Kurací špíz s kuriatkovou ryžou

Popis

Variácia na tému kuracie prsia

Kurací špíz s kuriatkovou ryžou - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
10 minút
Čas varenia / pečenia
25 minút
Celkový čas
35 minút

Ingrediencie

400gramovkuracie prsia
1polievková lyžicaolej
1polievková lyžicacitrónová šťava
1⁄2čajová lyžičkasoľ
1⁄2čajová lyžičkamletá červená paprika (použila som údenú)
300gramovryža
300gramovkuriatka
400millilitrovvriaci vývar, prípadne vriaca voda
2polievkové lyžiceolej
1polievková lyžicamaslo

Inštrukcie

Kuracie prsia nakrájame  pozdĺž vlákna na pásiky hrubé asi 5 mm. Jemne ich naklepeme. V pevnom vrecku (používam ho opakovane), prípadne v miske zmiešame olej, soľ, citrónovú šťavu a mletú papriku. Premiešame s mäsom a necháme v chladničke odležať aspoň hodinku.

Kúsky napichujeme vlnovkovito na špajdlík. Kladieme na rozhorúčenú panvicu, na ktorej je lyžica oleja. Opekáme z každej strany (aj z bokov) asi 3-4 minúty.  Dôležití je, aby panvica bola riadne rozhorúčená, aby sa mäso opekalo a nedusilo. Do výpeku pridáme maslo, necháme rozpustiť.

Uvaríme si klasicky ryžu podľa obľúbeného receptu. (Ja na oleji restujem umytú ryžu, zalejem vriacim vývarom alebo vodou, osolím, premiešam a dám do rúry vyhriatej na cca 150stupňov. Za 15 minút je hotovo).

Kuriatka očistíme (stačí dobre poutierať) a po dĺžke roztrháme na menšie časti. V panvičke rozpustíme maslo, pridáme olej a kuriatka restujeme. Posolíme, prikryjeme a dusíme asi 10-12 minút. Keď sú kuriatka hotové, pridáme k nim hotovú ryžu. Poriadne premiešame, aby ryža do seba natiahla uvoľnenú tekutinu z húb.

(Ano, mohla by som to celé robiť naraz, ale nie všetci stravníci majú huby radi. Tak toto je taký kompromis)

Na tanieri prelejeme hotový špíz výpekom z panvice.

 

Poznámky

Pri tomto jedle je dôležité aj dobré časovanie.

Dám variť vodu, alebo vývar. Umyjem ryžu, začnem čistiť huby. Tesne pred bodom varu rozpálim olej, pridám ryžu, zalejem vriacou tekutinou. Premiešam, dávam do rúry. Dočistím kuriatka, dávam na panvicu. Keď sa kuriatka dusia, zapálim druhú panvicu a napichujem mäso na špajlíky. Opekám špízy, premiešam kuriatka. Kým sa mäso opečie, ryža je hotová. Zmiešam s hubami, pridám maslo na panvicu s výpekom a môže ísť na taniere.

 

Postup: 

Kurací špíz s kuriatkovou ryžou - recept postup 1
Kurací špíz s kuriatkovou ryžou - recept postup 2
Kurací špíz s kuriatkovou ryžou - recept postup 3
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

To ako dobre vyzerá, hneď by som si dala. Rozmýšľala som aká je to kuriatkova ryža. ;)

Mňaaaaaaam. Kuriatka nemám - mám tam hlivu a šampiňóny v chladničke. Takéto ja silno môžem.ÁnoÁnoÁno

Úplne na začiatku bola zmes lesných húb, 3 druhy ryže a varilo sa to spolu ako rizoto. Ja som mala iba jeden druh a takisto len jeden druh ryže. Takže keď vymeníš kuriatka, fakt tomu neuškodíš :)

V podstate jediné, čo ostalo z toho pôvodného bolo to, že som kuriatka nekrájala, ale trhala po dĺžke.

Takže smelo do vlastných verzii. To je presne to, čo na varení milujem. A preto mám problém s pečením - tam sa predsa len treba trochu viac držať receptu.

Vobec sa pri peceni nemusis drzat receptu, vysledok bude sice otazny, ale bude tvoj. Chichocem sa

Bože, do obeda ešte štyri hodiny a ja už teraz pociťujem chuť na toto jedlo, ktoré dnes určite mať nebudem:D Kuriatková ryža je najviac hneď po kuriatkach na smotane... Ach, čo som komu urobila, že tak rada jem!?:))))

Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev

Odskúšané, výborné malo to veľký úspech, dakujem Úsmev

Ďakujem, veľmi si ma potešila Úsmev

 

Naničmama.sk

Každá z nás sa občas cíti nanič. S nami ten pocit prekonáte!
Zvládnite spolu s nami deti, manžela, domácnosť, varenie, prácu, zdravie, krásu ... Všetko vrámci hesla - Som krásna, múdra, úspešná a už len občas v "depresii" ;). Podeľte sa o svoje zážitky, skúsenosti v blogu, požiadajte o radu v diskusnom príspevku, alebo v právnej poradni, podeľte sa so svoj recept, pridajte obrázok