reklama

príkrmy

Beata73 , 06. 05. 2008 - 11:24

reklama

Ahojte dievčatá!

Poraďte mi, ako začať s príkrmamy. Prečítala som x-časopisov a múdrych rád, ale názory sú také rôzne....

niektorí píšu, že príkrmy treba začať dávať pre nedojčené deti po ukončení piateho, iní po ukončení štvrtého mesiaca?

prvý mesiac sa podávajú len jednodruhové zeleninové príkrmy... iný názor hovorí: podáme napr mrkvu a keď sa nevyskytne alergia alebo nejaký problém pridáme k mrkve zemiak...atď

Mohol by mi niekto v kocke ozrejmiť ako zavádzať príkrmy?


reklama


reklama

nielen žienka domáca, Ut, 06. 05. 2008 - 12:03

Este daco:
http://www.provita.sk/Vyziva2005-2.htm - toto vyzera pomerne podrobne a vypracovane odbornikom

Toto vyzera zaujimavo:
http://www.casopismamina.sk/mamina/zivotosprava/deti/10-fam-o-prvych-pr…

A este Alinka, obcas navstivim tu stranku, tak snad ta inspiruje ;-)
http://www.alinka.sk/prechadzame-na-tuhu-stravu/

Dufam, ze som aspon trochu pomohla. V kocke ozrejmit prikrmy by som sice mohla, ale lepsie bude, ked si to precitas od odbornikov. (flower)

bettty, Ut, 06. 05. 2008 - 12:14

Aj ja som prečítala nejaké knihy, časopisy a rôzne články. Malú som kojila len 3 mesiace, no a potom som prešla na sunár. Pár krát sa stalo, že keď som obedovala pri malej začala sa dožadovať môjho jedla najskôr zo zvedavosti a neskôr zistila, že jedlo má inú chuť ako mlieko. Keď mala 6 mesiacov pridali sme k nutrilonu nejaký ten vývar, banán do ruky, postrúhanú mrkvu, zemiaky s maslom a mliekom.
Takže je to na tebe čo podáš dieťaťu ako prvé, či začneš s polievkami alebo len s ovocím.
(flower) (sun)

nielen žienka domáca, Ut, 06. 05. 2008 - 12:19

Este ako vlastnu skusenost poviem, ze : nedavaj cukor! Dieta si ho same nepyta, to len my - (poniektore) maminy, chceme dopriat dietatku sladulinke jablko s mrkvou a pod a tak sup-sup trosicku cukru... dietko to vsak nepotrebuje. Len mu to kazi zubky a ma to aj ine nedobre nasledky na organizmus. Tak len tolko - skus cukor vobec do stravy nepridavat a uvidis, drobec si to vobec nevsimne. Ved on nepozna presladenu chut, tak sa mu za nou cniet nebude. (hug) Jaj, aj ja chcem take maluskave babatko! (sun)

Natinka, Ut, 06. 05. 2008 - 12:21

do pol roka by malo babo iba mlieko, zatazuje sa mu zaludok a v neskorsom veku by mohlo byt alergicke a mohlo by mat zazivacie problemy. totok nas ucila profesorka na pediatrii

nielen žienka domáca, Ut, 06. 05. 2008 - 12:28

Nat, to plati o dojcenych detoch. Jej dietatko nie je dojcene, tam je to inak brane.

Natinka, Ut, 06. 05. 2008 - 12:32

nedeliala kojene - nekojene, vraj je dane prirodou iba mliecko do pol roka. ale sto ludi - sto nazorov

bettty, Ut, 06. 05. 2008 - 12:34

Moja sesternica kojí ešte stále svojho 3 ročného syna. Takže by som jej asi udelila nobelovú cenu za výdrž v kojení.(y) (y) (y)

Natinka, Ut, 06. 05. 2008 - 13:15

to sa da? a ciciky ma pokial?

andrea11, Ut, 06. 05. 2008 - 12:34

ja som davala od 4 mesiacov 3 dni mrkva, 3 dni zemiak atd. moj maly je pritom dojceny. teraz ma 10 mesiacov a papa vsetko, uplne vsetko s nami. dobra rada - netreba veci brat prilis vazne.(hug)

Hany, Ut, 06. 05. 2008 - 14:54

Ahoj Bea!
Nas maly ma 9 mesiacov, dcera kojila do 4. mesiaca, potom presli na Nutrillon. Prikrmovat zacala v 5tom mesiaci, najskor mrkvicka, po troch dnoch pridala zemiak, nasledne dalsi druh zeleniny. Nebol ziadny problem. Postupne sme pridavali aj kusok kuracieho masa,cestovinu, ryzu a pod. Dost pouziva hotove jedla Hipp, Hami alebo Ovko. Ovko je lacnejsie, ale chutovo velmi dobre, aj ovocne presnidavky.(y) Maly zatial neje uplne vsetko, velmi sa mu nechcelo lyzickou, az posledny mesiac.(hug) Chutia mu jogurty, napr. Zvolen vyraba aj take malicke, takze to zje naraz. Napriklad cokoladova prichut mu neberie (co vobec nevadi... aspon si nezvykne), zato miluje trojuholnickove syry ;-) Snazime sa dat mu vzdy raz denne zeleninove jedlo a raz jogurt alebo ovocie. Vecer obycajne mlieko, obcas kasu. ked nechce jest lyzickou, pouzijeme flasku...
Kazde dieta je trosku ine, inak si zvyka. Kazda maminka si najde napokon svoj vlastny system, ktory vyhovuje jej aj dietatku...Ak je zdrave, nebudes mat ziadne problemy.

Ariesa, Ut, 06. 05. 2008 - 22:42

a co na to vasa pediatricka?

ta nasa nam pekne radila mesiac po mesiaci. drobec bol kojeny tak sme zacali od 6teho mesiaca. jeden mesiac zeleninka - dva tyzdne po jednom druhu zeleninky na jedno krmenie, dalsie dva tyzdne sme kombinovali dva druhy na jedno jedlo aby roznaval chute navzajom.

dalsi mesiac pribudlo ovocie. tiez postupne.

dalsi mesiac masko, o mesiac na to jogurty, potom pecivo ... jednoducho do roka sme mali prejdene vsetko okrem medu, kapusty a vajecneho bielka.

odporucam nesladene, nesolene, nekorenene.

Ajkak, St, 07. 05. 2008 - 10:37

Ja som tiež kojila do 3mesiaca a potom umelé mlieko. A začala som prikrmovať od ukončeného 4.mesiaca. A drobcovi veľmi chutilo. začala som varenou mrkvou, vždy po týždni som pridala ďalšiu zeleninu (zemiak,cuketa,brokolica,špenát ...), už keď mal viac druhov zeleniny, tak som začala dávať ovocie, potom už aj mäso, žltok. najskôr som vôbec neochucovala a po roku som postupne začala občas dávať z nášho jedla a keď si zvykol, tak som už dávala normálne z nášho (samozrejme nie rezne alebo zemiakový šalát s majonezou - ani my také nejedávame moc)

Beata73, St, 07. 05. 2008 - 18:49

Dievcata, dakujem za rady. Prikrmovat som zacala zhruba, ked mal maly 4,5 mesiaca. Zatial papa len jednodruhovu zeleninku, aj to po troske. Pomaly ma pat mesiacov a chystam sa davat mu rozne dvojkombinacie zeleninky.

Maly je velky hlados a velky jedak. Na poslednej kontrole, ked mal 4,5 mesiaca vazil 8,3 kg a meral 67 cm. Bojim sa, aby nebol neskor tucny, ale zatial ho nechcem prilis obmedzovat. Za den mi vypije viac ako liter umeleho mlieka a to mu, prosim, kupujem nutrilon pre velkych jedakov, tak vlastne neviem, co s nim...

kačena77, Št, 08. 05. 2008 - 17:08

Ano,začni dokrmovať.Liter mlieka je ozaj veľa.Nášmu tiež nestačilo mlieko forte.Dokrmovať sme začali tiež od 4 mesiacov.Teraz ma 6,5 mesiaca a papa na raňajky kašu,potom desiatu ovocie alebo vyživu alebo už dám sem tam pribináka aj keby som nemala,potom obed,málokedy olovrant a večer mlieko.Budí sa na mlieko sem tam aj vnoci,tak mu dám,lebo toho nepije veľa.Stále som si myslela že je silný ale nie je.Má 8200 g a 70 cm.Tvoj je hladoško,ale nevadí aspoň vieš že je zdravý.(sun)

jaannkaa, Pi, 09. 05. 2008 - 11:23

Ahoj Beata73. Mi mame teraz tiez obdobie zavadzania prvych prikrmov. Ja som maleho zacala prikrmovat od 4 mesiacov, aj doktorka hovorila ze mozem. Zacinali sme mrkvou 4dni, potom samotny zemiak 4dni, potom som to zmiesala spolu to papal asi tyzden, potom som zmiesala mrkva+zemiak+brokolica tiez papal tyzden.A takto stale po tyzdni mu pridavam novu zeleniku. Zo zaciatku spapal len malicko, ale teraz papa uz celu misku co je nejakych 200g a ak chce tak mu dam este trochu mliecka. Vsetko mu doma mixujem ale chuti mu aj kupovane(sun)

zdeni32, Po, 05. 01. 2009 - 16:15

(y) U nedojčených stačí začať až od ukončeného 5mesiaca.Volakedy sa začínalo strašne skoro deti prikrmovať,ale teraz je to už iné.De´tom sa zbytočne zaťažuje žaludok a vznikajú v neskoršom veku alergie.Naozaj najosvedčenejšie je mrkva,potom zemiak,brokolica/len ružičky-kvôli nadúvaniu/,karfiol,ovocie -jablko,banán.Vhodné sú výživy,polievky,kludne aj primiešať umelé mlieko.Polievky bez masla,napr.troška olivového oleja.Dáme zeleninu,zemiaky alebo ryžu,neskôr biele masko,uvaríme a zakvapneme olejom.To sú moje osvedčené receptíky a to mám deti predčasniatka.Úplne sa zhodujem s Ajkak.

EmiL, Št, 15. 07. 2010 - 16:54

Ahojte,

takisto som zacala prikrmovat priblizne po 4. mesiaci. Najprv s ovocnym prikrmom na desiatu a olovrant, neskor aj s masovo-zeleninovymi pokrmami...postupne a pomalicky si mala zvykala.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama