reklama

Kráľovská desiata

Pridal/a dasa_ dňa 10. 09. 2022 - 10:47

reklama

Možno si na to pamätáte z detstva aj vy. Lepák na desiatu. U nás zvyčajne iba chleba s lekvárom. Nosili to všetci. Z dnešného pohľadu super-eko-bio domáci lekvár. lebo vtedy sme všetko volali lekvár. Len tak, bez masla. Teda, občas bolo aj napríklad vajíčko. Ale maslo s paprikou. Ale základ bol vždy rovnaký. Lekvár to istil. Niekto nosil aj rožtek, v pondelok zvyšok nedeľňajšieho koláča. Iba tí najbohatší mávali salámu. A v super extra prípadoch sa vyskytla aj šunka. Na základke to nebolo bežné. Len pre istotu, do základnej som začala chodiť v 71 roku

A dnes čítam o zosnulej kráľovnej. Že mala rada jednoduché jedlá. Novinky moc nemusela. A že skoro celý život jedávala k poobedňajšiemu čaju vykrojené kolieska bieleho chleba spojené  jahodovou marmeládou.

Čo k tomu povedať - celé detstvo som nosila do školy kráľovskú desiatu. Len som o tom nevedela Úsmev. Niekedy fakt stačí iný uhol pohľadu.


reklama

reklama

Kamila, So, 10. 09. 2022 - 11:03

Pekné kráľovské jedlo Hambím saInak taký čaj o "piatej" mohol byť pekný rituál.

Ta u nás sa chlieb s lekvárom nejedával, džem či čo  sme tuším so sestrou vzali na milosť až v dospelosti. Hambím sa Len moja pamäť je tak deravá, že si vôbec nepamätám čo som jedávala na desiatu. Pohoda

dasa_, Ne, 11. 09. 2022 - 12:00

Ako trefne poznamenal synátor - akurát ona na rozdiel od teba to jedla bez kôrky ÚsmevÚsmev

balalajka, Po, 12. 09. 2022 - 05:49

Ako som nadpis prečítala zostala som zvedavá, kam sa to bude uberať.

Išli mi hlavou 2 smery - smrť anglickej kráľovnej a potom Carly a jej nechuť robiť desiate a zas to obdobie, ktoré nastalo.

Tak som sa nesplietla - poňala si to majstrovsky dokopy.

Chleba s lekvárom som prisám vačku jedla naposledy asi 12 rokov dozadu. To mi ribišška písala, ako jej dcérka, čo je dnes už dospeláčka chodí okolo nej s chlebom s lekvárom. A ja som dostala naň strašnú chuť. Až takú, že som si 22,00 išla pižlikať miesto spania chlebík a hľadať, kde ten slivkový lekvár máme.

Apropo - u nás išli aj chleby vo vajci a paštéta. Holt +15 rokov rozdiel medzi nami čo sa školskej dochádzky týka. Iné trendy, iné trendy. Chichocem sa

PS - mama mi dala včera kýbel sliviek. Že rýchlo sa kazia, treba spracovať ASAP. Ide vygoogliť ten plechový lekvár. To by som dneska večer mohla dať. Aj keď - už mi dnes stihlo prihorieť jedno mäso, tak neviem, či sa do toho púšťať.

dasa_, Po, 12. 09. 2022 - 07:02

U nás sa zvykne varievať v kotli na dvore. Tak som zvedavá, či bude aj tento rok

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama