reklama

Darí sa vám k dušičkám pristupovať ekologickejšie?

Kamila , 28. 10. 2022 - 13:45

reklama

Zas tu máme čas dušičkový. Tentokrát bez žiadnych obmedzení. Okrem cintorínov aj rodiny môžme navštíviť. Úsmev

anjelik

Joj áno, asi by to malo byť viac spomienkové ako reprezentačné na cintorínoch. Ale tradícia velí zapáliť sviečku a voľajaký venček doniesť. Rozžiarené večerné cintoríny sú krásne, ale tie tony umelých vencov už nie.

Dievčatá, darí sa vám redukovať dušičkový nerecyklovateľný odpad? Však sviečky stačí vložit do kahancov čo doniesol voľakto pred nami, my pred rokom. Venček z čečiny, šišiek alebo sa len znova vrátiť ku chryzantémam. Vyzerá, že ešte chvíľu nebude mrznúť.

Nejak podobne sa skúsim aj ja zariadiť, na šiškových venčekom mám voľajaké umelé kvietky, také pekné, ale len zopár a dho vydržia. S druhou čečinovou dekoráciou som tiež spokojná a mám aj zásobu sviečok do kahancov. Len aj tie majú obaly ale s tým veľa nenarobím. 

Ako je tomu u vás?


reklama


reklama

dan-cula, Pi, 28. 10. 2022 - 17:11

Dávno som ohľadom dušičiek ekologická možno pre iných lakomá...

Sviečky kupujem len náhrady,chryzantémy režem v záhrade a dávam do menších vedier ktoré potom zas beriem domov a ak venčeky tak robím z tej krútenej vrby a do toho čo nájdem v záhrade prípadne v okolí..

neviem keby tí mŕtvy vstali čo by povedali,že ležia pod skládkou plastu a skla?!

ja mám premyslené,že ked raz umriem nechcem žiadne umelé kvety,vence a normálne to budú musieť napísať do toho parte ak sa bude tlačiť..moja rodina bližšia,širšia hlavne deti sú s tým oboznámené( ale aj z iným..)

páčia sa mi cintoríny vo švedsku,norsku(americké poznám len z telky)..čerstvý hrob teda navršený je len asi pol roka potom sa to upravuje takže rovina len náhrobné kamene ako vojaci v radoch pri nich kytička kvetov a na tých kameňoch majú vždy vtáčika jedného -dvoch..bud keramický,porcelánovy alebo kameninový-vraj to má nejaký súvis s bibliou a dušou..ked mi to vraveli celkom som tomu nerozumela a potom doma som zabudla po tom pátrať..

ale čo som pobadala u nás pri posledných pohreboch tak ked je urobený dvojhrob a už je tam jeden pochovaný druhý ide na neho a tú polku si rodina upravuje na urny..presne to čo celý život tvrdím,že rodina by mala mať jeden dvojhrob(akoby hrobku)..lebo starý rodičia,rodičia,deti a ked je rodina rozídená poniektorí ani nevedia kde sú už starí rodičia a takto pri tom spoločnom hrobe si myslím každý spomenie aj na predkov ktorých ani možno nepoznal..

k tej ekologii u nás na cintoríne je kontajner na sklo,plasty,plastové vence a kompostér na živé...a čo myslíte -že tí debili triedia?všetko nahádzané spolu!!no nasr..ť im do rúk..fakt!

toto ma doslova vytáča..veď všetci vedia čítať..ale neviem či je to pravda,nemám to overené ale na Liptove v jednej dedine nemajú žiadne kontajnery len kamery a upozornenie,že kto si čo donesie nech si aj odnesie-a div sa svete vraj im to funguje.Plánujeme tam do okolia výlet tak už sme si povedali,že sa tam pozrieme a overíme si to.

dasa_, Pi, 28. 10. 2022 - 17:59

S recykláciou odpadu z cintorína je celkom problém. Teda podľa toho, čo som o tom čítala. Pozostatky po sviečkach, je jedno, či sklenené alebo plastové sú znehodnotené voskom/parafínom. A tak sa na recykláciu nehodia.  Rovnako plastové vence, kvety. Nie je to recyklovateľný plast. Plus sú v tom kovy aj všeličo iné. A mnohokrát aj tie dekorácie, ktoré sa javia, že sú prírodné obsahujú všeličo. Napríklad polystyrén, florex, drôty, pomáha sa tavnou pištoľou.

Niekde pri Zvolene by mal byť čiste prírodný cintorín. Tam tuším nie sú ani obruby, dosky. A priniesť sa tam môžu iba naozaj prírodné kytice zviazané motúzikmi. Mnohokrát ani kytice z kvetinárstva nie sú úplne prírodné.

dan-cula, Pi, 28. 10. 2022 - 19:06

áno Zvolen a Košice to majú..kdesi som o tom čítala ked to zakladali a teraz už pristupujú aj k pochovávaniu kostrových pozostatkov nielen urien ale nebožtík má oblečené len ľanové oblečenie a truhla je jednoduchá z topoľového dreva?...Záhrada spomienok a Les spomienok.a táto filozofia pohrebu je to čo sa mne páč..niečo na sposob arabských krajín-len do plachty a do zeme..veď sa hovorí,že prach si a v prach sa obrátiš -tak načo to predlžovať saténom a lakovanou truhlou apod?

však naši(nehovorím o vládcoch,faraonoch,kráĺoch) predkovia ked osádzali drevené kríže spomínali na zosnulého dovtedy kým kríž v zemi neodhnil..potom už verili,že všetko je tak ako má byť a mrtvy urobil miesto dalšiemu..

 

Kamila, Pi, 28. 10. 2022 - 19:13

Máme také aj v Košiciach? Nejak som nezachytila, o Zvolene viem.

balalajka, Po, 31. 10. 2022 - 10:46

Na FB som také čítala ekologické:

"Varovanie! Už sa to blíži!!!

Babka(ani dedko) nechcú hnusné umelé kvety z Číny na hrob ... je to horšie ako dychovka."

 

S nadsázkou, ja viem. Možno aj urážlivé. Ale niektoré umelé kvety sú fakt des. Hoci ja dávam občas aj také. Toho roku mám pripravené nádherné veľkokveté chryzantémy. Povedala by som, že za posledných 19 rokov sú to živé kvety tak na 80% od nás.

Sviečky ako kedy sa podarí. Tento rok sklo - na Vianoce do neho dokúpime druhé kolo. My chodíme po cintorínoch okrem Dušičiek aj na Vianoce.

 

Kamila, Po, 31. 10. 2022 - 11:33

Jasné, že aj my dávame do vázy umelé kvety, také pekné, čo vyzerajú ako živé, najradšej mám ruže, na jar zas tulipány, v lete zas voľačo letné, ale to sú po 4 kvety, čo vydržia 4 mesiace a často po pár mesačnej pauze ich dáme zas.

balalajka, St, 02. 11. 2022 - 09:14

Včera som tento "vtip" hovorila, keď sme sa autom viezli na cintorín, kam chodíme len na Dušičky.

A ako sme si to tak špacírovali a stretali ľudí, ja som mala u niektorých fakt pocit chytiť to čo niesli a povedať - nie nie nie. Ale tak - tiež som moju prenádhernú chryzantému postavila na ten hrob v umelom kvetináči Vyplazený jazyk.

Kamila, St, 02. 11. 2022 - 09:34

 a ja som zistila, že zopár kahancov čo som kúpila je na jednorázové použite PrekvapenieOno sa to úplne nedá, teda ak by sme veľmi chceli tak možno aj áno, ale hlavne treba zredukovať to množstvo plastov a nezrecyklovateľného materiálu čo najviac.

dasa_, St, 02. 11. 2022 - 10:09

Od včera uvažujem, že prečo vlastne používame kahance v plastových obaloch. Kedysi sme používali sviečky a malé kahance. To sa najbližšie cintoríny točili opakovane, lebo sviečky dohoreli. Potom prišli kahance, ktoré vydržia horieť dlho, predlho. Tak sme si zvykli. Ale teraz sa dajú kúpiť ja hrubé sviečky rôznej veľkosti. A do niektorých sklenených nádob sa veru zmestia aj také. Musím otestovať. Lebo tak by ubudla aspoň tá ohorená plastová nádoba. A aj to by bolo fajn.

 

Inak z mojej prechádzky po cintorínoch konštatujem, že bolo veľa hrobov, kde bolo toho umelého fakt len minimum. Len to naozaj nutné. Prím hrali chryzantémy, ktorým tento rok fakt praje. Žiadny mráz, tak sú nádherné. A zdalo sa mi, že aj tých sviečok je trošku pomenej. Ale možno to len pocit

 

Kamila, St, 02. 11. 2022 - 10:33

Ano ešte to musíme otestovať, lebo napríklad tie male sklenené kahance, zopár,  čo som kúpila mali vo vnútri sviečku bez plastového obalu. A to sú teraz dve možnosti. Že som kúpila veľmi dobre, a sviečka vo vnútri pekne vyhorí, vyparí sa, nerozleje a môžem tam dať najbližšie ďalšiu, alebo sa rozleje vosk  a už nič z toho? Zo starých sviečok som mala skúsenosť, že sa rozliali ...

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama