reklama

Tekvicový prívarok

Pridal/a dasa_ dňa 14. 07. 2019 - 11:06 - Recepty dasa_
Tekvicový prívarok, Hlavné jedlá, recept, dasa_

reklama

Tekvicový prívarok patrí ku klasike z detstva. Z čias, keď na záhrade rástol iba jeden druh. Dnes ich je toľko, že už ani nevieme všetky názvy. Ale ten klasický prívarok je iba z tej obyčajnej ÚsmevÚsmev

Ingrediencie
1 kus tekvica
1 kus cibuľa
2 polievkové lyžice olej
2 polievkové lyžice múka
200 millilitrov voda
250 millilitrov smotana na varenie
1 čajová lyžička cukor
1 polievková lyžica ocot
1 zväzok kôpor
1 čajová lyžička soľ
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Tekvicu očistíme, odstránime jadrá a nastrúhame na hrubé slíže.

Cibuľu nakrájame na jemno a na oleji orestujeme. Pridáme tekvicu, chvíľu restujeme spolu. Osolíme, podlejeme trochou vody a dusíme do mäkka. Môže to trvať cca 10-15 minút, podľa toho, ako je tekvica stará.

Vo vode rozmiešame múku, prilejeme do tekvice a spolu varíme aspoň 10 minút. Nakoniec primiešame smotanu, necháme prevrieť a odstavíme.

Primiešame cukor a opatrne po častiach ocot. Každému chutí inak kyslé.

Kôpor nasekáme na jemno a prívarok hojne posypeme.

Podávame napríklad s varenými zemiakmi, vajíčkom, duseným mäsom, klobásou - podľa osobných preferencií.

Doplňujúce poznámky

Ak chce niekto dostať jemnú konzistenciu omáčky, je možné udusenú tekvicu rozmixovať ponorným mixérom a potom pokračovať v dokončení omáčky.

Ak chcete výraznejšiu chuť, je možné do udusenej tekvice primiešať mleté čierne korenie.

Cukor možno na prvý pohľad vyzerá divne, ale až ten bol to pravé, vďaka čomu mi omáčka pripomenula to, čo som jedávala kedysi dávno doma ÚsmevÚsmev

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
35 minút
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
30 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

balalajka, Ut, 16. 07. 2019 - 12:04

Furt kukám na to vajíčko s omáčkou. Je mi jasné, že toto okrem mňa nikto jesť doma nebude Chichocem sa ... ale nech! Ja budem mať tekvicový prívarok dnes. Úsmev

dasa_, Ut, 16. 07. 2019 - 13:31

no ved ja som tiež využila chvíľu, keď junior nebol doma Veľký úsmevVeľký úsmev

Dzeny, St, 17. 07. 2019 - 09:55

Soľ, cukor, ocot. Absolútny základ. Bez tohto trojboja to nejde. Bežne sa rozčuľujem na obede, že si musím pýtať ocot a cukor, lebo prívarok musí "mať názor". Nemôže to byť také o ničom ako to niektorí robia. Ale dík za recept, cez víkend si nakuchtím:) 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama