reklama

Adventný kalendár - deň 8. - Čože to napečieme

balalajka , 08. 12. 2022 - 12:01

reklama

Tak už je to vyše roku, keď som objavila Holku z Moravy a jej Maximálne rohlíčky

A už je to viac rokov, čo začínam piecť 1 dávku a zastavím sa s bolesťami krížov a celá upachtená, vynervačená a s tým, že ešte toto a ešte toto a ešte toto.

A tak som si povedala, že nieže toho roku nepečiem, ale toho roku idem na to sofistikovane! Urobím si ja zoznam. No a konečne - hurá!

Konečne som si našla čas (idem so synátorom k zubárke Chichocem sa), aby som sa zamyslela nad domácim vianočným pečením.

Ako vy? Už máte napečené, objednané koláče, spoliehate sa na rodinu, že vás zásobuje, či kúpite kiwi a mango a dáte to so šľahačkou na spôsob exotické Vianoce?

Hudobné okienko:


reklama


reklama

Kamila, Pi, 09. 12. 2022 - 00:34

Tak ďaleko ešte nie som, žeby som rozmýšľala čo upečiem na Vieanoce. Niežeby som vianočné koláčky neriešila vrámci časopisu a stránok už možno aj dva mesiace.

Doma sa posúvame o ďalší level. Začalo to  bez lepku, to bola prvá fáza u mňa, potom nastúpila nizkozhistamínovaá (čítaj žiadna čokoláda, kakao, orechy (okrem mandlí), ovocie tak jablká ... Devy mali takú potrebu.Tento rok sme postúpili ešte ďalej už ani s mliečnymi výrobkami nemôžem piecť. Teda ja som také riešila aj pred rokom ale prdali sa už aj devy. 

Asi lineckému s mandľami sa nevyhnem, s nejakou rastlinnou náhradou masla. Rozmýšľam ako spraviť roládu, posledne som našla nejaký vegan slaný karamel a s banánmi v piškóte to bolo celkom fajn. A ešte drahému pirohy z listkového cesta so slivkovým lekvárom a neviem. Jaj šuhajdy si spravím aj keby  .... A z lineckeho mi ostanu bielka ta asi aj kokosky abo pusinky. A možno jednu piškotovo mandľovú roládu len s čučoriedkovým džemom spravím?

Už keď sa sťažujem, maturujem teraz pri pečení chleba bez lepku, mlieka, droždia, na kvások som nedorástal a sóda pri bezlepkovej múke odmieta spolupracovať.  Pre devu potrebujem chlieb, ja si dam čokoládu Hambím saPrekvapeniePohoda 

A zabudla som dodať u nás sa pečie deň pred Vianocami.

balalajka, Pi, 09. 12. 2022 - 06:18

Keď bielka, urobila by som pavlovove - tam zoženieš bezlaktozovú šľahačku ľahko, ovocie na ozdobu nejaké snáď môžeš - keď nič iné, tak tie čučoriedky ako píšeš. To by mohlo byť super.

Ja zásadne krémové nepečiem. Niečo mám od segry, ale u nás skôr perníky, zázvorníky, čokoládové sušienky. Moja mama povie, že keksíky si môže aj kúpiť, že to piecť nemusí. Ja viem Veľký úsmev.

Úžasné možnosti teraz veru sú, čo sa surovín týka. Tlieskam

Kamila, Pi, 09. 12. 2022 - 10:27

Len my nemôzeme bezlaktozové výrobky, máme problém aj s mliečnou bielkovinou nielen laktozou. Náhradu tradičného mlieka používame mandľové, alebo ovsené to je fajn, aj keď to ovsené zaváňa rizikom lepku. Som naučená na kupovať bezlepkové ovsené vločky, múku tak nejak tajne dúfam, že aj mlieko bude, lebo to ovsené má najprirodezenejšiu chuť. Asi som veľký optimista.  A predpokladám, že až tak veľa chémie k tomu netreba.

Čo sa týka smotany niektoré verzie som už vzdala.  Jasné, že sú kadejaké umelé rastlinné tuky, len to sú všetko nie až tak zdravé priemyselno vyrávané veci, že ak nemusím snažím sa im vyhnúť. A chuťovo je to stále umelyna. Posledne som celý krém vyhodila. 

Aj bezlepková múka má svoje limity. Na piškóty je super, nejde jej tam veľa, časť nahradím mandľami, ale pečivo už je s ňou suché. Je to celé o dosť veľkej improvizácii a aj na mňa experimentátora, to je už veľa.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama