reklama

Vianočné svetielka

dasa_ , 24. 11. 2022 - 07:32

reklama

Keď sme ako malé chodievali na polnočnú, vždy nás veľmi bavilo sledovať, kto má aký vysvietený stromček. Zvykol bývať pri okne a v tomto čase sa nechával zasvietený. Krásne spomienky. Vždy som veľmi ľutovala, že ten náš svieti iba do záhrady, z cesty nebolo vidieť.

Časom svetielok pribúdalo. Keď bol Junior vo veku, že už vnímal, tak sme sa chodievali autom previesť cez slávnostne vyzdobené dediny.

Čoskoro to však začalo vyzerať ako preteky. Kto bude mať výzdobu žiarivejšiu, väčšiu. Tu niekde ma to prestalo baviť. Lebo už svietilo všetko v jednej mase.

Dnes máme trochu inú situáciu. Mnohí elektrinu (teda vlastnú peňaženku) šetríme.

Ako sa pripravujete u vás? Bude toľko svetielok, čo iné roky? Alebo budete šetriť? Respektíve svetielka aj budú, ale zapínané budú pomenej?


reklama


reklama

Kamila, Št, 24. 11. 2022 - 20:44

U nás tých svetielok nikdy nebolo nejak veľa. Je možné, že skrátime čas na časovači, alebo nebudú moje light svetielka pre srnky na balkóne? Neviem, teraz som dočítala článok o situácii na Ukrajine, kde milióny ľudí sú bežne bez vody, elektriny , tepla ..., som  z toho zúfalá.

Prepáč som ti skočila do vianočnej témy. Vianoce si vrámci možnosti budem užívať, mám rada obdobie pred Vianocami, samotné sviatky zbehnú rýchlo, len mi je smutno z tej bezmocnosti ... Ukrajiny, Europy, sveta, svojej ...

dasa_, Št, 24. 11. 2022 - 20:53

Témy vždy žijú svojim vlastným životom, to neovplyvníš :)

balalajka, Pi, 25. 11. 2022 - 06:09

Hambím sa Ja  som zistila, že bez Vianoc nejak vydržím. Stratilo sa to duchovno z nich. Možno načase to schytiť do vlastných rúk a poňať to po svojom.

Outdoorové svetielka nedávame. Na stromku máme reťaz na baterky. Ani sa nestihnú vybiť - nenechávame pustené, keď odchádzame z izby. Máme aj také klasické. Tak možno budú tie toho roku. Nejak to neriešim. Ani farbu Vianoc - nejak ma to zatiaľ obchádza.

Možno túto nechuť svetielkovú prerazím na vianočných trhoch. Zatiaľ plánujeme budúcu sobotu vyraziť a vychutnať si Prahu na 1 deň. Uvidíme, či sa namotám.

PS - ak vypneme PC doma a zapneme všetky reťaze, ešte stále sme ušetrili. Za mňa v pohode - k úspore dôjde aj tak. Váľam sa od smiechu po podlahe

dasa_, Pi, 25. 11. 2022 - 06:21

Máme pravidelné mesačné záznamy o spotrebe v podstate všetkého. A keď odíde Junior na intrák, tak naraz klesne spotreba viac ako o tretinu ÚsmevÚsmev Bez ohľadu na to, že chladnička beží, kúrenie beží, práčka so sušičkou bežia v podstate normálne, akurát jeho oblečenie sa perie a suší nárazovo Úsmev

Lea, Pi, 25. 11. 2022 - 12:07

Pripomenula si mi moje detstvo, na cestách autom k našim babičkám sme so sestrou počítali okná s rozsvietenými svetielkami po dedinách...

U nás doma sme nikdy nemávali vonkajšie osvetlenia, iba na kuchynskom okne mávam v hrantíku ihličnanovú výzdobu so svetielkami na baterky. Na stromčeku klasika reťaz do zástrčky, vypínali sme vždy na noc a pred odchodom z domu, to tak aj zostane. Na nejakú prehnanú výzdobu som nikdy nebola, na prvú adventnú vytiahnem storočný veniec Veľký úsmevstále vyzerá rovnako - je z kadejakých šišiek pozliepaný, v záhrade nastrihám ihličiny do vázy a je to. Teším sa hlavne na to, že sa zídeme všetci pri štedrovečernom stole, tento rok nám pribudne takmer ročná vnučka, tak to bude zase iné.

dasa_, Pi, 25. 11. 2022 - 12:09

Jaaj, to je úžasne, keď máte pri stole malé deti. Je to vždy iné, neočakávané. Nenaplánovateľné. Ale krásne. Ticho závidím.

dan-cula, Pi, 25. 11. 2022 - 17:30

Idem sa pridať k vám...u nás sme taktiež vonkajšie vysvietenie nikdy nemali a ani neplánujeme..doma na stromčeku kedysi sme mávali svetielka do zastrčky a vypínali sa vždy po odchode z izby a posledné roky asi 8-9r.mám stromček-záves(donesené z Norska tu to ešte vtedy nik nepoznal) na celú výšku steny kde pod látkou sú pidi svetielka na baterky..a ešte som ich nemenila lebo tiež to nesvieti nonstop.

a čo sa týka že vianoce v bielej,červenej,modrej..to som nikdy neriešila a ani neriešim.Len sa tomu občas čudujem,že čo diktuje časopis tak sa treba opičiť..

A áno pamatám si na prvé vianoce ked sa v dedine objavil dom vyzdobený "alaAmerika",že svetelná retaz okolo celého domu,strechy,plota,okien-to celé vianoce mali pred domom okukávačov..občas domáci vybehol s pohárikmi ked zbadal známych a priznám sa,že sa nám to páčilo to vysvietenie!Potom na ďalšie a ďalšie vianoce to už mal aj druhý,tretí a potom skoro každý dom..teraz občas vidím aj v lete vysvietené ostrešia a už to nemá to čaro-jednoducho vytratilo sa ...pre mna také ozajstné srdečné a radostné vianoce sú ked sú doma malé deti-to očakávanie a nefalšovaná radosť ale aj neskrývané rozčarovanie ked sa človek netrafí s darčekom..

A pripájam sa ku Kamile..kdesi vo mne drieme smútok,že obyčajný človek je len hračkou v rukách pár debilov.Polka sveta sa bude tváriť ako je všetko super a druhá bude premýšlať čo do úst,ako sa zohriať... či už je to Sýria,Jordánsko,Ukrajina,Etiopia,bezdomovci...

dasa_, Po, 28. 11. 2022 - 08:09

Sú ľudia, čo tie svetielka naozaj nechávajú na domoch stále. osobne sa im ani nejak nečudujem. Lebo kto by sa s tým furt babral. Keď to chcú upevniť normálne. A potom zjavne občas neodolajú a pustia ich aj v lete. Z kuchynského okna vidím jeden penzion, kde takto majú celý rok zavesené cencúle. Najskôr mi to tiež prišlo trochu divné, ale už som si zvykla, že to sem tam pustia aj v lete. Keď majú nejakú väčšiu akciu.

Dzeny, Po, 28. 11. 2022 - 10:40

Minulý rok sme prvýkrát za 15 rokov, čo mám vlastný byt, nainštalovali svetielka aj na balkón. Bolo to na popud chlapa, ktorý je svetielkový:)) Ja to veľmi nemusím. Ešte k tomu boli svetielka farebné, čo už načisto nemusím:D Tento rok som pristúpila na kompromis, že biele svetielka môžu byť, nesmie to blikať a žrať veľa elektriny. Tipujem, že to bude svietiť tak tri večery, asi to prežijem :) V byte máme svetielka akurát na stromčeku, ale stromček je malý a jednoduchý, ja som šetrila elektrinou aj pred krízou:))) 

dasa_, St, 30. 11. 2022 - 06:23

Ja sa priznám, že som veľkým milovníkom vianočných svetielok. To mám ešte po otcovi z časov, keď ich bolo minimum a keď sa jedna žiarovka vypálila, tak katastrofa, lebo sériové zapojenie :) Mám mnoho kúskov malých baterkových. To používam do rôznych DIY projektov a potom rozdávam. A kupujem aj tie veľké, na zapojenie do siete. Ideálne, keď sú biele, akurát jeden rok mám rada teplú bielu, ďalší ma baví studená.

 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama