reklama

A zasa brusnice.

Aja1 , 25. 08. 2008 - 21:31

reklama

Ahojte žienky,znova nadhadzujem tému brusníc.Pred mesiacom som bola v Tatrách,ale vtedy ešte neboli zrelé,tak som si ich nemohla kúpiť.Taktiež neviem či bývajú bežne dostať na trhu a v akých cenových reláciách sa pohybujú.Už som si o nich čo-to pozisťovala.Tak sú dobré proti horúčke a hlavne na pomáhajú na zapálené močové cesty.
Nejakým spôsobom by som sa k nim chcela dostať,skúsiť ich zopár zavariť,aj trochu džemíku spraviť a hlavne nasušiť.Privítam akúkoľvek radu aj receptíky.Zatiaľ všetkým ďakujem aspoň za prečítanie.

Pozrite si aj


reklama


reklama

zana128, Po, 25. 08. 2008 - 22:29

Dobry vecer!
Som uplne nova zienka seniorka,ale rada sa pridam k vam.Zrovna ma oslovil prispevok o brusniciach.Zijem v oblasti,kde sa tak primerane daju nazbierat,preto privitam aj ja kazdu dobru radu,ako ich vyuzit.
Nassla som vas ani neviem ako,ale som velmi milo prekvapena,co tu vsetko clovek najde.Verim,ze ma prijmete medzi seba,lebo ja som taky Pc-zaciatocnik.
Dakujem za porozumenie a tesim sa na vas!(sun)

Aja1, Št, 28. 08. 2008 - 14:14

Ahoj a vitaj na tejto stránke.Som rada že sa niekto ďalší zaujíma o brusnice.Včera večer som hľadala inzueráty či niekto predáva brusnice a našla som a je od Martina.Ak nenájdem na trhu,asi sa mu ozvem a asi nasadnem na vlak alebo autobus a pôjdem si ich kúpiť.Veď prečo by som si mala 500 ml.fľaštičku brusnicového sirupu kupovať v lekárni za 250 sk,keď sa mi núkajú čerstvé?

vyvyka, So, 30. 08. 2008 - 12:48

Vitaj a skade že si z Oravy?

zana128, So, 30. 08. 2008 - 15:52

Dakujem za privitanie,ja ztej dolnej,kde sa korbaciky na kolene sulaju chichichi!;-)

Vierik, Št, 28. 08. 2008 - 16:41

Ja mám to šťastie, že bývam medzi Košicami a Kojšovskou hoľou. A akurát zajtra sa na ne chystám. Ja ich iba zaváram, nikdy som neskúšala sušiť a pod. Ale na škodu by to isto-iste nebolo, nakoľko manžel kdesi vyčítal, že najviac všetkého možného liečivého zo všetkých ovocíčok majú práve brusnice. Tak žeby som trhla nejaký zbierací rekord a nazbierala zo dve vedrá?

Apropo, ešte čosi iné z nich predsa len robím! Zalievam ich vodkou - tuto jedna pani od nás mi poradila a verte-neverte, jedným litrom vodky (či to bolo pollitra?-teraz už ani neviem) som zaliala cca 1 liter brusníc a dala cca 30dkg krystál cukru. Žeby som tam tentoram strkla aj paličku škorice? Myslíš Aja1, žeby som to pototo? Začali sme to konzumovať okolo Vianoc, ale bolo to fajnučké. Vydržalo nám to do apríla či mája tohto roka. Sŕkali sme to po 1-2 pohárikoch pri telke.

zana128, Št, 28. 08. 2008 - 20:45

Chvilku pohody travim pri vas a vies Vierik,ze mas pravdu,ze to moze byt dobre?
Mne prislo na um,ze kedysi sme tak urobili visne,ale ja som to aj sterilizovala.Bolo to dobre!!!!!!
Vyskusam,ak najdem este liter brusnic.
Ten jeden litrik som zasypala cukrom,podusila na miernom ohni a zasterilizovala.Vysli mi4 flasticky z vyzivy-nic moc.(giggle)

Aja1, Št, 28. 08. 2008 - 22:33

Bóóóže,vy sa máte,hotové poklady vám tam rastú.Ani si neviete predstaviť ako vám zááááávidím.Normálne som zúfalá od závisti.V sobotu sa chystám na trh a dúfam že ich budú mať.Dostala som hlášku že stoja 140 sk/l.Veď ja krachnem.
Ja tu vyzniem ako alkoholik.Ja iba experimentujem s ovocím v alkohole a pijú iní.
Zana,poslala som Vám včera zopár receptíkov.Dostala ste ich?

zana128, So, 30. 08. 2008 - 07:30

Prajem dobre ranko!!!!
Samozrejme dostala,dakujem!Ja som asi taky nevdacnik,rada citam,horsie je to s pisanim.Mne totiz prstoklad je cudzie slovo,tak ja si dubkam a dubkam...
Aja,ak mozem poprosit,kludne si tykajme/vsetky/,mna to omladzuje,vam to snad neublizi chichi.
Aby som vzbudila vacsiu zavist,rastu aj huby!!!!!!Nasla som len kozak osikovy,ale je to chutna huba,hoci nepekne zacernie,ale nevadi.Ja totiz,ked mam cas,rada idem do hory,tam to ticho lieci.
Prajem vsetkym pohodovy den! :-)

Aja1, So, 30. 08. 2008 - 10:42

Ahoj,jasné že súhlasím s tykaním.Práve som sa vrátila z trhu,oplieskala som tam skoro všetky prachy na brusniciach,tak sa idem na ne vrhnúť,čo z nich stvorím,zatiaľ netuším.Ale chcela by som z každého trošku.Huby práve začali aj u nás rásť.ja ich iba zberám,suším,zaváram ale nikdy nejem.Závidieť budem zasa o rok,teraz mám už nakúpené čučoriedky aj brusnice.Ale ak ich o rok nezoženiem,asi sa vyberiem k tebe Zana?;-)

zana128, So, 30. 08. 2008 - 12:34

Jasanka Aja,ak to nemas moc daleko,mna to len potesi!!!!
Cucoriedky rastu ovela viac/aj do kybla/,brusnice vraj vo vyssich polohach.Zatial sa na take poldenne vylety vybrat nemozem,tak sa musim uspokojit s tym co je blizsie chichichi.
Preco hubky nepapas?Bojis sa otravy?Ber to ako zart,moj stredny syn tiez huby neje,ale ani domov nedonesie,hoci do hor chodi rad.
Prajem pekny den!

metol, Ut, 02. 09. 2008 - 15:23

Ani neviem či sa môžem medzi Vás zamiešať dievčatá, ale hľadám tiež niečo o brusniciach. Rastú u nás, na Kľačianskej Magure, nad Martinom, práve nám syn poslal za vedierko a nevieme čo s nimi, ale recept musím zohnať rýchlo, najlepšie hneď dnes.
zana 1 - višne stačí zaliať rumom, preložiť primerane cukrom a zakryté nechať v chladnej špajzi až do doobedia na Štedrý deň. Potom poslať manžela a ten to scedí do peknej fľaše a ponúkne všetkých ktorí sa motajú okolo prípravy vianočnej tabule. Navodí to dobrú atmosféru, máme to odskúšané už 30 rokov a to som ten návod dostal už ako 35 ročný muž.
Príjemné aj ďalšie dni.

metol, Ut, 02. 09. 2008 - 15:24

Ani neviem či sa môžem medzi Vás zamiešať dievčatá, ale hľadám tiež niečo o brusniciach. Rastú u nás, na Kľačianskej Magure, nad Martinom, práve nám syn poslal za vedierko a nevieme čo s nimi, ale recept musím zohnať rýchlo, najlepšie hneď dnes.
zana 1 - višne stačí zaliať rumom, preložiť primerane cukrom a zakryté nechať v chladnej špajzi až do doobedia na Štedrý deň. Potom poslať manžela a ten to scedí do peknej fľaše a ponúkne všetkých ktorí sa motajú okolo prípravy vianočnej tabule. Navodí to dobrú atmosféru, máme to odskúšané už 30 rokov a to som ten návod dostal už ako 35 ročný muž.
Príjemné aj ďalšie dni.

Aja1, Ut, 02. 09. 2008 - 20:58

Ahoj,poslala som ti nejaké recepty s brusnicami na mail.Ja som liter namočila do pálenky,časť som zavarila.
Brusnicový kompót: na 1 kg ovocia dáme sirup pripravený zo 600 g cukru a 4 dl vody a šťavy z 1/2 citrona.Ovocie umyť,dať do pohárov,zaliať sirupom a sterilizovať 15 minút.

Poslala so ti aj recepty na pečený čaj,ten som našla na mimibazáre.Ja som použila brusnice,čučoriedky,jablká,čierne maliny a jahody(z mrazáku).Tak som zvedavá aké to bude.Ešte by som chcela spraviť džem,ale recept asi musím niekde vykutrať.Už som ho našla.

