reklama

Zapekané mäso so zeleninou pod zemiakovou perinou

Pridal/a lia6 dňa 06. 03. 2011 - 17:35 - Recepty lia6
Zapekané mäso so zeleninou pod zemiakovou perinou, Hlavné jedlá, recept, lia6

lia6 | Zapekané mäso so zeleninou pod zemiakovou perinou


reklama

Keď som tento recept vymyslela, tak som nevedela, aký názov tomu dať. Raz som nevedela, čo zas spraviť (raz za hodne dlhý čas:-P), tak som sa k tomuto papaníčku vrátila a zistila, že sa dá spraviť na milión spôsobov.

Ingrediencie
1 kus cibuľa
500 gramov bravčové mäso
3 polievkové lyžice olivový olej
1⁄4 čajová lyžička provensálske korenie
1⁄4 čajová lyžička korenie štyroch farieb
250 millilitrov vývar
2 kusov mrkva
1 kus kaleráb
1 plechovka kukurica
1 kus paprika
1 kus cuketa
1 kus brokolica
500 gramov zemiak
3 strúčiky cesnak
50 gramov maslo
250 gramov kyslá smotana
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Uvaríme si zemiaky.

Na olivovom oleji si speníme na jemno nakrájanú cibuľku, pridáme na malé kúsky nakrájané mäso (môže byť aj pomleté a dá sa to spraviť aj z kuracieho, morčacieho a hovädzieho a dokonca aj rybacieho masa). Kto mäso nemusí, tak ho môže vymeniť za huby, alebo sójový granulát.

Dusíme s domácim vývarom (alebo aj bujónom) podľa potreby do mäkka. Pridáme korenie, kto má rád, tak aj soľ...

Keď je mäso mäkké, pridáme postrúhanú a nakrájanú zeleninu (tú si zvoľte takú, akú kto ľúbi). Zeleninu dusím len tak cca 5 minút, máme radi, keď je "chrumkavá". Samozrejme, ak máte radi mäkkú zeleninu, tak ju duste koľko potrebujete. 

Potom to vylejem (vždy nechám aj trochu šťavy, aby som nemusela mastiť pekáč) na pekáč a zakryjem zemiakovým pyré. 

Zemiakové pyré robím nasledovne: Uvarené zemiaky zmiešam s popučeným cesnakom, maslom a pochúťkovou smotanou.

Ja mám napríklad rada namiesto cukety, keď v rúre upečiem tzv: špagetovú tekvicu a tú následne vydlabnem s vidličkou (to vnútro sú potom také "cverny" - špagety, od toho ten názov) a to položím na vrch tej zeleniny už v pekáči a zakryjem zemiakovým pyré.

Zapekáme cca trištvrte hodiny na 200 - 230 st. Neviem presne koľko, tie zemiaky chytia taký zlatavý nádych a sú z vrchu pevné, chrumkavé;-)

Keď robím toto s rybou, tak pridám aj paradajkový pretlak a ešte ku tomu spravím nejaký "chrumkavý" šalát. Keďže som dnes nezohnala Mangold, tak som spravila takýto: tri druhy kapusty (biela, červená, čínska), kukurica, mrkva, pochúťková smotana, biele korenie. Môžete pridať soľ.

Doplňujúce poznámky

Skúste, možno zachutí aj vám. Pre nás je to bašta a teraz rozmýšľam, aj slaný koláč bez cesta by sa to mohlo volať;-)

Napíšem, ako som to robila dnes, ale pripíšem aj zopár ďalších tipov, len koľko čoho odo mňa nechcite, robím to od oka.

Výnos
6 Porcie
Celkový čas
1 hod, 20 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
1 hod

reklama


reklama

lia6, Ne, 06. 03. 2011 - 17:44

Zabola som aj obrázok(blush) (sun)

zdenka25, So, 20. 08. 2011 - 10:42

(clap) (clap) (clap) (clap)

dulka, So, 20. 08. 2011 - 20:24

lia, Tvoje recepty ma vždy oslovia (y) - ani tento nie je výnimka, len mám jednu otázočku, keď dávaš na pekáč tú zeleninu s mäsom, zamiešaš tam aj vajcia, alebo to "drží" aj bez nich?

lia6, So, 20. 08. 2011 - 22:52

Dulka-nechodím sem dlhšie, ale dostala som avízo, že mám odkaz...v recepte nie sú písané vajíčka, takže ich nedávam-držíto v poho...samozrejme, že pár kúskov odpadne, ale je to v poho-tá zemiaková kaša to "drží" pokope-už som to skúšala aj s mrkvovou kašou a bolo to super(y) netreba sa báť-ja experimentujem stále a je to ok...recepis mám kopu, aj také čo vymýšľam-len už sem nechodím, ale na fb ich dávam(občas)a píšem knižku-tak snáď mi ich niekto aj vydá...ak nie, tak aspoň pre seba-je to moja záľuba...ďakujem za Tvoje "uznanie":-) (sun)

dulka, So, 20. 08. 2011 - 22:56

Lia, ďakujem. Škoda, že sem nechodíš, ja totiž zas nie som na FB. Prajem Ti, aby sa Ti to s tou knižkou podarilo a potom dáš dúfam vedieť aj sem ;-)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama