WC. No niečo nevídané, neslýchané. Kto by si niečo také špinavé ako záchod dával do domu? Kto to kedy videl? Mmch, poznám reálne prípady, keď dodnes je v murovaných domoch iba suché wc. A niekde som videla dokument o rómoch - teiž majú dodnes velký problem s wc v dome. Kvôli nečistým silám som pochopila.

dan-cula, Ne, 07. 08. 2022 - 09:41

ešte musím pre neznaých tej doby doplniť že takmer v každej kuchyni bolo zvlášť umývadlo tak ako dnes býva v kúpelni...drez slúžil len na odkladanie špinavého riadu a jeho umytie.

dasa_, Ne, 07. 08. 2022 - 11:26

My sme mali taký umývací stôl - vysúvali sa dve samostatné misy, v ktorých sa umývalo. A umývadlo presne tak ako hovoríš, akurát u nás už bol odpad vyriešený, čo mi pamäť siaha. Ale poznala som kuchyne, kde pod točkou bol iba kýbeľ.

dasa_, Ne, 07. 08. 2022 - 11:27

Inak, išli sme teraz vonku okolo umývačky aut a také mi napadlo, mi tu šetríme každý liter a niekto umýva auto každý týždeň. Lebo image firmy napríklad....

Kamila, St, 24. 08. 2022 - 15:28

Na začiatok som zaviedla vedro do kuchyne, aby som zistila, že sa celkom rýchle naplní. 

Ta budem mať na polievanie, ruže v závetrí, kde veľmi neprší, alebo na jeseň posadeného javora, abo na muškáty, v zime izbové kvety ...

dasa_, St, 24. 08. 2022 - 15:58

Ja stále bojujem s tým, či zachytávať alebo nie studenú vodu pred sprchovaním. Kým proste dôjde tá teplá až na koniec. 

Kuchynská voda nie je taký problém, to priebežne spotrebujeme na polievanie kvietkov.

Kamila, St, 24. 08. 2022 - 16:04

Stále to je o tom, že na tu zbieranú vodu, teda nádoby, treba niekde miesto. Napríklad v sprchovacom kúte je ho pomenej, vo vani by sa asi našlo

dasa_, St, 24. 08. 2022 - 16:08

Presne si vystihla, čo mi na tom zbieraní vody najviac vadí. Mať na to miesto. Mne skôr príde rozumnejšie pri sprchovaní "prinútiť" rodinu, aby sa sprchovala po sebe. Jasne, v rodine s puberťákmi je to v kategórii sci fi.Veľký úsmev. Ale aspoň moje sprchovanie dokážem trochu riadiť. Aj keď ľubovoľná pravidelnosť je podľa mňa super.

 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama