Lepenice

Popis

Výborná dobrotka, kto ľúbi zemiačky a kyslú kapustu a už má dosť masových jedál, tak pre neho je to ideálne(y) (sun) Nepíšem koľko čoho, robím od oka...ako veľmi sme hladný:-P PS:najprv napíšem origoš recept mojej babky, ale nižšie napíšem, ako to robím ja(sun)
Lepenice - recept

Zhrnutie

Porcie
Porcie
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
Celkový čas
5 minút

Ingrediencie

  zemiaky
  kyslá kapusta aj so šťavou
  2 vačšie cibule
  olej, alebo masť
  rasca, kto chce, môže dať aj soľ

Inštrukcie

Zemiaky očistíme a uvaríme v osolenej a orascovanej vode do makka. Kapustu scedíme, šťavu odložíme a kapustu nakrájame. Jednu cibulu nakrájame na drobno a osmahneme na lyžici masti. Pridáme nakrájanú kyslú kapustu, osolíme(kto má rád), orascujeme a podusíme do makka. Uvarené zemiaky zlejeme a rozšťoucháme na kašu so šťavou z kyslej kapusty. Primiešame podusenú kapustu a necháme chvíľku prehriať. Druhú cibuľu nakrájame na mesiačiky a osmahneme na lyžici masti. Lepenice rozdelíme na taniere, omastíme na masti opečenou cibuľkou(sun) (sun) Moja verzió:Nakrájanú kyslú kapustu osmahneme na osmahnutej cibuľke, zalejeme šťavou z kyslej kapusty a podusíme do makka. Do toho nakrájame na malé kúsky uvarené zemiaky a orascujeme...chvíľu dusíme. U nás musíme mať hoonne cibule...nakrájanú na mesiačiky orestujeme na lyžici masti do tmava. Kto chce, aby nebola moc "rozmočená", tak ju môže najprv obaliť v múke a následne vysmážať. Na tanier rozdelím lepenice, navrch dám osmahnutú cibulku a posypem č.ml.paprikou...kto chce ozvláštniť chuť, tak si tam môže dať slaninu na kocočky nakrájanú a osmaženú. Ako príloha sa hodia kyslé uhorky, alebo zakysanka rozmiešaná s kysl.smotanou a štipku osolená, alebo, kto má možnosť, tak si dopraje kyslú žinčicu(sun) [img_assist|nid=18896|title=|desc=|link=node|align=left|width=100|height=75]
Vaše hodnotenie: Žiadne
0
Zatiaľ nehodnotené

Komentáre

Ešte som zabola...soli si dá každý koľko chce...mne to stačí aj bez soli...kapusta je slaná dosť, ale napr.môj Tomáš si to solí hoonne:-P Slnko

tak toto som v živote nepočula(y) ale určite to skúsim(sun)

To je tzv.staré sedliacke jedlo, ale je to hamka, ňamka(sun)

U nás sa to volá Strašenina a robím to ako tvoja babka,ale ja dávam surovu kapustu a k tomu mlieko.Ak sa mi zvýši,na druhy den použijem aj ako prílohu k mäsu.

Strašenina? Zaujímavý názov a kde sa to takto volá?...ja predpokladám, že ten, čo mám ja, tak asi pochádza z CZ...babka bola z tade(sun)

no na východe sa to tak volá,neviem či všade,a to je s tým naším mäkkým"š"

lia iiiiiiic niekam, ja som sa dala "na zdravy vikend" a ona mi taketo chute narobi:-D Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmev

lydush,

ale veď kyslá kapusta je nenormálne zdravá, to ti povie každý výživár - a že si k nej prihodíš pár kocôčok opraženej slaninky?? No Bóóóže!!!!!

Však hovorím, že to je zdravééé...ani toho oleja(masti)tam nejde veľa...lyžica na cibuľu s kyslou kapustou a druhá lyžica na osmahnutú (tmavú)cibuľu...naozaj tam viac netreba:-) Slnko

Nále, šak to je zdravéééééé...tu slaninku som tam len tak spomla...a masť, alebo olej môžeš nahradiť olivovým olejom...treba improvizúvať;-) Slnko

Mňam,aj ja som dnes robila,ale tak ako aj tvoja babka,všetci sa zalizovali:-P Na to,že som to robila prvý krát,sa zadarilo,som na seba pyšná...až na to mlieko...bolo z krabice a nie od babky Mrkám

Fidorka, dobrotka to je-máš pravdu(y) Slnko

U nás sa to volá lepenica s kyslou kapustou.Máme to radi.Ale musí tam byť tá slaninka vždy.Moji mäsožravci bez toho nechcú. Úsmev

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.