Brusnicový džem
1 kg brusníc, 500 g medu alebo cukru, pomarančová alebo citrónová kôra, kúsok škorice, 4 klinčeky.
Umyté brusnice podlejte pohárom vody, pridajte med alebo cukor, postrúhanú kôru z neošetreného citrusu, škoricu a klinčeky. Zmes pomaly varte do zhustnutia. Potom koreniny vyberte, teplým džemom naplňte poháre a uzavrite. Nesterilizuje sa. Podáva sa ku grilovaným zrejúcim syrom.

Tedyno, Pi, 17. 09. 2010 - 13:37

Ahojte, mám 7 mesačnú dcérku a má problémy s močovými cestami. Chcem sa spýtať či nenastane nejaký problém ak jej budem variť čaj zo sušených brusníc ? Lebo ponúkané čaje a sirupy v lekárňach sú od 2 rokov.

ďakujem za odpoveď

akalenkak67, Pi, 17. 09. 2010 - 14:56

Musíš dávať s mierou a nie dlhodobo.Moje vnučke,ktorá má tiež 7 mesiacov dávam všeličo.Ved pri mojich deťoch som teda nepozerala,od ktorého mesiaca podávať.Vtedy to totiž neuvádzali.A dcéry žijú a majú aj svoje deti.A boli ste na nefrológii?Lebo s nou by som sa poradila v prvom rade.Samoliečitelstvo u takýchto detí nie je výborný nápad.Keby bola zdravá,ako prevencia,to môže byť.Takže sa porad s lekárkov.A prajem skoré vyliečenie.

Aja1, Po, 20. 09. 2010 - 09:37

Varievaj jej aj slabší čajík zo zlatobyle.Dostaneš ju kúpiť aj v lekárni.

žofoš, Ne, 02. 09. 2012 - 00:04

je tu rok 2012 a práve dozrievajú. mám dobrých priateľov ,ktorí mi brusničky nazbierajú alebo kúpia.Brusnice som spoznal na horehroní a preto si myslím že najlepší recept je z tade: Prebraté brusnice opláchneme na site studenou vodou a odvážime ich na kilo brusníc stačí dať 35 dkg cukru,pár klinčekov a kúsok škorice. Všetko to opatrne povaríme asi pol hodinky, kým sa cukor rozpustí a dostane to primerane hustú konzistenciu.Nepridávame žiadnu vodu ale ak máme chutné hrušky alebo jabĺčka ,tak ich pokrájame na malé kocky a pridáme ich do brusníc.Stačí horúce nabrať do pohárikov a dať do suchého dunstu.Je to najlepší a najzdravší kompót a skvelý prídavok k divine a hlavne k sviečkovej.Brusnice obsahujú veľa vitamínov a sú samokonzervačné, takže sa nikdy neskazia. (y)

Brusčučo, Ne, 02. 09. 2012 - 11:33

Reagujem na brusnice pre Aju 1
U nas v Zapadnych tatrach sa bežne zbieraju i ked je zakaz zberu v TANAPE. Čo sa tyka zavarania je vela spôsobov moj recept je stale stejny už 50 rokov 3.5 kg brusnic 1.20 dkg cukru 2-3 platky hrusky do pohara jednu zravu slivku 2 klinčeky stipku skoricovej kôry (može sa pridat aj platok citronu neni podstatne)uvarit nalev a zaliat ovocie varit 25 minut pokial niekto chce mekšie može varit dlhšie/////
Aked sme už pri brusniciach spomeniem Klukvu Močiarnu tuto zavaram stejnym spôsobom rastie na močarinach zbiera sa ale tažšie nakolko sa zbiera po jednom plode plody možu dorast do velkosti šipok je omnoho lepšia ako brusnica co sa tyka ako vytaminov atd-tieto kompoty sa hodia k hovedzine a baranine mnam

monikal, Ne, 30. 08. 2020 - 20:31

Dobrý deň, zavarila som čučoriedky spolz s brusnicami. Všetko skyslo :( prečo? 

dasa_, Ne, 30. 08. 2020 - 21:31

skysnutie môže spôsobiť veľa vecí, ťažko povedať - príliš zrelé ovocie, nedostatočne umyté, krátka sterilizácia, málo cukru.... A proste sa to občas stane. Ale teda, nemalo by skysnúť všetko

Ja osobne keď zaváram ovocie, tak viečka dávam nové, vyváram ich a ešte vrch fľaše potieram alkoholom

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama